Н У Х Т

Співробітництво кафедри екології та збалансованого природокористування з європейськими колегами поглиблюється

27 червня 2018

Співробітництво кафедри екології та збалансованого природокористування з європейськими колегами поглиблюється

Кафедра екології та збалансованого природокористування упродовж останніх років активно співпрацює з науковцями з Чеської Республіки та Швеції у рамках проектів Жана Моне програми Європейського Союзу Еразмус+.

Науковці з Університету Масарика (Чехія) та Лундського університету (Швеція) беруть участь у літніх школах, що кафедра проводить другий рік поспіль, і діляться зі слухачами своїм досвідом.

У продовження активної співпраці колеги з Чехії запросили координатора проектів, професора Ігоря Якименка відвідати 14-у Літню Школу з Токсичних Сполук у Навколишньому Середовищі, що працювала 18-22 червня на базі Дослідницького центру RECETOX Університету Масарика (Брно, Чехія).

Крім колег із самого Центру школу вели провідні експерти з Німеччини, Швейцарії, Британії, Канади, Іспанії, Греції. Слухачі школи – від магістрів до досвідчених науковців – представники більшості європейських країн, США, Центральної Америки, Азії тощо (близько 40 осіб). Школа – платна і високопрофесійна, той випадок, коли за тиждень лекцій, дискусій і практик слухачі отримують геть новий рівень знань по проблемі. Акцентами цього року були: забруднення атмосферного повітря європейських міст, зміни клімату та концепція «розумного» міста (smart city). Окремим слухачам, у тому числі і професору Якименку, на конкурсній основі усі витрати на участь у Школі покрили гранти від Міністерства екології Чеської республіки (окрема подяка надійному партнеру кафедри екології та збалансованого природокористування з RECETOX, доктору Катерині Себковій та другу кафедри й колезі, доктору Сергію Кириленку за гарні рекомендації та підтримку співпраці з Центром).

RECETOX має технічне і методичне забезпечення світового рівня за значної фінансової підтримки фондів Європейського Союзу і що важливо, значною мірою орієнтований на співробітництво з країнами східної Європи. І кожний зацікавлений науковець з України може БЕЗКОШТОВНО використовувати будь-яке обладнання Центру для своїх досліджень, попередньо узгодивши з Центром свої плани та наміри (деталі дивіться на сайті Центру http://www.recetox.muni.cz/index-en.php).

RECETOX, як міжнародний дослідницький центр, оперує виключно англійською мовою. До речі, Брно – це місто з давніми науковими традиціями, де жив і творив католицький священик і засновник сучасної генетики Грегор Мендель, і де зараз є музей його абатства з висіяними рівними рядками «горошку Менделя».  

Тож, участь у Школі - це нові контакти, ідеї, знання та досвід, які безумовно, будуть сприяти подальшому активному міжнародному співробітництву кафедри з європейськими колегами. 

Опублікований: 27-06-2018
Читайте також:
Кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів презентує цикл лекцій для майбутніх вступників

Завідувачка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Тамара Носенко презентувала гостьову лекцію «Рослинні олії і жири для здорового харчування» здобувачам освіти Івано-франківського фахового коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ і Вінницького фахового коледжу НУХТ. Слухачі дізналися, що рослинні ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів презентує цикл лекцій для майбутніх вступників 07 березня 2025

«Ух ти» та «Ой» на біологічному тренінгу в НУХТ

Лютий традиційно вважається найбільш сумним місяцем зимового періоду, однак кафедра біотехнології і мікробіології НУХТ докорінно змінює ці застарілі поняття. Досить похмурий, зважаючи на погоду, день 2 лютого був ознаменований яскравою новинкою для майбутніх вступників – біологічним тренінгом, котрий не лише є цікавим і пізнавальним, але й допомага...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«Ух ти» та «Ой» на біологічному тренінгу в НУХТ 04 лютого 2019

Різдвяні подарунки своїми руками приготували студенти Кам’янець-Подільського коледжу харчової промисловості НУХТ

Різдвяні подарунки своїми руками приготували студенти 621 групи спеціальності 181 «Харчові технології» спеціалізації «Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів» Кам’янець-Подільського коледжу харчової промисловості НУХТ на заняттях гуртка «Юний технолог», куди їх запросила куратор Наталія Павельчук. Цими подарунк...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Різдвяні подарунки своїми руками приготували студенти Кам’янець-Подільського коледжу харчової промисловості НУХТ 19 грудня 2018

У Полтавському коледжі НУХТ - тиждень циклової комісії гуманітарних та соціально-економічних дисциплін

22-26 квітня 2019 року у Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ пройшов тиждень циклової комісії гуманітарних та соціально-економічних дисциплін. Викладачі комісії разом зі студентами коледжу провели цікаві і повчальні заходи. 22 квітня під керівництвом викладачів Надії Гагаєвої, Валерія Логвиненка та Олега Шерстюка студенти взяли участь у ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У Полтавському коледжі НУХТ - тиждень циклової комісії гуманітарних та соціально-економічних дисциплін 26 квітня 2019