Н У Х Т

Кафедра технології консервування

Завідувач кафедри

В.о. завідувача кафедри
Шутюк Віталій Володимирович
доцент, доктор технічних наук

(створена у 2011 році)

Як випускова, кафедра готує фахівців для консервної та харчоконцентратної галузей харчової промисловості за спеціальністю G13 «Харчові технології» та спеціалізаціями «Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів» і «Технології харчових концентрованих продуктів на основі фруктово-овочевої сировини, чаю, кави та прянощів». Підготовка ведеться за освітньо-кваліфікаційними рівнями: «бакалавр» і «магістр».

Матеріально-технічна база кафедри включає сучасні наукову та навчальну лабораторії, мультимедійну навчальну аудиторію. Кафедра достатньо комп'ютеризована, що дозволяє викладачам кафедри належно працювати над створенням методичних рекомендацій, конспектів лекцій та навчальних посібників, покращення навчального процесу та виконувати складні інженерні розрахунки.

Для підвищення якості підготовки фахівців, інтеграції навчального процесу у виробництво кафедра тісно співпрацює з передовими підприємствами галузі – «САНДОРА», «ЧУМАК», «ВЕРЕС», «ТОРЧИН-ПРОДУКТ», «Ніжинський консервний завод», «Аграна Фрут», ПАТ «Укрбакалія», «Лантманнен Акса» і ТОВ «Компанія Май Україна» тощо. На даних підприємствах здобувачі вищої освіти мають можливість проходження виробничої і переддипломної практик, виконання курсових проектів та кваліфікаційної роботи. Систематично проводяться виїзні практичні та лабораторні заняття на підприємства Київщини.

На кафедрі працює 1 професор, 7 доцентів, 2 старших викладача та 1 асистент.

На кафедрі відразу ж з часу заснування було впроваджено виконання міжкафедральних комплексних кваліфікаційних робіт, захист яких здійснюється на підприємствах за активної участі виробничників.

Здобувачі вищої освіти, найбільш здібні до наукової роботи, залучаються з третього курсу, а четвертого і магістранти всі беруть участь у науковій роботі у спеціалізованій лабораторії. Закінчені наукові розробки науковців кафедри демонструються на всеукраїнських і міжнародних конференціях, конкурсах і виставках, де отримують належне визнання (сертифікати і дипломи).

У процесі розроблення робочих навчальних планів і програм дисциплін використовується передовий досвід зарубіжних технологічних закладів вищої освіти. Освітньо професійні та робочі програми систематично переглядаються.

За відносно короткий, але плідний час від свого заснування кафедра підготувала понад 400 фахівців. Випускники обіймають посади державних службовців, головних інженерів, начальників змін, завідувачів лабораторій, змінних технологів, інженерів-технологів на великих і малих підприємствах, пов'язаних із виробництвом плодоовочевої консервованої продукції, харчоконцентратів і продукції зберігання та перероблення водних біоресурсів.

Молоді викладачі кафедри систематично підвищують свою кваліфікацію на підприємствах м. Києва та України.

Головами і членами Державних екзаменаційних комісій із захисту кваліфікаційних та магістерських робіт завжди є провідні спеціалісти і науковці.

Слідкуйте за нами в Instagram
Наша сторінка на Facebook

 

 

Остання зміна: 26 серпня 2025

Кафедра здійснює підготовку фахівців:

освітнього ступеня «бакалавр»

Підготовка фахівців у галузі знань G «Інженерія, виробництво та будівництво» за спеціальністю G13 «Харчові технології» та освітньою програмою:

  • Харчові технології та інженерія
Форма навчання Термін навчання
Денна 4 роки
Денна скорочена 2 або 3 роки
Заочна / Дистанційна 4 роки 
Заочна скорочена / Дистанційна скорочена 2 роки 6 місяців або 3 роки 6 місяців

Детальніше...

освітнього ступеня «магістр»

Підготовка фахівців у галузі знань G «Інженерія, виробництво та будівництво» за спеціальністю G13 «Харчові технології» та освітніми програмами:

Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 1 рік 4 місяці
Форма навчання Термін навчання
Денна 1 рік 4 місяці

 

наукового ступеня «доктор філософії»

Підготовка фахівців у галузі знань G «Інженерія, виробництво та будівництво» за спеціальністю G13 «Харчові технології»

Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 4 роки

 

наукового ступеня «доктор наук»

Підготовка фахівців у галузі знань G «Інженерія, виробництво та будівництво» за спеціальністю G13 «Харчові технології»

Форма навчання Термін навчання
Денна 2 роки

 

Завдяки універсальності отриманої освіти випускники стають спеціалістами широкого профілю. Про це свідчить той факт, що добре знаючи новітні технології вони можуть відкрити власний бізнес або обіймати керівні посади – скрізь, де є потреба в застосуванні теплового оброблення, ферментації чи холоду, можуть стати, наприклад, першокласними інженерами-технологами чи головними технологами, завідувачами лабораторій чи виробництв, а також директорами підприємств!

