Н У Х Т

Про традиції та перспективи харчових технологій – іноземною мовою

15 квітня 2024

Про традиції та перспективи харчових технологій – іноземною мовою

З позицій повсякдення, 90 років – це вік довгожительства людини. Одна з перших асоціацій – це дідусь або бабуся, оточені численними дітьми, онуками та правнуками, умудрені досвідом, але притому молоді в душі і завжди раді ділитися знаннями.

«Дев’яносторічна» наукова конференція – не виняток. Вона збирає навколо себе численних молодих учених, аспірантів і студентів, згуртованих спільною справою, завжди радих черпати інформацію з мудрих книг і лабіринтоподібних Інтернет-сайтів, а найголовніше – творити нове знання та нести його своїм послідовникам в Україні та за її межами.

Саме цій меті й було присвячено чергове засідання секції іноземних мов професійного спрямування у межах 90-ї, ювілейної наукової конференції «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті», яке відбулося 11 квітня 2024 року. Як і завжди, вразили різноманіттям тематики доповідей, каскади наукових термінів і чергування тональностей англійської професійної мови. Натхненницею засідання стала завідувачка кафедри іноземних мов професійного спрямування Галина Лук’янець.

Виголошені на секції 15 доповідей, попри відмінності за змістом, склали своєрідний ланцюжок. Варто змалювати лише декілька його «ланок» – виступів, супроводжуваних дуже добре виконаними презентаціями, у яких відбився принцип «мінімум символів – максимум сутності».

Першою виступила Злата Гарницька (наукова керівниця – Інна Форостюк), переконливо довівши, що хімія та харчова наука віддавна перебувають у тісному зв’язку і, отже, про властивості хімічних речовин і процесів, які відбуваються під час готування та споживання їжі, має знати кожен із нас. Тему хімії підхопив здобувач спеціальності «Екологія» Павло Онофрієнко (наукова керівниця – Інна Форостюк) та доречно ввів її в контекст охорони довкілля – об’єктом його дослідження став пошук альтернативних джерел енергії та, відповідно, зменшення шкідливих викидів у атмосферу.

Здавалося б, що може бути спільного у екології та готельно-ресторанного господарства? Дарія Лукашук на це запитання дала у своїй доповіді переконливу відповідь – актуальним є впровадження «зелених» технологій у роботу закладів індустрії гостинності, починаючи із застосування «економних» електроламп і посудомийних машин і завершуючи регулюванням вентиляції у приміщеннях.

Своє вагоме слово англійською мовою сказали й здобувачі-технологи різних років навчання. Четвертокурсник Дмитро Пінчук (наукова керівниця – Людмила Юрчук) у своїй доповіді запросив присутніх «скуштувати» хліба, випеченого з тіста, приготованого за інноваційною технологією, що стала предметом його доповіді, а також і кваліфікаційної бакалаврської роботи. Христина Погорела (наукова керівниця – Людмила Юрчук) науково й водночас образно обґрунтувала застосування ферменту трансглютамінази у харчових виробництвах: на її думку, ця речовина здатна не просто формувати хімічні зв’язки, а «зшивати» білки, забезпечуючи в’язкість і стабільність тіста, а також більш тривалий термін споживання хлібобулочних виробів.

Актуальну не лише для фізичного, а й психічного здоров’я нації тему у своїй доповіді порушила здобувачка факультету автоматизації і комп’ютерних систем Софія Яненко (наукова керівниця – Наталія Науменко). Лейтмотив її виступу – на тлі тривалої інформаційної війни, яка врешті-решт переросла у широкомасштабне вторгнення, проблема «діп-фейків», будучи усебічно осмисленою, покликана навчити людей відділяти правду від неправди, аналізувати отриману інформацію та робити належні висновки.

На сайті НУХТ, а також у соціальних мережах Фейсбук та Інстаграм було представлено й низку постерних доповідей, авторами яких були здебільшого здобувачі технологічних та інженерних спеціальностей.

Із хвилюванням і водночас із неабияким захватом журі секції, до якого увійшли авторитетні викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування, підбивали підсумки засідання. Обрати найкращих серед багатьох – це доволі складний, можна було би сказати, «квест», але врешті-решт призові місця розподілилися таким чином:

1 місце за усну доповідь «Wind energy: solving the problem of noise pollution of the environment» посів Павло Онофрієнко (група ЕК-1-3).
2 місце поділили Вікторія Гадайчук (доповідь – «Innovative developments in the dairy industry», група МО-4-3) та Дмитро Пінчук (доповідь – «An accelerated method of preparing dough», група ТХ-4-5).
«Бронза» секції дісталася Софії Яненко (доповідь – «Deepfakes: Threats and Countermeasures», група КН-2-4).

Двоє аспірантів та один майбутній бакалавр стали призерами постерного засідання:

1 місце – Олексій Шумило (доповідь – «Robotization of the food industry», група А-ННІТІ, 1 курс).
2 місце – Максим Кривошеєв (доповідь – «Revolutionizing Building Performance Simulation: A Retrospective Analysis of Dru Crawley's Four Decades of Influence», група А-ТІ, 1 курс).
3 місце – Андрій Іваницький (доповідь – «How the War in Ukraine Affects Food Security», група ХЕ-1-7, 1 курс).

Участь у конференції стала багатим джерелом досвіду в опануванні харчових технологій, питань біотехнології, інженерії – і водночас англійської фахової мови – як для здобувачів, так і для викладачів.

Опублікований: 15-04-2024
Читайте також:
Викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування популяризують наш університет серед школярів

2 жовтня 2018 р. старший викладач кафедри іноземних мов професійного спрямування Людмила Юрчук зустрілася з випускниками ЗОШ І-ІІІ ступенів села Старі Петрівці, Вишгородського району Київської обл. Директорка школи Людмила Лушпей привітно зустріла нашого фахівця і запросила на зустріч із старшокласниками. Під час зустрічі Людмила Юрчук розповіла ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування популяризують наш університет серед школярів 03 жовтня 2018

Викладачі кафедри теплоенергетики та холодильної техніки відвідали CHILLVENTA 2018 (Німеччина)

Спільними зусиллями викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого НУХТ і ВГО «Спілка холодильщиків України» була організована поїздка на одну з найважливіших подій у світі штучного холоду, кондиціювання повітря та теплових насосів – виставку CHILLVENTA 2018, яка пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі кафедри теплоенергетики та холодильної техніки відвідали CHILLVENTA 2018 (Німеччина) 23 жовтня 2018

Практична підготовка здобувачів спеціальності «Хімічні технології та інженерія»

Студентське життя не обмежується одними лекціями. Щоб закріпити теоретичні знання здобувачеві вищої освіти необхідно отримати і практичний досвід роботи. Практика під час навчання – не лише можливість попрацювати за фахом, а й часто непоганий старт для подальшої професійної кар’єри. Щороку студенти 4 курсу спеціальності 161 «Хімічні технології та ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практична підготовка здобувачів спеціальності «Хімічні технології та інженерія» 22 лютого 2021

Кращі знавці англійської визначилися у І турі студентської олімпіади

В останні дні зими 25 студентів НУХТ взяли участь у І турі студентської олімпіади з англійської мови, проведеної кафедрою іноземних мов професійного спілкування. Студенти різних років навчання – від першокурсників до магістрів – проявили неабияку зацікавленість у події, долучилися навіть ті учасники, які попередньо не реєструвалися. Олімпіада вклю...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кращі знавці англійської визначилися у І турі студентської олімпіади 01 березня 2019