Н У Х Т

Вітаємо юних біотехнологів – переможців конкурсу наукових робіт за благодійної підтримки корпорації «АРТЕРІУМ»!

03 липня 2023

Вітаємо юних біотехнологів – переможців конкурсу наукових робіт за благодійної підтримки корпорації «АРТЕРІУМ»!

Уже не перший рік «АРТЕРІУМ» підтримує молодих біотехнологів НУХТ, започаткувавши ще в 2020 році конкурс наукових робіт. Наші юні біотехнологи, незважаючи на усі негаразди, займаються науковими дослідженнями і щороку беруть  участь у конкурсі. До речі, це не перший захід, який реалізує АРТЕРІУМ у нашому університеті. Протягом багатьох років співробітники корпорації постійно проводять навчальні тренінги, майстер-класи та вебінари для здобувачів спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія», на яких учасники випробовують себе у ролі майбутніх фахівців і навчаються вести ділові переговори. Щороку здобувачі-біотехнологи, які навчаються у бакалавраті та в магістратурі, проходять технологічну та переддипломну практику на базі виробника продукції ТМ «Артеріум», підприємства «Київмедпрепарат». А після практики залишаються працювати у корпорації. До речі, виконавчий директор АТ «Київмедпрепарат» Олександр Яцюк – випускник кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ.

Наукові роботи оцінювала конкурсна комісія, яку очолила директорка з розвитку персоналу ТОВ «Триглав Інтернешнл» (партнер «АРТЕРІУМ») Анна Єгорова. На початку захистів наукових робіт фахівчиня привітала усіх учасників і побажала їм наснаги та успіху на нелегкій науковій ниві.

Членами конкурсної комісії були: експерт з навчання та розвитку персоналу «АРТЕРІУМ», здобувач ступеня PhD на кафедрі біотехнології і мікробіології Ігор Ключка; доктор філософії (PhD), випускник кафедри біотехнології і мікробіології, провідний інженер-технолог технологічної лабораторії дослідного центру АТ «Київмедпрепарат» Андрій Вороненко; провідний фахівець з фармацевтичної розробки АТ «Київмедпрепарат», випускник кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ 2015 року Антон Івасюк. Від кафедри біотехнології і мікробіології до складу комісії увійшли деканка факультету біотехнології та екологічного контролю Наталія Грегірчак, завідувач кафедри Віктор Стабніков і доцентка Оксана Скроцька. Модерувала захід фахівчиня з навчання персоналу «АТ «Київмедпрепарат» , теж випускниця кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ Наталя Корх.

Серед цьогорічних переможців конкурсу студентських наукових робіт за благодійної підтримки «АРТЕРІУМ» наші здобувачі бакалаврату та магістратури. Зокрема, Дар’я Благодир (група БТ-4-2), яка представила роботу «Деструкція біоплівок під впливом поверхнево-активних речовин Acinetobactercalcoaceticus IМВ В-7241, синтезованих за наявності конкурентних грамнегативних бактерій» (наукова керівниця – д.б.н., професорка кафедри біотехнології і мікробіології Тетяна Пирог). Враховуючи масштабність проблеми біоплівкоутворення, метою наукової роботи Дарини є дослідження здатності поверхнево-активних речовин (ПАР) Acinetobactercalcoaceticus IMB B-7241руйнувати бактеріальні та дріжджові біоплівки. При цьому самі ПАР були синтезовані при вирощуванні штаму IMB B-7241 у середовищі з відходами виробництва біодизелю та за наявності грамнегативних бактерій Enterobactercloacae C-8. Таким чином можна вирішити одразу дві задачі – отримання корисного продукту і утилізацію токсичних сполук. Також слід наголосити, що застосування саме такої новітньої технології спільного культивування з конкурентними мікроорганізмами (біологічними індукторами) дозволяє підвищити антимікробну активність цільового продукту щодо досліджуваних тест-культур.

Наступним доповідав Ростислав Коваль (група БТ-4-1), який виконав роботу «Біогенні наночастинки срібла та можливості їх використання у медицині» під керівництвом Оксани Скроцької. Ростислав навів дані щодо можливостей застосування наночастинок срібла, як протибактеріальних, антивірусних, протигрибковах та антипухлинних агентів. При цьому усі дослідження стосувалися біологічного способу отримання наночастинок, який є екологічним і безпечним порівняно з хімічними та фізичними методами. Також здобувач дослідив біосинтез наночастинок срібла з використанням дріжджових метаболітів за різних температурних режимів.

