Н У Х Т

Знаменна подія на кафедрі біотехнології і мікробіології

06 червня 2018

Знаменна подія на кафедрі біотехнології і мікробіології

5 червня 2018 р. відбулася знаменна та довгоочікувана подія – захист докторської дисертації за спеціальністю 03.00.20 – біотехнологія доцентом кафедри біотехнології і мікробіології Віктором Стабніковим.

Робота виконана на кафедрі біотехнології і мікробіології НУХТ. Науковим консультантом роботи виступив учений зі світовим ім’ям, один із перших випускників-біотехнологів кафедри, доктор біологічних наук, радник ректора НУХТ з науки та міжнародних грантів біотехнології та харчування ВолодимирІванов.

Офіційніопоненти роботи – д.т.н. ОленаКарпенко (Інститут фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л.М. Литвиненка НАН України), д.т.н. СергійЦиганков (ДУ «Інститут харчової біотехнології та геноміки» НАН України), д.т.н. НаталіяГолуб (Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»).

Засідання спеціалізованої вченої ради Д 26.058.03 розпочалось урочисто і водночас по діловому. Голова вченої ради Тетяна Пирог відкрила засідання та побажала успішного захисту. Секретар Наталія Бублієнко ознайомила присутніх із поданими до ради відомостями стосовно дисертанта.

Під час доповіді Віктор Стабніков ґрунтовно та переконливо доповів основні результати своєї роботи. Ним був розроблений і протестований у пілотному виробництві біоцемент за використання уреазо-продукуючих бактерій Bacillus sp. VS1 та Yaniella sp. VS8 та оптимізоване середовище для промислового виробництва біоцементу. Вперше розроблений метод інактивації росту бактеріальних клітин Yaniella sp. VS8 із селективним збереженням їхньої уреазної активності. Розроблена та може бути використана на практиці біотехнологія отримання рідкого біоцементу на основі біовідновлення залізної руди залізо-відновлювальними бактеріями до розчинного заліза (II), завдяки анаеробному окисленню органічних відходів. Розроблена біотехнологія біозакупорювання/біоцементації пористого ґрунту на основі послідовного проведення двох біопроцесів – біохімічного відновлення нітрату денітрифікуючими бактеріями та гідролізу сечовини уреаза-продукуючими бактеріями. Вперше розроблені два нових ефективних методи біоцементації: 1) біоцементація і біозакупорювання пористого ґрунту, який базується на використанні уреазо-продукуючих бактерій та іонів тривалентного заліза за допомогою залізо-відновлювальних бактерій; 2) біозакупорювання/біоцементація пористого ґрунту, основою якого є послідовне біохімічне відновлення нітрату денітрифікуючими бактеріями та ферментативний гідроліз сечовини за допомогою уреазо-продукуючих бактерій. Протестовані практично можливі шляхи використання поверхневої та при-поверхневої біоцементації в природоохоронних технологіях.

Доповідь Віктора Стабнікова зацікавила усіх присутніх, про що свідчить велика кількість заданих питань. На усі запитання доповідач надав розгорнуті змістовні відповіді. В обговоренні роботи взяли участь: науковий консультант роботи ВолодимирІванов, опоненти, «патріарх» кафедри біотехнології і мікробіології Анатолій Шевченко, а також присутні члени вченої ради.

Віктор Стабніков має значний науковий доробок: за темою дисертації опубліковані 32 наукові роботи, в тому числі – монографія «Construction Biotechnology» (видавництво «Springer»), що включає 14 розділів; 4 розділи в підручниках «Handbook of Environment and Waste Management. Air and Water Pollution Control» (видавництво «World Scientific Publishing Co»), «Biotechnologies and Biomimetics for Civil Engineering» (видавництво «Springer»), «Biopolymers and Biotech Admixtures for Ecoefficient Construction Materials» (видавництво «Woodhead Publishing Limited, Cambridge»); 26 наукових статей, із яких 21 – в міжнародних наукових журналах, 5 – у наукових фахових виданнях України та подана заявка на 1 міжнародний патент. Індекс Гірша згідно Google Scholar (h-індекс) – 16, індекс цитування – 761, i10-індекс – 22.

Колектив кафедри біотехнології і мікробіології вітає Віктора Стабнікова з успішним захистом докторської дисертації та бажає подальших успіхів!

Опублікований: 06-06-2018
Читайте також:
Про крафтове виробництво м'ясопродуктів на гостьовому лекторії для здобувачів кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів

На кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів відбувся гостьовий лекторій «Крафтове виробництво м'ясопродуктів: досвід, можливості та перспективи розвитку» за участю власника крафтового бізнесу «Димне м'ясо від Тараса» Тараса Парандія. Лекція відбулася в межах вивчення дисциплін «Інноваційні промислові та крафтові технології для HоRеCа» та «Інно...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про крафтове виробництво м'ясопродуктів на гостьовому лекторії для здобувачів кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів 21 листопада 2022

Наукові перемоги здобувачів освітньої програми «Технології харчування»

Здобувачка четвертого курсу освітньої програми «Технології харчування» Олександра Пазюк взяла участь у Всеукраїнській студентській науково-практичній конференції «Технології та бізнес: інтеграція, перспективи, можливості», що відбулася на факультеті технологій та бізнесу Державного торговельно-економічного університету й об’єднала здобувачів вищої ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наукові перемоги здобувачів освітньої програми «Технології харчування» 08 травня 2025

До обміну досвідом між бізнесом та освітою долучилася наша викладачка

Доцентка кафедри іноземних мов професійного спрямування Галина Лук’янець відвідала серію онлайн-конференцій «Uni-Biz Bridge 6», спрямованих на обмін досвідом між бізнесом та освітою. Представники бізнес-тренінгових компаній ділилися з понад 700 викладачами з усієї України своїми напрацюваннями у сфері проведення професійної підготовки на навчання ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До обміну досвідом між бізнесом та освітою долучилася наша викладачка 18 лютого 2021

День матері на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

День матері – одне з найзворушливіших свят. У ці складні для всієї країни часи здобувачі вищої освіти груп ТІ-1-6, ТІ-2-5, ТХ-3-4, ТХ-3-5+ск, наставницями яких є доцентки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Лариса Михонік, Олена Кохан, Юлія Бондаренко та Анна Грищенко, не забули привітати своїх матусь і бабусь з Днем матері. ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

День матері на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів 09 травня 2022