Н У Х Т

Кафедра експертизи харчових продуктів

завідувач кафедри

В.о. завідувача кафедри
Вашека Оксана Миколаївна
кандидатка технічних наук, доцентка

(створена у 2011 році)

На кафедрі експертизи харчових продуктів з 2013 року – вперше серед вищих навчальних закладів України та ЄС! – здійснюється підготовка фахівців за освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» для здобувачів освітніх ступенів бакалавра і магістра.

Унікальність освітньої програми полягає в тому, що вона була створена як відповідь на гостру потребу харчової промисловості країни у спеціально підготованих кваліфікованих кадрах зі знаннями концепції НАССР, міжнародного та вітчизняного законодавства з питань безпеки харчових продуктів, систем управління якістю та безпечністю харчової продукції, технологічної експертизи. Профільність закладу освіти, багаторічний досвід науково-педагогічного складу, ґрунтовність теоретичних знань наукових шкіл університету та якісно організована практична підготовка у провідних роботодавців, постійна співпраця із галузевими об'єднаннями та окремими виробниками харчової продукції гарантують підготовку сучасних висококваліфікованих багатофункціональних фахівців із глибокими спеціальними знаннями, здатних до аналітичного мислення, управлінської діяльності, саморозвитку, удосконалення та успішного працевлаштування.

Підготовку фахівців за освітньою програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» зосереджено на питаннях організації виробництва високоякісної та безпечної харчової продукції, визначення показників якості та безпеки сировини і готового продукту, характеристиці та виборі обладнання, використання якого забезпечує найвищу якість і безпеку харчової продукції, підтвердження відповідності продукту вимогам нормативної документації або виявлення порушень обліку сировини та матеріалів, порушень у технологічному процесі тощо.

У 2021 році вперше у вітчизняному освітньому просторі на кафедрі експертизи харчових продуктів започатковано міждисциплінарну освітньо-наукову програму «Lean-виробництво харчової продукції» з підготовки здобувачів освітнього ступеня «магістр» за спеціальностями 181 Харчові технології, 151 Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології, 133 Галузеве машинобудування (усі три спеціальності зазначаються у дипломі).

Визначальним орієнтиром у створенні програми, формулюванні її мети та фокусу стали побажання та рекомендації провідних фахівців харчової галузі. У конструктивній співпраці з представниками бізнесу розроблено освітню програму, що орієнтована на підготовку багатопрофільних фахівців зі знанням методів операційного вдосконалення та антикризового управління, здатних розробляти заходи з підвищення операційної ефективності харчового виробництва за допомогою принципів Lean, здійснювати оптимізацію технологічних процесів, застосовувати сучасні комп’ютерні системи автоматизації бізнес-процесів для Lean-виробництв.  Фахівці  з операційного вдосконалення забезпечують стабільну та ефективну діяльність підприємства, швидке досягнення відчутного позитивного економічного ефекту та високого іміджу компанії, прихильність до продукції та впізнаваність бренду з еталонними характеристиками якості, сприяють розгортанню міжнародної діяльності організації.

Здобуті знання та навички визначають особливу актуальність та затребуваність випускників з Lean-виробництва харчової продукції на ринку праці не лише в Україні, а і за її межами.

ПЕРЕВАГИ НАВЧАННЯ НА КАФЕДРІ ЕКСПЕРТИЗИ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ:

• високоякісна освіта та міжнародне визнання диплому забезпечується навчальними планами підготовки, приведеними у відповідність до європейських;
• можливе продовження навчання в магістратурі, аспірантурі, докторантурі;
• співпраця з провідними організаціями у сфері стандартизації, сертифікації та оцінки відповідності, підприємствами з виробництва харчових продуктів, органами сертифікації та оцінки відповідності, установами державного рівня з питань стандартизації, сертифікації та акредитації;
• забезпечення сучасною матеріально-технічною базою для проведення лабораторних занять та виконання наукових досліджень;
• участь у міжнародних конференціях з питань якості і безпечності харчових продуктів;
• працевлаштування як студентів,так випускників на передових підприємствах харчової та фармацевтичної галузі, провідних фірмах та організаціях у сфері стандартизації і сертифікації, органах з оцінки відповідності та акредитації, випробувальних лабораторіях;
• на освітніх програмах «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», «Lean-виробництво харчової продукції» практикується організація «гостьових лекцій» від провідних фахівців України зі впровадження систем якості та безпечності та практиків з підприємств харчової промисловості («Бюро Верітас Сертифікейшн Україна», ДП «Укрметртестстандарт», «Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», ДП «Український науково-дослідний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», «Lean-інститут Україна», ТОВ «Перший столичний хлібозавод» тощо);
• викладачі кафедри мають практичний досвід у царині експертизи харчових продуктів, брали участь у роботі національної комісії Кодекс Алиментаріус, пройшли стажування за кордоном;
• кафедра експертизи харчових продуктів активна у соцмережі Fасеbоок – група «Безпека харчування» функціонує із 2017 року та налічує майже 4000 учасників.

