Н У Х Т

Випускниця і викладачка кафедри біотехнології і мікробіології успішно захистила докторську дисертацію

28 грудня 2020

Випускниця і викладачка кафедри біотехнології і мікробіології успішно захистила докторську дисертацію

Напередодні новорічних свят сталася надзвичайна подія. Доцентка кафедри біотехнології і мікробіології Людмила Буценко захистила дисертацію «Біологічні властивості і мікробно-рослинні взаємодії збудника базального бактеріозу агрофітоценозу пшениці» на здобуття наукового ступеня доктора біологічних наук за спеціальністю 03.00.07 «Мікробіологія» в Інституті мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України.

Дисертація присвячена системному вивченню поширення і біологічних властивостей Pseudomonas syringae pv. atrofaciens та їхньої зміни за дії пестицидів, здатності збудника і його ліпополісахаридів (ЛПС) впливати на фізіолого-біохімічні процеси й індукувати зміни у генетичному матеріалі рослин. P. syringae pv. atrofaciens поширений в агрофітоценозі пшениці як патоген, епіфіт і збудник хвороб сегетальної рослинності.

Уперше в Інституті мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України офіційний опонент був присутнім на захисті дистанційно – через сервіс ZOOM. Для членів вченої ради це було трішки незвично. Офіційний опонент, проректор Одеського національного університету імені І. І. Мечникова з питань науки, технологій та впровадження наукових розробок, доктор біологічних наук, професор Володимир Іваниця привітав усіх із прийдешніми святами та зачитав рецензію на дисертацію.

Приємно зазначити, що Людмила Буценко – вихованка кафедри і свого часу була успішною студенткою-біотехнологом та у 1998 році закінчила з відзнакою наш університет за спеціальністю «Біотехнологія». У 2004 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидатки біологічних наук за спеціальністю 03.00.07 «Мікробіологія», а з 2006 року працює доценткою кафедри біотехнології і мікробіології Національного університету харчових технологій.

Результатом її наукової діяльності є численна кількість публікацій, серед яких підручник «Біотехнологічні методи захисту рослин», дві монографії («Фітопатогенні бактерії», «Бактеріальні хвороби томатів») і два навчальних посібники («Технології мікробного синтезу лікарських засобів», «Іммобілізовані ферменти і клітини в біотехнології»). Вона успішно очолює наукову роботу здобувачів-біотехнологів і на високому рівні викладає лекційні курси.

Слід також зазначити, що результати дисертаційної роботи увійшли до лекційного курсу «Біотехнологічні методи захисту рослин» для здобувачів освітнього ступеня «магістр».

Щиро вітаємо Людмилу Бутенко з успішним захистом і бажаємо нових звершень! 

Опублікований: 28-12-2020
Читайте також:
Професійний бекграунд випускників-ейчарів в дії

На кафедрі економіки праці та менеджменту відбулися захисти 27 магістерських робіт студентів денної і заочної форм навчання, а також 9 бакалаврських робіт студентів-заочників спеціалізації (напряму підготовки) «Управління персоналом та економіка праці». Теми дипломів обрані з урахуванням рекомендацій компаній-партнерів кафедри, містять практичні р...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Професійний бекграунд випускників-ейчарів в дії 28 лютого 2019

Перша зустріч із НУХТ дев’ятикласників київської школи №92

11 квітня до університету завітали чергові гості – учні 9-го класу загальноосвітньої школи №92 м. Києва. Цікаву й пізнавальну програму знайомства з нашим навчальним закладом для них організували фахівці Підготовчого відділення Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету. Завідувач Підготовчого відділення Валентина Ку...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перша зустріч із НУХТ дев’ятикласників київської школи №92 11 квітня 2019

Відкрите еко-заняття у Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ

16 жовтня викладач Кам’янець-Подільського коледжу харчової промисловості НУХТ Ігор Присяжний провів відкрите заняття «Забруднення та охорона атмосфери» з дисципліни «Основи екології» студентам другого курсу спеціальності «Харчові технології». Метою заняття було формування у студентів знань про склад і значення атмосфери, джерела та наслідки забруд...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкрите еко-заняття у Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ 17 жовтня 2018

Підвищуємо кваліфікацію в режимі онлайн

Днями на кафедрі експертизи харчових продуктів в режимі онлайн відбувся науковий семінар «Практичні засади реалізації ДСТУ ISO 17025:2017 у випробувальних лабораторіях». Захід був проведений спільно з фахівцями Українського державного науково-дослідного інституту «Ресурс» у рамках договору про співпрацю Із презентаційною доповіддю виступила завіду...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підвищуємо кваліфікацію в режимі онлайн 17 березня 2021