Н У Х Т

Як обчислюється конкурсний бал вступників до магістратури у 2019 році

09 липня 2019

Як обчислюється конкурсний бал вступників до магістратури у 2019 році

У нашому університеті продовжуються вступні випробування до магістратури. Сьогодні вступні випробування з іноземної мови складають претенденти на вступ на усі спеціальності до магістратури Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого та спеціальності «Автоматизація і комп’ютерно-інтегровані технології» факультету автоматизації і комп’ютерних систем. Вступники на спеціальності «Хімічні технології та інженерія» і «Харчові технології» Навчально-наукового інституту харчових технологій, усі спеціальності факультету біотехнології та екологічного контролю і спеціальності «Харчові технології» факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу здають фахове вступне випробування.

При цьому у багатьох виникає питання, яким чином обраховується їх конкурсний бал. Пропонуємо роз’яснення, складене на підставі положень Умов прийому до вищих навчальних закладів України у 2019 році.

Отже, конкурсний бал – це комплексна оцінка досягнень вступника, до якої входять результати вступних випробувань та інші показники.

На основі конкурсних балів здійснюється процедура відбору вступників на конкурсні пропозиції у закладах вищої освіти.

Програми вступних випробувань, фахових випробувань, співбесід, творчих заліків і творчих конкурсів обов’язково оприлюднюються на веб-сайтах закладів вищої освіти. У програмах містяться критерії оцінювання, структура оцінки і порядок оцінювання.

Відомості про результати вступних випробувань та інших конкурсних показників вносяться до запису про вступника в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

Конкурсний бал особи, яка претендує на зарахування на навчання за ступенем магістр за спеціальностями галузей знань «Журналістика», «Управління та адміністрування», «Інформаційні технології», «Сфера обслуговування», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини» (крім спеціальності «Міжнародне право») визначається за наступною формулою:
КБ = П1 + П2 +П3
П1 – оцінка єдиного вступного іспиту з іноземної мови;
П2 – оцінка фахового вступного випробування (за шкалою від 100 до 200 балів);
П3 – оцінка за інші показники конкурсного відбору, якщо вони встановлені правилами прийому. Зокрема, додаткові бали за навчальні та наукові досягнення. Сюди ж враховується середній бал документа про здобутий освітньо-кваліфікаційний рівень, на основі якого здійснюється вступ. Показники оцінюються сумарно за шкалою від 0 до 20 балів.

У інших випадках конкурсний бал розраховується як сума балів за вступні випробування та інших показників конкурсного відбору відповідно до правил прийому.

Вступники, які беруть участь у конкурсі у магістратуру за неспорідненою спеціальністю (перехресний вступ), повинні складати додаткове вступне випробування. Додаткове вступне випробування має кваліфікаційний характер та оцінюється за двобальною шкалою – «склав/не склав». Якщо вступник не склав додаткового вступного випробування, він втрачає право брати участь у конкурсному відборі на цю освітню програму.

Якщо з об’єктивних причин додаток до документа про здобутий освітньо-кваліфікаційний рівень у вступника відсутній, його середній бал прирівнюється до мінімально можливого значення.

Кожний заклад вищої освіти самостійно визначає мінімально допустиму кількість балів зі вступних випробувань, із якими вступник має право брати участь у конкурсі.

Якщо вступник підтверджує свій рівень знань іноземної мови відповідним сертифікатом (не нижче рівня B2 загальноєвропейських рекомендацій або аналогічного рівня), то він звільняється від складання вступного іспиту з іноземної мови, автоматично отримуючи найвищий бал.

Сертифікати, що зараховуються приймальною комісією:
- англійська мова – TOEFL, International English Testing System або Cambridge English Language Assessment;
- німецька мова – TestDaF;
- французька мова – DELF або DALF.

Апеляції на результати вступних випробувань, проведених закладом вищої освіти, розглядає апеляційна комісія цього закладу.

Сподіваємося, подана інформація стане у нагоді. Бажаємо успіху вступникам!

Опублікований: 09-07-2019
Читайте також:
Правові та практичні аспекти судової експертизи розкрила бакалаврам гостьова лекторка

15 квітня на кафедрі експертизи харчових продуктів відбулася гостьова лекція на тему «Судова експертиза: правові та практичні аспекти», організована за ініціативи доцентки кафедри Оксани Мельник. Захід проходив у рамках вивчення дисципліни «Митна та судово-товарознавча експертиза» і став важливою складовою практичної підготовки здобувачів-бакалаврі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Правові та практичні аспекти судової експертизи розкрила бакалаврам гостьова лекторка 16 квітня 2025

Цікаво про робототехнічні комплекси харчових виробництв

На кафедрі мехатроніки та пакувальної техніки відбулося відкрите лекційне заняття асистента, PhD Валентина Туфекчі для магістрантів спеціальність 131 «Прикладна механіка». Тема «Приводи роботів. Класифікація приводів» викликала жвавий інтерес, адже саме правильний вибір приводу визначає точність, швидкодію та надійність сучасного робота. Викладач ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цікаво про робототехнічні комплекси харчових виробництв 04 червня 2025

Перші успішні захисти здобувачів освітньої програми «Прикладна механіка»

Сьогодні на кафедрі мехатроніки та пакувальної техніки стартували захисти кваліфікаційних робіт бакалаврів освітньо-професійної програми «Прикладна механіка» спеціальності 131 «Прикладна механіка» денної форми навчання. Здобувачі бакалаврського ступеня продемонстрували високий рівень підготовки, технічну обізнаність і впевнено презентували результ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перші успішні захисти здобувачів освітньої програми «Прикладна механіка» 10 червня 2025

До Органічного дня в Україні долучилися викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів взяли участь у конференції «ОРГАНІЧНИЙ ДЕНЬ В УКРАЇНІ», яка відбулася 23 вересня у змішаному форматі. Захід організований Міністерством аграрної політики та продовольства України та громадською спілкою «Органічна ініціатива» у партнерстві з ЛМГО «Екотерра», Інформаційним центром «...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До Органічного дня в Україні долучилися викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 24 вересня 2024