Н У Х Т

Триденний інтенсив у рамках екологічної Міжнародної Школи Жана Моне

27 march 2024

Триденний інтенсив у рамках екологічної Міжнародної Школи Жана Моне

У рамках проєктів Програми ЄС Еразмус+ «Стратегія відновлюваної енергетики ЄС як дороговказ для України» та «Ефективний менеджмент відходів у ЄС – кращий вибір для України» 21-23 березня в університеті працювала Міжнародна Школа Жана Моне «Ефективний екоменеджмент для європейського майбутнього України».

Школа мала на меті розширення співпраці між університетською та шкільною освітою у сфері екології та екоменеджменту для забезпечення майбутніх євроінтеграційних процесів в Україні. 

Ініціативу кафедри екології та екоменеджменту активно підтримала шкільна спільнота – понад 280 зареєстрованих, 95 учасників у перший день роботи Школи – вчителі та учні, студенти коледжів і ЗВО, представники наукової спільноти, громадськості та бізнесу.

Відкрив Міжнародну Школу з ефективного екоменеджменту ректор університету Олександр Шевченко. З вітальним словом виступили координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні Світлана Шитікова та деканка факультету біотехнології та екологічного контролю Наталія Грегірчак.

Протягом насичених днів роботи Школи заслухали та жваво обговорили низку доповідей представників наукової спільноти України та Європи: завідувача кафедри екології та екоменеджменту, координатора проєктів Жана Моне ProEU та EcoEurope Ігоря Якименка; доцентки кафедри, координаторки проєктів Жана Моне JM RE та JM REW Оксани Салавор; наукової співробітниці Інституту нанотехнології технологічного інституту Карлсруе (Німеччина) д-р Мар'яни Козловської; наукової співробітниці Лабораторії кліматичної політики ETH Zurich (Швейцарія) д-р Олени Мельник; професорки Міжнародного інституту промислової екологічної економіки Лундського університету (Швеція) д-р Юлії Войтенко-Палган; керівника ПрАТ «Українська технологічна компанія», члена команди проєкту Жана Моне JM REW та випускника нашого університету Євгенія Лукашевича; президентки Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) Людмили Циганок; старшої наукової співробітниці відділу створення навчально-тематичних систем знань Національного Центру «Мала академія Наук України» Жанни Білик; старшого наукового співробітника відділу створення навчально-тематичних систем знань Національного Центру «Мала академія Наук України», доцента кафедри екології та екоменеджменту Євгенія Шаповалова; доцентки кафедри обліку та оподаткування, докторантки з публічного управління та адміністрування КНУ імені Тараса Шевченка Діани Харинович-Яворської; доцентки кафедри екології та екоменеджменту, учасниці команд проєктів  Жана Моне JM RE та JM REW Наталії Бублієнко; професорки кафедри менеджменту НТУ ХПІ, наукової співробітниці Міжнародного інституту Циттау, Дрезденського технологічного університету (Німеччина) Оксани Маковоз.

Третій день роботи Школи був зорієнтований на тих, хто планує цьогоріч або в наступному році вступати до закладів вищої освіти. Тому, участь у Школі взяли услухачі, переважно саме з цієї зацікавленої групи – учнівська молодь, старшокласники, здобувачі освіти з коледжів.

Гарантка освітньо-професійної програми «Екологія та екоменеджмент», доцентка кафедри екології та екоменеджменту Оксана Ничик ознайомила їх із особливостями підготовки екоменеджерів у НУХТ.

Зацікавленість та активне обговорення викликали розповіді наших випускників про свої професійні успіхи на екологічній ниві: фахівчині з досліджень факторів навколишнього середовища Київського міського центру контролю та профілактики хвороб, магістерки з екології Катерини Петроченко, інженерки-технологині ПрАТ «Українська технологічна компанія», магістерки з екології Валерії Ясінської, екологині компанії «Укргруппроєкт», магістерки з екології Ірини Тищук.

Щодо особливостей вступної кампанії-2024 докладну і вичерпну інформацію для майбутніх вступників надали деканка Наталія Грегірчак і доцентка кафедри екології та екоменеджменту Аліна Сірик.

І, звісно, чималий інтерес викликала Екологічна вікторина, питання до якої були сформовані на основі доповідей всіх днів роботи Школи.

Переможцями вікторини стали:

1 місце – Юлія Теслюк, учениця 10 класу Одеського ліцею № 122
2 місце – Елеонора Рибас, учениця 11-А класу Дружківської загальноосвітньої школи I-III ступенів;
3 місце – Георгій Радченко, учень 9-А класу Запорізької гімназії № 97.

Переможцям уже надіслані обіцяні призи.

Оргкомітет висловлює подяку всім спікерам за цікаві, змістовні та пізнавальні доповіді, які не лише окреслили сучасні екологічні проблеми, але й містили конкретні пропозиції та механізми для їх вирішення, а також учасникам заходу за активність і бажання пізнавати нове навіть у такі нелегкі часи.

Дякуємо ЗСУ за можливість працювати задля перемоги!

Published on: 27-03-2024
Read also:
Маркетологи-дипломники підтверджують свій високий рівень! [ожидает перевода]

Високий рівень підготовки фахівців з маркетингу у Національному університеті харчових технологій постійно підтверджується успіхами як у навчанні, так у науковій діяльності студентів. Креативність і наукова новизна постійно вирізняють навчально-наукові роботи здобувачів-маркетологів, що дозволяє їм брати активну участь і перемагати у численних конку...

READ YOURSELF

Маркетологи-дипломники підтверджують свій високий рівень! [ожидает перевода] 07 july 2022

Нова наукова висота: старша викладачка кафедри готельно-ресторанної справи успішно захистила дисертаційне дослідження

16 грудня у спеціалізованій вченій раді Д 26.058.06 відбувся захист дисертації «Удосконалення технології формованих картопляних чіпсів підвищеної харчової цінності» старшою викладачкою кафедри готельно-ресторанної справи Аліною Ковтун на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук. Науковий керівник – завідувач кафедри технології хлібопекар...

READ YOURSELF

Нова наукова висота: старша викладачка кафедри готельно-ресторанної справи успішно захистила дисертаційне дослідження 17 december 2020

Науковий семінар аспіранта кафедри теплоенергетики та холодильної техніки

19 березня 2024 року на кафедрі теплоенергетики та холодильної техніки відбувся науковий семінар аспіранта другого курсу Дмитра Михайличенка. На відміну від попередніх подібних заходів семінар проходив у змішаному форматі – переважна більшість співробітників кафедри були присутні очно, а для колег і всіх зацікавлених осіб, що не змогли прийти прово...

READ YOURSELF

Науковий семінар аспіранта кафедри теплоенергетики та холодильної техніки 22 march 2024