Н У Х Т

Теорія та більше практики: сучасне бачення роботодавцями майбутнього фахівця

24 лютого 2021

Теорія та більше практики: сучасне бачення роботодавцями майбутнього фахівця

Формування національних освітніх тенденцій відповідно до сучасних реалій розвитку світової спільноти вимагає від закладів вищої освіти значних зусиль у створенні ефективних моделей підготовки спеціалістів різних рівнів і спрямувань. Адже якість освіти – це, перш за все, мобільність і престиж закладу вищої освіти в освітньому просторі будь якої країни. В умовах глобалізації та входження української освіти в світовий науковий простір, удосконалення освітнього процесу, його результативність неможлива без урахування потреб економіки, суспільства, окремих громадян.

Одним із ключових моментів, які оцінюються під час акредитації освітніх програм, є критерії, що враховують тенденції розвитку спеціальності, потреб ринку праці та позицію потенційних роботодавців. Тому є суттєвим, під час  щорічного перегляду гарантами та робочими  групами освітніх програм спеціальностей, визначити та врахувати тенденції розвитку ринку праці і продемонструвати, що ОП має такі цілі, які дадуть змогу випускникові програми бути конкурентоспроможними. Основним джерелом такої інформації виступають роботодавці (стейкхолдери) або представники промислових компаній, зацікавлених у спеціалістах даної освітньої програми.

23 лютого 2021 року в рамках перегляду освітніх програм усіх рівнів спеціальності 181 «Харчові технології» в Навчально-науковому інституті харчових технологій НУХТ (ННІХТ) відбувся «круглий стіл» за участю гарантів і представників робочих груп освітніх програм із представниками промисловості, наукових установ та асоціацій.

Особливістю підготовки фахівців у ННІХТ є те, що здобувачі мають змогу розпочати навчання на одній із двох освітніх програмах освітнього ступеня «Бакалавр»,  обрати собі до вподоби більше ніж із десятьох програм освітнього ступеня «Магістр», та отримати третій рівень вищої освіти за кваліфікацією «Доктор філософії з харчових технологій». До роботи «круглого столу» долучилося 38  учасників.

Розпочала зустріч директорка ННІХТ, доцентка Оксана Кочубей-Литвиненко, яка представила всіх учасників та ознайомила гостей-роботодавців із сьогоденням Навчально-наукового інституту харчових технологій, представила освітню програму «Харчові технології та інженерія», гаранткою якої вона є, та наголосила на важливості участі представників роботодавців у формуванні освітньої траєкторії сучасного фахівця.

Далі слово було надано гарантам освітніх програм освітніх ступенів «Магістр» і «Доктор філософії», які коротко представили свої освітні програми, їх фокус та особливість, коротко надали інформацію щодо тих частин програми, які є визначальними у формуванні сучасного фахівця.

До обговорення представлених програм долучилися: начальниця цеху рафінації та дезодорації Мелітопольського олійно-екстракційного заводу Олена Голодна, яка наголосила на необхідності розширення та удосконалення професійної практичної підготовки для здобувачів освіти. На цьому також акцентував увагу радник голови правління Державної продовольчої корпорації України Володимир Почеп. Генеральний директор «Укрхлібпром» Олександр Васильченко підкреслив необхідність взаємодії підприємств галузей із інститутом щодо обміну інформацією про інновації технологій та обладнання. Президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Ігор Бартковський висловив подяку університету, свою підтримку і запевнив у створенні умов для успішної співпраці. Пропозиції щодо запровадження сертифікатних програм для поглибленої підготовки з технології водопідготовки для окремих сфер промисловості надав генеральний директор ТОВ «Системи чистої води» Ярослав Барашовець.

У цілому, всі зауваження та побажання були слушними та доречними. Гаранти освітніх програм сподіваються на залучення більш широкого кола роботодавців під час процесу публічного обговорення освітніх програм, що будуть розміщені на сайті університету. 

Опублікований: 24-02-2021
Читайте також:
Як експерт від України виступив доцент кафедри теплоенергетики та холодильної техніки на семінарі-практикумі у Киргизстані

К.т.н., доцент кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Олексій Пилипенко як експерт від України взяв участь у Міжнародному семінарі-практикумі «Инновации для энергоэффективных зданий: современные практики за рубежом и в Кыргызстане», де виступив із доповіддю «Вопросы проектирования инженерного оборудования в энергоэффективных зданиях». Семі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як експерт від України виступив доцент кафедри теплоенергетики та холодильної техніки на семінарі-практикумі у Киргизстані 08 листопада 2019

Світові тренди здорового харчування на гостьовій лекції випускниці кафедри технології оздоровчих продуктів

Гостьові лекції завжди є важливими і цікавими як для здобувачів освіти, так і викладачів, адже дозволяють отримати найсучасніші знання та досвід від провідних фахівців галузі. 6 грудня відбулася гостьова лекція для бакалаврів освітньої програми «Харчові технології та інженерія», які проходять підготовку на кафедрі технології оздоровчих продуктів, а...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Світові тренди здорового харчування на гостьовій лекції випускниці кафедри технології оздоровчих продуктів 11 грудня 2023

Кафедра фінансів взяла участь у міжнародному форумі страховиків

Професорка кафедри фінансів Лада Шірінян на запрошення організаторів взяла участь у міжнародному форумі страховиків «Reuters: The Future of Insurance Europe 2021». Учасниками форуму стали представники Events найпотужніших страхових компаній «APAC&Europe», «AXAXL», «Munich Re», «Zurich Live Well» тощо. Під час форуму учасники мали змогу послуха...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра фінансів взяла участь у міжнародному форумі страховиків 15 листопада 2021

Відділ працевлаштування випускників НУХТ на «HR Brand Day» від UGEN

Щороку UGEN опитує студентів і нещодавніх випускників щодо їхнього досвіду працевлаштування та враження від пошуку роботи і стажувань. 16 червня на заході «HR Brand Day» агенцією UGEN були презентовані результати опитування «Очікування від роботодавця у 2022 році», а також спікери компаній розповіли, яких значних змін зазнав ринок праці через війн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відділ працевлаштування випускників НУХТ на «HR Brand Day» від UGEN 20 червня 2022