Н У Х Т

Кафедра експертизи харчових продуктів

завідувач кафедри

В.о. завідувача кафедри
Вашека Оксана Миколаївна
кандидатка технічних наук, доцентка

(створена у 2011 році)

На кафедрі експертизи харчових продуктів з 2013 року – вперше серед вищих навчальних закладів України та ЄС! – здійснюється підготовка фахівців за освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» для здобувачів освітніх ступенів бакалавра і магістра.

Унікальність освітньої програми полягає в тому, що вона була створена як відповідь на гостру потребу харчової промисловості країни у спеціально підготованих кваліфікованих кадрах зі знаннями концепції НАССР, міжнародного та вітчизняного законодавства з питань безпеки харчових продуктів, систем управління якістю та безпечністю харчової продукції, технологічної експертизи. Профільність закладу освіти, багаторічний досвід науково-педагогічного складу, ґрунтовність теоретичних знань наукових шкіл університету та якісно організована практична підготовка у провідних роботодавців, постійна співпраця із галузевими об'єднаннями та окремими виробниками харчової продукції гарантують підготовку сучасних висококваліфікованих багатофункціональних фахівців із глибокими спеціальними знаннями, здатних до аналітичного мислення, управлінської діяльності, саморозвитку, удосконалення та успішного працевлаштування.

Підготовку фахівців за освітньою програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» зосереджено на питаннях організації виробництва високоякісної та безпечної харчової продукції, визначення показників якості та безпеки сировини і готового продукту, характеристиці та виборі обладнання, використання якого забезпечує найвищу якість і безпеку харчової продукції, підтвердження відповідності продукту вимогам нормативної документації або виявлення порушень обліку сировини та матеріалів, порушень у технологічному процесі тощо.

У 2021 році вперше у вітчизняному освітньому просторі на кафедрі експертизи харчових продуктів започатковано міждисциплінарну освітньо-наукову програму «Lean-виробництво харчової продукції» з підготовки здобувачів освітнього ступеня «магістр» за спеціальностями 181 Харчові технології, 151 Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології, 133 Галузеве машинобудування (усі три спеціальності зазначаються у дипломі).

Визначальним орієнтиром у створенні програми, формулюванні її мети та фокусу стали побажання та рекомендації провідних фахівців харчової галузі. У конструктивній співпраці з представниками бізнесу розроблено освітню програму, що орієнтована на підготовку багатопрофільних фахівців зі знанням методів операційного вдосконалення та антикризового управління, здатних розробляти заходи з підвищення операційної ефективності харчового виробництва за допомогою принципів Lean, здійснювати оптимізацію технологічних процесів, застосовувати сучасні комп’ютерні системи автоматизації бізнес-процесів для Lean-виробництв.  Фахівці  з операційного вдосконалення забезпечують стабільну та ефективну діяльність підприємства, швидке досягнення відчутного позитивного економічного ефекту та високого іміджу компанії, прихильність до продукції та впізнаваність бренду з еталонними характеристиками якості, сприяють розгортанню міжнародної діяльності організації.

Здобуті знання та навички визначають особливу актуальність та затребуваність випускників з Lean-виробництва харчової продукції на ринку праці не лише в Україні, а і за її межами.

ПЕРЕВАГИ НАВЧАННЯ НА КАФЕДРІ ЕКСПЕРТИЗИ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ:

• високоякісна освіта та міжнародне визнання диплому забезпечується навчальними планами підготовки, приведеними у відповідність до європейських;
• можливе продовження навчання в магістратурі, аспірантурі, докторантурі;
• співпраця з провідними організаціями у сфері стандартизації, сертифікації та оцінки відповідності, підприємствами з виробництва харчових продуктів, органами сертифікації та оцінки відповідності, установами державного рівня з питань стандартизації, сертифікації та акредитації;
• забезпечення сучасною матеріально-технічною базою для проведення лабораторних занять та виконання наукових досліджень;
• участь у міжнародних конференціях з питань якості і безпечності харчових продуктів;
• працевлаштування як студентів,так випускників на передових підприємствах харчової та фармацевтичної галузі, провідних фірмах та організаціях у сфері стандартизації і сертифікації, органах з оцінки відповідності та акредитації, випробувальних лабораторіях;
• на освітніх програмах «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», «Lean-виробництво харчової продукції» практикується організація «гостьових лекцій» від провідних фахівців України зі впровадження систем якості та безпечності та практиків з підприємств харчової промисловості («Бюро Верітас Сертифікейшн Україна», ДП «Укрметртестстандарт», «Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», ДП «Український науково-дослідний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», «Lean-інститут Україна», ТОВ «Перший столичний хлібозавод» тощо);
• викладачі кафедри мають практичний досвід у царині експертизи харчових продуктів, брали участь у роботі національної комісії Кодекс Алиментаріус, пройшли стажування за кордоном;
• кафедра експертизи харчових продуктів активна у соцмережі Fасеbоок – група «Безпека харчування» функціонує із 2017 року та налічує майже 4000 учасників.

