Н У Х Т

Як нові технології і соціальна відповідальність державних та приватних установ рухають технічний прогрес та сприяють освітньому процесу

29 травня 2018

Як нові технології і соціальна відповідальність державних та приватних установ рухають технічний прогрес та сприяють освітньому процесу

Викладачі Вінницького коледжу НУХТ, автори проекту «SMART-КАБІНЕТ ФІЗИКИ» Руслан Тичук і Сергій Драганович вважають що, важливо сьогодні в навчанні використовувати найновіші технічні тренди та за допомогою засобів мікроелектроніки отримувати корисні і практичні для життя знання з фізики. На основі таких міркувань вони вводять в освітній процес не просто елементи розумної автоматики, а й навчають студентів використовувати робототехніку і SMART-технології в побуті і майбутній професійній діяльності. Засобом в цьому процесі є саме інноваційний кабінет фізики.

Створений викладачами автоматизований кабінет фізики є «розумним» освітнім середовищем і може працювати в 3 режимах: стандарт, автоматичний, автоматичний енергозберігаючий. Управління кабінету може здійснюватись за допомогою ПК, смартфону та інфрачервоного пульта дистанційного управління.

Автоматизований кабінет фізики побудований на платформі Arduino, яка дозволяє поєднати різні електронні модулі датчиків і пристроїв в єдиний інформаційний простір, оснащений датчиками, індикаторами, пристроями, якими керують контролери. Показники зі вбудованих датчиків та індикаторів використовуються під час демонстрацій на лекційних заняттях і в процесі досліджень студентами на лабораторних роботах.

Проект пройшов перший етап розроблення, наразі діє автоматизована система кабінету і використовується в освітньому процесі.

На черзі другий етап, який став можливим завдяки співпраці у 2017-2018 н.р. з компанією «Київстар», зокрема участі авторів проекту у соціально-освітній програмі «Київстар» «MAKE YOUR MARK» («ЗРОБИ СВІЙ ВНЕСОК») з призовим фондом 1 500 000 грн. На конкурс були подані більше 100 проектів, проект викладачів Вінницького коледжу НУХТ став одним із 22 фіналістів та отримав грант в розмірі 38 тис. грн. Компанія «Київстар» закупила все необхідне обладнання та доставила в коледж, за що дуже вдячні їй викладачі та студенти коледжу, адже сучасні новітні технології будуть вивчатись і використовуватись ними, не лише в освітньому процесі, але й у побуті. Так, кабінет буде оснащений за рахунок «Київстар» додатковими контролерами, датчиками, модулями, 3D-принтером, проектором, одноплатними комп’ютерами (Rasberi PI) та іншим обладнанням.

А нещодавно в місті Одеса автори представили свій проект й отримали сертифікат на грант.

Третій етап розробки «SMART-КАБІНЕТУ ФІЗИКИ» передбачає створення методики  і програмного забезпечення для лекційних і лабораторних занять, що забезпечить вивчення усіх розділів фізики з демонстраційним і лабораторним експериментом. І для цього авторами уже зроблене велике підґрунтя. Проект був представлений на обласний конкурс «Розробка та застосування інформаційних, телекомунікаційних, інноваційних технологій в управлінську діяльність та навчально-виховний процес, науково-пошукову роботу для забезпечення  входження в сучасний європейський освітній простір та реалізацію основних програмних заходів по енергозбереженню в навчальних закладах», що проводився Департаментом освіти і науки відповідно до Положення про гранти Вінницької обласної Ради та Вінницької обласної державної адміністрації, зайняв 2 місце і здобув грант в розмірі 20 тис. грн. на придбання комп’ютерної техніки, що буде використовуватись для розроблення програмного забезпечення, демонстрацій і лабораторних робіт.

Таким чином, спільні зусилля, нові технології і соціальна відповідальність державних і приватних установ рухають технічний прогрес та сприяють освітньому процесу, за що усім щиро вдячні педагогічний і студентський колективи коледжу.

Опублікований: 29-05-2018
Читайте також:
Про екотренди для закладів гостинності подискутували викладачі кафедри готельно-ресторанної справи

Викладачі кафедри готельно-ресторанної справи долучились до круглого столу за темою «Зелена відбудова України: роль HoReCa». Цей захід є частиною масштабного проєкту «Відновлення і модернізація закладів гостинності на принципах Zero Waste&Climate Friendly для зеленого розвитку громад України». У рамках заходу викладачі мали змогу отримати акту...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про екотренди для закладів гостинності подискутували викладачі кафедри готельно-ресторанної справи 28 вересня 2023

Блискуча перемога у конкурсі студентських наукових робіт «Інноваційні ресторанні технології»!

Наша талановита молодь – здобувачка освітнього ступеня «бакалавр» за освітньо-професійною програмою «Технології харчування» Олександра Колягіна та магістерка з харчових технологій Марія Омельченко під керівництвом професора кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олега Кузьміна вибороли перше місце на IV Всеукраїнському конкурсі студ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Блискуча перемога у конкурсі студентських наукових робіт «Інноваційні ресторанні технології»! 03 травня 2024

Наші науковці активно оприлюднюють результати своїх досліджень

Наші науковці активно оприлюднюють результати своїх досліджень. Зокрема, у журналі «Bacis solid state physics» вийшла друком стаття «Трансмісія релятивістських ферміонів із псевдоспіном рівним одиниці крізь квазіперіодичні бар’єри» професора кафедри фізики Aнатолія Короля, доцента кафедри фізики Наталії Медвідь і завідувача кафедри мехатроніки та п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші науковці активно оприлюднюють результати своїх досліджень 21 серпня 2019

Відбувся захист професійної та переддипломної практик здобувачів освітньої програми «Технології зберігання і переробки зерна»

Підсумковою ланкою підготовки фахівців є практична підготовка. Метою професійної та переддипломної практик є поглиблення знань, одержаних здобувачами під час вивчення спеціальних дисциплін, ознайомлення з технологією виробництва і основним та допоміжним обладнанням, вивчення виробничої та господарської діяльності підприємства, а також збір матеріал...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відбувся захист професійної та переддипломної практик здобувачів освітньої програми «Технології зберігання і переробки зерна» 22 жовтня 2021