Навчальні дисципліни, які викладаються кафедрою

БАКАЛАВРИ
Назва Робочі програми
2025 року
Робочі програми
2024 року
Біотехнологічні та фізико-хімічні основи харчових виробництв   181 (ХТІ)
Вступ до харчових технологій: практичні і теоретичні аспекти   181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
Вхідний контроль сировини харчових виробництв 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Інжинірінг харчових виробництв. Модуль 2. Технологічне проєктування   181 (ХТІ)
Комплексна дисципліна. Контроль якості та безпечності харчових продуктів   181 (ХТІ)
Комплексна дисципліна. Харчові технології 181 (ТЕБХП) 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
Моніторинг виробничих процесів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Обладнання харчових виробництв. Модуль 2. Обладнання технологічних ліній   181 (ХТІ)
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 1. Нормативні документи в харчовій промисловості 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Основи холодильних і сушильних технологій   181 (ХТІ)
Проектування харчових виробництв    
Сировина для харчових продуктів   181 (ХТІ)
Технології зберігання сировини у консервній промисловості   181 (ХТІ)
Технології консервованих продуктів для дитячого та дієтичного харчування   181 (ХТІ)
Технології овочевих та фруктових консервів   181 (ХТІ)
Технології соусів   181 (ХТІ)
Технології сушіння   181 (ХТІ)
Технологічний контроль консервного виробництва   181 (ХТІ)
Фізико-хімічні основи технології консервованої продукції   181 (ХТІ)
Хімія і технологія сировини у консервній промисловості   181 (ХТІ)
Холодильні технології   181 (ХТІ)

 

МАГІСТРИ
Назва Робочі програми
2025 року
Безвідходні та ресурсоощадні технології консервної промисловості G13 (ТЗКППО)
Безвідходні та ресурсоощадні технології перероблення рослинної сировини та водних біоресурсів  
Біоконверсія рослинної сировини  
Біотехнологічні процеси у технологіях харчових концентрованих продуктів, чаю, кави та прянощів  
Виробнича логістика  
Інноваційні напрями інтеграції наукових досліджень якісних властивостей харчових продуктів  
Інноваційні напрями наукових досліджень в технологіях харчових концентрованих продуктів, чаю, кави та прянощів  
Інноваційні технології в консервній галузі  
Інноваційні харчові інгредієнти в технологіях харчових концентрованих продуктів, чаю кави та прянощів  
Інноваційні харчові інгредієнти у технологіях консервованих продуктів  
Менеджмент якості та безпеки консервованих продуктів  
Менеджмент якості та безпеки харчових концентрованих продуктів, чаю, кави та прянощів  
Науково-дослідницький практикум G13 (ТЗКППО)
Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях. Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів виробництва харчових концентрованих продуктів  
Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях. Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів консервної галузі  
Перспективні методи наукових досліджень в консервній галузі  
Перспективні напрями наукових досліджень в технологіях харчових концентрованих продуктів, чаю, кави та прянощів  
Складська логістика  
Сучасні досягнення світової науки у сфері виробництва консервованих, охолоджених та сушених продуктів з рослинної сировини  
Технології харчових концентрованих продуктів на основі фруктово-овочевої сировини, чаю, кави та прянощів  
Функціональні інгредієнти, харчові та біологічно активні добавки в консервованих, охолоджених і сушених продуктах з рослинної сировини  
Функціональні інгредієнти, харчові та біологічноактивні добавки в технологіях харчових концентрованих продуктів, чаю кави та прянощів  
Харчові добавки в технологіях консервованих продуктів  

 

ДОКТОР ФІЛОСОФІЇ
Назва Робочі програми
2025 року
Робочі програми
2024 року
Наукові засади високо- і низькотемпературного оброблення харчових продуктів   181 (ХТ)

На сьогодні наукова робота кафедри проводиться за напрямами:

  • розроблення технологій нових видів продуктів із нетрадиційних видів сировини;
  • розроблення наукових основ енергозбереження технології видів консервованих продуктів із рослин;
  • розроблення інноваційних технологій виготовлення продуктів профілактичного та дієтичного призначення;
  • удосконалення та оптимізація наявних технологічних процесів із метою підвищення якості кінцевих продуктів і зниження їх собівартості;
  • розроблення нових прогресивних маловідходних технологій високоякісних продуктів сушіння;
  • наукове обґрунтування технологічних режимів первинної обробки і зберігання продукції рослинництва та показників її якості.
  • науково-технічні, методологічні та розрахункові засади ресурсозбережних енерготехнологічних комплексів сушіння харчових продуктів та сировини.

Науковці кафедри розробили десятки нових інноваційних технологій щодо застосування нетрадиційної сировини в продуктах оздоровчо-профілактичного і спеціального призначення.

На кафедрі регулярно видаються і поновлюються методичні рекомендації до вивчення дисциплін, практичної підготовки студентів, магістрантів, курсового і дипломного проектування, індивідуальної та самостійної роботи студентів тощо. Широке використання викладачами комп'ютерної техніки значно підвищило рівень і поліпшило якість методичних розробок, сприяло більшій індивідуалізації навчального процесу.

На кафедрі ведеться підготовка кадрів у аспірантурі та відкрита докторантура за спеціальністю 05.18.13 «Технологія консервованих і охолоджених харчових продуктів».

Кафедра виступає співорганізатором міжнародних науково-практичних конференцій за участю науковців та представників із промисловості.

Детальніше

1998 рік

на кафедрі процесів і апаратів харчових виробництв введено нову для університету спеціальність «Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів» та перейменовано кафедру процесів і апаратів харчових виробництв на кафедру процесів і апаратів харчових виробництв та технології консервування

2002 рік

відбувся перший випуск фахівців зі спеціальності 7.05170107 «Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів»

2003 рік

на кафедрі розпочато підготовку фахівців за заочною формою навчання

2004 рік

на кафедрі розпочато підготовку аспірантів

2011 рік

виокремлено кафедру технології консервування