Н У Х Т

Викладачки НУХТ у ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Л.І. Медведя»

31 january 2022

Викладачки НУХТ у ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Л.І. Медведя»

Наші викладачі і науковці тісно й плідно співпрацюють із вітчизняними та зарубіжними колегами не лише харчової, але й інших галузей, а також із провідними медичними установами.

У рамках договору про співпрацю між нашим університетом і ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Л.І. Медведя» МОЗ України директорка Навчально-наукового інституту харчових технологій Оксана Кочубей-Литвиненко, завідувачка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Тамара Носенко та викладачі кафедри, гарантка освітньої програми «Хімічна технологія» Олена Подобій та старша викладачка Наталія Бубало 25 січня 2022 року відвідали Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Л.І. Медведя.

Розпочали знайомство з бесіди з директором центру Миколою Проданчуком стосовно основних проблем у галузі регулювання харчових добавок і косметичних засобів.

Далі була надзвичайно цікава і змістовна екскурсія лабораторіями Центру, яку люб’язно провів провідний хімік-аналітик Павло Олейнов. Фахівець вразив своєю харизмою і високим професіоналізмом, продемонстрував унікальні прилади (деяких кілька в Європі та світі) для визначення якості та безпечності харчових і косметичних продуктів (сучасні газорідинні та рідинні хроматографи, хромато-масспектрометри) та організовані лабораторії для проведення повного комплексу досліджень, починаючи з пробопідготовки і завершуючи кінцевим результатом. Підрозділ Центу, Орган з оцінювання відповідності «ЕКОГІНТОКС» акредитований Національним агентством з акредитації України за міжнародними стандартами якості.

У рамках візиту відбулося спільне засідання вчених рад Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ і Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Л.І. Медведя.

Гарантка освітньої програми «Хімічна технологія», кандидатка технічних наук, доцентка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Олена Подобій виступила з питання «Вимоги до регулювання ринку косметичної продукції в освіті фахівців. Підготовка фахівців хімічної промисловості в ключі Технічного регламенту на косметичну продукцію».

У своєму виступі фахівчиня зазначила, що для забезпечення якості підготовки фахівців випускова кафедра має договори про співпрацю з підприємствами харчової, хімічної, фармацевтичної та косметичної промисловості, проєктними і науково-дослідними установами.

Олена Подобій детально зупинилася на основних компетентностях і програмних результатах навчання, які реалізуються на рівні бакалавра та на рівні магістра в освітньо-професійній програмі «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів».

Зміни до освітніх програм, що були проведені у 2021 році у зв’язку із запровадженням Технічного регламенту на косметичну продукцію (Постанова КМУ від 20.01.2021р.), були спрямовані на перегляд змісту дисциплін освітніх програм, зокрема, на формування досьє (безпечність), GMP, нотифікації. Слід зазначити, що у 2021 році на рівні освітнього ступеню «Магістр» запроваджена освітня компонента «Належна виробнича практика (GMP)» за пропозицією стейкхолдерів – випускників і виробничників. Наразі наші освітні програми підготовки фахівців хімічної промисловості збалансовані та враховують сучасні тенденції розвитку галузі та вимоги ринку праці.

Тамара Носенко доповіла з питання «Впровадження Технічного регламенту на косметичну продукцію: нові компетенції випускників університету» та зазначила, що впровадження цього документу вносить зміни до вимог до випускників і на освітній програмі «Технології рослинних олій, жирових та косметичних продуктів». Зокрема у контексті дисципліни «Інгредієнти» з’явилися теми лекцій, що дозволяють випускникам набувати необхідні знання та вміння, володіти сучасними тенденціями в галузі.

Питання «Європейська система регулювання безпечності косметичної продукції» висвітлила Наталія Бубало. Вона розповіла про аспекти регуляції косметичної продукції у європейському союзі, основною вимогою якої є безпечність. Детально зупинилася на впровадженні Регламенту ЄС № 123/2009 в Європейському Союзі. У доповіді були широко розкриті етапи створення відносно нового для Європи регламенту на косметичну продукцію та всієї нормативно-правової бази. Також була приділена значна увага до проведення оцінювання безпечності косметичної продукції. Розкриті питання, хто і як має її проводити.

Слід зазначити, що ця зустріч відбулася під час проведення локального моніторингу освітніх програм на всіх освітніх рівнях в університеті, тому представниці університету, гарантки чотирьох освітніх програм за спеціальностями 161 «Хімічні технології та інженерія» та 181 «Харчові технології» мали можливість обговорити актуальні питання підготовки здобувачів освітніх ступенів «бакалавр» і «магістр» із зовнішніми стейкхолдерами, фахівцями «ЕКОГІНТОКС» та виробничниками, які були також запрошені університетом до заходу.

Під час спільного засідання заслухали ще надзвичайно цікаву доповідь «Нормативно-правове регулювання косметичної продукції в Україні», зроблену керівницею Органу з оцінки відповідності «ЕКОГІНТОКС» Нелею Бутильською.

Наші викладачки щиро вдячні колегам із ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Л.І. Медведя» за унікальну можливість долучитися до спільного засідання та знайомства з професіоналами.

Published on: 31-01-2022
Read also:
Виїзне практичне заняття четвертокурсників спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

За тісної співпраці відділу працевлаштування випускників НУХТ і кафедри готельно-ресторанної справи за ініціативи керівниці відділу Світлани Садокової було організовано виїзне заняття для здобувачів освіти спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа». Практичне заняття з дисципліни «Організація заходів в галузі» для студентів четвертого курсу ві...

READ YOURSELF

Виїзне практичне заняття четвертокурсників спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 27 march 2024

Новий гастрономічний досвід для гостей Дня відкритих дверей від кондитера ресторану готелю «Hilton Kyiv»

30 листопада у рамках Дня відкритих дверей відбувся майстер-клас для вступників «Французькі макаронс – секрети технології» від факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу. Ексклюзивний майстер-клас провела кондитер ресторану сучасної європейської кухні «The Park Kitchen» 5-зіркового готелю міжнародної мережі «Hilton Kyiv» і випускниця...

READ YOURSELF

Новий гастрономічний досвід для гостей Дня відкритих дверей від кондитера ресторану готелю «Hilton Kyiv» 03 december 2019

Зворушливе свято прощання з випускниками відбулося на факультеті біотехнології та екологічного контролю

22 лютого у актовій залі університету дружна родина факультету біотехнології та екологічного контролю прощалася зі своїми цьогорічними випускниками-магістрами та бакалаврами. Ця зима для випускників стала особливою, адже вони перегорнули ще одну сторінку свого життя – закінчили університет, де їх життя було сповнене цікавих моментів, неймовірних п...

READ YOURSELF

Зворушливе свято прощання з випускниками відбулося на факультеті біотехнології та екологічного контролю 25 february 2019