Н У Х Т

Як нові технології і соціальна відповідальність державних та приватних установ рухають технічний прогрес та сприяють освітньому процесу

29 травня 2018

Як нові технології і соціальна відповідальність державних та приватних установ рухають технічний прогрес та сприяють освітньому процесу

Викладачі Вінницького коледжу НУХТ, автори проекту «SMART-КАБІНЕТ ФІЗИКИ» Руслан Тичук і Сергій Драганович вважають що, важливо сьогодні в навчанні використовувати найновіші технічні тренди та за допомогою засобів мікроелектроніки отримувати корисні і практичні для життя знання з фізики. На основі таких міркувань вони вводять в освітній процес не просто елементи розумної автоматики, а й навчають студентів використовувати робототехніку і SMART-технології в побуті і майбутній професійній діяльності. Засобом в цьому процесі є саме інноваційний кабінет фізики.

Створений викладачами автоматизований кабінет фізики є «розумним» освітнім середовищем і може працювати в 3 режимах: стандарт, автоматичний, автоматичний енергозберігаючий. Управління кабінету може здійснюватись за допомогою ПК, смартфону та інфрачервоного пульта дистанційного управління.

Автоматизований кабінет фізики побудований на платформі Arduino, яка дозволяє поєднати різні електронні модулі датчиків і пристроїв в єдиний інформаційний простір, оснащений датчиками, індикаторами, пристроями, якими керують контролери. Показники зі вбудованих датчиків та індикаторів використовуються під час демонстрацій на лекційних заняттях і в процесі досліджень студентами на лабораторних роботах.

Проект пройшов перший етап розроблення, наразі діє автоматизована система кабінету і використовується в освітньому процесі.

На черзі другий етап, який став можливим завдяки співпраці у 2017-2018 н.р. з компанією «Київстар», зокрема участі авторів проекту у соціально-освітній програмі «Київстар» «MAKE YOUR MARK» («ЗРОБИ СВІЙ ВНЕСОК») з призовим фондом 1 500 000 грн. На конкурс були подані більше 100 проектів, проект викладачів Вінницького коледжу НУХТ став одним із 22 фіналістів та отримав грант в розмірі 38 тис. грн. Компанія «Київстар» закупила все необхідне обладнання та доставила в коледж, за що дуже вдячні їй викладачі та студенти коледжу, адже сучасні новітні технології будуть вивчатись і використовуватись ними, не лише в освітньому процесі, але й у побуті. Так, кабінет буде оснащений за рахунок «Київстар» додатковими контролерами, датчиками, модулями, 3D-принтером, проектором, одноплатними комп’ютерами (Rasberi PI) та іншим обладнанням.

А нещодавно в місті Одеса автори представили свій проект й отримали сертифікат на грант.

Третій етап розробки «SMART-КАБІНЕТУ ФІЗИКИ» передбачає створення методики  і програмного забезпечення для лекційних і лабораторних занять, що забезпечить вивчення усіх розділів фізики з демонстраційним і лабораторним експериментом. І для цього авторами уже зроблене велике підґрунтя. Проект був представлений на обласний конкурс «Розробка та застосування інформаційних, телекомунікаційних, інноваційних технологій в управлінську діяльність та навчально-виховний процес, науково-пошукову роботу для забезпечення  входження в сучасний європейський освітній простір та реалізацію основних програмних заходів по енергозбереженню в навчальних закладах», що проводився Департаментом освіти і науки відповідно до Положення про гранти Вінницької обласної Ради та Вінницької обласної державної адміністрації, зайняв 2 місце і здобув грант в розмірі 20 тис. грн. на придбання комп’ютерної техніки, що буде використовуватись для розроблення програмного забезпечення, демонстрацій і лабораторних робіт.

Таким чином, спільні зусилля, нові технології і соціальна відповідальність державних і приватних установ рухають технічний прогрес та сприяють освітньому процесу, за що усім щиро вдячні педагогічний і студентський колективи коледжу.

Опублікований: 29-05-2018
Читайте також:
Аспекти національно-патріотичного виховання молоді з позицій сьогодення обговорили у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ

У Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ відбулося засідання методичного об’єднання заступників директорів з виховної роботи ЗВО І-ІІ рівнів акредитації Сумської області. Обговорювалася тема «Аспекти національно-патріотичного виховання молоді з позицій сьогодення». Членів поважного зібрання привітав директор коледжу Юрій Барилюк. У ході зас...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Аспекти національно-патріотичного виховання молоді з позицій сьогодення обговорили у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ 28 листопада 2018

Студенти спеціальності «Технології харчування» успішно захистили дипломні магістерські роботи

Нарешті студенти факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу спеціальності «Технології харчування» підійшли до фінішного бар’єру – захисту дипломних магістерських робіт. 13 студентів денної форми, які навчалися за державним замовленням, здобули освітній ступінь «магістр». Захист дипломних робіт проходив дуже жваво, кожний із доповідач...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти спеціальності «Технології харчування» успішно захистили дипломні магістерські роботи 21 лютого 2017

Бібліотека НУХТ - до 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України

28 липня 2018 року Україна відзначає 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України та День рівноапостольного князя Володимира. Свято встановлене відповідно до Указу Президента України № 915/2009 від 10 листопада 2009 року. Утвердження християнства стало потужним поштовхом для розвитку освіти й культури: почали відкриватися школи, у Києві звели головн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Бібліотека НУХТ - до 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України 24 липня 2018

Принади навчання в НУХТ презентував студентам Мирогощанського аграрного коледжу доцент кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів

Суттєвим резервом поповнення контингенту вступників у сьогоднішній складній демографічній ситуації, з відкритими державними кордонами ринку освітніх послуг і конкуренцією закладів вищої освіти України є випускники коледжів за спорідненим напрямом підготовки. Значна увага професійній орієнтації таких вступників приділяється в Навчально-науковому інс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Принади навчання в НУХТ презентував студентам Мирогощанського аграрного коледжу доцент кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів 08 листопада 2018