Н У Х Т

Спектроскопічні методи аналізу в фармації: лекція для магістрантів від фахівця-практика

20 жовтня 2022

Спектроскопічні методи аналізу в фармації: лекція для магістрантів від фахівця-практика

Корпорація «Артеріум» багато років співпрацює з кафедрою біотехнології та мікробіології. Зокрема, у межах дисципліни «Сучасні фармацевтичні технології», яку слухають здобувачі магістратури спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» освітньої програми «Фармацевтична біотехнологія». Співробітники та партнери «Артеріум» читають лекції майбутнім випускникам-біотехнологам на теми функціонування системи фармаконагляду, особливостей проходження співбесіди при прийомі на роботу, стрес-менеджементу тощо.

Нещодавно у магістрантів групи ФБ-1-2М під час лекції з сучасних фармацевтичних технологій (лектор – завідувач кафедри, д.т.н. Віктор Стабніков), відбулася зустріч із хіміком-аналітиком групи управління проєктами «Артеріум ЛТД», компанії-партнера «Артеріум» Михайлом Тимофієнком. Тема зустрічі – «Спектроскопічні методи аналізу в фармації».

Фахівець нагадав, що таке спектроскопія та які методи є найбільш використовувані. Розповів про абсорбційну спектроскопію в ультрафіолетовій і видимій області. Більшість спектроскопічних методик для субстанцій – це ідентифікація діючої речовини у готовому лікарському засобі; ідентифікація барвників, а для кількісного визначення діючих речовин вона використовується рідше. Ультрафіолетову спектроскопію використовують під час аналізу сумарних препаратів. Це препарати рослинного походження для яких не визначають конкретну, одну діючу речовину, а суму діючих речовин як клас, наприклад поліфеноли, флавоноїди.

Гість розповів, що зараз у європейській фармакопеї та у державній фармакопеї України є тенденція заміни ультрафіолетової спектроскопії, як методу кількісного визначення, на хроматографію або титрування. Втім, для готових лікарських засобів ультрафіолетова спектроскопія чудово себе показує.

Також студенти удосконалили знання про атомно-адсорбційну спектрометрію, визначили її суть та мету, дослідили використання різних методик. Розглянули більш специфічний метод аналізу – атомно-емісійну спектрометрію, яку використовують у новітньому методі ISPOS – спектроскопії з індуктивно-зв'язаною базою.

Магістрантам було цікаво дізнатися про види абсорбційної спектрометрії в ІЧ області (трансмісійна та ІЧ-спектрометрія з порушеним повним відбиттям), їх різницю та застосування, зокрема, для визначення поліморфізму цього методу, адже поліморфізм характерний для багатьох лікарських речовин.

Також магістранти ознайомились із методом флуорометрії. Дізналися про переваги та недоліки цього аналізу. Серед переваг: специфічність і вибірковість методу, що дозволяє визначати дуже малі концентрації речовин. Цей метод використовують для визначення чистоти та наявності алюмінію після миття обладнання. А також – в якості детектора у хроматографії.

Магістранти дуже вдячні Михайлу Тимофієнку за лекцію, а корпорації «Артеріум» та її партнерам за те, що неодноразово долучаються до організації освітніх заходів для студентів НУХТ. Подібні зустрічі зі спеціалістами є дуже важливі: саме під час них студенти мають змогу ознайомитись із практичними аспектами роботи та отримати належний рівень підготовки для майбутньої професійної діяльності на фармацевтичних підприємствах.  

Опублікований: 20-10-2022
Читайте також:
Наші викладачі беруть участь у тренінгах для харчового бізнесу

Аграрний Союз України та ГО «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів «СПОЖИВЧА ДОВІРА» за підтримки Уряду Нідерландів Kingdom of the Netherlands у рамках програми МАТРА «Зміцнення позицій НГО у регіонах як учасників реформування системи забезпечення безпеки харчової продукції, спрямованого на подолання корупції» та Громадської школ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші викладачі беруть участь у тренінгах для харчового бізнесу 13 серпня 2020

Широке коло питань обговорили учасники науково-практичної конференції «Проблеми управління підприємств у сучасних умовах»

21-22 квітня 2021 р. в університеті працювала ХVІІ Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми управління підприємств у сучасних умовах». Активними учасниками заходу стали викладачі, аспіранти, здобувачі бакалаврського та магістерського рівня вищої освіти кафедри економіки праці та менеджменту, яка організувала та провела конференцію. У цен...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Широке коло питань обговорили учасники науково-практичної конференції «Проблеми управління підприємств у сучасних умовах» 26 квітня 2021

Сучасні підходи до оцінювання терміну придатності харчових продуктів

На кафедрі експертизи харчових продуктів відбулося відкрите лекційне заняття доцентки кафедри Оксани Петруші. Тема лекції – «Прискорене тестування термінів зберігання». Лекційне заняття було присвячене сучасним, інноваційним підходам у методах ASTL (Accelerated Shelf-Life Testing) прискореного дослідження мінімального терміну придатності харчової ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сучасні підходи до оцінювання терміну придатності харчових продуктів 16 березня 2023