Н У Х Т

У авангарді інновацій: уперше захищено дисертацію з технології безалкогольних вин!

01 вересня 2025

У авангарді інновацій: уперше захищено дисертацію з технології безалкогольних вин!

Триває підтвердження високого рівня підготовки в аспірантурі нашого університету. Сьогодні ще одна вступниця 2021 року, а нині – випускниця аспірантури кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства успішно презентувала результати своїх досліджень, виконаних під науковим керівництвом докторки технічних наук, професорки кафедри Марини Білько. У разовій спеціалізованій вченій раді розглядалася дисертація «Удосконалення технології безалкогольних вин» заступниці начальника відділу по виноградарству, виноробству та зовнішньоекономічних зв’язках ГС «Українська корпорація по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром» Ольги Успаленко.

Дисертаційна робота присвячена удосконаленню технології безалкогольних вин на основі вибору сортів винограду та енологічних практик його перероблення й регулювання балансу органолептичних характеристик деалкоголізованого вина.

Здобувачкою були проведені ґрунтовні дослідження, які показали, що впровадження оптимізованих енологічних практик дозволяє отримати високоякісні безалкогольні вина із максимальним збереженням сортових ароматичних характеристик, гармонійним смаком і стабільною структурою.

За результатами дослідження дисертанткою було складено принципову та апаратурну технологічні схеми виробництва безалкогольного вина. Розроблено і затверджено технічні умови на виробництво безалкогольних вин, технологічну інструкцію на виробництво безалкогольного вина ординарного столового сортового сухого, напівсухого білого «Цитронний Магарача» та технологічну інструкцію безалкогольного вина ординарного столового сортового сухого, напівсухого червоного «Ізабелла».

Виробничі випробування удосконаленої технології безалкогольних вин було проведено на підприємстві ТОВ «Фрателлі Вайнері». Виготовлено 300 дал білих і 500 дал червоних безалкогольних вин.

Роботу разової спеціалізованої вченої ради очолив доктор технічних наук, професор кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олег Кузьмін.

У складі ради працювали рецензенти – доктор технічних наук, професор кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Віталій Прибильський і кандидатка технічних наук, доцентка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Ірина Бабич та опоненти – докторка технічних наук, професорка кафедри технологій харчових виробництв і ресторанного господарства Полтавського університету економіки і торгівлі Галина Хомич і кандидат технічних, доцент кафедри технології вина та сенсорного аналізу Одеського національного технологічного університету Олексій Ходаков.

Підтримати здобувачку прийшли викладачі кафедри та колеги з корпорації «Укрвинпром», з якою наш університет плідно співпрацює у напрямку модернізації виноробної галузі, впровадження інноваційних технологій та підготовки висококваліфікованих фахівців. Ця взаємодія сприяє трансферу наукових розробок у виробництво, розробленню сучасних навчальних програм і розвитку кадрового потенціалу галузі.

Усі присутні відзначили новизну й актуальність дослідження, його соціальну та практичну значущість, вирішення дисертанткою низки важливих завдань, серед яких – аналіз світових зразків безалкогольних вин, дослідження особливостей ароматичних сортів винограду, оптимізація процесів екстрагування терпенових спиртів, обґрунтування способів деалкоголізації та стабілізації напоїв, а також удосконалення нормативної бази й апробація запропонованої технології в умовах реального виробництва. Крім того, члени спецради та присутні на захисті науковці й виробничники високо оцінили органолептичні властивості виготовлених аспіранткою безалкогольних вин, які мали можливість продегустувати.

Тепло відгукнулася про дисертантку її наукова керівниця, професорка Марина Білько, яка зокрема зазначила, що здобувачка вступила до аспірантури з уже готовою тематикою наукового дослідження, що зазвичай буває рідко, частину досліджень вона виконала на сучасному обладнанні у партнерському університеті в Німеччині. За час навчання пані Ольга продемонструвала ініціативність, наполегливість, наукову зрілість, прекрасні дослідницькі якості.

У підтримку молодої науковиці виступив також генеральний директор корпорації «Укрвинпром» Володимир Кучеренко. Фахівець зазначив, що вибір тематики дослідження Ольги Успаленко – стратегічно виважене рішення, оскільки Україна має сировину, виробничі потужності, виноробні традиції, а тепер ще й наукову базу для виходу в інноваційний сегмент. Це дослідження – важливий крок для формування нового напрямку вітчизняного виноробства, частина сучасного виноробного бренду нашої країни й торує майданчик для реального впровадження у виробництво.

За підсумками публічного захисту, враховуючи актуальність дослідження, його інноваційність, практичну значущість і вагомі результати, разова спеціалізована вчена рада одноголосно ухвалила рішення про присвоєння Ользі Успаленко наукового ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».

Щиро вітаємо Ольгу Успаленко та її наукову керівницю, професорку Марину Білько з важливою віхою на науковому шляху! Бажаємо натхнення, наукової сміливості та подальших здобутків у сфері інновацій у виноробстві та біотехнологіях!

Опублікований: 01-09-2025
Читайте також:
Досвід найкращих переймають студенти і викладачі кафедри технології консервування

Студенти Навчально-наукового інституту харчових технологій разом із викладачами кафедри технології консервування відвідали сучасне українське виробництво з перероблення плодово-ягідної продукції – «Аграна Фрут» у м. Вінниці. «Аграна Фрут» – світовий лідер із оборотом € 1,14 мільярдів, що спеціалізується на переробленні фруктів, ягід, і включає в с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Досвід найкращих переймають студенти і викладачі кафедри технології консервування 26 березня 2018

Формат профорієнтації – пізнавальні лекції та мотивуючі бесіди

Директорка Навчально-наукового інституту харчових технологій Оксана Кочубей-Литвиненко та викладачки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Олена Білик і Юлія Бондаренко завітали з ознайомлювальною лекцією про харчові добавки у складі харчових продуктів на виховну годину до здобувачів випускової групи ВХК 21 Смілянського техноло...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Формат профорієнтації – пізнавальні лекції та мотивуючі бесіди 30 вересня 2024

Очікувана подія для кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства

28 березня для кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбулася очікувана подія – представлена до захисту у спеціалізовану вчену раду за спеціальністю  «Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння» робота Віти Щербини «Удосконалення технології стабілізації виноматеріалів проти кристалічних помутнінь» (керівник – професор, док...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Очікувана подія для кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства 29 березня 2019

Математика – завжди актуально й цікаво!

Попри складну ситуацію, спричинену військовою агресією проти нашої країни, наші науковці тримають стрій й не припиняють свої пошуки та дослідження у всіх галузях, діляться своїми здобутками з колегами та оприлюднюють їх результати. 23-24 травня 2022 року кафедра вищої математики імені професора Можара В.І. спільно з колегами з Національного педаго...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Математика – завжди актуально й цікаво! 26 травня 2022