Зима асоціюється у кожного не лише з холодом, снігом, морозами, а і з веселими зимовими святами, які у кожного народу супроводжуються своїми власними, часом неповторними традиціями і обрядами.
Здобувачі освіти різних груп другого курсу спеціальності «Готельно-ресторанна справа» факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, які вивчають французьку мову як другу іноземну, разом зі своєю викладачкою, доценткою кафедри іноземних мов професійного спрямування Світланою Мусійчук, мали можливість ознайомитись, презентувати іншим і, навіть, взяти віртуальну участь у культурно-країнознавчому заході «Зимові свята у житті французів». А їх у цій країні – чимало! Починаючи з Saint-Nicolas (улюбленого свята маленьких французів), яке святкується 6 грудня; Noёl (Різдво) – 25 грудня; Saint-Sylvestre або Nouvel An (Новий рік) – 1 січня; Épiphanie або Fête des Rois (Богоявлення; свято Королів) – 6 січня; Chandaleur (Стрітення, свято на честь пресвятої Богородиці) – 2 лютого; Mardi Gras («Жирний вівторок», остання ніч перед початком великого посту, карнавальна ніч у всіх французьких містах).
Презентації студентів, цікавий, доступний для студентів-початківців фільм про святкування французьких свят, французькі різдвяні пісні, а також віртуальна участь в одній із найцікавіших традицій свята Королів – Galette des Rois (королівська галета) – безсумнівно, залишиться в пам’яті усіх учасників дійства.
За традицією, на свято Épiphanie, яке має релігійне походження (6 січня – день приходу волхвів (Rois Mages) з дарами до новонародженого Ісуса) їдять так звану королівську галету (спеціальний смачний, ароматний пиріг із мигдалевого листкового тіста), у якій запечений fève – біб (зараз його замінила маленька керамічна фігурка якогось відомого персонажа). Галета розрізається на скибки відповідно до кількості присутніх, і той, кому попадеться «fève» в його шматку, оголошується королем або королевою і отримує корону, з якою й продається королівська галета в магазинах.
Викладачі кафедр вдячні за участь у підготовці і проведенні заходу студентам групи ГС-2-9а Льву Шепелю і Георгію Сумському, групи ГС-2-6 Юліяні Винограденко, групи ГС-2-8 Катерині Пересаді і Катерині Кузьміновій (яка стала сьогоднішньою королевою).
Було цікаво, весело, але, шкода, що не вдалося посмакувати разом усіма смаколиками. А як приємно отримувати після заходу подяки від студентів!