НАШІ ВИПУСКНИКИ ЗАЙМАЮТЬ ТАКІ ПОСАДИ:

ПрАТ «Фоззі груп» – спеціаліст відділу експертизи;
Національне агентство акредитації України – фахівець відділу акредитації органів з інспектування;
Підприємство з іноземними інвестиціями ТОВ «БЮРО ВЕРІТАС УКРАЇНА» – фахівець з якості, стандартизації та сертифікації,
ПАТ «Миронівський Хлібопродукт» (ТМ «Наша Ряба», «Легко», «Фуагра») – директор з якості, інспектор з якості;
ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» – технік з метрології;
Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи – головний фахівець з якості;
ПрАТ «Київський маргариновий завод» – лаборант хімічного аналізу;
ТОВ «Соєва фабрика Агропрод» – головний технолог;
ПАТ «Київська кондитерська фабрика «РОШЕН»» – молодший фахівець з якості.

 

На сайт кафедри

Остання зміна: 15 квітня 2024

Кафедра здійснює підготовку фахівців:

освітнього ступеня «бакалавр»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньою програмою:

  • Технологічна експертиза та безпека харчової продукції
Форма навчання Термін навчання
Денна 4 роки
Денна скорочена 2 або 3 роки
Заочна / Дистанційна 4 роки 
Заочна скорочена / Дистанційна скорочена 2 роки 6 місяців або 3 роки 6 місяців

Детальніше...

освітнього ступеня «магістр»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньою програмою:

Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 1 рік 4 місяці

Підготовка фахівців у галузях знань 13 «Механічна інженерія», 17 «Електроніка, автоматизація та електронні комунікації», 18 «Виробництво та технології» за спеціальностями 133 «Галузеве машинобудування», 174 «Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка», 181 «Харчові технології» та освітньою програмою:

Форма навчання Термін навчання
Денна 1 рік 9 місяців

.

наукового ступеня «доктор філософії»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології»

Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 4 роки

 

наукового ступеня «доктор наук»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології»

Форма навчання Термін навчання
Денна 2 роки

 

Світові інтеграційні процеси, розвиток торгівельних відносин та екологічна ситуація зумовлюють застосування нових підходів до забезпечення якості і безпеки продукції харчування. На сьогодні важливого значення набуває ефективне управління технологічним процесом виробництва. Фахівці з цього напряму матимуть якісно нову та сучасну підготовку, яка дасть можливість в ході технологічної експертизи виробництва встановлювати причини низької якості продукції харчування та порушення параметрів технологічного процесу, виявляти факти фальсифікації продукції тощо. Саме за цим напрямом готується нове покоління фахівців, здатних вирішувати наукові і виробничі проблеми з якості та безпеки харчової продукції.

