Н У Х Т

Приємне й повсякденне: відбулося планове засідання вченої ради університету

28 листопада 2024

Приємне й повсякденне: відбулося планове засідання вченої ради університету

28 листопада 2024 року у залі засідань відбулося планове засідання вченої ради університету.

Розпочали з приємного – ректор Олександр Шевченко вручив нагрудний знак «За особливі заслуги перед Національним університетом харчових технологій» та подяку керівнику відділу дидактики компанії «Фесто» Євгенію Риженку за вагомий внесок у розвиток та покращення навчального процесу. Пан Євген давно плідно співпрацює з нашим університетом, а нещодавно за його сприяння матеріально-технічна база Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого поповнилася комплектом навчальних станцій MPS.

Також ректор привітав колектив університету з вагомим здобутком – входженням НУХТ до першого рейтингу міждисциплінарних наукових досліджень від Times Higher Education та Schmidt Science Fellows. У рейтингу – всього одинадцять українських ЗВО, з них тільки три – столичні заклади вищої освіти, і серед них наш університет.

Далі перейшли до розгляду питань порядку денного.

Результати вибору здобувачами вищої освіти дисциплін вільного вибору у 2024-2025 н. р. проаналізувала начальниця навчального відділу Тетяна Янюк. Вона зазначила, що здобувачі освіти могли обирати дисципліни з різних каталогів і переліків: із загальноуніверситетського каталогу вибіркових дисциплін, який для бакалаврів включає 29 дисциплін, для магістрантів – 10 дисциплін і 9 дисциплін для докторів філософії; із загальноінститутських/факультетських каталогів і каталогів галузей знань або спеціальностей; із переліків і блоків вибіркових дисциплін освітніх програм. Так, загальна кількість дисциплін, запропонована для вибору здобувачам у весняному семестрі становила 472, в осінньому семестрі – 581, з яких здобувачами денної форми навчання обрано 252 і 261 дисципліну відповідно. Після аналізу результатів усіх етапів вибору дисциплін були створені збірні групи здобувачів – міжфакультетські/інститутські та загальноуніверситетські лекційні потоки й складений розклад навчальних занять за обраними дисциплінами.

Заслухавши й обговоривши доповідь, вчена рада ухвалила низку рішень щодо формування каталогів вибіркових дисциплін на наступний навчальний рік, а також доручила директорам інститутів, деканам факультетів, гарантам освітніх програм і завідувачам кафедр провести зустрічі зі здобувачами вищої освіти з метою ознайомлення їх із можливостями і порядком вибору дисциплін в університеті та визнання в університеті результатів неформального навчання здобувачів освіти та умови зарахування цих результатів як дисциплін за вибором.

Директорка Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету Олена Подобій представила підсумки моніторингу кадрового забезпечення підготовки здобувачів вищої освіти за освітніми програмами за даними ЄДЕБО. Було зазначено, що забезпечення відповідності науково-педагогічних працівників освітнім компонентам, які вони викладають, а також наявність у них досягнень у професійній діяльності відповідно пп. 37 і 38 Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності, є актуальною стратегічною задачею університету. Тому необхідно вести постійний контроль за дотриманням Ліцензійних умов науково-педагогічними працівниками та наявністю у викладачів не менше 4 пунктів досягнень у професійній діяльності за останні п’ять років і забезпечувати своєчасність подання достовірної оновленої інформації для внесення до ЄДЕБО двічі на рік.

Обговоривши це питання, вчена рада ухвалила ряд доручень директорам інститутів, деканам факультетів, завідувачам кафедр, гарантам освітніх програм і членам конкурсної комісії по відбору претендентів на заміщення вакантних посад.

Ґрунтовний аналіз результатів опитування здобувачів освіти щодо якості освітніх програм містився у доповіді першого проректора Володимира Ярового. Здобувачі оцінювали рівень викладання за окремими дисциплінами, чіткість і структурованість навчального матеріалу, рівень використання сучасних досягнень науки і світової практики під час викладання, методичне забезпечення і наповнення дистанційної платформи, достатність кількості відведених годин на лекції, лабораторні/практичні заняття, зрозумілість і чіткість критеріїв оцінювання, дотримання викладачами розкладу занять та їхнього таймінгу тощо.

