Н У Х Т

Як нові технології і соціальна відповідальність державних та приватних установ рухають технічний прогрес та сприяють освітньому процесу

29 травня 2018

Як нові технології і соціальна відповідальність державних та приватних установ рухають технічний прогрес та сприяють освітньому процесу

Викладачі Вінницького коледжу НУХТ, автори проекту «SMART-КАБІНЕТ ФІЗИКИ» Руслан Тичук і Сергій Драганович вважають що, важливо сьогодні в навчанні використовувати найновіші технічні тренди та за допомогою засобів мікроелектроніки отримувати корисні і практичні для життя знання з фізики. На основі таких міркувань вони вводять в освітній процес не просто елементи розумної автоматики, а й навчають студентів використовувати робототехніку і SMART-технології в побуті і майбутній професійній діяльності. Засобом в цьому процесі є саме інноваційний кабінет фізики.

Створений викладачами автоматизований кабінет фізики є «розумним» освітнім середовищем і може працювати в 3 режимах: стандарт, автоматичний, автоматичний енергозберігаючий. Управління кабінету може здійснюватись за допомогою ПК, смартфону та інфрачервоного пульта дистанційного управління.

Автоматизований кабінет фізики побудований на платформі Arduino, яка дозволяє поєднати різні електронні модулі датчиків і пристроїв в єдиний інформаційний простір, оснащений датчиками, індикаторами, пристроями, якими керують контролери. Показники зі вбудованих датчиків та індикаторів використовуються під час демонстрацій на лекційних заняттях і в процесі досліджень студентами на лабораторних роботах.

Проект пройшов перший етап розроблення, наразі діє автоматизована система кабінету і використовується в освітньому процесі.

На черзі другий етап, який став можливим завдяки співпраці у 2017-2018 н.р. з компанією «Київстар», зокрема участі авторів проекту у соціально-освітній програмі «Київстар» «MAKE YOUR MARK» («ЗРОБИ СВІЙ ВНЕСОК») з призовим фондом 1 500 000 грн. На конкурс були подані більше 100 проектів, проект викладачів Вінницького коледжу НУХТ став одним із 22 фіналістів та отримав грант в розмірі 38 тис. грн. Компанія «Київстар» закупила все необхідне обладнання та доставила в коледж, за що дуже вдячні їй викладачі та студенти коледжу, адже сучасні новітні технології будуть вивчатись і використовуватись ними, не лише в освітньому процесі, але й у побуті. Так, кабінет буде оснащений за рахунок «Київстар» додатковими контролерами, датчиками, модулями, 3D-принтером, проектором, одноплатними комп’ютерами (Rasberi PI) та іншим обладнанням.

А нещодавно в місті Одеса автори представили свій проект й отримали сертифікат на грант.

Третій етап розробки «SMART-КАБІНЕТУ ФІЗИКИ» передбачає створення методики  і програмного забезпечення для лекційних і лабораторних занять, що забезпечить вивчення усіх розділів фізики з демонстраційним і лабораторним експериментом. І для цього авторами уже зроблене велике підґрунтя. Проект був представлений на обласний конкурс «Розробка та застосування інформаційних, телекомунікаційних, інноваційних технологій в управлінську діяльність та навчально-виховний процес, науково-пошукову роботу для забезпечення  входження в сучасний європейський освітній простір та реалізацію основних програмних заходів по енергозбереженню в навчальних закладах», що проводився Департаментом освіти і науки відповідно до Положення про гранти Вінницької обласної Ради та Вінницької обласної державної адміністрації, зайняв 2 місце і здобув грант в розмірі 20 тис. грн. на придбання комп’ютерної техніки, що буде використовуватись для розроблення програмного забезпечення, демонстрацій і лабораторних робіт.

Таким чином, спільні зусилля, нові технології і соціальна відповідальність державних і приватних установ рухають технічний прогрес та сприяють освітньому процесу, за що усім щиро вдячні педагогічний і студентський колективи коледжу.

Опублікований: 29-05-2018
Читайте також:
Високим рівнем здобутих професійних компетентностей відзначаються магістранти кафедри технології консервування

На кафедрі технології  консервування стартували захисти дипломних магістерських проектів студентів денної та заочної форм навчання освітніх програм «Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів» та «Технології харчових концентрованих продуктів на основі фруктово-овочевої сировини, чаю, кави та прянощів». Магістрантів із цією з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Високим рівнем здобутих професійних компетентностей відзначаються магістранти кафедри технології консервування 20 лютого 2019

Знаменна наукова подія на кафедрі технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування

Кінець 2018 року ознаменувався для кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування вагомим науковим здобутком – докторант кафедри, доцент Юрій Змієвський на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.058.02 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв успішно захистив дисертацію на здобут...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Знаменна наукова подія на кафедрі технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування 10 січня 2019

Маркетологи-дипломники підтверджують свій високий рівень!

Високий рівень підготовки фахівців з маркетингу у Національному університеті харчових технологій постійно підтверджується успіхами як у навчанні, так у науковій діяльності студентів. Креативність і наукова новизна постійно вирізняють навчально-наукові роботи здобувачів-маркетологів, що дозволяє їм брати активну участь і перемагати у численних конку...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Маркетологи-дипломники підтверджують свій високий рівень! 07 липня 2022

Якість страв як рушій змін: здобувачі ОПП «Технології харчування» на глобальному гастрономічному трендовому вебінарі

Бакалаври четвертого курсу освітньої програми «Технології харчування» у межах дисципліни «Управління якістю продукції та послуг ресторанного господарства» (лектор – професор кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, гарант освітньої програми Олег Кузьмін) взяли участь у міжнародному вебінарі «Can't Miss Menu Trends for 2025 – Navigati...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Якість страв як рушій змін: здобувачі ОПП «Технології харчування» на глобальному гастрономічному трендовому вебінарі 08 квітня 2025