Н У Х Т

Спектроскопічні методи аналізу в фармації: лекція для магістрантів від фахівця-практика

20 жовтня 2022

Спектроскопічні методи аналізу в фармації: лекція для магістрантів від фахівця-практика

Корпорація «Артеріум» багато років співпрацює з кафедрою біотехнології та мікробіології. Зокрема, у межах дисципліни «Сучасні фармацевтичні технології», яку слухають здобувачі магістратури спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» освітньої програми «Фармацевтична біотехнологія». Співробітники та партнери «Артеріум» читають лекції майбутнім випускникам-біотехнологам на теми функціонування системи фармаконагляду, особливостей проходження співбесіди при прийомі на роботу, стрес-менеджементу тощо.

Нещодавно у магістрантів групи ФБ-1-2М під час лекції з сучасних фармацевтичних технологій (лектор – завідувач кафедри, д.т.н. Віктор Стабніков), відбулася зустріч із хіміком-аналітиком групи управління проєктами «Артеріум ЛТД», компанії-партнера «Артеріум» Михайлом Тимофієнком. Тема зустрічі – «Спектроскопічні методи аналізу в фармації».

Фахівець нагадав, що таке спектроскопія та які методи є найбільш використовувані. Розповів про абсорбційну спектроскопію в ультрафіолетовій і видимій області. Більшість спектроскопічних методик для субстанцій – це ідентифікація діючої речовини у готовому лікарському засобі; ідентифікація барвників, а для кількісного визначення діючих речовин вона використовується рідше. Ультрафіолетову спектроскопію використовують під час аналізу сумарних препаратів. Це препарати рослинного походження для яких не визначають конкретну, одну діючу речовину, а суму діючих речовин як клас, наприклад поліфеноли, флавоноїди.

Гість розповів, що зараз у європейській фармакопеї та у державній фармакопеї України є тенденція заміни ультрафіолетової спектроскопії, як методу кількісного визначення, на хроматографію або титрування. Втім, для готових лікарських засобів ультрафіолетова спектроскопія чудово себе показує.

Також студенти удосконалили знання про атомно-адсорбційну спектрометрію, визначили її суть та мету, дослідили використання різних методик. Розглянули більш специфічний метод аналізу – атомно-емісійну спектрометрію, яку використовують у новітньому методі ISPOS – спектроскопії з індуктивно-зв'язаною базою.

Магістрантам було цікаво дізнатися про види абсорбційної спектрометрії в ІЧ області (трансмісійна та ІЧ-спектрометрія з порушеним повним відбиттям), їх різницю та застосування, зокрема, для визначення поліморфізму цього методу, адже поліморфізм характерний для багатьох лікарських речовин.

Також магістранти ознайомились із методом флуорометрії. Дізналися про переваги та недоліки цього аналізу. Серед переваг: специфічність і вибірковість методу, що дозволяє визначати дуже малі концентрації речовин. Цей метод використовують для визначення чистоти та наявності алюмінію після миття обладнання. А також – в якості детектора у хроматографії.

Магістранти дуже вдячні Михайлу Тимофієнку за лекцію, а корпорації «Артеріум» та її партнерам за те, що неодноразово долучаються до організації освітніх заходів для студентів НУХТ. Подібні зустрічі зі спеціалістами є дуже важливі: саме під час них студенти мають змогу ознайомитись із практичними аспектами роботи та отримати належний рівень підготовки для майбутньої професійної діяльності на фармацевтичних підприємствах.  

Опублікований: 20-10-2022
Читайте також:
Фахівець зі сертифікації органічного виробництва в Україні за стандартами ЄС прочитав лекцію нашим здобувачам освіти

7 квітня 2021 року на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбулися гостьова онлайн-лекція та науковий семінар щодо органічного виробництва харчової продукції в Україні та її експорту в різні країни світу. Лекцію прочитав директор ТОВ «Органік стандарт» Сергій Галашевський. Компанія «Органік стандарт» здійснює сертифікацію ор...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фахівець зі сертифікації органічного виробництва в Україні за стандартами ЄС прочитав лекцію нашим здобувачам освіти 08 квітня 2021

Освітній процес європейської якості забезпечують викладачі кафедри маркетингу

На кафедрі маркетингу відбулося відкрите лекційне заняття доцента Вікторії Стеценко з дисципліни «Організація рекламної кампанії» для студентів спеціальності «Реклама та зв’язки з громадськістю». Лекційний матеріал був викладений на високому науково-методичному рівні, інформація була добре структурована, надана у чіткій послідовності із застосуван...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Освітній процес європейської якості забезпечують викладачі кафедри маркетингу 26 листопада 2018

Вступники вже подали до НУХТ понад 8 тисяч заяв

В Україні продовжується активна фаза вступної кампанії до закладів вищої освіти. За даними Інформаційної системи ВступОСВІТА.ua станом на четверту ранку 17 липня цьогорічні вступники вже подали до нашого університету 8344 заяв про вступ на навчання на програмах бакалавра і магістра. Аналізуючи дані системи ВступОСВІТА.ua вступники і батьки мають м...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вступники вже подали до НУХТ понад 8 тисяч заяв 17 липня 2019

Кейс від маркетологині про створення бренд-буку

Цикл гостьових лекцій для студентів кафедри маркетингу Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ, які навчаються за спеціальностями 075 «Маркетинг», 076 «Підприємництво торгівля та біржова діяльність», 061 «Реклама та зв’язки з громадськістю», продовжила спікерка Ольга Філіпас – маркетологиня, яка здійснила ефективний ребрендинг ТМ ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кейс від маркетологині про створення бренд-буку 24 листопада 2021