Н У Х Т

Якість і безпечність – головне завдання фармацевтичних корпорацій, переконалися магістри-біотехнологи

22 березня 2019

Якість і безпечність – головне завдання фармацевтичних корпорацій, переконалися магістри-біотехнологи

Кожний з нас, відвідуючи аптеку, бажає придбати якісний та ефективний лікарський препарат за доступною ціною. Але ніхто навіть не замислюється про те, яка існує система забезпечення якості ліків, які вимоги до виробництва та як саме фахівці борються за те, щоб до аптек потрапили оригінальні лікарські препарати, а не фальсифікати.

Днями магістрам-біотехнологам першого року навчання випала нагода прослухати лекцію «Забезпечення якості лікарських засобів» від експерта з питань GxP корпорації «Артеріум» Любові Краснощок. Лектор розповіла про жорсткі вимоги стандартів GxP на кожному життєвому етапі (від розроблення до потрапляння в мережу аптек) фармацевтичних лікарських препаратів. Студентам було цікаво дізнатися, в яких умовах відбувається технологічний процес, підготовка обладнання, приміщень, персоналу, за якими критеріями контролюються лікарські засоби, які знаки та шифри наносяться на упаковку, та як всі структури виробництва взаємопов’язані між собою. Лектор поділилася також важливою інформацією щодо управління цілісністю даних.

Під час розгляду стандарту GDP у студентів виникло безліч питань щодо дистрибуції лікарських засобів. Оксану Бондар зацікавило питання, як саме зберігаються лікарські препарати та які вимоги до складів зберігання. Наталія Петренко цікавилася тим, як транспортують лікарські препарати, зокрема, якими видами транспорту. На запитання слухачі отримали ґрунтовні відповіді і з’ясували, що процес зберігання відслідковується та контролюється (всі перепади температури та вологості). Також дізналися, що при перевезені препаратів транспорт має бути обладнаний кліматичною камерою, так як при поганих умовах транспортування якість готових препаратів погіршується, що може нанести шкоду споживачеві.

Вся аудиторія була в захваті від прослуханого, бо ніколи до кінця не уявляли, які зусилля докладаються для створення лікарського засобу та як важливо старанно й уважно виконувати роботу на підприємстві і, що найменша помилка може призвести до отримання неякісної продукції.

Магістранти-біотехнологи висловлюють подяку лектору Інні Лич за нестандартний підхід до викладання та такі цікаві змістовні лекції, а також суперексперту з питань GxP Любові Краснощок за те, що поділилася своїм безцінним досвідом!

Опублікований: 22-03-2019
Читайте також:
Стале лідерство: НУХТ утримує першість серед винахідницької діяльності

Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» оприлюднило результати діяльності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України у сфері промислової власності, а також показники винахідницької активності національних заявників за І півріччя 2019 року. Як відзначають фахівці відомства, найбільш активними у І півріччі 2...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стале лідерство: НУХТ утримує першість серед винахідницької діяльності 15 серпня 2019

У форматі самостійної роботи відбулася лабораторна робота на кафедрі технології хлібопекарських та кондитерських виробів

Умови карантину потребують від викладачів пошуку нових форм проведення занять і представлення навчальних матеріалів. Особливої уваги потребують лабораторні заняття. Доцентки кафедри технології хлібопекарських та кондитерських виробів Олена Білик та Анна Грищенко запропонували для здобувачів формат проведення лабораторних робіт із дисципліни «Регулю...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У форматі самостійної роботи відбулася лабораторна робота на кафедрі технології хлібопекарських та кондитерських виробів 23 листопада 2020

Успішно атестовані здобувачі-заочники бакалаврського рівня освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

На кафедрі експертизи харчових продуктів фінішували захисти кваліфікаційних робіт здобувачами вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»  освітнього ступеню «бакалавр» заочної форми навчання. Екзаменаційна комісія працювала у складі доцентів кафедри експертизи харчових продуктів Василя Си...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Успішно атестовані здобувачі-заочники бакалаврського рівня освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» 01 березня 2023

Ознайомлення менеджерів персоналу з інноваціями харчових підприємств-2023

22 червня 2023 р. доцентка кафедри економіки праці та менеджменту Ліана Мазник разом зі здобувачами освітньо-професійної програми «Менеджмент персоналу» відвідала Міжнародний форум харчової промисловості та упаковки, що працював у Міжнародному  виставковому центрі. Здобувачі ознайомились із сучасними трендами обладнання для харчової промисловості,...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ознайомлення менеджерів персоналу з інноваціями харчових підприємств-2023 26 червня 2023