Н У Х Т

Кафедра технології консервування

Завідувач кафедри

В.о. завідувача кафедри
Шутюк Віталій Володимирович
доцент, доктор технічних наук

(створена у 2011 році)

Як випускова, кафедра готує фахівців для консервної, харчоконцентратної та рибної галузей харчової промисловості за спеціальністю 181 «Харчові технології» та спеціалізаціями «Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів», «Технології харчових концентрованих продуктів на основі фруктово-овочевої сировини, чаю, кави та прянощів» і «Технології зберігання та перероблення водних біоресурсів». Підготовка ведеться за освітньо-кваліфікаційними рівнями: «бакалавр» і «магістр».

Матеріально-технічна база кафедри включає сучасні наукову та навчальну лабораторії, мультимедійну навчальну аудиторію. Кафедра достатньо комп'ютеризована, що дозволяє викладачам кафедри належно працювати над створенням методичних рекомендацій, конспектів лекцій та навчальних посібників, покращення навчального процесу та виконувати складні інженерні розрахунки.

Для підвищення якості підготовки фахівців, інтеграції навчального процесу у виробництво кафедра тісно співпрацює з передовими підприємствами галузі – «САНДОРА», «ЧУМАК», «ВЕРЕС», «ТОРЧИН-ПРОДУКТ», «Ніжинський консервний завод», «Аграна Фрут», ПАТ «Укрбакалія», «Лантманнен Акса» і ТОВ «Компанія Май Україна» тощо. На даних підприємствах здобувачі вищої освіти мають можливість проходження виробничої і переддипломної практик, виконання курсових проектів та кваліфікаційної роботи. Систематично проводяться виїзні практичні та лабораторні заняття на підприємства Київщини.

На кафедрі працює 1 професор, 7 доцентів, 2 старших викладача та 1 асистент.

На кафедрі відразу ж з часу заснування було впроваджено виконання міжкафедральних комплексних кваліфікаційних робіт, захист яких здійснюється на підприємствах за активної участі виробничників.

Здобувачі вищої освіти, найбільш здібні до наукової роботи, залучаються з третього курсу, а четвертого і магістранти всі беруть участь у науковій роботі у спеціалізованій лабораторії. Закінчені наукові розробки науковців кафедри демонструються на всеукраїнських і міжнародних конференціях, конкурсах і виставках, де отримують належне визнання (сертифікати і дипломи).

У процесі розроблення робочих навчальних планів і програм дисциплін використовується передовий досвід зарубіжних технологічних закладів вищої освіти. Освітньо професійні та робочі програми систематично переглядаються.

За відносно короткий, але плідний час від свого заснування кафедра підготувала понад 400 фахівців. Випускники обіймають посади державних службовців, головних інженерів, начальників змін, завідувачів лабораторій, змінних технологів, інженерів-технологів на великих і малих підприємствах, пов'язаних із виробництвом плодоовочевої консервованої продукції, харчоконцентратів і продукції зберігання та перероблення водних біоресурсів.

Молоді викладачі кафедри систематично підвищують свою кваліфікацію на підприємствах м. Києва та України.

Головами і членами Державних екзаменаційних комісій із захисту кваліфікаційних та магістерських робіт завжди є провідні спеціалісти і науковці.

Слідкуйте за нами в Instagram
Наша сторінка на Facebook

 

 

Остання зміна: 08 травня 2024

Кафедра здійснює підготовку фахівців:

освітнього ступеня «бакалавр»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньою програмою:

  • Харчові технології та інженерія
Форма навчання Термін навчання
Денна 4 роки
Денна скорочена 2 або 3 роки
Заочна / Дистанційна 4 роки 
Заочна скорочена / Дистанційна скорочена 2 роки 6 місяців або 3 роки 6 місяців

Детальніше...

освітнього ступеня «магістр»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітніми програмами:

  • Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів
Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 1 рік 4 місяці
  • Технології харчових концентрованих продуктів на основі фруктово-овочевої сировини, чаю, кави та прянощів
  • Технології зберігання та перероблення водних біоресурсів
Форма навчання Термін навчання
Денна 1 рік 4 місяці

Детальніше...

