Н У Х Т

Історія біотехнології на гостьовій лекції

18 листопада 2021

Історія біотехнології на гостьовій лекції

З початку свого існування людина намагалася використати живі організми для задоволення своїх потреб. Віками наші предки використовували з цією метою макроорганізми: тварин, рослин, гриби. Поступово люди дійшли і до використання мікроорганізмів. Так народилася біотехнологія. Довгий час вона не мала під собою наукового підґрунтя й базувалася лише на практичному досвіді. Коли ж настав переломний момент, який зробив біотехнологію царицею наук? Які персони сприяли цьому? Над чим працюють біотехнологи сьогодні? Що на нас чекає в майбутньому: вічне життя і молодість у технологічному раю, де забули про старість, хвороби, голод і проблеми з екологією, чи тотальне вимирання від біологічної зброї? Про все це дізналися другокурсники спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» на онлайн-лекції вчителя біології Львівського фізико-математичного ліцею при Львівському національному університеті ім. Івана Франка Андрія Савчука.

Нещодавно відбулася перша його лекція, присвячена історії біотехнології. Йшлося про те, як із найдавніших часів до сьогодення розвивалася біотехнологія – від Левенгука до Пастера, від Пастера до Флемінга, від Флемінга до наших днів. Фахівець розповів, як біотехнологія стала панівною наукою, як людина «хакнула» ДНК і отримала можливість підкорити все живе, про штучне запліднення і генетичне програмування.

Здобувачам освіти було дуже цікаво послухати цю лекцію, адже в наступному семестрі другокурсники розпочнуть вивчати дисципліну «Загальна біотехнологія», яку викладатиме доцент кафедри біотехнології і мікробіології Юрій Пенчук. Тож ця база знань їм дуже знадобиться. А що буде далі, майбутні біотехнологи дізнаються вже скоро! 

Опублікований: 18-11-2021
Читайте також:
МОН розпочинає серію відеороз’яснень та інфографік для вступників

Напередодні початку основного етапу вступної кампанії Міністерство освіти і науки традиційно запускає серію відеороз’яснень із найбільш поширених питань, які турбують майбутніх студентів та їхніх батьків. Перший ролик про вступні іспити та творчі конкурси вже доступний на сайті МОН у розділі «Вступна кампанія 2020» та на офіційному YouTube-каналі М...

ЧИТАТИ ДАЛІ

МОН розпочинає серію відеороз’яснень та інфографік для вступників 22 липня 2020

Час вільного вибору

Щороку наприкінці травня наші здобувачі освіти мають можливість самостійно сформувати свою освітню траєкторію на наступний навчальний рік, обравши частину дисциплін для вивчення за своїми вподобаннями. Цій процедурі зазвичай передують зустрічі з гарантами освітніх програм, які знайомлять здобувачів із правилами вільного вибору дисциплін, і викладач...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Час вільного вибору 26 травня 2025

Зі страшними сторінками Голодомору 1932-1933 рр. ознайомила здобувачів кафедра гуманітарних дисциплін

До Дня пам’яті жертв голодоморів професорки Надія Левицька та Оксана Силка здійснили разом зі здобувачами різних факультетів та інститутів онлайн-екскурсію до Музею Голодомору. У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 р. Серед найбільш трагічних сторінок історії українського народу особливо сумне місце...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зі страшними сторінками Голодомору 1932-1933 рр. ознайомила здобувачів кафедра гуманітарних дисциплін 26 листопада 2020

Здобувачі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» – на головній події сфери HoReCa

17 вересня здобувачі освіти спеціальності 241 «Готельно-ресторанна» справа разом зі своїми викладачами випускової кафедри і наставниками відвідали перший день наймасштабнішої події сфери HoReCa – Міжнародний експофорум ресторанно-готельного бізнесу та клінінгу FoReCH 2024. Наші студенти мали можливість познайомитися з новими трендами індустрії гос...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» – на головній події сфери HoReCa 18 вересня 2024