Н У Х Т

Якість і безпечність – головне завдання фармацевтичних корпорацій, переконалися магістри-біотехнологи

22 березня 2019

Якість і безпечність – головне завдання фармацевтичних корпорацій, переконалися магістри-біотехнологи

Кожний з нас, відвідуючи аптеку, бажає придбати якісний та ефективний лікарський препарат за доступною ціною. Але ніхто навіть не замислюється про те, яка існує система забезпечення якості ліків, які вимоги до виробництва та як саме фахівці борються за те, щоб до аптек потрапили оригінальні лікарські препарати, а не фальсифікати.

Днями магістрам-біотехнологам першого року навчання випала нагода прослухати лекцію «Забезпечення якості лікарських засобів» від експерта з питань GxP корпорації «Артеріум» Любові Краснощок. Лектор розповіла про жорсткі вимоги стандартів GxP на кожному життєвому етапі (від розроблення до потрапляння в мережу аптек) фармацевтичних лікарських препаратів. Студентам було цікаво дізнатися, в яких умовах відбувається технологічний процес, підготовка обладнання, приміщень, персоналу, за якими критеріями контролюються лікарські засоби, які знаки та шифри наносяться на упаковку, та як всі структури виробництва взаємопов’язані між собою. Лектор поділилася також важливою інформацією щодо управління цілісністю даних.

Під час розгляду стандарту GDP у студентів виникло безліч питань щодо дистрибуції лікарських засобів. Оксану Бондар зацікавило питання, як саме зберігаються лікарські препарати та які вимоги до складів зберігання. Наталія Петренко цікавилася тим, як транспортують лікарські препарати, зокрема, якими видами транспорту. На запитання слухачі отримали ґрунтовні відповіді і з’ясували, що процес зберігання відслідковується та контролюється (всі перепади температури та вологості). Також дізналися, що при перевезені препаратів транспорт має бути обладнаний кліматичною камерою, так як при поганих умовах транспортування якість готових препаратів погіршується, що може нанести шкоду споживачеві.

Вся аудиторія була в захваті від прослуханого, бо ніколи до кінця не уявляли, які зусилля докладаються для створення лікарського засобу та як важливо старанно й уважно виконувати роботу на підприємстві і, що найменша помилка може призвести до отримання неякісної продукції.

Магістранти-біотехнологи висловлюють подяку лектору Інні Лич за нестандартний підхід до викладання та такі цікаві змістовні лекції, а також суперексперту з питань GxP Любові Краснощок за те, що поділилася своїм безцінним досвідом!

Опублікований: 22-03-2019
Читайте також:
Іще одне прощання…

У Сумському коледжі харчової промисловості нашого університету відбулося урочисте вручення дипломів випускникам спеціальності «Виробництво харчової продукції». Директор коледжу Юрій Барилюк привітав випускників із отриманням кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» і присвоєнням кваліфікації «технік-технолог з технології харчування» та побажав...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Іще одне прощання… 06 лютого 2020

Широкі можливості для підвищення професійної кваліфікації викладачів

Сьогодення характеризується стрімким розвитком сучасних освітніх технологій, передових заходів та інноваційних методів викладання. Щодня формується величезна база наукових здобутків та знань, у зв'язку з чим якісний професійний розвиток стає необхідною умовою  сучасної освіти. Разом із тим, розвивається ринок послуг із забезпечення професійного вдо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Широкі можливості для підвищення професійної кваліфікації викладачів 28 серпня 2019

Сформована команда, що представлятиме НУХТ у ІІ турі Всеукраїнської студентської олімпіади з біотехнології

На кафедрі біотехнології і мікробіології відбувся І тур Всеукраїнської студентської олімпіади з біотехнології. Своє бажання позмагатися за можливість увійти до команди НУХТ, яка представлятиме наш університет у ІІ турі олімпіади, виявили студенти 3 та 4 курсів. Після проведення обов’язкового етапу шифрування, учасники приступили до виконання завда...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сформована команда, що представлятиме НУХТ у ІІ турі Всеукраїнської студентської олімпіади з біотехнології 27 лютого 2020

Профорієнтація від учорашніх вступників

Здобувачі першого курсу освітньої програми «Технології харчування» активно долучаються до проведення профорієнтаційної діяльності факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, адже, хто як не вчорашні вступники, які успішно пройшли всі етапи естафети «Вступ до НУХТ», максимально доступно та детально проінформують абітурієнтів сьогоднішн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профорієнтація від учорашніх вступників 26 жовтня 2021