Гриби – дивовижні створіння нашої планети, які не можна віднести ні до рослинного, ні до тваринного світу. А ще гриби – цікаві біотехнологічні об’єкти і дізнатися про їхні таємниці дуже корисно і повчально для майбутніх біотехнологів.
Тож на запрошення лекторки дисципліни «Біологія клітин», доцентки Вікторії Красінько до здобувачів-біотехнологів першого курсу завітала кандидатка біологічних наук, старша наукова співробітниця відділу мікології Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України Маргарита Ломберг, яка цікаво і змістовно розповіла про харчову цінність грибів та основні напрямки сучасного грибівництва в Україні.
Розповідь була розпочата з висвітлення переваг грибів для здоров’я, таких як високий вміст білка та клітковини, а також низька калорійність. Було зазначено, що гриби є хорошим джерелом вітамінів B і D і здатні знижувати ризик виникнення ракових захворювань.
Студенти дізнались про різні види грибів, які зазвичай вирощують в Україні у промислових масштабах, зокрема печериці, гливи, шиїтаке, відмінності між цими грибами з точки зору особливостей їхнього культивування, а також відтінків смаку та поживної цінності.
Наостанок, фахівчиня поділилася цікавими фактами про вирощування грибів у Китаї та Італії.
Лекція стала для всіх здобувачів відкриттям, адже кожен дізнався багато нового про поживну цінність грибів і тонкощі сучасного грибівництва в Україні. Усі були вражені обсягом знань, які науковиця має щодо цієї теми, і її пристрасть до грибів була очевидною протягом усієї лекції.
Загалом, гостьова лекція про харчову цінність грибів та основні напрямки сучасного грибівництва в Україні була дуже інформативною, цікавою і стала цінним доповненням до курсу «Біологія клітин».
Здобувачі освіти щиро вдячні лекторці за приділений час і надзвичайний виступ!