Н У Х Т

Теорія та більше практики: сучасне бачення роботодавцями майбутнього фахівця

24 february 2021

Теорія та більше практики: сучасне бачення роботодавцями майбутнього фахівця

Формування національних освітніх тенденцій відповідно до сучасних реалій розвитку світової спільноти вимагає від закладів вищої освіти значних зусиль у створенні ефективних моделей підготовки спеціалістів різних рівнів і спрямувань. Адже якість освіти – це, перш за все, мобільність і престиж закладу вищої освіти в освітньому просторі будь якої країни. В умовах глобалізації та входження української освіти в світовий науковий простір, удосконалення освітнього процесу, його результативність неможлива без урахування потреб економіки, суспільства, окремих громадян.

Одним із ключових моментів, які оцінюються під час акредитації освітніх програм, є критерії, що враховують тенденції розвитку спеціальності, потреб ринку праці та позицію потенційних роботодавців. Тому є суттєвим, під час  щорічного перегляду гарантами та робочими  групами освітніх програм спеціальностей, визначити та врахувати тенденції розвитку ринку праці і продемонструвати, що ОП має такі цілі, які дадуть змогу випускникові програми бути конкурентоспроможними. Основним джерелом такої інформації виступають роботодавці (стейкхолдери) або представники промислових компаній, зацікавлених у спеціалістах даної освітньої програми.

23 лютого 2021 року в рамках перегляду освітніх програм усіх рівнів спеціальності 181 «Харчові технології» в Навчально-науковому інституті харчових технологій НУХТ (ННІХТ) відбувся «круглий стіл» за участю гарантів і представників робочих груп освітніх програм із представниками промисловості, наукових установ та асоціацій.

Особливістю підготовки фахівців у ННІХТ є те, що здобувачі мають змогу розпочати навчання на одній із двох освітніх програмах освітнього ступеня «Бакалавр»,  обрати собі до вподоби більше ніж із десятьох програм освітнього ступеня «Магістр», та отримати третій рівень вищої освіти за кваліфікацією «Доктор філософії з харчових технологій». До роботи «круглого столу» долучилося 38  учасників.

Розпочала зустріч директорка ННІХТ, доцентка Оксана Кочубей-Литвиненко, яка представила всіх учасників та ознайомила гостей-роботодавців із сьогоденням Навчально-наукового інституту харчових технологій, представила освітню програму «Харчові технології та інженерія», гаранткою якої вона є, та наголосила на важливості участі представників роботодавців у формуванні освітньої траєкторії сучасного фахівця.

Далі слово було надано гарантам освітніх програм освітніх ступенів «Магістр» і «Доктор філософії», які коротко представили свої освітні програми, їх фокус та особливість, коротко надали інформацію щодо тих частин програми, які є визначальними у формуванні сучасного фахівця.

До обговорення представлених програм долучилися: начальниця цеху рафінації та дезодорації Мелітопольського олійно-екстракційного заводу Олена Голодна, яка наголосила на необхідності розширення та удосконалення професійної практичної підготовки для здобувачів освіти. На цьому також акцентував увагу радник голови правління Державної продовольчої корпорації України Володимир Почеп. Генеральний директор «Укрхлібпром» Олександр Васильченко підкреслив необхідність взаємодії підприємств галузей із інститутом щодо обміну інформацією про інновації технологій та обладнання. Президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Ігор Бартковський висловив подяку університету, свою підтримку і запевнив у створенні умов для успішної співпраці. Пропозиції щодо запровадження сертифікатних програм для поглибленої підготовки з технології водопідготовки для окремих сфер промисловості надав генеральний директор ТОВ «Системи чистої води» Ярослав Барашовець.

У цілому, всі зауваження та побажання були слушними та доречними. Гаранти освітніх програм сподіваються на залучення більш широкого кола роботодавців під час процесу публічного обговорення освітніх програм, що будуть розміщені на сайті університету. 

Published on: 24-02-2021
Read also:
Благодійна ініціатива студентської ради факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка

Студентська рада факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка у рамках великого збору коштів НУХТ на підтримку ЗСУ ініціювала благодійну лотерею. Розіграш проходив на сторінці факультету у соціальній мережі Instagram @hrtb_official. Зробивши донат, можна було виграти неймовірні смаколики від талановитих кондите...

READ YOURSELF

Благодійна ініціатива студентської ради факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка 15 march 2024

Реалізація студентських наукових проєктів за благодійної підтримки Корпорації «Артеріум»

У минулому році Корпорація «Артеріум» започаткувала проведення конкурсу студентських наукових проєктів серед здобувачів магістратури нашого університету за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія». Цього року ініціатива була продовжена. Після оголошення конкурсу та розгляду поданих заявок, були визначені переможці, які, не зважаючи на епід...

READ YOURSELF

Реалізація студентських наукових проєктів за благодійної підтримки Корпорації «Артеріум» 24 june 2021

Засідання круглого столу «Продукти оздоровчого харчування в світлі сьогодення»

21 квітня 2023 року відповідно до реалізації проєкту «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи», започаткованого в 2021 році, в університеті відбулося засідання круглого столу «Продукти оздоровчого харчування в світлі сьогодення», організованого оргкомітетом під керівництвом ректора Олександра Шевченка...

READ YOURSELF

Засідання круглого столу «Продукти оздоровчого харчування в світлі сьогодення» 24 april 2023