Н У Х Т

Знаменна подія на кафедрі біотехнології і мікробіології

06 червня 2018

Знаменна подія на кафедрі біотехнології і мікробіології

5 червня 2018 р. відбулася знаменна та довгоочікувана подія – захист докторської дисертації за спеціальністю 03.00.20 – біотехнологія доцентом кафедри біотехнології і мікробіології Віктором Стабніковим.

Робота виконана на кафедрі біотехнології і мікробіології НУХТ. Науковим консультантом роботи виступив учений зі світовим ім’ям, один із перших випускників-біотехнологів кафедри, доктор біологічних наук, радник ректора НУХТ з науки та міжнародних грантів біотехнології та харчування ВолодимирІванов.

Офіційніопоненти роботи – д.т.н. ОленаКарпенко (Інститут фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л.М. Литвиненка НАН України), д.т.н. СергійЦиганков (ДУ «Інститут харчової біотехнології та геноміки» НАН України), д.т.н. НаталіяГолуб (Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»).

Засідання спеціалізованої вченої ради Д 26.058.03 розпочалось урочисто і водночас по діловому. Голова вченої ради Тетяна Пирог відкрила засідання та побажала успішного захисту. Секретар Наталія Бублієнко ознайомила присутніх із поданими до ради відомостями стосовно дисертанта.

Під час доповіді Віктор Стабніков ґрунтовно та переконливо доповів основні результати своєї роботи. Ним був розроблений і протестований у пілотному виробництві біоцемент за використання уреазо-продукуючих бактерій Bacillus sp. VS1 та Yaniella sp. VS8 та оптимізоване середовище для промислового виробництва біоцементу. Вперше розроблений метод інактивації росту бактеріальних клітин Yaniella sp. VS8 із селективним збереженням їхньої уреазної активності. Розроблена та може бути використана на практиці біотехнологія отримання рідкого біоцементу на основі біовідновлення залізної руди залізо-відновлювальними бактеріями до розчинного заліза (II), завдяки анаеробному окисленню органічних відходів. Розроблена біотехнологія біозакупорювання/біоцементації пористого ґрунту на основі послідовного проведення двох біопроцесів – біохімічного відновлення нітрату денітрифікуючими бактеріями та гідролізу сечовини уреаза-продукуючими бактеріями. Вперше розроблені два нових ефективних методи біоцементації: 1) біоцементація і біозакупорювання пористого ґрунту, який базується на використанні уреазо-продукуючих бактерій та іонів тривалентного заліза за допомогою залізо-відновлювальних бактерій; 2) біозакупорювання/біоцементація пористого ґрунту, основою якого є послідовне біохімічне відновлення нітрату денітрифікуючими бактеріями та ферментативний гідроліз сечовини за допомогою уреазо-продукуючих бактерій. Протестовані практично можливі шляхи використання поверхневої та при-поверхневої біоцементації в природоохоронних технологіях.

Доповідь Віктора Стабнікова зацікавила усіх присутніх, про що свідчить велика кількість заданих питань. На усі запитання доповідач надав розгорнуті змістовні відповіді. В обговоренні роботи взяли участь: науковий консультант роботи ВолодимирІванов, опоненти, «патріарх» кафедри біотехнології і мікробіології Анатолій Шевченко, а також присутні члени вченої ради.

Віктор Стабніков має значний науковий доробок: за темою дисертації опубліковані 32 наукові роботи, в тому числі – монографія «Construction Biotechnology» (видавництво «Springer»), що включає 14 розділів; 4 розділи в підручниках «Handbook of Environment and Waste Management. Air and Water Pollution Control» (видавництво «World Scientific Publishing Co»), «Biotechnologies and Biomimetics for Civil Engineering» (видавництво «Springer»), «Biopolymers and Biotech Admixtures for Ecoefficient Construction Materials» (видавництво «Woodhead Publishing Limited, Cambridge»); 26 наукових статей, із яких 21 – в міжнародних наукових журналах, 5 – у наукових фахових виданнях України та подана заявка на 1 міжнародний патент. Індекс Гірша згідно Google Scholar (h-індекс) – 16, індекс цитування – 761, i10-індекс – 22.

Колектив кафедри біотехнології і мікробіології вітає Віктора Стабнікова з успішним захистом докторської дисертації та бажає подальших успіхів!

Опублікований: 06-06-2018
Читайте також:
Правила поведінки в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру вивчають наші колективи

У відокремленому структурному підрозділі «Сумський фаховий коледж Національного університету харчових технологій» відбулася зустріч працівників закладу з представником ДСНС України в Сумській області. Члени колективу коледжу прослухали лекцію «Дії населення в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру». Головний інспектор Сумського районного ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Правила поведінки в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру вивчають наші колективи 07 вересня 2022

Уряд внесе зміни у контракти з ректорами вишів

Міністерством освіти і науки розроблений проект урядової постанови, що передбачає внесення змін до Типової форми контракту з керівниками державних закладів вищої освіти. Відповідний проект постанови винесений для громадського обговорення. Положення нового Типового контракту регулюватимуть трудові відносини, пов’язані з виконанням керівником вишу с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Уряд внесе зміни у контракти з ректорами вишів 20 січня 2020

До професійної діяльності – з високими знаннями!

27-28 січня  2021 року у Відокремленому структурному підрозділі «Полтавський фаховий  коледж Національного університету харчових технологій» складали кваліфікаційний іспит студенти групи 41-ТХ спеціальності 181 «Харчові технології». Директор коледжу Анатолій Палаш привітав випускників із відповідальною подією в їхньому житті. Голова екзаменаційної...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До професійної діяльності – з високими знаннями! 01 лютого 2021

Викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів відвідали Форум академічної доброчесності

До Форуму академічної доброчесності, організованого командою Unicheck Україна та Національним агентством із забезпечення якості освіти, долучилася понад 1000 учасників і серед них викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів нашого університету. Головна тема заходу – академічна доброчесність у вищій освіті в умовах кризи. Спікери – заступник ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів відвідали Форум академічної доброчесності 10 жовтня 2022