Анна Воробей (група БТ-4-1) під керівництвом професорки Тетяни Пирог виконала дослідження «Біологічна активність поверхнево-активних речовин Acinetobactecalcoaceticus ІМВ В-7241, синтезованих за умов інтенсифікації синтезу гіберелінів». Її робота присвячена розробленню комплексного мікробного агропрепарату на основі ПАР і фітогормонів A. calcoaceticus ІМВ В-7241. Цей препарат планується використовувати у рослинництві з метою передпосівного оброблення насіння для стимуляції росту та оброблення вегетативних форм рослин для боротьби з бактеріальними захворюваннями.

Здобувачка магістратури Мар’яна Красько (група ФБ-1-2М) презентувала наукову роботу «Дослідження антикандидозної активності дріжджових кілер-токсинів». Її науковим керівником є доцентка кафедри Вікторія Красінько. Враховуючи ріст грибкових інфекцій, зокрема таких, що викликані дріжджами роду Candida, виникає потреба у пошуку нових антикандидозних засобів, якими можуть виступати кілер-токсини – білки, що синтезуються різними видами дріжджів і характеризуються широким спектром антимікробної активності. Тому метою роботи було дослідження здатності дріжджів із колекції культур кафедри біотехнології та мікробіології синтезувати кілер-токсини з антикандидозною активністю.

Захисти робіт пройшли у доброзичливій атмосфері. Члени комісії задали учасникам багато різнопланових запитань, на які отримали вичерпні відповіді. Це був науковий захід, що зібрав професіоналів і молодих вчених, які шляхом діалогу, вирішували те чи інше питання, що стосувалося тематики досліджень здобувачів-біотехнологів.

Ми щиро вдячні корпорації «АРТЕРІУМ» та її партнерам за щорічну підтримку юних біотехнологів НУХТ. Адже такі заходи дають можливість нашим науковцям проявити себе та показати свої роботи, які в подальшому можна практично застосувати. Дякуємо членам комісії за корисні поради та настанови, і сподіваємося на подальшу співпрацю та на мирне небо над головою.

Опублікований: 03-07-2023
Читайте також:
Другокурсники спеціальності «Готельно-ресторанна справа» на практиці у Республіці Болгарія

Кафедра готельно-ресторанної справи у цей непростий для нашої країни час продовжує співпрацю зі стейкхолдерами індустрії гостинності Болгарії щодо організації закордонної практики здобувачів вищої освіти бакалаврського рівня. Студенти спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанна справа» приступ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Другокурсники спеціальності «Готельно-ресторанна справа» на практиці у Республіці Болгарія 08 липня 2022

Триває співробітництво з АТ «Молочний альянс»

Наші фахівці продовжують практику співпраці з АТ «Молочний альянс». За ініціативи викладачів кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проєктування, професора Валентина Олішевського, доцентів Євгена Бабка та Віталія Пономаренка ректор університету, професор Олександр Шевченко та директор ТОВ «Пирятинський сирзавод» Володимир Барт...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Триває співробітництво з АТ «Молочний альянс» 02 лютого 2022

Наукове дослідження наших студентів щодо української гастрономічної культури стало фіналістом Фестивалю живих історій

28-29 вересня в Києві організація «Інша Освіта» та програма неформальної історичної освіти «Студії живої історії» провели Фестиваль живих історій. Він зібрав людей, що працюють із культурною спадщиною, зокрема, радянською, займаються вивченням історії та пам’яті. На Фестивалі були представлені 50 різноманітних проектів, попередньо відібраних журі ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наукове дослідження наших студентів щодо української гастрономічної культури стало фіналістом Фестивалю живих історій 01 жовтня 2019

Серед дипломантів Всеукраїнського конкурсу «Винахід року 2020» – два винаходи наших науковців

Відбулося оголошення та нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу «Винахід року 2020». Захід проходив в онлайн-режимі за участі представників Укрпатенту, Торгово-промислової палати України та Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Під час трансляції переможці отримали можливість презентувати власні проє...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Серед дипломантів Всеукраїнського конкурсу «Винахід року 2020» – два винаходи наших науковців 27 липня 2020