Н У Х Т

Як молоді науковці-біотехнологи честь кафедри відстоювали

07 листопада 2019

Як молоді науковці-біотехнологи честь кафедри відстоювали

Активну участь у VIIІ Міжнародній науково-технічній конференції «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті євроінтеграції», присвяченій 135-річчю Національного університету харчових технологій, взяли науковці кафедри біотехнології і мікробіології. У матеріалах конференції опубліковані 14 тез доповідей, авторами яких виступили студенти третього і четвертого курсів факультету біотехнології та екологічного контролю, магістри, аспіранти та їх наукові керівники.

А студентка І курсу магістратури Наталія Клименко та здобувач наукового ступеня доктор філософії (PhD) за напрямком 162 «Біотехнології та біоінженерія», а за сумісництвом асистент кафедри Дар’я П’ятецька відстоювали честь кафедри перед науковцями та професорами України, виступаючи у секції «Промислова біотехнологія, процеси та апарати харчової, мікробіологічної та фармацевтичної промисловості».

Розпочинати роботу секції випало на долю Дар’ї П’ятецької. Вона представила фрагмент роботи за темою наукового проекту «Комплексні мікробні препарати мультифункціонального призначення: від регуляції біосинтезу та властивостей до перспектив практичного використання», керівником якого є завідувач кафедри біотехнології і мікробіології, професор Тетяна Пирог. Дар’я висвітлила результати досліджень, які стосуються синтезу фітогормонів гіберелової природи продуцентами поверхнево-активних речовин. Були наведені результати фітотестування та високоефективної рідинної хроматографії. У літературних даних немає аналогів такої роботи. Завдяки здатності до синтезу гіберелінів, а також інших фітогормонів, продуценти поверхнево-активних речовин можуть стати основою для розроблення мікробних препаратів із ріст-стимулюючими властивостями.

Другий фрагмент роботи за науковим проектом представила Наталія Клименко. Її робота стосувалася інтенсифікації синтезу фітогормонів ауксинів продуцентами поверхнево-активних речовин шляхом внесення попередника біосинтезу у середовище культивування. Наталія представила детальне обґрунтування необхідності інтенсифікації синтезу для одержання невеликих об’ємів ріст-стимулюючих препаратів, за допомогою яких можна буде обробляти великі посіви сільськогосподарських культур. Результати цієї роботи вразили присутніх, оскільки вперше показана можливість інтенсифікації синтезу ауксинів у сотні разів при внесенні у середовище культивування маленьких кількостей попередника триптофану.

Робота Наталії викликала найжвавішу дискусію серед слухачів – питання задавали як члени комісії, так і присутні студенти. Їх цікавило, наскільки ця технологія є безпечною, економічною, яким чином проводилися розрахунки. Не зважаючи на велику кількість запитань, Наталія вміло і впевнено відстояла свою роботу, давши усі необхідні відповіді.

Конференція пройшла успішно, учасники показали високий рівень знань і досягнень науки. Сподіваємося, що і надалі наші студенти братимуть активну участь у науковому житті університету.

Опублікований: 07-11-2019
Читайте також:
Лексичний практикум: вивчаємо англійську цікаво

19 листопада здобувачі освіти групи ГС-2-5 та викладачка кафедри іноземних мов професійного спрямування Юлія Ткачук провели перший лексичний клуб. Метою заходу було розширення словникового запасу студентів і розвиток комунікативних навичок з англійської мови. За основу було взято попередньо переглянутий епізод серіалу «Друзі», оскільки серіал міст...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лексичний практикум: вивчаємо англійську цікаво 20 листопада 2024

Наші викладачі підвищили кваліфікацію у Національній академії педагогічних наук України

Відбувся захист випускових робіт викладачів НУХТ, які проходили підвищення кваліфікації в Державному навчальному закладі «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України. Доцент кафедри експертизи харчових продуктів Вікторія Кійко та старший викладач кафедри вищої математики імені проф. Можара В.І. Олег Мазур у свої...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші викладачі підвищили кваліфікацію у Національній академії педагогічних наук України 05 листопада 2018

Літо – час відпочинку студентів і навчання викладачів

Літо дарує нам сонячне тепло, яскраві барви, нові враження від подорожей і можливість додати у скарбничку педагогічної майстерності нові здобутки. Нагодою набути влітку нові професійні «скіли» скористалася доцентка кафедри біотехнології і мікробіології Вікторія Красінько, пройшовши онлайн-навчання за сертифікованою програмою «Академічна доброчесні...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Літо – час відпочинку студентів і навчання викладачів 31 серпня 2021

Закріпити теоретичні знання в умовах виробництва допомагають студентам викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Студенти групи ТІ-2-6 Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ разом із доцентом кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Ларисою Михонік відвідали ПрАТ «Оболонь», яке є найпотужнішим підприємством з виробництва пива в Європі та найбільшим його експортером в Україні. Студенти дізналися про сучасний стан пивоварної ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Закріпити теоретичні знання в умовах виробництва допомагають студентам викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 15 травня 2018