Н У Х Т

Якість і безпечність – головне завдання фармацевтичних корпорацій, переконалися магістри-біотехнологи

22 march 2019

Якість і безпечність – головне завдання фармацевтичних корпорацій, переконалися магістри-біотехнологи

Кожний з нас, відвідуючи аптеку, бажає придбати якісний та ефективний лікарський препарат за доступною ціною. Але ніхто навіть не замислюється про те, яка існує система забезпечення якості ліків, які вимоги до виробництва та як саме фахівці борються за те, щоб до аптек потрапили оригінальні лікарські препарати, а не фальсифікати.

Днями магістрам-біотехнологам першого року навчання випала нагода прослухати лекцію «Забезпечення якості лікарських засобів» від експерта з питань GxP корпорації «Артеріум» Любові Краснощок. Лектор розповіла про жорсткі вимоги стандартів GxP на кожному життєвому етапі (від розроблення до потрапляння в мережу аптек) фармацевтичних лікарських препаратів. Студентам було цікаво дізнатися, в яких умовах відбувається технологічний процес, підготовка обладнання, приміщень, персоналу, за якими критеріями контролюються лікарські засоби, які знаки та шифри наносяться на упаковку, та як всі структури виробництва взаємопов’язані між собою. Лектор поділилася також важливою інформацією щодо управління цілісністю даних.

Під час розгляду стандарту GDP у студентів виникло безліч питань щодо дистрибуції лікарських засобів. Оксану Бондар зацікавило питання, як саме зберігаються лікарські препарати та які вимоги до складів зберігання. Наталія Петренко цікавилася тим, як транспортують лікарські препарати, зокрема, якими видами транспорту. На запитання слухачі отримали ґрунтовні відповіді і з’ясували, що процес зберігання відслідковується та контролюється (всі перепади температури та вологості). Також дізналися, що при перевезені препаратів транспорт має бути обладнаний кліматичною камерою, так як при поганих умовах транспортування якість готових препаратів погіршується, що може нанести шкоду споживачеві.

Вся аудиторія була в захваті від прослуханого, бо ніколи до кінця не уявляли, які зусилля докладаються для створення лікарського засобу та як важливо старанно й уважно виконувати роботу на підприємстві і, що найменша помилка може призвести до отримання неякісної продукції.

Магістранти-біотехнологи висловлюють подяку лектору Інні Лич за нестандартний підхід до викладання та такі цікаві змістовні лекції, а також суперексперту з питань GxP Любові Краснощок за те, що поділилася своїм безцінним досвідом!

Published on: 22-03-2019
Read also:
Відкрита нова лабораторія для занять зі спеціальності «Видавництво та поліграфія»

На кафедрі машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого відкрита нова лабораторія для проведення лекційних і практичних занять зі спеціальності «Видавництво та поліграфія». Лабораторія оснащена новою комп’ютерною технікою з усім необхідним програмним забезпеченням д...

READ YOURSELF

Відкрита нова лабораторія для занять зі спеціальності «Видавництво та поліграфія» 25 april 2019

Викладачка НУХТ – серед експертів, що здійснюватимуть відбір «амбасадорських» вин

Фахівці всіх галузей продовжують докладати усіх зусиль, щоб підтримувати національну економіку України. Не виняток і українські винороби, які не лише виробляють якісну, конкурентоспроможну продукцію, але й опікуються презентацією України перед усією світовою спільнотою як виноробної держави з багатою скарбницею національного виноробства. На 30-31 ...

READ YOURSELF

Викладачка НУХТ – серед експертів, що здійснюватимуть відбір «амбасадорських» вин 16 august 2022

Магістри економіки захищаються англійською

Англомовні проєкти навчання за різними спеціальностями в нашому університеті носять активний і плідних характер. На кафедрі економіки і права відбулися захисти кваліфікаційних робіт здобувачів англомовного проєкту освітнього ступеню «Магістр», освітньо-професійної програми «Економіка підприємства». Екзаменаційною комісією були заслухані 7 доповіде...

READ YOURSELF

Магістри економіки захищаються англійською 16 february 2022