НАШІ ВИПУСКНИКИ ЗАЙМАЮТЬ ТАКІ ПОСАДИ:

ПрАТ «Фоззі груп» – спеціаліст відділу експертизи;
Національне агентство акредитації України – фахівець відділу акредитації органів з інспектування;
Підприємство з іноземними інвестиціями ТОВ «БЮРО ВЕРІТАС УКРАЇНА» – фахівець з якості, стандартизації та сертифікації,
ПАТ «Миронівський Хлібопродукт» (ТМ «Наша Ряба», «Легко», «Фуагра») – директор з якості, інспектор з якості;
ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» – технік з метрології;
Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи – головний фахівець з якості;
ПрАТ «Київський маргариновий завод» – лаборант хімічного аналізу;
ТОВ «Соєва фабрика Агропрод» – головний технолог;
ПАТ «Київська кондитерська фабрика «РОШЕН»» – молодший фахівець з якості.

 

На сайт кафедри

Остання зміна: 15 квітня 2024

Кафедра здійснює підготовку фахівців:

освітнього ступеня «бакалавр»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньою програмою:

  • Технологічна експертиза та безпека харчової продукції
Форма навчання Термін навчання
Денна 4 роки
Денна скорочена 2 або 3 роки
Заочна / Дистанційна 4 роки 
Заочна скорочена / Дистанційна скорочена 2 роки 6 місяців або 3 роки 6 місяців

Детальніше...

освітнього ступеня «магістр»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньою програмою:

Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 1 рік 4 місяці

Підготовка фахівців у галузях знань 13 «Механічна інженерія», 17 «Електроніка, автоматизація та електронні комунікації», 18 «Виробництво та технології» за спеціальностями 133 «Галузеве машинобудування», 174 «Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка», 181 «Харчові технології» та освітньою програмою:

Форма навчання Термін навчання
Денна 1 рік 9 місяців

.

наукового ступеня «доктор філософії»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології»

Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 4 роки

 

наукового ступеня «доктор наук»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології»

Форма навчання Термін навчання
Денна 2 роки

 

Світові інтеграційні процеси, розвиток торгівельних відносин та екологічна ситуація зумовлюють застосування нових підходів до забезпечення якості і безпеки продукції харчування. На сьогодні важливого значення набуває ефективне управління технологічним процесом виробництва. Фахівці з цього напряму матимуть якісно нову та сучасну підготовку, яка дасть можливість в ході технологічної експертизи виробництва встановлювати причини низької якості продукції харчування та порушення параметрів технологічного процесу, виявляти факти фальсифікації продукції тощо. Саме за цим напрямом готується нове покоління фахівців, здатних вирішувати наукові і виробничі проблеми з якості та безпеки харчової продукції.

