Н У Х Т

Вітаємо студентів-біотехнологів з перемогою у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Біотехнології та біоінженерія»

04 квітня 2019

Вітаємо студентів-біотехнологів з перемогою у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Біотехнології та біоінженерія»

2 квітня 2019 р. у Національному університеті «Львівська політехніка» відбувся ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Біотехнології та біоінженерія», в якому традиційно взяли участь студенти кафедри біотехнології і мікробіології. На конкурс були подані 64 студентські наукові роботи з 26 закладів вищої освіти, а після їх рецензування для участі у підсумковій конференції ІІ туру конкурсу були відібрані 43 роботи, серед яких 5 робіт наших студентів-біотехнологів – магістрантів І-ІІ року навчання та активних учасників студентського наукового гуртка «Biotech». Слід зазначити, що за результатами І етапу ІІ туру даного конкурсу (рецензування студентських робіт галузевою конкурсною комісією) роботи біотехнологів НУХТ були в першій десятці лідерів.

На урочистій частині відкриття підсумкової науково-практичної конференції ІІ туру конкурсу виступили спонсори та керівництво університету, які привітали учасників і побажали їм гідно захистити свої роботи, ознайомитись із сучасними напрямами та підходами біотехнологій, а також нового досвіду, друзів, спілкування і наукових дискусій. Проректор з наукової роботи Наталія Чухрай наголосила, що участь у підсумковій конференції – це вже перемога, і що майбутнє за наукою та інноваціями.

Презентації та оцінювання студентських наукових робіт відбувались у 4 секціях. На секції «Біомедична і фармацевтична біотехнології та біоінженерія» із доповіддю «Синергізм антимікробної дії ефірних олій та поверхнево-активних речовин Nocardia vaсcinii ІМВ В-7405» виступив Ігор Ключка. Оксана Боднар оприлюднила результати наукового дослідження «Підвищення біологічних ефектів інтерферону І типу під впливом іонів церію» у секції «Молекулярна біотехнологія та біоінформатика». Наталія Петренко та Дар’я Луцай презентували свої роботи у секції «Промислова, харчова і сільськогосподарська біотехнології». Наталя зробила доповідь «Регуляція властивостей поверхнево-активних речовин в процесі культивування Rhodococcus erythropolis ІМВ Ас-5017», а Дар’я – «Деструкція біоплівок за дії поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241». Доповіді наших студентів зацікавили аудиторію, члени комісії та присутні задали їм велику кількість запитань, на які отримали ґрунтовні відповіді. Наукові роботи Ігоря, Наталії та Дар’ї були виконані на базі кафедри біотехнології і мікробіології під керівництвом професора Тетяни Пирог. А робота Оксани, керівником якої є доцент Оксана Скроцька, складалась із двох частин: перша виконувалась на базі Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ за безпосереднього консультування завідувача лабораторії Андрія Мариніна, а друга – в Інституті мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАНУ за підтримки с.н.с. відділу проблем інтерферону та імуномодуляторів Надії Жолобак.

Даний захід також відвідала здобувач вищої освіти ступеня доктора філософії за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія» (ІІ рік навчання), асистент кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ Лілія Ключка. Вона була присутня під час роботи секцій «Біомедична і фармацевтична біотехнології та біоінженерія» та «Молекулярна біотехнологія та біоінформатика».

Уже другий рік поспіль до складу галузевої конкурсної комісії конкурсу була запрошена доцент кафедри біотехнології і мікробіології, к.б.н. Оксана Скроцька, яка відзначила високий рівень організації та проведення підсумкової конференції, гостинність і теплий прийом, а також широку тематику представлених робіт, що охоплювали все різноманіття сучасної біотехнології.

Організатори подбали про культурну програму для учасників, які після доповідей відвідали головний корпус НУ «Львівська політехніка» – найстарішого вищого технічного навчального закладу України та Східної Європи, побували у соборі Святого Юра, а також відвідали перлину львівської неготичної архітектури – церкву Святих Ольги і Єлизавети. Гуляючи містом, наша команда потрапила у руки репортерів і на першу шпальту газети.

Дуже приємно, що серед цьогорічних переможців конкурсу є наші студенти. Так, Оксана Боднар нагороджена дипломом ІІ ступеня, а Дар’я Луцай і Ігор Ключка – дипломами ІІІ ступеня. Наталя Петренко була відзначена грамотою у номінації «Наукова надія».

Спонсори та організатори конкурсу подбали про цінні подарунки не лише для призерів, а і для всіх учасників та назвали студентів, які на їхню думку заслуговують на призові місця. Так ПрАТ «Компанія Ензим» відзначила 12 талановитих студентів і запросила їх взяти участь у літній науковій школі «CREATIVE SPARK», серед них і наші біотехнологи – Оксана Боднар і Наталя Петренко.

Колектив кафедри біотехнології і мікробіології та студенти щиро вдячні організаторам конференції за чудово проведений час. Вітаємо наших студентів та їх наукових керівників із перемогою!

 

 

Опублікований: 04-04-2019
Читайте також:
Про вступ на магістерський рівень вищої освіти дізналися здобувачі-бакалаври спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

Робоча група освітньо-професійної програми «Готельна і ресторанна справа» другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа» зустрілася у діджитал-просторі з майбутніми вступниками, здобувачами четвертого курсу спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» освітнього ступеня «бакалавр». Учасники зустрічі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про вступ на магістерський рівень вищої освіти дізналися здобувачі-бакалаври спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 02 лютого 2024

Міжнародна співпраця для вирішення актуальної проблеми забруднення довкілля мікропластиком

Наші студенти з великим захопленням долучаються до участі у різних міжнародних програмах та обмінах. Тож, магістрантка кафедри біотехнології і мікробіології першого року навчання Ірина Ковшар скористалася нагодою і стала повноправною виконавицею міжнародного Українсько-Латвійського проєкту «Мікробно-зв’язаний мікропластик у нейстоні міжфазної повер...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Міжнародна співпраця для вирішення актуальної проблеми забруднення довкілля мікропластиком 19 жовтня 2021

Студенти Навчально-наукового інституту харчових технологій визначилися з кандидатурами нових голів студради інституту та гуртожитків

18 квітня відбулася звітно-виборча конференція студентського самоврядування Навчально-наукового інституту харчових технологій. За результатами реєстрації делегатів необхідний кворум був, тож конференція розпочала свою роботу. Найперше затвердили порядок денний, обрали голову, секретаря конференції та лічильну комісію. Першим питанням порядку денно...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти Навчально-наукового інституту харчових технологій визначилися з кандидатурами нових голів студради інституту та гуртожитків 18 квітня 2018

Продовжується робота SMART-лекторію кафедри мехатроніки та пакувальної техніки

У минулому році кафедра мехатроніки та пакувальної техніки, яка займається підготовкою спеціалістів інженерно-технічного напрямку за спеціальністю 131 «Прикладна механіка», започаткувала цікаву ініціативу – SMART-лекторій, у рамках якого гостями кафедри були фахівці провідних підприємств України. Вони прочитали низку лекцій здобувачам освіти кафедр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Продовжується робота SMART-лекторію кафедри мехатроніки та пакувальної техніки 03 лютого 2023