наукового ступеня «доктор філософії»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології»

Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 4 роки

 

наукового ступеня «доктор наук»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології»

Форма навчання Термін навчання
Денна 2 роки

 

Завдяки універсальності отриманої освіти випускники стають спеціалістами широкого профілю. Про це свідчить той факт, що добре знаючи новітні технології вони можуть відкрити власний бізнес або обіймати керівні посади – скрізь, де є потреба в застосуванні теплового оброблення, ферментації чи холоду, можуть стати, наприклад, першокласними інженерами-технологами чи головними технологами, завідувачами лабораторій чи виробництв, а також директорами підприємств!

Навчальні дисципліни, які викладаються кафедрою

БАКАЛАВРИ
Назва Робочі програми
2023 року
Робочі програми
2022 року
Робочі програми
2021 року
Робочі програми
2020 року
Біотехнол та способи перетворення харчової сировини        
Біотехнологічні та фізико-хімічні основи харчових виробництв 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
181 (ХТІ) скор.
181
Вступ до харчових технологій: практичні і теоретичні аспекти 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181
Вхідний контроль сировини харчових виробництв 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)  
Загальні технології харчових виробництв       151
Інжинірінг харчових виробництв. Модуль 2. Технологічне проєктування 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)    
Комплексна дисципліна. Контроль якості та безпечності харчових продуктів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) дфн, ск
181 (ХТІ) зфн
   
Комплексна дисципліна. Харчові технології 181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ХТІ) дфн, ск
181 (ХТІ) зфн
   
Контроль якості та безпечності харчових продуктів     181 (ХТІ) 181(2к)
181(ден.скор.зао.)
Моделювання та створення інноваційних продуктів харчової промисловості        
Моніторинг виробничих процесів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) дфн, зфн.ск
181 (ХТІ) дфн.ск
  181
Обладнання харчових виробництв. Модуль 2. Обладнання технологічних ліній 181 (ХТІ)   181 (ХТІ) 181
Основи кріогенних технологій        
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 1. Нормативні документи в харчовій промисловості 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)   181
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 2. Основи НАССР        
Основи холодильних і сушильних технологій   181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181
Проектування харчових виробництв   181 (ХТІ) 5к зфн 181 (ХТІ)  
Сировина для харчових продуктів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)   181
Технології зберігання сировини у консервній промисловості 181 (ХТІ)   181 (ХТІ) 181
Технології консервованих продуктів для дитячого та дієтичного харчування 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181
Технології овочевих та фруктових консервів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181
Технології соусів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181
Технології сушіння 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181
Технологічний контроль консервного виробництва 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181
Технологічний семінар 181 (ХТІ)      
Технологія консервної галузі        
Фізико-хімічні основи технології консервованої продукції 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181
Фізико-хімічні основи технології консервованої промисловості        
Харчові технології   181 (ТЕБХП) 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181(2к)
181(ден.скор.зао.)
181(ТЕБХП)
Хімія і технологія сировини у консервній промисловості 181 (ХТІ)   181 (ХТІ) 181
Холодильні технології 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181

 

МАГІСТРИ
Назва Робочі програми
2023 року
Робочі програми
2022 року
Робочі програми
2021 року
Безвідходні та ресурсоощадні технології консервної промисловості 181 (ТЗКППО) 181 (ТЗКППО) 181 (ТЗКППО)
Безвідходні та ресурсоощадні технології перероблення рослинної сировини та водних біоресурсів 181 (ТЗКППО)
181 (ТХКП)
181 (ТЗПВБ)
181 (ТХКП)
181 (ТЗКППО)
 
Безвідходні та ресурсоощадні технології рибопереробної галузі     181 (ТЗПВБ)
Біоконверсія рослинної сировини 181 (ТЗКППО)
181 (ТХКП)
181 (ТХКП) 181 (ТХКП)
Біоконверсія рослинної сировини харчових концентрованих продуктів, чаю, кави та прянощів     181 (ТХКП)
Біотехнологічні процеси у технологіях харчових концентрованих продуктів, чаю, кави та прянощів 181 (ТХКП) 181 (ТХКП) 181 (ТХКП)
Виробнича логістика 181 (ТЗКППО)
181 (ТХКП)
181 (ТЗКППО)
181 (ТЗПВБ)
181 (ТХКП)
 
Інноваційні напрями інтеграції науки в консервній галузі     181 (ТЗКППО)
Інноваційні напрями інтеграції науки в технологіях харчових концентрованих продуктів, чаю, кави та прянощів     181 (ТХКП)
Інноваційні напрями інтеграції наукових досліджень якісних властивостей харчових продуктів 181 (ТЗКППО)
181 (ТХКП)
181 (ТЗКППО)
181 (ТХКП)
 