Навчальні дисципліни, які викладаються кафедрою

БАКАЛАВРИ
Назва Робочі програми
2024 року
Робочі програми
2023 року
Безпека пакування та зберігання харчової продукції   181 (ТЕБХП)
Безпека харчової продукції   181 (ТЕБХП) 2к
181 (ТЕБХП) 3к
Валідація та веррифікація систем управління безпечністі   181 (ТЕБХП)
Визначення терміну придатності харчової продукції    
Вступ до харчових технологій: практичні і теоретичні аспекти 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
Експертиза матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами 186 (КТДВУ)  
Експертиза харчових продуктів 161 (ХТ)  
Експрес методи аналізу 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
Загальні технології харчових виробництв    
Ідентифікація і методи виявлення фальсифікації харчової продукції 181 (ТЕБХП) 3к
181 (ТЕБХП) 4к
181 (ТЕБХП)
Інгредієнти і допоміжні матеріали харчових виробництв 181 (ТЕБХП)  
Інжиніринг харчових виробництв. Модуль 2. Технологічне проектування   181 (ТЕБХП)
Інспектування технологічних процесів 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
Інструментальні методи аналізу. Модуль 2. Експрес методи аналізу   181 (ТЕБХП)
Інформаційні технології в системах управління якістю та безпечністю 181 (ТЕБХП)  
Контроль якості та безпечності харчових продуктів 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
Контроль якості та безпечності харчових продуктів. Модуль 1. Методи контролю якості харчової продукції    
Контроль якості та безпечності харчових продуктів. Модуль 2. Безпека харчової продукції    
Контроль якості та безпечності харчових продуктів. Модуль 3. Ідентифікація і методи виявлення фальсифікації    
Методи оцінки ризиків 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
Метрологічне забезпечення харчових виробництв   181 (ТЕБХП)
Митна та судово-товарознавча експертиза 181 (ТЕБХП)  
Моніторинг виробничих процесів 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
Належна практика виробництва харчових продуктів    
Належні практики виробництва 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
Обладнання харчових виробництв. Модуль 2. Гігієнічний інжинірінг 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
Організація роботи виробничих і випробувальних лабораторій 181 (ТЕБХП)  
Основи інспектування харчових виробництв    
Основи митної справи    
Основи наукових досліджень    
Основи проектування харчових виробництв    
Основи сенсорного аналізу харчових виробництв    
Основи стандартизації, метрології та управління якістю    
Основи товарознавства харчової продукції   181 (ТЕБХП)
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 1. Законодавство у харчовій промисловості 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 1. Нормативні документи в харчовій промисловості    
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 1. Стандартизація, метрологія і сертифікація    
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 2. НАССР і системи управління безпечністю харчової продукції   181 (ТЕБХП)
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 2. Основи НАССР 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 2. Системи управління безпечністю 181 (ТЕБХП)  
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 3. Системи менеджменту якості харчової продукції   181 (ТЕБХП)
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 3. Системи управління якістю 181 (ТЕБХП)  
Оцінка терміну придатності продукції 162 (БФПХП) 162 (БФПХП)
Оцінки і управління ризиками в галузі безпеки харчових продуктів. Модуль 1. Методи оцінки ризиків   181 (ТЕБХП)
Оцінки і управління ризиками в галузі безпеки харчових продуктів. Модуль 2. Інгредієнти і допоміжні матеріали харчових виробництв   181 (ТЕБХП)
Оцінки і управління ризиками в галузі безпеки харчових продуктів. Модуль 3. Оцінка терміну придатності харчових продуктів   181 (ТЕБХП)
Пакування та зберігання харчової продукції    
Практика ЄС в системах управління виробництва ХП   181 (ТЕБХП)
Проектування харчових виробництв    
Санітарія виробництва та управління відходами   181 (ТЕБХП)
181 (ТЕБХП)
181 (ТЕБХП)
Санітарія і гігієна харчових виробництв    
Сенсорний аналіз всі спец.
всі ОПП
всі спец.
всі ОПП
Сенсорний аналіз харчових продуктів    
Системи технологій    
Стандартизація, метрологія, сертифікація    
Стандартизація, метрологія, сертифікація у ресторанному господарстві 181 (ТХ)  
Теоретичні основи товарознавства    
Технічне регулювання (оцінювання відповідності)    
Технологічна експертиза виробництва харчової продукції   181 (ТЕБХП) дфн
181 (ТЕБХП) зфн
Технологічні розрахунки галузі    
Технологічний семінар 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
Товарознавство 076 (ПТБД) 076 (ПТБД)
Товарознавство (непродовольчі товари)    
Товарознавство (пакувальні матеріали та тара)    
Товарознавство (послуги)    
Товарознавство (харчові продукти)    
Товарознавство харчових продуктів 186 (КТДВУ) 186 (КТДВУ)
Упавління зовнішніми процесами 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
Харчові алергени 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП)
Харчові технології   181 (ТЕБХП)
Хімічні та біологічні сенсори    
Хімія смаку, запаху та кольору    
Якість і безпечність харчових продуктів    