Навчальні дисципліни, які викладаються кафедрою

БАКАЛАВРИ
Назва Робочі програми
2023 року
Робочі програми
2022 року
Робочі програми
2021 року
Робочі програми
2020 року
Безпека пакування та зберігання харчової продукції 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)  
Безпека харчової продукції 181 (ТЕБХП) 2к
181 (ТЕБХП) 3к
  181 (ТЕБХП) 181
Валідація та веррифікація систем управління безпечністі 181 (ТЕБХП)      
Визначення терміну придатності харчової продукції     181 (ТЕБХП) 181
Вступ до харчових технологій: практичні і теоретичні аспекти 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181
Експрес методи аналізу 181 (ТЕБХП)      
Загальні технології харчових виробництв        
Ідентифікація і методи виявлення фальсифікації харчової продукції 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)    
Інгредієнти і допоміжні матеріали харчових виробництв        
Інжиніринг харчових виробництв. Модуль 2. Технологічне проектування 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)    
Інспектування технологічних процесів 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)    
Інструментальні методи аналізу. Модуль 2. Експрес методи аналізу 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
181 (ТЕБХП) 3к
181 (ТЕБХП)  
Контроль якості та безпечності харчових продуктів 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181
Контроль якості та безпечності харчових продуктів. Модуль 1. Методи контролю якості харчової продукції        
Контроль якості та безпечності харчових продуктів. Модуль 2. Безпека харчової продукції       181
Контроль якості та безпечності харчових продуктів. Модуль 3. Ідентифікація і методи виявлення фальсифікації     181 (ТЕБХП) 181
Методи оцінки ризиків 181 (ТЕБХП)      
Метрологічне забезпечення харчових виробництв 181 (ТЕБХП)     181
Митна та судово-товарознавча експертиза     181 (ТЕБХП) 181
Моніторинг виробничих процесів 181 (ТЕБХП)   181 (ТЕБХП)  
Належна практика виробництва харчових продуктів     181 (ТЕБХП)  
Належні практики виробництва 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)    
Обладнання харчових виробництв. Модуль 2. Гігієнічний інжинірінг 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)    
Основи інспектування харчових виробництв       181
Основи митної справи        
Основи наукових досліджень       181
Основи проектування харчових виробництв       181
Основи сенсорного аналізу харчових виробництв        
Основи стандартизації, метрології та управління якістю        
Основи товарознавства харчової продукції 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 1. Законодавство у харчовій промисловості 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 2к
181 (ТЕБХП) 3к
181 (ТЕБХП)  
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 1. Нормативні документи в харчовій промисловості   181 (ХТІ)   181
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 1. Стандартизація, метрологія і сертифікація       181
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 2. НАССР і системи управління безпечністю харчової продукції 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 2. Основи НАССР 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)  
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 3. Системи менеджменту якості харчової продукції 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181
Оцінка терміну придатності продукції 162 (БФПХП) 162 (БФПХП)    
Оцінки і управління ризиками в галузі безпеки харчових продуктів. Модуль 1. Методи оцінки ризиків 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181
Оцінки і управління ризиками в галузі безпеки харчових продуктів. Модуль 2. Інгредієнти і допоміжні матеріали харчових виробництв 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)  
Оцінки і управління ризиками в галузі безпеки харчових продуктів. Модуль 3. Оцінка терміну придатності харчових продуктів 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)    
Пакування та зберігання харчової продукції        
Практика ЄС в системах управління виробництва ХП 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
181 (ТЕБХП) 4к
181
Проектування харчових виробництв       181
Санітарія виробництва та управління відходами 181 (ТЕБХП)
181 (ТЕБХП)
181 (ТЕБХП)
181 (ТЕБХП)    
Санітарія і гігієна харчових виробництв     181 (ТЕБХП) 181
Сенсорний аналіз всі спец.
всі ОПП
162 (БФПХП)
181 (ТХ)
181 (ХТІ) 1к
181 (ХТІ)

181 (ТЕБХП) 1к
181 (ТЕБХП)

181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
Сенсорний аналіз харчових продуктів     076 (ПТБД)  
Системи технологій   061 (РЗГ)    
Стандартизація, метрологія, сертифікація   181 (ТХ)    
Теоретичні основи товарознавства        
Технічне регулювання (оцінювання відповідності)       076
Технологічна експертиза виробництва харчової продукції 181 (ТЕБХП) дфн
181 (ТЕБХП) зфн
181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181
Технологічні розрахунки галузі       181
Технологічний семінар 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)  
Товарознавство 076 (ПТБД) 076 (ПТБД)   076
Товарознавство (непродовольчі товари)        
Товарознавство (пакувальні матеріали та тара)       076
Товарознавство (послуги)       076
Товарознавство (харчові продукти)        
Товарознавство харчових продуктів 186 (КТДВУ) 186 (КТДВУ) 186 (КТДВУ) 186
Упавління зовнішніми процесами 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)    
Харчові алергени 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)  
Харчові технології 181 (ТЕБХП)      
Хімічні та біологічні сенсори        
Хімія смаку, запаху та кольору       181
Якість і безпечність харчових продуктів        

 