Інноваційні напрями наукових досліджень в технологіях харчових концентрованих продуктів, чаю, кави та прянощів 181 (ТХКП) 181 (ТХКП) 181 (ТХКП)
Інноваційні технології в консервній галузі 181 (ТЗКППО) 181 (ТЗКППО) 181 (ТЗКППО)
Інноваційні технології в наукових дослідженнях перероблення водних біоресурсів     181 (ТЗПВБ)
Інноваційні харчові інгредієнти в технологіях харчових концентрованих продуктів, чаю кави та прянощів 181 (ТХКП) 181 (ТХКП) 181 (ТХКП)
Інноваційні харчові інгредієнти у технологіях консервованих продуктів 181 (ТЗКППО) 181 (ТЗКППО) 181 (ТЗКППО)
Інноваційні харчові інгредієнти у технологіях перероблення водних біоресурсів     181 (ТЗПВБ)
Логістичні системи і моніторинг виробництва консервованих продуктів   181 (ТЗКППО) 181 (ТЗКППО)
Логістичні системи і моніторинг виробництва харчових концентрованих продуктів, чаю, кави та прянощів      
Логістичні системи і моніторинг зберігання та перероблення водних біоресурсів   181 (ТЗПВБ)  
Логістичні системи і моніторинг харчоконцентратних підприємств   181 (ТХКП)  
Менеджмент якості та безпеки консервованих продуктів 181 (ТЗКППО) 181 (ТЗКППО) 181 (ТЗКППО)
Менеджмент якості та безпеки продуктів перероблення водних біоресурсів   181 (ТЗПВБ) 181 (ТЗПВБ)
Менеджмент якості та безпеки харчових концентрованих продуктів, чаю, кави та прянощів 181 (ТХКП) 181 (ТХКП) 181 (ТХКП)
Методи оптимізації технологічних процесів консервної галузі      
Методи оптимізації технологічних процесів перероблення водних біоресурсів      
Методи оптимізації технологічних процесів харчових концентрованих продуктів на основі фруктово-овочевої сировини, чаю, кави, прянощів      
Моніторинг виробничих операцій харчоконцентратної промисловості     181 (ТХКП)
Моніторинг та логістика виробничих процесів в рибопереробній галузі     181 (ТЗПВБ)
Наукові основи безвідходних технологій консервної промисловості      
Наукові основи комплексного перероблення водних біоресурсів   181 (ТЗПВБ) 181 (ТЗПВБ)
Науково-дослідницький практикум 181 (ТХКП)
181 (ТЗКППО)
181 (ТХКП)
181 (ТЗПВБ)
181 (ТЗКППО)
181 (ТЗКППО)
181 (ТХКП)
181 (ТЗПВБ)
Науково-практичні основи використання харчових добавок в технологіях харчових концентрованих продуктів, чаю кави та прянощів     181 (ТХКП)
Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях. Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів виробництва харчових концентрованих продуктів 181 (ТХКП) 181 (ТХКП) 181 (ТХКП)
Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях. Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів консервної галузі 181 (ТЗКППО) 181 (ТЗКППО) 181 (ТЗКППО)
Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях. Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів перероблення водних біоресурсів   181 (ТЗПВБ) 181 (ТЗПВБ)
Основи безвідходних виробництв перероблення водних біоресурсів   181 (ТЗПВБ) 181 (ТЗПВБ)
Перспективні методи наукових досліджень в галузі      
Перспективні методи наукових досліджень в консервній галузі 181 (ТЗКППО) 181 (ТЗКППО) 181 (ТЗКППО)
Перспективні методи наукових досліджень водних біоресурсів та продуктів їх перероблення     181 (ТЗПВБ)
Перспективні напрями наукових досліджень в технологіях харчових концентрованих продуктів, чаю, кави та прянощів 181 (ТХКП) 181 (ТХКП) 181 (ТХКП)
Складська логістика 181 (ТЗКППО)
181 (ТХКП)
181 (ТЗКППО)
181 (ТЗПВБ)
181 (ТХКП)
 
