Н У Х Т

Про традиції та перспективи харчових технологій – іноземною мовою

15 квітня 2024

Про традиції та перспективи харчових технологій – іноземною мовою

З позицій повсякдення, 90 років – це вік довгожительства людини. Одна з перших асоціацій – це дідусь або бабуся, оточені численними дітьми, онуками та правнуками, умудрені досвідом, але притому молоді в душі і завжди раді ділитися знаннями.

«Дев’яносторічна» наукова конференція – не виняток. Вона збирає навколо себе численних молодих учених, аспірантів і студентів, згуртованих спільною справою, завжди радих черпати інформацію з мудрих книг і лабіринтоподібних Інтернет-сайтів, а найголовніше – творити нове знання та нести його своїм послідовникам в Україні та за її межами.

Саме цій меті й було присвячено чергове засідання секції іноземних мов професійного спрямування у межах 90-ї, ювілейної наукової конференції «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті», яке відбулося 11 квітня 2024 року. Як і завжди, вразили різноманіттям тематики доповідей, каскади наукових термінів і чергування тональностей англійської професійної мови. Натхненницею засідання стала завідувачка кафедри іноземних мов професійного спрямування Галина Лук’янець.

Виголошені на секції 15 доповідей, попри відмінності за змістом, склали своєрідний ланцюжок. Варто змалювати лише декілька його «ланок» – виступів, супроводжуваних дуже добре виконаними презентаціями, у яких відбився принцип «мінімум символів – максимум сутності».

Першою виступила Злата Гарницька (наукова керівниця – Інна Форостюк), переконливо довівши, що хімія та харчова наука віддавна перебувають у тісному зв’язку і, отже, про властивості хімічних речовин і процесів, які відбуваються під час готування та споживання їжі, має знати кожен із нас. Тему хімії підхопив здобувач спеціальності «Екологія» Павло Онофрієнко (наукова керівниця – Інна Форостюк) та доречно ввів її в контекст охорони довкілля – об’єктом його дослідження став пошук альтернативних джерел енергії та, відповідно, зменшення шкідливих викидів у атмосферу.

Здавалося б, що може бути спільного у екології та готельно-ресторанного господарства? Дарія Лукашук на це запитання дала у своїй доповіді переконливу відповідь – актуальним є впровадження «зелених» технологій у роботу закладів індустрії гостинності, починаючи із застосування «економних» електроламп і посудомийних машин і завершуючи регулюванням вентиляції у приміщеннях.

Своє вагоме слово англійською мовою сказали й здобувачі-технологи різних років навчання. Четвертокурсник Дмитро Пінчук (наукова керівниця – Людмила Юрчук) у своїй доповіді запросив присутніх «скуштувати» хліба, випеченого з тіста, приготованого за інноваційною технологією, що стала предметом його доповіді, а також і кваліфікаційної бакалаврської роботи. Христина Погорела (наукова керівниця – Людмила Юрчук) науково й водночас образно обґрунтувала застосування ферменту трансглютамінази у харчових виробництвах: на її думку, ця речовина здатна не просто формувати хімічні зв’язки, а «зшивати» білки, забезпечуючи в’язкість і стабільність тіста, а також більш тривалий термін споживання хлібобулочних виробів.

Актуальну не лише для фізичного, а й психічного здоров’я нації тему у своїй доповіді порушила здобувачка факультету автоматизації і комп’ютерних систем Софія Яненко (наукова керівниця – Наталія Науменко). Лейтмотив її виступу – на тлі тривалої інформаційної війни, яка врешті-решт переросла у широкомасштабне вторгнення, проблема «діп-фейків», будучи усебічно осмисленою, покликана навчити людей відділяти правду від неправди, аналізувати отриману інформацію та робити належні висновки.

На сайті НУХТ, а також у соціальних мережах Фейсбук та Інстаграм було представлено й низку постерних доповідей, авторами яких були здебільшого здобувачі технологічних та інженерних спеціальностей.

Із хвилюванням і водночас із неабияким захватом журі секції, до якого увійшли авторитетні викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування, підбивали підсумки засідання. Обрати найкращих серед багатьох – це доволі складний, можна було би сказати, «квест», але врешті-решт призові місця розподілилися таким чином:

1 місце за усну доповідь «Wind energy: solving the problem of noise pollution of the environment» посів Павло Онофрієнко (група ЕК-1-3).
2 місце поділили Вікторія Гадайчук (доповідь – «Innovative developments in the dairy industry», група МО-4-3) та Дмитро Пінчук (доповідь – «An accelerated method of preparing dough», група ТХ-4-5).
«Бронза» секції дісталася Софії Яненко (доповідь – «Deepfakes: Threats and Countermeasures», група КН-2-4).

Двоє аспірантів та один майбутній бакалавр стали призерами постерного засідання:

1 місце – Олексій Шумило (доповідь – «Robotization of the food industry», група А-ННІТІ, 1 курс).
2 місце – Максим Кривошеєв (доповідь – «Revolutionizing Building Performance Simulation: A Retrospective Analysis of Dru Crawley's Four Decades of Influence», група А-ТІ, 1 курс).
3 місце – Андрій Іваницький (доповідь – «How the War in Ukraine Affects Food Security», група ХЕ-1-7, 1 курс).

Участь у конференції стала багатим джерелом досвіду в опануванні харчових технологій, питань біотехнології, інженерії – і водночас англійської фахової мови – як для здобувачів, так і для викладачів.

Опублікований: 15-04-2024
Читайте також:
Перший крок до успішного майбуття - вдалий вибір професії

22 лютого в Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ відбувся День відкритих дверей. До навчального закладу завітали випускники шкіл і професійно-технічних закладів освіти Полтави та Полтавської області, а також інших регіонів нашої країни. Колектив коледжу гостинно зустрічав майбутніх студентів, підготувавши для них та їх батьків цікаві през...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перший крок до успішного майбуття - вдалий вибір професії 25 лютого 2020

Розвиток компетенцій викладачів кафедри експертизи харчових продуктів

З 27 по 29 лютого відбулися заходи проєкту «Uni-Biz Bridge: сучасний викладач-2024» від компанії UGEN, у яких активну участь взяли доценти кафедри експертизи Богдан Пащенко і Вікторія Кійко. У ході проєкту розглянули теми: «Як сформувати особистий бренд викладача» від компанії SoftServe; «Work & Study: популярний тренд чи реальне рішення для р...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розвиток компетенцій викладачів кафедри експертизи харчових продуктів 04 березня 2024

В університеті триває вакцинація від COVID-19

В університеті триває вакцинація колективу від COVID-19. На початку червня мобільні медичні бригади здійснювали щеплення працівників вакциною «Comirnaty» від компанії «Pfizer-BioNTech». Згідно з нормами її використання, щеплені мали отримати другу дозу вакцини через 21 день після першого щеплення. Тож у перші дні липня мобільні медичні бригади зно...

ЧИТАТИ ДАЛІ

В університеті триває вакцинація від COVID-19 07 липня 2021

Міжнародна виробнича практика в Німеччині – унікальний досвід і кар’єрні можливості

Міжнародна практика відкриває широкі перспективи для студентів, зокрема можливість здобути унікальний професійний досвід у глобальному середовищі. Вона сприяє розвитку мовних і комунікативних навичок, адаптації до різних культур та опануванню сучасних методів роботи. Крім того, така практика може стати трампліном для подальшого навчання чи працевла...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Міжнародна виробнича практика в Німеччині – унікальний досвід і кар’єрні можливості 13 березня 2025