Н У Х Т

Затверджений регламент, за яким працюватиме Національний репозитарій академічних текстів

03 вересня 2018

Затверджений регламент, за яким працюватиме Національний репозитарій академічних текстів

Національний репозитарій академічних текстів матиме адресу nrat.gov.ua та даватиме користувачам відкритий доступ до електронних версій наукових робіт і пов’язаних із ними даних. Це, зокрема, передбачено Регламентом роботи репозитарію, що був опублікований та офіційно став чинним 31 серпня 2018 року. 

«Запуск Національного репозитарію – це складний багатоетапний процес. Торік Уряд ухвалив Положення, де закладені ключові характеристики репозитарію. Зараз же, розробивши та затвердивши Регламент, ми визначаємо, як саме працюватиме головна електронна база наукових робіт в Україні. Йдеться про те, як будуть зберігатися, систематизуватися та оброблятися тексти, яким чином надаватиметься інформація у відкритий доступ, як взаємодіятимуть різні учасники тощо», – пояснила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Вона також відзначила, що важливою нормою, закладеною в документ, є те, що ресурси Національного репозитарію стануть допоміжним засобом для перевірки академічних текстів на плагіат.

 «У репозитарій включатимуть дисертації та автореферати, наукові статті та видання, монографії, кваліфікаційні випускні роботи здобувачів вищої освіти тощо. Тексти додаватимуться незалежно від дати їх створення та оприлюднення. І в Регламенті чітко зазначено: репозитарій має надати користувачам можливість перевірки цих робіт на наявність збігів текстових і графічних фрагментів. Водночас хочу підкреслити, що остаточний висновок про наявність плагіату залишатиметься лише за експертом. До повноважень розпорядника репозитарію не належатиме видача будь-яких довідок про відсутність або наявність плагіату в академічних текстах», – наголосила Лілія Гриневич.

У репозитарії буде кілька режимів доступу. Так, звичайний відвідувач зможе переглянути загальну інформацію про ресурс, реєстр текстів, здійснити пошук текстів, формувати їх список за обраними критеріями, сортувати і зберігати на електронних приладах чи носіях тощо.

Інший режим – це зареєстровані користувачі. Вони отримають:

- відкритий доступ до електронних версій текстів, можливість ознайомлення з ними, збереження їх на електронних приладах чи носіях і в персональному електронному кабінеті;

- можливість деталізованого пошуку текстів за додатково визначеним набором ознак/критеріїв і збереження його результатів на електронних приладах чи носіях та у персональному електронному кабінеті;

- індивідуальне інформування відповідно до оформленої безоплатної підписки щодо оновлення та надходження академічних текстів;

- доступ до додаткових функціональних можливостей репозитарію, зокрема, спеціально розроблених аналітичних та інших інструментів роботи з текстами;

- можливість перевірки на наявність збігів текстових (літерних і цифрових символів) і графічних фрагментів тощо.

Національний репозитарій складатиметься з центральної та локальних частин – репозитаріїв вишів та інших інституціональних учасників. Розміщення в ньому академічних текстів буде безоплатним. Мовами репозитарію будуть українська та англійська.

Як повідомив директор Департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування МОН Андрій Шевцов, апробацію  пілотного режиму ресурсу планується  розпочати до кінця року. Вже зараз розпорядник Національного репозитарію – Український інститут науково-технічної експертизи та інформації – працює над бета-версією офіційного сайту.

Паралельно триває формування бази академічних текстів. Наразі УкрІНТЕІ  має фонд науково-дослідних дослідно-конструкторських робіт і захищених дисертацій, який є національним надбанням. Його насамперед використають для  формування контенту репозитарію. Також тексти будуть надходити від інституціональних учасників, зокрема, вишів, наукових установ, видавництв, бібліотек тощо.

Доки триває робота над створенням репозитарію, надіслати пропозиції щодо його роботи можна на електронну адресу: nrat@ukrintei.ua

Опублікований: 03-09-2018
Читайте також:
Другокурсники пересвідчилися, що практика – запорука професіоналізму

Традиційно підсумком навчальної практики студентів у Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ є кваліфікаційні пробні роботи. Успіху досягають тільки найбільш наполегливі та працелюбні. І саме це підтвердили студенти груп 21-ТХ і 22-ТХ спеціальності «Харчові технології» (Виробництво харчової продукції) під час кваліфікаційного іспиту. Зранку...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Другокурсники пересвідчилися, що практика – запорука професіоналізму 27 липня 2018

Вкотре переконалися, що еколог – професія майбутнього, наші четвертокурсники

7 листопада студенти-екологи 4 курсу разом із доцентами кафедри екологічної безпеки та охорони праці Оксаною Ничик та Оксаною Салавор відвідали VI Спеціалізовану виставку «Екологія підприємства», що працює за підтримки Міністерства екології та природних ресурсів України на території Міжнародного виставкового центру. Основною метою даного заходу є ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вкотре переконалися, що еколог – професія майбутнього, наші четвертокурсники 08 листопада 2018

«З досвідом у майбутнє» – освітня програма від «Галичфарм» для наших здобувачів освіти

Одним із провідних напрямків сучасної біотехнології є фармацевтичне виробництво. У свою чергу розвиток фармацевтичного сектора в Україні характеризується збільшенням частки наукоємної, високотехнологічної продукції, що відповідає міжнародним стандартам, яких дотримуються найвідоміші світові лідери фармацевтичної індустрії. І, звичайно ж, для розвит...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«З досвідом у майбутнє» – освітня програма від «Галичфарм» для наших здобувачів освіти 25 травня 2022

Справжні кулінарні шедеври від викладачів і майстрів виробничого навчання Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ

Сьогодні в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму нашого університету відбулася презентація авторських страв від викладачів і майстрів виробничого навчання кулінарного напряму. Основна мета заходу – продемонструвати прийоми та способи приготування страв, як зі звичайних інгредієнтів народжуються справжні кулінарні шедеври, гідн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Справжні кулінарні шедеври від викладачів і майстрів виробничого навчання Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ 23 квітня 2019