Н У Х Т

Як молоді науковці-біотехнологи честь кафедри відстоювали

07 листопада 2019

Як молоді науковці-біотехнологи честь кафедри відстоювали

Активну участь у VIIІ Міжнародній науково-технічній конференції «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті євроінтеграції», присвяченій 135-річчю Національного університету харчових технологій, взяли науковці кафедри біотехнології і мікробіології. У матеріалах конференції опубліковані 14 тез доповідей, авторами яких виступили студенти третього і четвертого курсів факультету біотехнології та екологічного контролю, магістри, аспіранти та їх наукові керівники.

А студентка І курсу магістратури Наталія Клименко та здобувач наукового ступеня доктор філософії (PhD) за напрямком 162 «Біотехнології та біоінженерія», а за сумісництвом асистент кафедри Дар’я П’ятецька відстоювали честь кафедри перед науковцями та професорами України, виступаючи у секції «Промислова біотехнологія, процеси та апарати харчової, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості».

Розпочинати роботу секції випало на долю Дар’ї П’ятецької. Вона представила фрагмент роботи за темою наукового проекту «Комплексні мікробні препарати мультифункціонального призначення: від регуляції біосинтезу та властивостей до перспектив практичного використання», керівником якого є завідувач кафедри біотехнології і мікробіології, професор Тетяна Пирог. Дар’я висвітлила результати досліджень, які стосуються синтезу фітогормонів гіберелової природи продуцентами поверхнево-активних речовин. Були наведені результати фітотестування та високоефективної рідинної хроматографії. У літературних даних немає аналогів такої роботи. Завдяки здатності до синтезу гіберелінів, а також інших фітогормонів, продуценти поверхнево-активних речовин можуть стати основою для розроблення мікробних препаратів із ріст-стимулюючими властивостями.

Другий фрагмент роботи за науковим проектом представила Наталія Клименко. Її робота стосувалася інтенсифікації синтезу фітогормонів ауксинів продуцентами поверхнево-активних речовин шляхом внесення попередника біосинтезу у середовище культивування. Наталія представила детальне обґрунтування необхідності інтенсифікації синтезу для одержання невеликих об’ємів ріст-стимулюючих препаратів, за допомогою яких можна буде обробляти великі посіви сільськогосподарських культур. Результати цієї роботи вразили присутніх, оскільки вперше показана можливість інтенсифікації синтезу ауксинів у сотні разів при внесенні у середовище культивування маленьких кількостей попередника триптофану.

Робота Наталії викликала найжвавішу дискусію серед слухачів – питання задавали як члени комісії, так і присутні студенти. Їх цікавило, наскільки ця технологія є безпечною, економічною, яким чином проводилися розрахунки. Не зважаючи на велику кількість запитань, Наталія вміло і впевнено відстояла свою роботу, давши усі необхідні відповіді.

Конференція пройшла успішно, учасники показали високий рівень знань і досягнень науки. Сподіваємося, що і надалі наші студенти братимуть активну участь у науковому житті університету.

Опублікований: 07-11-2019
Читайте також:
Переддипломна практика здобувачів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів в умовах карантину

На виконання рішення вченої ради університету від 17 березня 2020 року переддипломна практика здобувачів груп ТХ-4-5, ТХ-4-4 і ТХ-4-14ск проходить на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів. У зв'язку з цим, рішенням кафедри викладачі внесли зміни до змісту звіту. Для кращого розуміння сутності змін, для вирішення багатьох питан...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Переддипломна практика здобувачів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів в умовах карантину 21 квітня 2020

Профорієнтаційні лекції викладачів Навчально-наукового інституту економіки і управління у Київському механіко-технологічному коледжі

Викладачі Навчально-наукового інституту економіки і управління - доцент кафедри фінансів Інна Дем’яненко та старший викладач Юрій Кулинич і доцент кафедри економіки праці та менеджменту Марія Побережна відвідали Київський механіко-технологічний коледж, в якому навчаються студенти за спеціальностями «Фінанси, банківська справа та страхування» та «Ор...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профорієнтаційні лекції викладачів Навчально-наукового інституту економіки і управління у Київському механіко-технологічному коледжі 06 листопада 2019

В університеті відбувся перший етап Всеукраїнського конкурсу «Харчові технології-2019»

1 листопада в університеті відбувся перший етап освітнього проекту «Харчові технології-2019», ініційованого Фондом Бориса Колеснікова. Конкурсантів щиро привітали та побажали наснаги й успіху проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Лариса Арсеньєва і голова експертної комісії конкурсу, професор кафедри біотехнології продуктів бродіння ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

В університеті відбувся перший етап Всеукраїнського конкурсу «Харчові технології-2019» 01 листопада 2018

Уперше в історії кафедри фізики відбувся науково-практичний семінар «Удосконалення фізичних методів контролю якості продуктів харчування»

26 листопада 2019 року вперше в історії кафедри фізики НУХТ відбувся довгоочікуваний науково-практичний семінар із міжнародною участю «Удосконалення фізичних методів контролю якості продуктів харчування», присвячений 135-річчю заснування нашого університету. На захід були запрошені фахівці фірми «Bruker BioSpin GmbH» (Німеччина) з відділу АПК: док...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Уперше в історії кафедри фізики відбувся науково-практичний семінар «Удосконалення фізичних методів контролю якості продуктів харчування» 29 листопада 2019