МАГІСТРИ
Назва Робочі програми
2023 року
Робочі програми
2022 року
Робочі програми
2021 року
Аудит систем управління безпечністю 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
Аудит та атестація персоналу      
Виробництво та сертифікація нішевих харчових продуктів 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
Впровадження систем управління якістю на підприємствах харчової промисловості 181 (ТЕБХП)    
Експертиза матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами 181 (ТЕБХП)    
Експертиза та експрес-ідентифікація харчових продуктів 181 (ТЕБХП) 1к
181 (ТЕБХП) 4к
181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
181 (ТОХП)
181 (ТХКМВХ)
181 (ТЗПЗ)
Експертиза товарів     076 (ПТБД)
Експертиза харчових продуктів      
Експертиза харчових та косметичних продуктів     161 (ХТХДКЗ)
Ідентифікація продукції та методи виявлення фальсифікації 181 всі ОПП 181 (ТЗКПМо)
181 (ТЗКПМя)
181 (ТПБВ)
181 (ТХПОПП)
181 (ТРОЖКП)
181 (ТЗКППО)
181 (ТХКП)
181 (ТЗПЗ)
181 (ТОХП)
181 (ТХКМВХ)
181 (ТХКМВХ)
181 (ТОХП)
181 (ТЗПЗ)
181 (ТЗПВБ)
181 (ТЗКПМо)
181 (ТПБВ)
181 (ТЗКППО)
Концепції керування біоризиками при виробництві харчових продуктів      
Концепції керування ризиками у виробництві харчових продуктів 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)  
Методи контролю і харчова експертиза      
Міжнародне технічне регулювання     181 (ТЕБХП)
Науково-дослідницький практикум 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях. Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів виробництва харчової продукції 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
Санітарно-гігієнічний контроль виробництва      
Сертифікація продукції і систем якості, атестація виробництва      
Системи менеджменту якості та безпечності харчових продуктів      
Системи менеджменту безпечності харчових продуктів 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
Стандартизація продукції, послуг та технологічних процесів      
Токсикологія харчових продуктів   181 (ТЕБХП)  
Управління якістю, безпека харчових та косметичних продуктів   161 (ХТХДКЗ) зфн  
Управлінські рішення та документування     181 (ТЕБХП)
Харчова токсикологія     181 (ТЕБХП)
       
міждисциплінарна освітньо-наукова програма
LEAN-ВИРОБНИЦТВО ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ
LEAN-виробництво харчової продукції 133 174 181 133, 151, 181 133, 151, 181
Методи оцінки відповідності вимогам клієнтів   133, 151, 181 133, 151, 181
Науково-дослідницький практикум. Модуль 1 133 174 181 133, 151, 181 133, 151, 181
Основи методології LEAN SIX SIGMA 133 174 181 133, 151, 181 133, 151, 181
Практики LEAN-виробництва 133 174 181    
Системи управління харчовим виробництвом 133 174 181    
Управління досягненням результатів 133 151 181 133, 151, 181  
Управління постачальниками 133 151 181    
Управлінські рішення 133 151 181    

 

ДОКТОР ФІЛОСОФІЇ
Назва Робочі програми
2023 року
Робочі програми
2022 року
Робочі програми
2021 року
Робочі програми
2020 року
Актуальні проблеми харчових технологій       181
Інструментальні та фізико-хімічні методи кількісного та якісного аналізу       181
Мікробіологічне забруднення та токсикологія харчових продуктів 181 (ХТ) 181 (ХТ) 181 (ХТ) 181
Реологія харчових систем       181
Тепломасообмінні процеси та біохімічні перетворення у харчових системах   181 (ХТ) 181 (ХТ) 181
Управлінські рішення та документування 181 (ХТ) 181 (ХТ)    

 

Тематика науково-дослідної роботи викладачів кафедри охоплює такі основні напрями згідно з держбюджетними темами:

  • створення науково-практичних основ застосування інструментів систем управління для підвищення ефективності діяльності підприємств харчової промисловості № 0123U105062
  • розроблення критеріїв ідентифікації та методів виявлення фальсифікації харчових продуктів № 0119U001879

Наукові надбання дослідницької роботи викладачів кафедри підтверджуються численними працями у фахових науково-практичних виданнях, патентами України, актами впровадження у провідні підприємства галузі і навчальний процес НУХТ.

2011 рік

створена кафедра експертизи харчових продуктів

2011 рік

розпочата підготовка за магістерською програмою «Якість, стандартизація та сертифікація»

2013 рік

вперше в Україні розпочато підготовку фахівців за новим напрямом «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

2017 рік

вперше в Україні розпочато підготовку магістрів за освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

2019 рік

започатковано сертифікатну професійну програму «Харчові технології»

2019 рік

вперше відбулися захисти кваліфікаційних дипломних робіт за освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр»

2021 рік

вперше започатковано навчання за міждисциплінарною освітньо-науковою програмою «Lean-виробництво харчової продукції» за освітнім ступенем «магістр»

2021 рік

вперше на кафедрі започатковано проходження технологічної практики здобувачами освітнього ступеня «бакалавр», професійної та переддипломної практик здобувачами освітнього ступеня «магістр» освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» за кордоном, зокрема у Німеччині

2021 рік

розпочато підготовку здобувачів за дуальною формою здобуття вищої освіти освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» освітнього ступеня «магістр»

2022 рік

започатковано сертифікатну професійну програму «Lean-виробництво харчової продукції»