Н У Х Т

Уряд затвердив обсяги держзамовлення на підготовку та перепідготовку фахівців у 2018 році

11 липня 2018

Уряд затвердив обсяги держзамовлення на підготовку та перепідготовку фахівців у 2018 році

Загальний обсяг державного замовлення на бакалаврів і магістрів медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування цього року складає 84 тис 610 місць. Оскільки кількість випускників шкіл цьогоріч скоротилася на 4%, то й держзамовлення складає близько 96% порівняно з 2017-м. Про це розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич, коментуючи обсяги державного замовлення на підготовку фахівців, наукових та науково-педагогічних кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у 2018-му, що були затверджені Урядом сьогодні, 11 липня 2018 року.

«Для наших закладів було збільшено державне замовлення для підготовки вчителів – з 17,0% у держзамовленні 2017-го до 17,6% в 2018 році, за галуззю знань «Аграрні науки та продовольство» – з 6,7% у 2017-му до 6,9% в 2018 році, за галуззю знань «Інформаційні технології» – з 12,0% до 12,1%. В абсолютних величинах ми можемо говорити про подальше збільшення замовлення для природничих наук – на 2,4% порівняно з минулим роком, математики та статистики – на 4,4%, удвічі збільшений обсяг держзамовлення на спеціальність «Матеріалознавство», –  повідомила міністр.

Вона також зазначила, що при зростанні замовлення на необхідних державі фахівців, зменшується замовлення на так звані кон’юнктурні спеціальності, які популярні серед вступників, але не мають гострої потреби на ринку праці.

«Враховуючи ситуацію та потреби ринку праці, приблизно на 5% в абсолютних величинах було зменшено замовлення за спеціальністю «Право» на денній формі навчання. При цьому 2018-го держава взагалі не виділятиме кошти для підготовки юристів на заочній формі навчання. Також зменшено держзамовлення за галузями знань «Управління та адміністрування» – приблизно на 5,7% в абсолютних величинах, «Соціальні та поведінкові науки»  – приблизно на 13,4% в абсолютних величинах, спеціальності «Готельно-ресторанна справа» – приблизно на 9% в абсолютних величинах», – пояснила Лілія Гриневич.

Найбільш вагома структурна зміна в державному замовленні цього року відбулася за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст». Здебільшого його здобувають у коледжах після 9-го класу. На початку 2018-го фінансування більшості коледжів було передано на місцевий рівень. Таким чином цього року замовлення на підготовку кадрів для цих закладів робитимуть місцеві органи самоврядування (регіональне замовлення), а відповідне державне замовлення зменшується на 17 тис 965 місць (близько 31,4% від минулорічного обсягу).

«При цьому для коледжів у структурі державних університетів, академій та інститутів, що продовжують фінансуватися з Держбюджету, держзамовлення збільшено приблизно на 5%. Це вмотивовано тим, що саме цього року вперше за тривалий час випускників 9-х класів більше, ніж торік», – пояснила міністр.

Загалом же 2018 року за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями (бакалавр/магістр/молодший спеціаліст), на аспірантуру та докторантуру державне замовлення складає 167 тис 016 місць. З них 152 тис 956 місць – замовлення на підготовку фахівців за денною формою навчання.

Нагадуємо, що з завтрашнього дня, 12 липня, в електронних кабінетах абітурієнтів буде відкрита можливість подання заяв на вступ до вишів. МОН наполегливо просить вступників, які вже зареєстрували електронні кабінети та завантажили в них документи, перед поданням заяв перевірити внесену інформацію.

Опублікований: 11-07-2018
Читайте також:
Кафедра готельно-ресторанної справи співпрацює з провідними підприємствами індустрії гостинності

Кафедра готельно-ресторанної справи продовжує розвивати співпрацю з провідними підприємствами індустрії гостинності. 21 вересня з дотриманням усіх протиепідемічних вимог відбувся науковий семінар для викладачів кафедри на базі готелю «Ramada Encore Kyiv» міжнародної готельної мережі «Wyndham Hotel Group». Керівництво компанії «Хотел Менеджмент Гр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра готельно-ресторанної справи співпрацює з провідними підприємствами індустрії гостинності 22 вересня 2020

На кафедрі технології м’яса і м’ясних продуктів підвели підсумки технологічної практики четвертокурсників

Щороку на кафедрі технології м’яса і м’ясних продуктів гарною традицією є проведення підсумкової конференції по результатах проходження технологічної практики студентів. Ось і в цьому році 8 жовтня відповідальним по кафедрі за практичну підготовку студентів, доцентом Олегом Галенком була організована конференція за результатами проходження студент...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На кафедрі технології м’яса і м’ясних продуктів підвели підсумки технологічної практики четвертокурсників 10 жовтня 2018

Завідувач Підготовчого відділення НУХТ долучилася до обговорення аспектів реалізації концептуальних засад нової української школи

20 квітня 2018 рокуна базі КЗ «НВК «Потенціал» Оболонського району м.Києва відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Економіка і здоров’я в шкільній освіті», на яку була запрошена завідувач Підготовчого відділення Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності НУХТ Валентина Кудіна. До участі також були запрошені: депут...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Завідувач Підготовчого відділення НУХТ долучилася до обговорення аспектів реалізації концептуальних засад нової української школи 24 квітня 2018

Випускники не забувають альма матер і сприяють поповненню матеріально-технічної бази

Сумський коледж харчової промисловості НУХТ – сучасний освітній заклад, який тримає курс на європейську інтеграцію. Загальновідомо, що підготовка висококваліфікованих фахівців залежить від якісної практичної підготовки, новітнього сучасного обладнання спецлабораторій. І дуже приємно, що випускники коледжу співпрацюють із викладачами циклових коміс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Випускники не забувають альма матер і сприяють поповненню матеріально-технічної бази 19 лютого 2020