Н У Х Т

Тонкощі роботи на фармацевтичному підприємстві продовжують опановувати магістранти

12 грудня 2022

Тонкощі роботи на фармацевтичному підприємстві продовжують опановувати магістранти

Магістранти групи ФБ-1-2М, що навчаються за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія», зустрілися з одним із представників Корпорації «Артеріум» – Олександром Голодюком, який є випускником кафедри біотехнології і мікробіології нашого університету і працює технологом вже 8 років. Тема зустрічі  – «Методи виготовлення твердих лікарських форм (ЛФ)».

Існують чотири найпопулярніших методи виготовлення твердої лікарської форми: пряме пресування, суха грануляція, волога грануляція у високошвидкісному змішувачі-грануляторі та волога грануляція в псевдорозрідженому шарі.

Теоретично з ними магістранти познайомилися на лекціях завідувача кафедри Віктора Стабнікова, але через ряд обставин не мали змоги побачити технологію на власні очі. Нагода більше дізнатися про пряме пресування і побачити, як воно здійснюється на виробництві з’явилася під час лекції стейкхолдера.

Вони дізналися про критичні точки процесу змішування, побачили лінію непереривного виробництва одержання маси для таблетування методом прямого пресування та обладнання, яке для цього застосовують. Був представлений V-подібний змішувач, який використовують для більш адгезивних речовин, наприклад виготовлення таблеток ацетилсаліцилової кислоти, в зв'язку з тим, що вона має досить адгезивні властивості і для однорідного розподілення саме допоміжних речовин із ацетилсаліциловою кислотою, придумано і побудовано такий досить простий і ефективний змішувач, що  використовується майже на всіх підприємствах.

Також дізналися про допоміжні речовини, які використовуються в методі виробництва прямого пресування: целюлозу мікрокристалічну, сорбітол, кальцію дигідрофосфат безводний тощо. Олександр розповів, як потрібно підбирати оптимальні умови для роботи кожного з типів обладнання, що потрібно враховувати при змішуванні сполук – складових лікарських препаратів.

На прикладі таблеток натрію хлориду, лектор пояснив, як проходить визначення фармако-технологічних показників, чим такі показники відрізняються від органолептичних. Також навів переваги та недоліки того чи іншого обладнання, що використовують зазвичай на фармацевтичних підприємствах та розповів про процес вологої грануляції, який застосовують аби збільшити загальний розмір і скоротити площу поверхні часточок, зменшити об’єм утворюваного пилу та пришвидшити надалі процес таблетування. Магістранти змогли побачити наочно на слайдах, як саме працює механізм грануляції: зволоження таких речовин та утворення рідинних зав’язків між дрібними частинками.

А ще фахівець із задоволенням поділився зі здобувачами освіти власним досвідом навчання та роботи в Україні і за кордоном.

Слухачі були надзвичайно раді цій захоплюючій зустрічі та отримали велике задоволення від прослуховування важливо цінного матеріалу. Вони вдячні співробітникам корпорації «Артеріум» за професійні лекції та із нетерпінням очікують на продовження зустрічі та закріплення на практиці уже набутого теоретичного матеріалу.

Опублікований: 12-12-2022
Читайте також:
Щиро вітаємо викладачку кафедри обліку і аудиту з присвоєнням наукового ступеня кандидатки економічних наук!

Наказом Міністерства освіти і науки України №220 від 21 лютого 2024 року затверджено рішення Атестаційної комісії МОН щодо затвердження рішення спеціалізованої вченої ради Д 26.058.01 про присудження наукового ступеня кандидатки економічних наук старшій викладачці кафедри обліку і аудиту Світлані Ніколаєнко. Нагадаємо 8 грудня 2023 року Світлана Н...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Щиро вітаємо викладачку кафедри обліку і аудиту з присвоєнням наукового ступеня кандидатки економічних наук! 04 березня 2024

Вивчення виробничих процесів та обладнання у реальних умовах

Здобувачі освітнього ступеня «Бакалавр» освітньо-професійної програми «Інжиніринг харчових та біотехнологічних виробництв» та освітньо-професійної програми «Харчові технології та інженерія» 24 жовтня 2024 року поєднали теорію і практику на підприємстві «Еat easy», лідера вітчизняного ринку з виробництва пробіотично-ферментованих напоїв на основі ча...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вивчення виробничих процесів та обладнання у реальних умовах 25 жовтня 2024

GUEST BARTENDING на факультеті ГРТБ імені проф. В.Ф. Доценка

Традиційною атракцією Дня вступника нашого університету є майстер-класи навчальних підрозділів. Цього разу, 21 вересня, гостей івенту очікував GUEST BARTENDING від факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка. На запрошення завідувачки кафедри готельно-ресторанної справи Лариси Шаран до освітнього офлайн-середо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

GUEST BARTENDING на факультеті ГРТБ імені проф. В.Ф. Доценка 24 вересня 2024

Захисти виробничої практики на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка відбулися захисти звітів з виробничої практики здобувачами освітнього ступеня «Бакалавр» за спеціальністю 181 «Харчові технології» освітньо-професійної програми «Технології харчування» ІV курсу (групи ХЧ-4-1; Х...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Захисти виробничої практики на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції 14 жовтня 2022