Н У Х Т

Сучасний рівень проведення лабораторної роботи на кафедрі технології молока і молочних продуктів

05 грудня 2018

Сучасний рівень проведення лабораторної роботи на кафедрі технології молока і молочних продуктів

Викладачами кафедри технології молока і молочних продуктів, доцентами Оленою Грек, Аллою Тимчук та Оленою Онопрійчук було проведене лабораторне заняття «Вимірювання умовної в’язкості та визначення концентрації соматичних клітин у незбираному молоці на приладі АВМ 1-02» з дисципліни «Інноваційні технології молочних продуктів» за участю представника компанії ТОВ «Агросистема ЛТД» Ярослава Коваля.

На початку заняття Ярослав Коваль розповів про важливість визначення кількості соматичних клітин у сировині для отримання високоякісних молочних продуктів. Це важливий показник, постійний контроль якого дозволяє завчасно виявити проблеми зі здоров’ям корів і вживати заходів, спрямованих на уникнення втрат, викликаних зниженням якості молока за ґатунком та його вибраковуванням під час застосування медичних препаратів. Наявність у молоці значної кількості соматичних клітин  призводить до серйозного зниження його якісних показників і технологічних властивостей. Молоко стає менш термостійким, довше згортається під дією ферментних препаратів, у ньому уповільнюється розвиток корисних для організму людини молочнокислих бактерій.

Ярослав Коваль ознайомив присутніх із принципом роботи приладу АВМ 1-02. Далі студенти під керівництвом викладачів кафедри молока і молочних продуктів і Ярослава Коваля приступили до виконання лабораторної роботи – у зразках молока незбираного провели вимірювання умовної в’язкості та визначили концентрацію соматичних клітин на приладі АВМ 1-02.

За результатами лабораторного заняття студенти підготували звіт, в якому відобразили результати вимірювань у досліджуваних зразках і зробили висновки про віднесення незбираного молока до того чи іншого ґатунку згідно з ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови» та можливості його подальшого перероблення.

Проведення такого роду лабораторних занять на кафедрі технології молока і молочних продуктів дають змогу студентам навчитися роботі на сучасному обладнанні з метою підготовки до майбутньої професійної діяльності на підприємствах молочної галузі України.

Опублікований: 05-12-2018
Читайте також:
Орієнтування – як спосіб життя: знову перемога

У Києві відбулися VII Відкриті змагання Святошинського району міста Києва зі спортивного орієнтування на спринтерській дистанції. Було проведено 4 старти у різні дні на різних паркових локаціях Святошинського району. Усього у змаганнях брали участь більше 100 спортсменів з міста Києва. Організатори змагань – клуб спортивного орієнтування «Зелеста» ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Орієнтування – як спосіб життя: знову перемога 15 травня 2023

Мотивуючий лекторій з Австрії для першокурсників спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

26 жовтня відбувся гостьовий лекторій і нетворкінг для студентів-першокурсників спеціальності «Готельно-ресторанна справа» у рамках навчальної дисципліни «Основи гостинності». У режимі Zoom-конференції з відомого гірськолижного курорту Земмерінг в Австрії зі здобувачами спілкувався професіонал міжнародного рівня, шеф-кухар «SportHotel am Semmering...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Мотивуючий лекторій з Австрії для першокурсників спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 28 жовтня 2020

Свідоме ставлення до культури безпеки праці формують у студентів фахівці кафедри екологічної безпеки та охорони праці

За ініціативи міжнародної організації праці (МОП) щороку 28 квітня у всьому світі відзначають День охорони праці. Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006  у Всесвітній день охорони праці в Україні теж відзначають це свято. Цього року МОП святкує 100-літній ювілей. Саме тому День охорони праці у 2019 році організація планує...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Свідоме ставлення до культури безпеки праці формують у студентів фахівці кафедри екологічної безпеки та охорони праці 16 квітня 2019

На шляху удосконалення освітньо-професійних програм «Прикладна механіка» кафедри мехатроніки та пакувальної техніки

На розширеному засіданні кафедри мехатроніки та пакувальної техніки, модерованому завідувачкою кафедри Людмилою Кривопляс-Володіною, було детально проаналізовано результати локального моніторингу освітньо-професійних програм (ОПП) «Прикладна механіка» для обох освітніх ступенів – «бакалавр» і «магістр». Цей аналіз ґрунтувався на матриці SWOT, яка д...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На шляху удосконалення освітньо-професійних програм «Прикладна механіка» кафедри мехатроніки та пакувальної техніки 12 лютого 2024