Н У Х Т

Про золотий стандарт на гостьовій лекції викладачки польського університету

21 лютого 2025

Про золотий стандарт на гостьовій лекції викладачки польського університету

Уже тривалий час в економічному просторі тривають дискусії, яка валюта найстабільніша та чого очікувати від сучасних нематеріальних форм валют. У розрізі цієї актуальності кафедра економіки і права запросила з гостьовою лекцією д.е.н., професорку кафедри управління Вищої Школи Економіки і Гуманістики (м. Бельсько-Бяла, Польща) Любов Жарову з темою «Повернення до золотого стандарту для сучасних економік: можливості та обмеження». Це стало можливістю для глибшого розуміння економічних процесів, які формувалися протягом історії, і для обговорення перспектив цього стандарту в умовах сучасної економіки.

Золотовалютний стандарт був важливою частиною глобальної фінансової системи протягом кількох століть, але з часом виникли питання щодо його ефективності та актуальності в наші дні. Золотий стандарт передбачав прив'язку валюти до золотого запасу, тобто кожна грошова одиниця мала свою реальну забезпеченість золотом. Цей стандарт допомагав забезпечити стабільність національних валют, оскільки кількість грошей в обігу була обмежена кількістю золота, яке країна могла зберігати. Тому він не дозволяв країнам безконтрольно збільшувати грошову масу, що, в свою чергу, знижувало ризики інфляції.

Одним із найбільших кроків до припинення використання золотовалютного стандарту стало його скасування в 1971 році, коли президент США Річард Ніксон оголосив про розрив зв'язку долара з золотом. Це поклало кінець Бреттон-Вудсівській системі, основаній на золотому забезпеченні валют. З того часу всі основні валюти стали фіатними, тобто вони більше не забезпечуються золотими резервами, а лише здатністю урядів підтримувати свою економіку. В сучасному світі невдала спроба повернутися до нього була у Зімбабве.

Сучасна економіка з її швидкими темпами розвитку, великими міжнародними фінансовими потоками та високим рівнем інфляції потребує більш гнучкого підходу до монетарної політики. Центральні банки, зокрема Федеральна резервна система США, мають можливість коригувати кількість грошей в обігу для регулювання економічних циклів, боротися з інфляцією або стимулювати економічне зростання. Золото, хоча й залишається важливим активом і втіленням вартості, вже не є основною основою світових фінансів.

Але чи має золотовалютний стандарт майбутнє в сучасних умовах? Питання залишається відкритим, але більшість економістів вважають, що повне повернення до цього стандарту є малоймовірним. У сучасній глобалізованій економіці, де швидкі трансакції та інновації в фінансових технологіях є нормою, золотий стандарт не може забезпечити ту гнучкість і адаптивність, яку потребує сучасний світ. Водночас, важливість золота як резервного активу, безумовно, зберігається.

Тема лекції посприяла обговоренню актуальних питань не лише для світу, а і для країни. Можна сказати, що золотовалютний стандарт, хоч і був ефективним в історичному контексті, сьогодні має обмежене застосування. У сучасному світі його місце займають більш адаптивні фінансові системи, але золото як символ стабільності та засіб накопичення вартості продовжує залишатися важливим елементом світової економіки. Проте, крім родовищ цінних металів і копалин стрімко зростає інтерес інвесторів до штучного інтелекту та розвитку віртуальних економічних процесів. Як ці процеси відобразяться в недалекому майбутньому для недотичного населення до інвестиційної діяльності досі визначень нема.

Скоро пані Любов завітає до наших здобувачів освіти з гостьовою лекцією на не менш актуальну тему, яка також матиме поле для роздумів, дискусії та обміну думками. Тож, слідкуйте за анонсами та долучайтеся!

Опублікований: 21-02-2025
Читайте також:
Про популярний продукт на відкритій лекції доцентки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Доцентка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Лариса Михонік прочитала відкриту лекцію з дисципліни «Загальні харчові технології» для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності «Біотехнології та біоінженерія». Тема лекції була присвячена технології макаронних виробів, продукту, який популярний у всьому світі. Мака...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про популярний продукт на відкритій лекції доцентки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 15 лютого 2023

У пошуку творчих, умотивованих вступників

Тривають презентативно-профорієнтаційні зустрічі зі старшокурсниками фахових коледжів НУХТ, ініційовані фахівцями Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності спільно з Приймальною комісією університету. Сьогоднішня аудиторія – викладачі й студенти випускових груп Львівського фахового коледжу харчових технологій та бізнесу НУХТ і ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У пошуку творчих, умотивованих вступників 10 січня 2025

Майбутні технологи харчових виробництв знайомляться з виробництвом крафтового пива

Студенти третього курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій (група ТХ-3-5) з наставницею, асистенткою кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Людмилою Бурченко відвідали крафтову пивоварню «BeerMaster Brevery» торгівельної мережі продовольчих супермаркетів «Сільпо», розташовану у ТЦ «Республіка» міста Києва. Здобув...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майбутні технологи харчових виробництв знайомляться з виробництвом крафтового пива 20 травня 2024

Інноваційним тематикам галузі присвячені дипломні проекти та кваліфікаційні роботи здобувачів кафедри технології молока і молочних продуктів

На кафедрі технології молока і молочних продуктів завершилися захисти здобувачів вищої освіти:– дипломних проєктів фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології», освітнього ступеня «Бакалавр», за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньою програмою «Харчові технології та інженерія» заочної форми навчання;– магістерських робіт фахі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інноваційним тематикам галузі присвячені дипломні проекти та кваліфікаційні роботи здобувачів кафедри технології молока і молочних продуктів 21 лютого 2020