Н У Х Т

Вчена рада університету востаннє зібралася у 2023 році

21 грудня 2023

Вчена рада університету востаннє зібралася у 2023 році

21 грудня у залі засідань відбулося останнє у 2023 році році планове засідання вченої ради університету.

На початку привітали колег – завідувачку кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олександру Нєміріч, першого проректора Володимира Ярового і завідувача кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проєктування Миколу Якимчука, що відзначили дні народження між засіданнями, а далі перейшли до розгляду питань порядку денного.

Першими розглянули кадрові питання – присвоєння вчених звань та обрання на посади за конкурсом. Кандидатури претендентів представила вчена секретарка Наталія Мельник. До складу лічильної комісії обрали завідувачку кафедри фізики Світлану Літвинчук, помічницю ректора з правового забезпечення Олену Негоду та начальника відділу кадрів Сергія Беседу.

Поки працювала лічильна комісія, вчена рада заслухала доповідачів по наступних питаннях порядку денного.

Проректор з навчально-виробничої діяльності та розвитку Олександр Бессараб ґрунтовно доповів про результати фінансово-господарської діяльності університету у 2023 році.

Доповідач навів дані щодо обсягу надходжень до загального та спеціального фондів, проаналізував видатки на підготовку здобувачів освіти за рахунок державного замовлення, ознайомив із розрахунком ставок професорсько-викладацького складу відповідно до контингенту студентів тощо. Також проректор наголосив, що попри всі складнощі воєнного стану заробітна плата всім працівникам університету виплачувалася вчасно і у повному обсязі.

Про організацію та проведення локального моніторингу освітніх програм йшлося у виступі першого проректора Володимира Ярового.

Із врахуванням пропозицій та рекомендацій, отриманих під час проходження зовнішнього оцінювання якості освітніх програм, проведеного Національним агентством із забезпечення якості освітньої діяльності у 2022-23 н.р., з метою реалізації процедур внутрішньої системи забезпечення якості освітньої діяльності в університеті було запропоновано провести локальний моніторинг освітніх програм, враховуючи результати опитування здобувачів, випускників і роботодавців, із залученням здобувачів та органів студентського самоврядування та обговорити результати локального моніторингу освітніх програм на засіданнях випускових кафедр, вчених радах інститутів та факультетів.

Заслухавши й обговоривши доповідь, вчена рада ухвалила низку доручень гарантам освітніх програм всіх рівнів і членам робочих груп. Зокрема, забезпечити належне формування звітів з локального моніторингу та подання їх до Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету до 15 лютого 2024 р.; провести перегляд освітніх програм відповідно до п.4.3 Положення про розроблення, затвердження, моніторинг та перегляд освітніх програм в НУХТ та подати проєкти освітніх програм і проєкти змін до освітніх програм до 23 лютого 2024 року для розміщення на сайті університету для громадського обговорення.

Взаємодії з органами студентського самоврядування, Радою молодих вчених з питань моніторингу та забезпечення якості вищої освіти була присвячена спільна доповідь проректорки з науково-педагогічної та виховної роботи Лариси Арсеньєвої і проректора з наукової роботи Сергія Токарчука.

Доповідачі нагадали, що 13 грудня відбулися вибори органів студентського самоврядування університету та проінформували, що взаємодія адміністрації університету з органами студентського самоврядування відбувається за такими напрямами: вивчення історії, наукових шкіл, структури університету; профорієнтаційна діяльність; участь у соціальних та благодійних проєктах; проведення опитувань з питань якості освіти; популяризація принципів академічної доброчесності; вирішення конфліктних ситуацій; інформування здобувачів та організація академічної мобільності, участі у конкурсах на здобуття грантів та участі у міжнародних наукових проєктах; сприяння вивченню здобувачами іноземних мов; сприяння доступності інформаційних ресурсів науково-технічної інформації та вміння ними користуватися; навчання правилам академічного письма; мотивування молоді до дослідницької роботи; організація конференцій молодих вчених і студентів; залучення здобувачів освіти до перегляду освітніх програм.

