Н У Х Т

Співробітництво кафедри екології та збалансованого природокористування з європейськими колегами поглиблюється

27 червня 2018

Співробітництво кафедри екології та збалансованого природокористування з європейськими колегами поглиблюється

Кафедра екології та збалансованого природокористування упродовж останніх років активно співпрацює з науковцями з Чеської Республіки та Швеції у рамках проектів Жана Моне програми Європейського Союзу Еразмус+.

Науковці з Університету Масарика (Чехія) та Лундського університету (Швеція) беруть участь у літніх школах, що кафедра проводить другий рік поспіль, і діляться зі слухачами своїм досвідом.

У продовження активної співпраці колеги з Чехії запросили координатора проектів, професора Ігоря Якименка відвідати 14-у Літню Школу з Токсичних Сполук у Навколишньому Середовищі, що працювала 18-22 червня на базі Дослідницького центру RECETOX Університету Масарика (Брно, Чехія).

Крім колег із самого Центру школу вели провідні експерти з Німеччини, Швейцарії, Британії, Канади, Іспанії, Греції. Слухачі школи – від магістрів до досвідчених науковців – представники більшості європейських країн, США, Центральної Америки, Азії тощо (близько 40 осіб). Школа – платна і високопрофесійна, той випадок, коли за тиждень лекцій, дискусій і практик слухачі отримують геть новий рівень знань по проблемі. Акцентами цього року були: забруднення атмосферного повітря європейських міст, зміни клімату та концепція «розумного» міста (smart city). Окремим слухачам, у тому числі і професору Якименку, на конкурсній основі усі витрати на участь у Школі покрили гранти від Міністерства екології Чеської республіки (окрема подяка надійному партнеру кафедри екології та збалансованого природокористування з RECETOX, доктору Катерині Себковій та другу кафедри й колезі, доктору Сергію Кириленку за гарні рекомендації та підтримку співпраці з Центром).

RECETOX має технічне і методичне забезпечення світового рівня за значної фінансової підтримки фондів Європейського Союзу і що важливо, значною мірою орієнтований на співробітництво з країнами східної Європи. І кожний зацікавлений науковець з України може БЕЗКОШТОВНО використовувати будь-яке обладнання Центру для своїх досліджень, попередньо узгодивши з Центром свої плани та наміри (деталі дивіться на сайті Центру http://www.recetox.muni.cz/index-en.php).

RECETOX, як міжнародний дослідницький центр, оперує виключно англійською мовою. До речі, Брно – це місто з давніми науковими традиціями, де жив і творив католицький священик і засновник сучасної генетики Грегор Мендель, і де зараз є музей його абатства з висіяними рівними рядками «горошку Менделя».  

Тож, участь у Школі - це нові контакти, ідеї, знання та досвід, які безумовно, будуть сприяти подальшому активному міжнародному співробітництву кафедри з європейськими колегами. 

Опублікований: 27-06-2018
Читайте також:
Педагогічну майстерність високого ґатунку демонструють наші викладачі

Доцент кафедри фізики та професійної безпеки Михайло Лазаренко у межах навчальної дисципліни «Фізика» прочитав відкриту лекцію на тему «Магнітне поле та його характеристика» для першокурсників-бакалаврів денної форми здобуття освіти спеціальності 101 «Екологія», освітньо-професійної програми «Екологія та екоменеджмент». Викладачу вдалося змістовно...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Педагогічну майстерність високого ґатунку демонструють наші викладачі 11 квітня 2025

Флешмоб «Чисте місто» в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ

У рамках відзначення «Міжнародного дня екологічних знань» студенти Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу і туризму нашого університету під керівництвом викладача екології Вікторії Волощук провели флешмоб «Чисте місто». Студенти, озброївшись рукавичками та пакетами для сміття прибирали вулицю. Сучасні процеси, пов'язані зі збільшенням ін...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Флешмоб «Чисте місто» в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ 25 квітня 2019

Чому варто отримати магістерський рівень вищої освіти…

Учасники робочих груп трьох освітньо-професійних програм кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції зустрілися у діджитал-просторі з майбутніми вступниками, які прагнуть досягти магістерського рівня вищої освіти в галузі харчових технологій. Здобувачам-бакалаврам було наголошено на важливості продовження освіти на другому (магістерськом...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Чому варто отримати магістерський рівень вищої освіти… 15 лютого 2024

Заочники-магістри удосконалюють технології за рахунок використання нетрадиційної сировини

5 червня на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбулися захисти курсових робіт з дисципліни «Інноваційні ресторанні технології» здобувачами вищої освіти заочної форми навчання освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технології в ресторанному господарстві». Захисти бул...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Заочники-магістри удосконалюють технології за рахунок використання нетрадиційної сировини 09 червня 2020