Н У Х Т

Теорія та більше практики: сучасне бачення роботодавцями майбутнього фахівця

24 лютого 2021

Теорія та більше практики: сучасне бачення роботодавцями майбутнього фахівця

Формування національних освітніх тенденцій відповідно до сучасних реалій розвитку світової спільноти вимагає від закладів вищої освіти значних зусиль у створенні ефективних моделей підготовки спеціалістів різних рівнів і спрямувань. Адже якість освіти – це, перш за все, мобільність і престиж закладу вищої освіти в освітньому просторі будь якої країни. В умовах глобалізації та входження української освіти в світовий науковий простір, удосконалення освітнього процесу, його результативність неможлива без урахування потреб економіки, суспільства, окремих громадян.

Одним із ключових моментів, які оцінюються під час акредитації освітніх програм, є критерії, що враховують тенденції розвитку спеціальності, потреб ринку праці та позицію потенційних роботодавців. Тому є суттєвим, під час  щорічного перегляду гарантами та робочими  групами освітніх програм спеціальностей, визначити та врахувати тенденції розвитку ринку праці і продемонструвати, що ОП має такі цілі, які дадуть змогу випускникові програми бути конкурентоспроможними. Основним джерелом такої інформації виступають роботодавці (стейкхолдери) або представники промислових компаній, зацікавлених у спеціалістах даної освітньої програми.

23 лютого 2021 року в рамках перегляду освітніх програм усіх рівнів спеціальності 181 «Харчові технології» в Навчально-науковому інституті харчових технологій НУХТ (ННІХТ) відбувся «круглий стіл» за участю гарантів і представників робочих груп освітніх програм із представниками промисловості, наукових установ та асоціацій.

Особливістю підготовки фахівців у ННІХТ є те, що здобувачі мають змогу розпочати навчання на одній із двох освітніх програмах освітнього ступеня «Бакалавр»,  обрати собі до вподоби більше ніж із десятьох програм освітнього ступеня «Магістр», та отримати третій рівень вищої освіти за кваліфікацією «Доктор філософії з харчових технологій». До роботи «круглого столу» долучилося 38  учасників.

Розпочала зустріч директорка ННІХТ, доцентка Оксана Кочубей-Литвиненко, яка представила всіх учасників та ознайомила гостей-роботодавців із сьогоденням Навчально-наукового інституту харчових технологій, представила освітню програму «Харчові технології та інженерія», гаранткою якої вона є, та наголосила на важливості участі представників роботодавців у формуванні освітньої траєкторії сучасного фахівця.

Далі слово було надано гарантам освітніх програм освітніх ступенів «Магістр» і «Доктор філософії», які коротко представили свої освітні програми, їх фокус та особливість, коротко надали інформацію щодо тих частин програми, які є визначальними у формуванні сучасного фахівця.

До обговорення представлених програм долучилися: начальниця цеху рафінації та дезодорації Мелітопольського олійно-екстракційного заводу Олена Голодна, яка наголосила на необхідності розширення та удосконалення професійної практичної підготовки для здобувачів освіти. На цьому також акцентував увагу радник голови правління Державної продовольчої корпорації України Володимир Почеп. Генеральний директор «Укрхлібпром» Олександр Васильченко підкреслив необхідність взаємодії підприємств галузей із інститутом щодо обміну інформацією про інновації технологій та обладнання. Президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Ігор Бартковський висловив подяку університету, свою підтримку і запевнив у створенні умов для успішної співпраці. Пропозиції щодо запровадження сертифікатних програм для поглибленої підготовки з технології водопідготовки для окремих сфер промисловості надав генеральний директор ТОВ «Системи чистої води» Ярослав Барашовець.

У цілому, всі зауваження та побажання були слушними та доречними. Гаранти освітніх програм сподіваються на залучення більш широкого кола роботодавців під час процесу публічного обговорення освітніх програм, що будуть розміщені на сайті університету. 

Опублікований: 24-02-2021
Читайте також:
Квітковий, смачний, солодкий, інноваційний: про різні типи маркетингу від здобувачів освіти НУХТ

Нещодавно відбулося перше засідання студентського наукового гуртка кафедри маркетингу «Інтелектуал» 2025 року. Тема «Маркетинг в сферах діяльності» стала справжнім спалахом весняного натхнення для наших здобувачів. Майбутні маркетологи обмінялися корисним маркетинговим досвідом: солодка маркетингова концепція та казкова Disney-атмосфера бренду «St...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Квітковий, смачний, солодкий, інноваційний: про різні типи маркетингу від здобувачів освіти НУХТ 06 березня 2025

Вперше держава зможе підтримувати науку через гранти – порядок їх надання визначив Уряд

Відтепер державне фінансування науки в Україні може відбуватися в формі грантів – це дозволить більше зорієнтувати дослідження на потреби держави та розширити канали державної фінансової підтримки науковцям. Відповідний порядок був прийнятий Кабінетом Міністрів. До цього фінансування науки державою відбувалося двома способами: - бюджетне фінансув...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вперше держава зможе підтримувати науку через гранти – порядок їх надання визначив Уряд 23 серпня 2019

Проректор університету з наукової роботи урочисто відкрив «INPRODMASH-2021»

14 вересня у Києві розпочали роботу 29-та Міжнародна виставка обладнання і технологій для харчової та переробної промисловості «INPRODMASH», 21-а Міжнародна виставка пакувального обладнання, матеріалів та упаковки «UPAKOVKA» і спеціалізовані експозиції: кондитерської промисловості «SWEETS UKRAINE» та хлібопекарської промисловості «BAKERY UKRAINE». ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Проректор університету з наукової роботи урочисто відкрив «INPRODMASH-2021» 14 вересня 2021

Тиждень академічної доброчесності для першокурсників спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа»

Академічна доброчесність – запорука якісного навчального процесу. Традиційно новий навчальний рік для першокурсників на кафедрі готельно-ресторанної справи розпочався з тижня академічної доброчесності, адже етичними принципами академічної доброчесності має керуватися академічна спільнота під час навчання, викладання та провадження наукової (творчої...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тиждень академічної доброчесності для першокурсників спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» 07 жовтня 2022