Н У Х Т

Важлива гостьова лекція для майбутніх експертів від заступника голови ДСУ з лікарських засобів та контролю за наркотиками

14 червня 2023

Важлива гостьова лекція для майбутніх експертів від заступника голови ДСУ з лікарських засобів та контролю за наркотиками

13 червня 2023 року на кафедрі експертизи харчових продуктів відбулася гостьова онлайн-лекція «Громадське здоров’я в Україні», яку прочитав заступник голови Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, доктор медичних наук Володимир Короленко.

Лекція була організована для здобувачів групи ХЕ-1-10 освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» кураторкою академічної групи Катериною Золотоверх. До участі у зустрічі були також запрошені здобувачі третього курсу та викладачі кафедри експертизи харчових продуктів

Головна мета заходу – ознайомлення зі станом громадського здоров`я в Україні, посилення знань щодо заходів, спрямованих на збереження та зміцнення здоров’я здобувачів освіти та населення загалом. Адже здоров’я – це перша і найважливіша потреба людини. Тому важливо приділяти увагу його зміцненню, попередженню захворювань, збільшенню тривалості активного та працездатного віку, заохоченню до здорового способу життя.

Тема лекції – надзвичайно актуальна, складна і комплексна. Мова йшла про систему охорони здоров’я, еволюцію сучасного громадського здоров’я, цілі та завдання сталого розвитку щодо здоров’я, оперативні функції громадського здоров’я, серед яких важливою умовою є забезпечення населення якісними та безпечними харчовими продуктами.

Спікер розповів про Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, яка  передбачає, що сторони розвивають співпрацю в галузі охорони громадського здоров'я для підвищення рівня його безпеки і захисту здоров'я людини як передумови сталого розвитку й економічного зростання. Угодою передбачена низка заходів, затверджені Кабінетом Міністрів плани для виконання цієї Угоди. Фахівець зазначив, що на виконання цих планів створена державна установа – Центр громадського здоров’я при Міністерстві охорони здоров’я. Завдяки чому і будується система громадського здоров’я як цілісна система. 

Лектор наголосив на важливості балансу між політиками протекціонізму та фрітрейдерства (політики вільної торгівлі), щоб забезпечити населення стратегічними продуктами. Також докладно зупинився на негативних наслідках війни, які наносять непоправну шкоду нашій країні та населенню.

Пояснив термін «дипломатія глобального здоров’я», що має охопити на меті багаторівневі та багатосторонні процеси переговорів, які формують і керують глобальним політичним середовищем для охорони здоров’я. Також лектор розповів про сім вимірів дипломатії глобальної охорони здоров’я і висвітлив інформацію про стратегічний ракурс: європейська інтеграція і розвиток сфери здоров’я.

Після основної частини лекції, Володимир Короленко відповів на запитання аудиторії. Обговорили аспекти здорового харчування, як правильно та збалансовано харчуватися самим і вчити здобувачів освіти. Також поговорили про вплив економічного, наукового аспекту на це питання, важливість індивідуалізованого харчування та доступність його з точки зору фінансового забезпечення.

Також порушили питання моніторингу стану здоров’я населення, обговорили проблеми психічного здоров’я в Україні, наслідки реорганізації санітарно-епідеміологічної служби, проблематику контролю за біологічно-активними добавками. Спікер приділив увагу і епідеміологічним наслідкам від підриву Каховської ГЕС.

Здобувачі та викладачі кафедри щиро вдячні лектору за те, що він знайшов час і поділився знаннями та багаторічним досвідом. Присутні на лекції висловили побажання і надалі проводити такі цікаві та змістовні зустрічі.

Опублікований: 14-06-2023
Читайте також:
Як працюють впроваджені системи управління якістю і безпечністю на виробництві побачили студенти

Нещодавно студенти другого курсу разом із доцентом кафедри експертизи харчових продуктів Вікторією Кійко побували на підприємстві однієї з провідних агропромислових компаній України – ПАТ «Миронівській птахофабриці». ПАТ «Миронівський хлібопродукт» – абсолютний лідер українського ринку виробництва курятини, а також – найбільший експортер м'яса пти...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як працюють впроваджені системи управління якістю і безпечністю на виробництві побачили студенти 29 жовтня 2018

Вступ до фаху або хто такий біотехнолог

Важливою особливістю підготовки фахівців з біотехнології на кафедрі біотехнології і мікробіології є постійний моніторинг позицій і потреб стейкхолдерів – як потенційних роботодавців, випускників кафедри, так і викладачів, і здобувачів відповідної освітньо-професійної програми. На основі відгуків випускників вносяться зміни до навчальних планів під...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вступ до фаху або хто такий біотехнолог 22 жовтня 2020

Про традиційні великодні страви англійською

Уже зовсім скоро прийде Великдень, і всі в очікуванні цього світлого та важливого свята. Кафедра іноземних мов професійного спрямування проводить різні заходи зі студентами, зокрема, розпис великодніх яєць і тематичні зустрічі. 24 квітня старші викладачі кафедри Людмила Юрчук і Лариса Яненко провели захід зі студентами Навчально-наукового інститут...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про традиційні великодні страви англійською 26 квітня 2019

Із провідними шеф-кухарями України навчаються наші студенти

8 листопада 2018 року в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ відбулося відкрите заняття «Використання термоблендера» гуртка з дисципліни «Устаткування та обладнання» під керівництвом викладача спецдисциплін Оксани Данилів і майстер-клас від провідного бренд-шефа мережі ресторанів «23 ресторани», учасника кулінарного шоу «...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Із провідними шеф-кухарями України навчаються наші студенти 09 листопада 2018