Н У Х Т

Сучасний рівень проведення лабораторної роботи на кафедрі технології молока і молочних продуктів

05 грудня 2018

Сучасний рівень проведення лабораторної роботи на кафедрі технології молока і молочних продуктів

Викладачами кафедри технології молока і молочних продуктів, доцентами Оленою Грек, Аллою Тимчук та Оленою Онопрійчук було проведене лабораторне заняття «Вимірювання умовної в’язкості та визначення концентрації соматичних клітин у незбираному молоці на приладі АВМ 1-02» з дисципліни «Інноваційні технології молочних продуктів» за участю представника компанії ТОВ «Агросистема ЛТД» Ярослава Коваля.

На початку заняття Ярослав Коваль розповів про важливість визначення кількості соматичних клітин у сировині для отримання високоякісних молочних продуктів. Це важливий показник, постійний контроль якого дозволяє завчасно виявити проблеми зі здоров’ям корів і вживати заходів, спрямованих на уникнення втрат, викликаних зниженням якості молока за ґатунком та його вибраковуванням під час застосування медичних препаратів. Наявність у молоці значної кількості соматичних клітин  призводить до серйозного зниження його якісних показників і технологічних властивостей. Молоко стає менш термостійким, довше згортається під дією ферментних препаратів, у ньому уповільнюється розвиток корисних для організму людини молочнокислих бактерій.

Ярослав Коваль ознайомив присутніх із принципом роботи приладу АВМ 1-02. Далі студенти під керівництвом викладачів кафедри молока і молочних продуктів і Ярослава Коваля приступили до виконання лабораторної роботи – у зразках молока незбираного провели вимірювання умовної в’язкості та визначили концентрацію соматичних клітин на приладі АВМ 1-02.

За результатами лабораторного заняття студенти підготували звіт, в якому відобразили результати вимірювань у досліджуваних зразках і зробили висновки про віднесення незбираного молока до того чи іншого ґатунку згідно з ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови» та можливості його подальшого перероблення.

Проведення такого роду лабораторних занять на кафедрі технології молока і молочних продуктів дають змогу студентам навчитися роботі на сучасному обладнанні з метою підготовки до майбутньої професійної діяльності на підприємствах молочної галузі України.

Опублікований: 05-12-2018
Читайте також:
Фахівці Інституту післядипломної освіти НУХТ підвищили кваліфікацію працівників виноробної галузі

Літо у навчальних закладах – пора канікул і відпусток. Але не для фахівців інститутів післядипломної освіти нашого університету. Нагадаємо, їх у структурі нашого навчально-наукового комплексу два – у Києві і в Одесі. Одеський інститут післядипломної освіти НУХТ активно проводить курси підвищення кваліфікації для працівників харчових підприємств вп...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фахівці Інституту післядипломної освіти НУХТ підвищили кваліфікацію працівників виноробної галузі 20 липня 2018

Масляна-Fest на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

6 березня на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу розгорнулося чергове яскраве й масштабне дійство – вперше дружна й велика факультетська родина організувала й провела Масляна-Fest. З самого ранку у технологічних лабораторіях панувала творча атмосфера – адже бажання позмагатися, чиї млинці найсмачніші, найкрасивіші, найтонші і,...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Масляна-Fest на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 06 березня 2019

Фінішували захисти бакалаврських робіт студентами кафедри біотехнології і мікробіології

З 11 по 19 червня на кафедрі біотехнології і мікробіології (БТМ) відбулися захисти дипломних бакалаврських проектів студентів денної форми навчання за напрямом підготовки «Біотехнологія». Екзаменаційну комісію очолювала завідувач кафедри БТМ, професор Тетяна Пирог. У складі комісії були доценти кафедри: Вікторія Красінько, Оксана Скроцька, Юрій Пе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фінішували захисти бакалаврських робіт студентами кафедри біотехнології і мікробіології 21 червня 2018

У покращенні на сім позицій місця України у рейтингу інноваційних країн світу є частка і науковців університету

Як повідомляється на сайті Global Innovation Index, Україна у 2018 році піднялася на сім позицій у рейтингу інноваційних країн світу, зайнявши 43-тє місце після 50-го роком раніше. Рейтинг інноваційних країн світу складається з низки показників, кожний із яких також має свій індекс. За результатами оцінки цих показників Україна отримала індекс 38,...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У покращенні на сім позицій місця України у рейтингу інноваційних країн світу є частка і науковців університету 23 липня 2018