В.о. завідувача кафедри
Вашека Оксана Миколаївна
кандидатка технічних наук, доцентка
(створена у 2011 році)
На кафедрі експертизи харчових продуктів з 2013 року – вперше серед вищих навчальних закладів України та ЄС! – здійснюється підготовка фахівців за освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» для здобувачів освітніх ступенів бакалавра і магістра.
Унікальність освітньої програми полягає в тому, що вона була створена як відповідь на гостру потребу харчової промисловості країни у спеціально підготованих кваліфікованих кадрах зі знаннями концепції НАССР, міжнародного та вітчизняного законодавства з питань безпеки харчових продуктів, систем управління якістю та безпечністю харчової продукції, технологічної експертизи. Профільність закладу освіти, багаторічний досвід науково-педагогічного складу, ґрунтовність теоретичних знань наукових шкіл університету та якісно організована практична підготовка у провідних роботодавців, постійна співпраця із галузевими об'єднаннями та окремими виробниками харчової продукції гарантують підготовку сучасних висококваліфікованих багатофункціональних фахівців із глибокими спеціальними знаннями, здатних до аналітичного мислення, управлінської діяльності, саморозвитку, удосконалення та успішного працевлаштування.
Підготовку фахівців за освітньою програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» зосереджено на питаннях організації виробництва високоякісної та безпечної харчової продукції, визначення показників якості та безпеки сировини і готового продукту, характеристиці та виборі обладнання, використання якого забезпечує найвищу якість і безпеку харчової продукції, підтвердження відповідності продукту вимогам нормативної документації або виявлення порушень обліку сировини та матеріалів, порушень у технологічному процесі тощо.
У 2021 році вперше у вітчизняному освітньому просторі на кафедрі експертизи харчових продуктів започатковано міждисциплінарну освітньо-наукову програму «Lean-виробництво харчової продукції» з підготовки здобувачів освітнього ступеня «магістр» за спеціальностями 181 Харчові технології, 151 Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології, 133 Галузеве машинобудування (усі три спеціальності зазначаються у дипломі).
Визначальним орієнтиром у створенні програми, формулюванні її мети та фокусу стали побажання та рекомендації провідних фахівців харчової галузі. У конструктивній співпраці з представниками бізнесу розроблено освітню програму, що орієнтована на підготовку багатопрофільних фахівців зі знанням методів операційного вдосконалення та антикризового управління, здатних розробляти заходи з підвищення операційної ефективності харчового виробництва за допомогою принципів Lean, здійснювати оптимізацію технологічних процесів, застосовувати сучасні комп’ютерні системи автоматизації бізнес-процесів для Lean-виробництв. Фахівці з операційного вдосконалення забезпечують стабільну та ефективну діяльність підприємства, швидке досягнення відчутного позитивного економічного ефекту та високого іміджу компанії, прихильність до продукції та впізнаваність бренду з еталонними характеристиками якості, сприяють розгортанню міжнародної діяльності організації.
Здобуті знання та навички визначають особливу актуальність та затребуваність випускників з Lean-виробництва харчової продукції на ринку праці не лише в Україні, а і за її межами.
ПЕРЕВАГИ НАВЧАННЯ НА КАФЕДРІ ЕКСПЕРТИЗИ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ:
• високоякісна освіта та міжнародне визнання диплому забезпечується навчальними планами підготовки, приведеними у відповідність до європейських;
• можливе продовження навчання в магістратурі, аспірантурі, докторантурі;
• співпраця з провідними організаціями у сфері стандартизації, сертифікації та оцінки відповідності, підприємствами з виробництва харчових продуктів, органами сертифікації та оцінки відповідності, установами державного рівня з питань стандартизації, сертифікації та акредитації;
• забезпечення сучасною матеріально-технічною базою для проведення лабораторних занять та виконання наукових досліджень;
• участь у міжнародних конференціях з питань якості і безпечності харчових продуктів;
• працевлаштування як студентів,так випускників на передових підприємствах харчової та фармацевтичної галузі, провідних фірмах та організаціях у сфері стандартизації і сертифікації, органах з оцінки відповідності та акредитації, випробувальних лабораторіях;
• на освітніх програмах «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», «Lean-виробництво харчової продукції» практикується організація «гостьових лекцій» від провідних фахівців України зі впровадження систем якості та безпечності та практиків з підприємств харчової промисловості («Бюро Верітас Сертифікейшн Україна», ДП «Укрметртестстандарт», «Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», ДП «Український науково-дослідний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», «Lean-інститут Україна», ТОВ «Перший столичний хлібозавод» тощо);
• викладачі кафедри мають практичний досвід у царині експертизи харчових продуктів, брали участь у роботі національної комісії Кодекс Алиментаріус, пройшли стажування за кордоном;
• кафедра експертизи харчових продуктів активна у соцмережі Fасеbоок – група «Безпека харчування» функціонує із 2017 року та налічує майже 4000 учасників.
НАШІ ВИПУСКНИКИ ЗАЙМАЮТЬ ТАКІ ПОСАДИ:
ПрАТ «Фоззі груп» – спеціаліст відділу експертизи;
Національне агентство акредитації України – фахівець відділу акредитації органів з інспектування;
Підприємство з іноземними інвестиціями ТОВ «БЮРО ВЕРІТАС УКРАЇНА» – фахівець з якості, стандартизації та сертифікації,
ПАТ «Миронівський Хлібопродукт» (ТМ «Наша Ряба», «Легко», «Фуагра») – директор з якості, інспектор з якості;
ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» – технік з метрології;
Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи – головний фахівець з якості;
ПрАТ «Київський маргариновий завод» – лаборант хімічного аналізу;
ТОВ «Соєва фабрика Агропрод» – головний технолог;
ПАТ «Київська кондитерська фабрика «РОШЕН»» – молодший фахівець з якості.