Н У Х Т

Як молоді науковці-біотехнологи честь кафедри відстоювали

07 листопада 2019

Як молоді науковці-біотехнологи честь кафедри відстоювали

Активну участь у VIIІ Міжнародній науково-технічній конференції «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті євроінтеграції», присвяченій 135-річчю Національного університету харчових технологій, взяли науковці кафедри біотехнології і мікробіології. У матеріалах конференції опубліковані 14 тез доповідей, авторами яких виступили студенти третього і четвертого курсів факультету біотехнології та екологічного контролю, магістри, аспіранти та їх наукові керівники.

А студентка І курсу магістратури Наталія Клименко та здобувач наукового ступеня доктор філософії (PhD) за напрямком 162 «Біотехнології та біоінженерія», а за сумісництвом асистент кафедри Дар’я П’ятецька відстоювали честь кафедри перед науковцями та професорами України, виступаючи у секції «Промислова біотехнологія, процеси та апарати харчової, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості».

Розпочинати роботу секції випало на долю Дар’ї П’ятецької. Вона представила фрагмент роботи за темою наукового проекту «Комплексні мікробні препарати мультифункціонального призначення: від регуляції біосинтезу та властивостей до перспектив практичного використання», керівником якого є завідувач кафедри біотехнології і мікробіології, професор Тетяна Пирог. Дар’я висвітлила результати досліджень, які стосуються синтезу фітогормонів гіберелової природи продуцентами поверхнево-активних речовин. Були наведені результати фітотестування та високоефективної рідинної хроматографії. У літературних даних немає аналогів такої роботи. Завдяки здатності до синтезу гіберелінів, а також інших фітогормонів, продуценти поверхнево-активних речовин можуть стати основою для розроблення мікробних препаратів із ріст-стимулюючими властивостями.

Другий фрагмент роботи за науковим проектом представила Наталія Клименко. Її робота стосувалася інтенсифікації синтезу фітогормонів ауксинів продуцентами поверхнево-активних речовин шляхом внесення попередника біосинтезу у середовище культивування. Наталія представила детальне обґрунтування необхідності інтенсифікації синтезу для одержання невеликих об’ємів ріст-стимулюючих препаратів, за допомогою яких можна буде обробляти великі посіви сільськогосподарських культур. Результати цієї роботи вразили присутніх, оскільки вперше показана можливість інтенсифікації синтезу ауксинів у сотні разів при внесенні у середовище культивування маленьких кількостей попередника триптофану.

Робота Наталії викликала найжвавішу дискусію серед слухачів – питання задавали як члени комісії, так і присутні студенти. Їх цікавило, наскільки ця технологія є безпечною, економічною, яким чином проводилися розрахунки. Не зважаючи на велику кількість запитань, Наталія вміло і впевнено відстояла свою роботу, давши усі необхідні відповіді.

Конференція пройшла успішно, учасники показали високий рівень знань і досягнень науки. Сподіваємося, що і надалі наші студенти братимуть активну участь у науковому житті університету.

Опублікований: 07-11-2019
Читайте також:
Ще один профорієнтаційний рейд БТЕКівців

Вибір професії – найвідповідальніший момент у житті кожної людини, це крок у доросле життя. У сучасному світі налічується понад 50 тисяч професій, у нашій країні їх близько 7 тисяч, і від того яку професію обрати, залежить майбутнє кожної людини. Профорієнтаційні зустрічі важливий чинник у виборі майбутньої професії, оскільки кожний старшокласник м...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ще один профорієнтаційний рейд БТЕКівців 09 жовтня 2023

Зовнішніх стейкхолдерів до проведення методичних семінарів залучає кафедра експертизи харчових продуктів

На кафедрі експертизи харчових продуктів у режимі онлайн-конференції відбувся методичний семінар «Стандартизація та її роль в усуненні технічних бар’єрів у торгівлі». Доповідачка – провідна інженерка науково-дослідного відділу з розроблення та технічної перевірки стандартів Управління національної та міжнародної стандартизації Державного підприємс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зовнішніх стейкхолдерів до проведення методичних семінарів залучає кафедра експертизи харчових продуктів 07 червня 2022

Екологічні заходи у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ

У Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ за ініціативи викладача природничих дисциплін Світлани Яценко відбулися екологічні заходи з нагоди Всесвітнього дня охорони водно-болотних угідь. На екологічній конференції були заслухані доповіді з актуальних питань сьогодення «Водно-болотні угіддя рідного краю – Сумщини» та «Ресурсна роль водно-бол...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Екологічні заходи у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ 14 лютого 2019

З’явилася можливість підсилити знання з побудови комунікаційних стратегій або відносин університет-школа

До 18.00 16 вересня триває збір заявок для участі у проекті  «Інноваційний університет і лідерство. Фаза IV: комунікаційні стратегії та відносини університет-школа», – повідомляє прес-служба МОН. Мета проекту – підготовка двох груп академічних лідерів, що мають бажання та здатні впроваджувати сучасні комунікаційні технології в практики української...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З’явилася можливість підсилити знання з побудови комунікаційних стратегій або відносин університет-школа 16 серпня 2018