Н У Х Т

Триденний інтенсив у рамках екологічної Міжнародної Школи Жана Моне

27 березня 2024

Триденний інтенсив у рамках екологічної Міжнародної Школи Жана Моне

У рамках проєктів Програми ЄС Еразмус+ «Стратегія відновлюваної енергетики ЄС як дороговказ для України» та «Ефективний менеджмент відходів у ЄС – кращий вибір для України» 21-23 березня в університеті працювала Міжнародна Школа Жана Моне «Ефективний екоменеджмент для європейського майбутнього України».

Школа мала на меті розширення співпраці між університетською та шкільною освітою у сфері екології та екоменеджменту для забезпечення майбутніх євроінтеграційних процесів в Україні. 

Ініціативу кафедри екології та екоменеджменту активно підтримала шкільна спільнота – понад 280 зареєстрованих, 95 учасників у перший день роботи Школи – вчителі та учні, студенти коледжів і ЗВО, представники наукової спільноти, громадськості та бізнесу.

Відкрив Міжнародну Школу з ефективного екоменеджменту ректор університету Олександр Шевченко. З вітальним словом виступили координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні Світлана Шитікова та деканка факультету біотехнології та екологічного контролю Наталія Грегірчак.

Протягом насичених днів роботи Школи заслухали та жваво обговорили низку доповідей представників наукової спільноти України та Європи: завідувача кафедри екології та екоменеджменту, координатора проєктів Жана Моне ProEU та EcoEurope Ігоря Якименка; доцентки кафедри, координаторки проєктів Жана Моне JM RE та JM REW Оксани Салавор; наукової співробітниці Інституту нанотехнології технологічного інституту Карлсруе (Німеччина) д-р Мар'яни Козловської; наукової співробітниці Лабораторії кліматичної політики ETH Zurich (Швейцарія) д-р Олени Мельник; професорки Міжнародного інституту промислової екологічної економіки Лундського університету (Швеція) д-р Юлії Войтенко-Палган; керівника ПрАТ «Українська технологічна компанія», члена команди проєкту Жана Моне JM REW та випускника нашого університету Євгенія Лукашевича; президентки Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) Людмили Циганок; старшої наукової співробітниці відділу створення навчально-тематичних систем знань Національного Центру «Мала академія Наук України» Жанни Білик; старшого наукового співробітника відділу створення навчально-тематичних систем знань Національного Центру «Мала академія Наук України», доцента кафедри екології та екоменеджменту Євгенія Шаповалова; доцентки кафедри обліку та оподаткування, докторантки з публічного управління та адміністрування КНУ імені Тараса Шевченка Діани Харинович-Яворської; доцентки кафедри екології та екоменеджменту, учасниці команд проєктів  Жана Моне JM RE та JM REW Наталії Бублієнко; професорки кафедри менеджменту НТУ ХПІ, наукової співробітниці Міжнародного інституту Циттау, Дрезденського технологічного університету (Німеччина) Оксани Маковоз.

Третій день роботи Школи був зорієнтований на тих, хто планує цьогоріч або в наступному році вступати до закладів вищої освіти. Тому, участь у Школі взяли услухачі, переважно саме з цієї зацікавленої групи – учнівська молодь, старшокласники, здобувачі освіти з коледжів.

Гарантка освітньо-професійної програми «Екологія та екоменеджмент», доцентка кафедри екології та екоменеджменту Оксана Ничик ознайомила їх із особливостями підготовки екоменеджерів у НУХТ.

Зацікавленість та активне обговорення викликали розповіді наших випускників про свої професійні успіхи на екологічній ниві: фахівчині з досліджень факторів навколишнього середовища Київського міського центру контролю та профілактики хвороб, магістерки з екології Катерини Петроченко, інженерки-технологині ПрАТ «Українська технологічна компанія», магістерки з екології Валерії Ясінської, екологині компанії «Укргруппроєкт», магістерки з екології Ірини Тищук.

Щодо особливостей вступної кампанії-2024 докладну і вичерпну інформацію для майбутніх вступників надали деканка Наталія Грегірчак і доцентка кафедри екології та екоменеджменту Аліна Сірик.

І, звісно, чималий інтерес викликала Екологічна вікторина, питання до якої були сформовані на основі доповідей всіх днів роботи Школи.

Переможцями вікторини стали:

1 місце – Юлія Теслюк, учениця 10 класу Одеського ліцею № 122
2 місце – Елеонора Рибас, учениця 11-А класу Дружківської загальноосвітньої школи I-III ступенів;
3 місце – Георгій Радченко, учень 9-А класу Запорізької гімназії № 97.

Переможцям уже надіслані обіцяні призи.

Оргкомітет висловлює подяку всім спікерам за цікаві, змістовні та пізнавальні доповіді, які не лише окреслили сучасні екологічні проблеми, але й містили конкретні пропозиції та механізми для їх вирішення, а також учасникам заходу за активність і бажання пізнавати нове навіть у такі нелегкі часи.

Дякуємо ЗСУ за можливість працювати задля перемоги!

Опублікований: 27-03-2024
Читайте також:
Студентський науковий гурток «Якість і безпечність» підвів підсумки року

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції протягом 2023 року працював студентський науковий гурток «Якість і безпечність» (наукові керівники – професор Олег Кузьмін і доцентка Наталія Стукальська), за результатами роботи якого опубліковані чотири розділи у закордонних колективних монографіях, присвячених питанням якості та безпечнос...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студентський науковий гурток «Якість і безпечність» підвів підсумки року 20 грудня 2023

Срібним призером ХХ Міжнародного кубку зі стрибків у воду став студент спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

Студент 2 курсу спеціальності «Готельно-ресторанна справа» факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Артем Волковинський брав участь у відкритому ХХ Міжнародному кубку «Водолій» зі стрибків у воду, який відбувся у м. Миколаєві. Артем змагався у виді програми трамплін висотою 3 м. За свій стрибок спортсмен отримав 308.05 балів, що до...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Срібним призером ХХ Міжнародного кубку зі стрибків у воду став студент спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 23 листопада 2018

Режим on-line: як працює Науково-технічна бібліотека НУХТ в умовах карантину

В умовах карантину всім підрозділам університету довелося перебудовувати свою роботу під дистанційний режим. Не стала винятком і Науково-технічна бібліотека НУХТ. Наразі доступ до літератури з фондів бібліотеки здійснюється виключно в режимі on-line. Для спрощення пошуку користувачами навчально-методичної літератури з навчальних дисциплін фахівці ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Режим on-line: як працює Науково-технічна бібліотека НУХТ в умовах карантину 23 квітня 2020

На кафедрі готельно-ресторанної справи розпочалися захисти дипломних магістерських проектів

На кафедрі готельно-ресторанної справи розпочалися захисти дипломних магістерських проектів студентами денної форми навчання спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», спеціалізації «Готельна і ресторанна справа». Студенти представили Екзаменаційній комісії з атестації здобувачів вищої освіти проекти різних типів готельних підприємств – турис...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На кафедрі готельно-ресторанної справи розпочалися захисти дипломних магістерських проектів 17 лютого 2018