Н У Х Т

Співробітництво кафедри екології та збалансованого природокористування з європейськими колегами поглиблюється

27 червня 2018

Співробітництво кафедри екології та збалансованого природокористування з європейськими колегами поглиблюється

Кафедра екології та збалансованого природокористування упродовж останніх років активно співпрацює з науковцями з Чеської Республіки та Швеції у рамках проектів Жана Моне програми Європейського Союзу Еразмус+.

Науковці з Університету Масарика (Чехія) та Лундського університету (Швеція) беруть участь у літніх школах, що кафедра проводить другий рік поспіль, і діляться зі слухачами своїм досвідом.

У продовження активної співпраці колеги з Чехії запросили координатора проектів, професора Ігоря Якименка відвідати 14-у Літню Школу з Токсичних Сполук у Навколишньому Середовищі, що працювала 18-22 червня на базі Дослідницького центру RECETOX Університету Масарика (Брно, Чехія).

Крім колег із самого Центру школу вели провідні експерти з Німеччини, Швейцарії, Британії, Канади, Іспанії, Греції. Слухачі школи – від магістрів до досвідчених науковців – представники більшості європейських країн, США, Центральної Америки, Азії тощо (близько 40 осіб). Школа – платна і високопрофесійна, той випадок, коли за тиждень лекцій, дискусій і практик слухачі отримують геть новий рівень знань по проблемі. Акцентами цього року були: забруднення атмосферного повітря європейських міст, зміни клімату та концепція «розумного» міста (smart city). Окремим слухачам, у тому числі і професору Якименку, на конкурсній основі усі витрати на участь у Школі покрили гранти від Міністерства екології Чеської республіки (окрема подяка надійному партнеру кафедри екології та збалансованого природокористування з RECETOX, доктору Катерині Себковій та другу кафедри й колезі, доктору Сергію Кириленку за гарні рекомендації та підтримку співпраці з Центром).

RECETOX має технічне і методичне забезпечення світового рівня за значної фінансової підтримки фондів Європейського Союзу і що важливо, значною мірою орієнтований на співробітництво з країнами східної Європи. І кожний зацікавлений науковець з України може БЕЗКОШТОВНО використовувати будь-яке обладнання Центру для своїх досліджень, попередньо узгодивши з Центром свої плани та наміри (деталі дивіться на сайті Центру http://www.recetox.muni.cz/index-en.php).

RECETOX, як міжнародний дослідницький центр, оперує виключно англійською мовою. До речі, Брно – це місто з давніми науковими традиціями, де жив і творив католицький священик і засновник сучасної генетики Грегор Мендель, і де зараз є музей його абатства з висіяними рівними рядками «горошку Менделя».  

Тож, участь у Школі - це нові контакти, ідеї, знання та досвід, які безумовно, будуть сприяти подальшому активному міжнародному співробітництву кафедри з європейськими колегами. 

Опублікований: 27-06-2018
Читайте також:
Вражаюче плідно працюють на карантині учасники наукового гуртка «Biotech»

Карантин – не час засмучуватися і байдикувати. Це унікальна можливість нарешті знайти час на давно забуті хобі, переглянути улюблений серіал чи фільм ще раз або, взагалі, почати вивчати щось нове, будь це іноземна мова чи гра на піаніно. Окрім цього перспектива «закрити усі хвости» здається все більш заманливою, і більшість студентів це успішно роб...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вражаюче плідно працюють на карантині учасники наукового гуртка «Biotech» 24 квітня 2020

Наші здобувачки освіти представляють Україну на конкурсі у Парижі!

Цього тижня починає роботу Паризька сільськогосподарська виставка 2023, в рамках якої відбудуться змагання серед молодих європейців – Конкурс дегустації вин молодих спеціалістів. За сприяння Посольства Франції та корпорації Укрвинпром здобувачки освіти другого курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій Тетяна Рудь та Анастасія Галанін...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші здобувачки освіти представляють Україну на конкурсі у Парижі! 01 березня 2023

Магістранти опановують нанотехнології

Сучасна нанотехнологія є однією з найперспективніших галузей науки, адже дослідження властивостей наночастинок відкриває нові можливості для створення матеріалів із унікальними характеристиками Магістранти-хімтехнологи під керівництвом доцентки кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів, к.х.н. Галини Біл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Магістранти опановують нанотехнології 10 жовтня 2025

Інженер-технолог компанії «SiccaDania» прочитав гостьову лекцію нашим здобувачам

Доцентки кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Наталія Сабадаш та Олена Подобій запросили до університету інженера-технолога компанії «SiccaDania» Євгена Ребенка, який у рамках дисциплін «Інновації в технології харчових добавок та косметичних засобів», «Хімія та технологія харчових добавок», «Хімія та...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інженер-технолог компанії «SiccaDania» прочитав гостьову лекцію нашим здобувачам 09 грудня 2022