Н У Х Т

Викладачки НУХТ у ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Л.І. Медведя»

31 січня 2022

Викладачки НУХТ у ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Л.І. Медведя»

Наші викладачі і науковці тісно й плідно співпрацюють із вітчизняними та зарубіжними колегами не лише харчової, але й інших галузей, а також із провідними медичними установами.

У рамках договору про співпрацю між нашим університетом і ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Л.І. Медведя» МОЗ України директорка Навчально-наукового інституту харчових технологій Оксана Кочубей-Литвиненко, завідувачка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Тамара Носенко та викладачі кафедри, гарантка освітньої програми «Хімічна технологія» Олена Подобій та старша викладачка Наталія Бубало 25 січня 2022 року відвідали Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Л.І. Медведя.

Розпочали знайомство з бесіди з директором центру Миколою Проданчуком стосовно основних проблем у галузі регулювання харчових добавок і косметичних засобів.

Далі була надзвичайно цікава і змістовна екскурсія лабораторіями Центру, яку люб’язно провів провідний хімік-аналітик Павло Олейнов. Фахівець вразив своєю харизмою і високим професіоналізмом, продемонстрував унікальні прилади (деяких кілька в Європі та світі) для визначення якості та безпечності харчових і косметичних продуктів (сучасні газорідинні та рідинні хроматографи, хромато-масспектрометри) та організовані лабораторії для проведення повного комплексу досліджень, починаючи з пробопідготовки і завершуючи кінцевим результатом. Підрозділ Центу, Орган з оцінювання відповідності «ЕКОГІНТОКС» акредитований Національним агентством з акредитації України за міжнародними стандартами якості.

У рамках візиту відбулося спільне засідання вчених рад Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ і Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Л.І. Медведя.

Гарантка освітньої програми «Хімічна технологія», кандидатка технічних наук, доцентка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Олена Подобій виступила з питання «Вимоги до регулювання ринку косметичної продукції в освіті фахівців. Підготовка фахівців хімічної промисловості в ключі Технічного регламенту на косметичну продукцію».

У своєму виступі фахівчиня зазначила, що для забезпечення якості підготовки фахівців випускова кафедра має договори про співпрацю з підприємствами харчової, хімічної, фармацевтичної та косметичної промисловості, проєктними і науково-дослідними установами.

Олена Подобій детально зупинилася на основних компетентностях і програмних результатах навчання, які реалізуються на рівні бакалавра та на рівні магістра в освітньо-професійній програмі «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів».

Зміни до освітніх програм, що були проведені у 2021 році у зв’язку із запровадженням Технічного регламенту на косметичну продукцію (Постанова КМУ від 20.01.2021р.), були спрямовані на перегляд змісту дисциплін освітніх програм, зокрема, на формування досьє (безпечність), GMP, нотифікації. Слід зазначити, що у 2021 році на рівні освітнього ступеню «Магістр» запроваджена освітня компонента «Належна виробнича практика (GMP)» за пропозицією стейкхолдерів – випускників і виробничників. Наразі наші освітні програми підготовки фахівців хімічної промисловості збалансовані та враховують сучасні тенденції розвитку галузі та вимоги ринку праці.

Тамара Носенко доповіла з питання «Впровадження Технічного регламенту на косметичну продукцію: нові компетенції випускників університету» та зазначила, що впровадження цього документу вносить зміни до вимог до випускників і на освітній програмі «Технології рослинних олій, жирових та косметичних продуктів». Зокрема у контексті дисципліни «Інгредієнти» з’явилися теми лекцій, що дозволяють випускникам набувати необхідні знання та вміння, володіти сучасними тенденціями в галузі.

Питання «Європейська система регулювання безпечності косметичної продукції» висвітлила Наталія Бубало. Вона розповіла про аспекти регуляції косметичної продукції у європейському союзі, основною вимогою якої є безпечність. Детально зупинилася на впровадженні Регламенту ЄС № 123/2009 в Європейському Союзі. У доповіді були широко розкриті етапи створення відносно нового для Європи регламенту на косметичну продукцію та всієї нормативно-правової бази. Також була приділена значна увага до проведення оцінювання безпечності косметичної продукції. Розкриті питання, хто і як має її проводити.

Слід зазначити, що ця зустріч відбулася під час проведення локального моніторингу освітніх програм на всіх освітніх рівнях в університеті, тому представниці університету, гарантки чотирьох освітніх програм за спеціальностями 161 «Хімічні технології та інженерія» та 181 «Харчові технології» мали можливість обговорити актуальні питання підготовки здобувачів освітніх ступенів «бакалавр» і «магістр» із зовнішніми стейкхолдерами, фахівцями «ЕКОГІНТОКС» та виробничниками, які були також запрошені університетом до заходу.

Під час спільного засідання заслухали ще надзвичайно цікаву доповідь «Нормативно-правове регулювання косметичної продукції в Україні», зроблену керівницею Органу з оцінки відповідності «ЕКОГІНТОКС» Нелею Бутильською.

Наші викладачки щиро вдячні колегам із ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Л.І. Медведя» за унікальну можливість долучитися до спільного засідання та знайомства з професіоналами.

Опублікований: 31-01-2022
Читайте також:
Вперше відбулися захисти кваліфікаційних робіт здобувачами бакалаврського ступеня на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції

Добігли кінця захисти кваліфікаційних робіт технологів-бакалаврів спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технології харчування», на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка. Непросто, напружено і хвилююче проходило підтвердження високого рівня знань випускників-бакалаврів, ад...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вперше відбулися захисти кваліфікаційних робіт здобувачами бакалаврського ступеня на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції 21 червня 2022

Майстер-класи на кафедрі технології цукру і підготовки води

На кафедрі технології цукру і підготовки води відбулися майстер-класи для майбутніх вступників і їх батьків із опріснення морської води, як альтернативне джерело отримання питної води і з виготовлення желейних виробів із використанням рослинного  полісахариду пектину. Опріснення – процес видалення солі із морської води. Внаслідок опріснення вода с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майстер-класи на кафедрі технології цукру і підготовки води 09 жовтня 2019

Кафедра міжнародної економіки провела цікаві зустрічі з учнівською молоддю

23 травня відбулися цікаві зустрічі викладачів кафедри міжнародної економіки та студентів третього курсу спеціальності «Міжнародні економічні відносини» зі старшокласниками із закладів освіти Рівненської області – Тинненського ліцею та Клесівського ліцею. Викладачі розповіли учням про наш університет, спеціальності та освітні програми. За якими зд...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра міжнародної економіки провела цікаві зустрічі з учнівською молоддю 24 травня 2024

Найвища сходинка п’єдесталу Міжнародної студентської Олімпіади в сфері інформаційних технологій «IT-Universe» підкорена!

Завершився одинадцятий сезон Міжнародної студентської олімпіади в сфері інформаційних технологій «IT-Universe-2021», що стартував 15 січня 2021 року. Протягом шести місяців учасники – понад 40 закладів вищої освіти і понад 400 студентів змагалися за право зустрітися у фіналі. Відокремлений структурний підрозділ «Вінницький фаховий коледж Національ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Найвища сходинка п’єдесталу Міжнародної студентської Олімпіади в сфері інформаційних технологій «IT-Universe» підкорена! 17 червня 2021