 

МАГІСТРИ
Назва Робочі програми
2024 року
Аудит систем управління безпечністю 181 (ТЕБХП)
Аудит та атестація персоналу  
Виробництво та сертифікація нішевих харчових продуктів  
Впровадження систем управління якістю на підприємствах харчової промисловості  
Експертиза матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами  
Експертиза та експрес-ідентифікація харчових продуктів 181 (ТЕБХП)
Експертиза товарів  
Експертиза харчових продуктів  
Експертиза харчових та косметичних продуктів  
Ідентифікація продукції та методи виявлення фальсифікації  
Концепції керування біоризиками при виробництві харчових продуктів  
Концепції керування ризиками у виробництві харчових продуктів  
Методи контролю і харчова експертиза  
Міжнародне технічне регулювання  
Науково-дослідницький практикум 181 (ТЕБХП)
Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях. Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів виробництва харчової продукції  
Санітарно-гігієнічний контроль виробництва  
Сертифікація продукції і систем якості, атестація виробництва  
Системи менеджменту якості та безпечності харчових продуктів  
Системи менеджменту безпечності харчових продуктів  
Стандартизація продукції, послуг та технологічних процесів  
Токсикологія косметичних засобів 161 (ХТХДКЗ)
Токсикологія харчових добавок та косметичних засобів 161 (ХТХДКЗ)
Токсикологія харчових продуктів 181 (ТЕБХП)
Управління якістю, безпека харчових та косметичних продуктів  
Управлінські рішення та документування  
Харчова токсикологія  
   
міждисциплінарна освітньо-наукова програма
LEAN-ВИРОБНИЦТВО ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ
LEAN-виробництво харчової продукції 181 174 133
Методи оцінки відповідності вимогам клієнтів  
Науково-дослідницький практикум. Модуль 1 181 174 133
Основи методології LEAN SIX SIGMA  
Практики LEAN-виробництва  
Системи управління харчовим виробництвом  
Управління досягненням результатів  
Управління постачальниками 181 174 133
Управлінські рішення  

 

ДОКТОР ФІЛОСОФІЇ
Назва Робочі програми
2024 року
Робочі програми
2023 року
Актуальні проблеми харчових технологій    
Інструментальні та фізико-хімічні методи кількісного та якісного аналізу    
Мікробіологічне забруднення та токсикологія харчових продуктів   181 (ХТ)
Реологія харчових систем    
Тепломасообмінні процеси та біохімічні перетворення у харчових системах    
Управлінські рішення та документування   181 (ХТ)

 

Тематика науково-дослідної роботи викладачів кафедри охоплює такі основні напрями згідно з держбюджетними темами:

  • створення науково-практичних основ застосування інструментів систем управління для підвищення ефективності діяльності підприємств харчової промисловості № 0123U105062
  • розроблення критеріїв ідентифікації та методів виявлення фальсифікації харчових продуктів № 0119U001879

Наукові надбання дослідницької роботи викладачів кафедри підтверджуються численними працями у фахових науково-практичних виданнях, патентами України, актами впровадження у провідні підприємства галузі і навчальний процес НУХТ.

2011 рік

створена кафедра експертизи харчових продуктів

2011 рік

розпочата підготовка за магістерською програмою «Якість, стандартизація та сертифікація»

2013 рік

вперше в Україні розпочато підготовку фахівців за новим напрямом «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

2017 рік

вперше в Україні розпочато підготовку магістрів за освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

2019 рік

започатковано сертифікатну професійну програму «Харчові технології»

2019 рік

вперше відбулися захисти кваліфікаційних дипломних робіт за освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр»

2021 рік

вперше започатковано навчання за міждисциплінарною освітньо-науковою програмою «Lean-виробництво харчової продукції» за освітнім ступенем «магістр»

2021 рік

вперше на кафедрі започатковано проходження технологічної практики здобувачами освітнього ступеня «бакалавр», професійної та переддипломної практик здобувачами освітнього ступеня «магістр» освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» за кордоном, зокрема у Німеччині

2021 рік

розпочато підготовку здобувачів за дуальною формою здобуття вищої освіти освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» освітнього ступеня «магістр»

2022 рік

започатковано сертифікатну професійну програму «Lean-виробництво харчової продукції»