Сучасні досягнення світової науки у сфері виробництва консервованих, охолоджених та сушених продуктів з рослинної сировини 181 (ТЗКППО) 181 (ТЗКППО) 181 (ТЗКППО)
Технології зберігання та перероблення водних біоресурсів 181 (ТЗПВБ) 181 (ТЗПВБ) 181 (ТЗПВБ)
Технології харчових концентрованих продуктів на основі фруктово-овочевої сировини, чаю, кави та прянощів 181 (ТХКП) 181 (ТХКП) 181 (ТХКП)
Технології харчових концентрованих продуктів, чаю кави та прянощів      
Технологічні інновації при переробленні водних біоресурсів     181 (ТЗПВБ)
Транспортна логістика   181 (ТЗКППО)
181 (ТХКП)
181 (ТЗПВБ)
 
Функціональні інгредієнти, харчові та біологічно активні добавки в консервованих, охолоджених і сушених продуктах з рослинної сировини 181 (ТЗКППО)
181 (ТХКП)
181 (ТЗКППО)
181 (ТХКП)
181 (ТЗКППО)
Функціональні інгредієнти, харчові та біологічно активні добавки в технологіях перероблення водних біоресурсів     181 (ТЗПВБ)
Функціональні інгредієнти, харчові та біологічноактивні добавки в технологіях харчових концентрованих продуктів, чаю кави та прянощів 181 (ТХКП) 181 (ТХКП) 181 (ТХКП)
Харчові добавки в технологіях консервованих продуктів 181 (ТЗКППО) 181 (ТЗКППО) 181 (ТЗКППО)
Харчові добавки в технологіях перероблення водних біоресурсів     181 (ТЗПВБ)
Харчові інгредієнти в технологіях харчових концентрованих продуктів на основі фруктово-овочевої сировини, чаю, кави та прянощів      

 

ДОКТОР ФІЛОСОФІЇ
Назва Робочі програми
2023 року
Робочі програми
2022 року
Робочі програми
2021 року
Робочі програми
2020 року
Актуальні проблеми харчових технологій       181
Наукові засади високо- і низькотемпературного оброблення харчових продуктів   181 (ХТ)   181
Реологія харчових систем       181

 

На сьогодні наукова робота кафедри проводиться за напрямами:

  • розроблення технологій нових видів продуктів із нетрадиційних видів сировини;
  • розроблення наукових основ енергозбереження технології видів консервованих продуктів із рослин;
  • розроблення інноваційних технологій виготовлення продуктів профілактичного та дієтичного призначення;
  • удосконалення та оптимізація наявних технологічних процесів із метою підвищення якості кінцевих продуктів і зниження їх собівартості;
  • розроблення нових прогресивних маловідходних технологій високоякісних продуктів сушіння;
  • наукове обґрунтування технологічних режимів первинної обробки і зберігання продукції рослинництва та показників її якості.
  • науково-технічні, методологічні та розрахункові засади ресурсозбережних енерготехнологічних комплексів сушіння харчових продуктів та сировини.

Науковці кафедри розробили десятки нових інноваційних технологій щодо застосування нетрадиційної сировини в продуктах оздоровчо-профілактичного і спеціального призначення.

На кафедрі регулярно видаються і поновлюються методичні рекомендації до вивчення дисциплін, практичної підготовки студентів, магістрантів, курсового і дипломного проектування, індивідуальної та самостійної роботи студентів тощо. Широке використання викладачами комп'ютерної техніки значно підвищило рівень і поліпшило якість методичних розробок, сприяло більшій індивідуалізації навчального процесу.

На кафедрі ведеться підготовка кадрів у аспірантурі та відкрита докторантура за спеціальністю 05.18.13 «Технологія консервованих і охолоджених харчових продуктів».

Кафедра виступає співорганізатором міжнародних науково-практичних конференцій за участю науковців та представників із промисловості.

Детальніше

1998 рік

на кафедрі процесів і апаратів харчових виробництв введено нову для університету спеціальність «Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів» та перейменовано кафедру процесів і апаратів харчових виробництв на кафедру процесів і апаратів харчових виробництв та технології консервування

2002 рік

відбувся перший випуск фахівців зі спеціальності 7.05170107 «Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів»

2003 рік

на кафедрі розпочато підготовку фахівців за заочною формою навчання

2004 рік

на кафедрі розпочато підготовку аспірантів

2011 рік

виокремлено кафедру технології консервування