За результатами розгляду цього питання, вчена рада ухвалила проректорам Ларисі Арсеньєвій та Сергію Токарчуку спільно з директоркою Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету Оленою Подобій у період з 15 січня до 1 березня організувати цикл щотижневих семінарів з питань моніторингу та забезпечення якості вищої освіти в університеті; зобов’язати членів органів студентського самоврядування інститутів/факультетів та університету пройти безкоштовний онлайн-тренінг «Експерт з акредитації освітніх програм» на платформі Prometheus; голові Ради молодих вчених університету Олексію Губені підсилити інтернаціоналізацію освітнього та дослідницького процесу; сприяти створенню комфортного робочого середовища для здобувачів освітнього ступеня «Доктор філософії» та студентів, які займаються науковими дослідженнями.

Претендентів на отримання іменних стипендій кращим студентам університету у другому семестрі 2023-2024 н.р. представила проректорка з науково-педагогічної та виховної роботи Лариса Арсеньєва. Всі кандидатури пройшли попередній ретельний відбір на рівні інститутів і факультетів, де навчаються, тож вчена рада одноголосно підтримала запропонованих претендентів.

Наприкінці розглянули поточні питання: затвердження складу разових спеціалізованих вчених рад, затвердження нової редакції Положення про студентський гуртожиток НУХТ та Правил внутрішнього розпорядку у студентських гуртожитках, звернення навчально-наукових підрозділів щодо дозволів на закордонні стажування викладачів і проходження практики здобувачами освіти, у тому числі за програмою Еразмус+ та виграними грантами у Польщі, Бельгії та Греції та інформацію від Комісії з питань академічної етики. Також лічильна комісія оприлюднила результати волевиявлення членів вченої ради під час таємного голосування по кадрових питаннях. Переважною більшістю голосів усі претенденти були підтримані вченою радою.

Завершення засідання вийшло по-справжньому святковим – приємним сюрпризом став візит наших митців, які спільно з фахівцями Студентського центру патріотичного виховання та культурного розвитку підготували невеликий різдвяний виступ.

На цій святковій ноті голова вченої ради, ректор Олександр Шевченко закрив засідання, привітавши присутніх із прийдешніми святами, подякувавши за плідну роботу протягом року та побажавши міцного здоров’я, незгасаючого вогню надії, невичерпної енергії та оптимізму, доброї долі і благополуччя, успіхів у справах і починаннях, спрямованих на процвітання нашої улюбленої Батьківщини та щоб 2024-й став світлою сторінкою для українського народу й здійснилося наше спільне заповітне бажання – довгоочікувана перемога й мир в Україні.

Опублікований: 21-12-2023
Читайте також:
Третьокурсники-хімтехнологи на АТ «Фармак»

За сприяння відділу працевлаштування випускників у супроводі гарантки освітньої програми Олени Подобій та доцентки кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Олесі Романової добувачі освіти 3 курсу спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерія» відвідали АТ «Фармак». Як відомо, компанія є лідером із ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Третьокурсники-хімтехнологи на АТ «Фармак» 06 листопада 2023

Як перетворити хобі на міжнародний бізнес дізнались управлінці персоналом

Управлінці персоналом початкових курсів Навчально-наукового інституту економіки і управління побували на зустрічі з Оленою Мисник – дизайнером, засновницею хендмейд брендів «Медова Шафа», «myBOOKmark» та однією з героїнь проекту про молодих підприємців «Створюй в Україні». Модератором зустрічі виступила молодіжна громадська організація East-West Bu...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як перетворити хобі на міжнародний бізнес дізнались управлінці персоналом 08 лютого 2017

До пулу унікальних баз практик студентів кафедри біотехнології і мікробіології додалася ще одна

Студентка-біотехнолог Вікторія Погоріла закріплювала набуті в університеті знання під час практики на ТОВ «Білоцерківський завод препаративних форм». Цей завод входить до складу сільськогосподарської компанії «AlfaSmartAgro». Підприємство займається виробництвом мікродобрив і засобів захисту рослин, використовуючи сучасні технології й найкраще євро...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До пулу унікальних баз практик студентів кафедри біотехнології і мікробіології додалася ще одна 23 лютого 2018

Наукові пошуки наших здобувачів освіти продовжуються…

Продовжує працювати наша 88-а Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті». Молоді науковці кафедри технології консервування під керівництвом корифеїв галузі представляють свої стендові доповіді у постерній сесії підсекції «Технології консервув...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наукові пошуки наших здобувачів освіти продовжуються… 03 травня 2022