Доповідач наголосив, що опитування – один із дієвих інструментів внутрішньої системи забезпечення якості освітньої діяльності університету. Тож виникає потреба у злагодженій роботі структурних підрозділів університету, викликана необхідністю використання цих результатів при оновленні робочих програм дисциплін, процедурі перегляду освітніх програм всіх рівнів і покращенні матеріально-технічної бази кафедр.

За результатами розгляду цього питання вчена рада прийняла кілька ухвал щодо врахування результатів опитувань здобувачів і випускників університету для оновлення змісту дисциплін та удосконалення методів їх викладання.

Проректорка з науково-педагогічної та виховної роботи Лариса Арсеньєва розповіла про плани по взаємодії з органами студентського самоврядування й Радою молодих вчених з питань моніторингу та забезпечення якості вищої освіти. Вона представила членів новообраної студентської ради університету й надала слово її голові Ярославу Вдовенку. Очільник студентського самоврядування ознайомив з найближчими запланованими студрадою заходами – розписування пряників для дітей, позбавлених батьківського піклування, та відвідування наших захисників, що знаходяться на лікуванні та реабілітації у шпиталі, та запросив усіх бажаючих долучатися до участі у них.

Наприкінці традиційно розглянули низку поточних питань. Зокрема надали дозвіл на проходження закордонних стажувань і практик здобувачам освіти факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка у Республіці Болгарія та магістранту Навчально-наукового інституту харчових технологій у Німеччині. А також підтримали клопотання колективу кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів щодо призначення доцента кафедри Олега Галенка гарантом нової магістерської освітньо-наукової програми, що розробляється на кафедрі.

На цьому порядок денний був вичерпаний, і голова вченої ради, ректор Олександр Шевченко закрив засідання, подякувавши колегам за плідну роботу й побажавши здоров’я, терпіння, наснаги і успішної сесії. Тримаємо стрій і працюємо далі!

Опублікований: 28-11-2024
Читайте також:
Свої наукові здобутки на розсуд колективу представив асистент кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

26 червня аспірантом кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Володимиром Польовиком був проведений науковий семінар «Удосконалення технології збивних холодних десертів підвищеної харчової цінності». Семінар відбувся у рамках звітування про роботу над кандидатською дисертацією. Протягом семінару науковець представив на розсуд кафедри...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Свої наукові здобутки на розсуд колективу представив асистент кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 27 червня 2019

Віват, магістри-хімтехнологи-2024!

На кафедрі технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів 14, 16, 20 і 21 лютого 2024 року відбулися публічні захисти 22 кваліфікаційних робіт здобувачами освітнього ступеня «Магістр» денної та заочної форм навчання за спеціальністю 161 «Хімічні технології та інженерія». Оцінювала роботи екзаменаційна комісія у склад...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Віват, магістри-хімтехнологи-2024! 27 лютого 2024

Як виробляти біопаливо на спиртових заводах розбиралися здобувачі освіти з гостьовим лектором

27 березня 2024 року на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбулася гостьова лекція «Виробництво біопалива на спиртових заводах» заступника директора з питань виробництва спирту ТОВ «ЛВН ЛІМІТЕД», к.т.н. Ярослова Боярчука.  До лекції також приєдналися магістранти-біотехнологи першого року навчання освітньої програми «Промислов...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як виробляти біопаливо на спиртових заводах розбиралися здобувачі освіти з гостьовим лектором 28 березня 2024

Мікробіологічну безпеку опановують здобувачі-харчовики

Продукти та напої, які ми вживаємо, є одними з основних факторів, що впливають на здоров’я та самопочуття людини. Цілком обґрунтованим є той факт, що споживачі почали звертати все більше уваги на якісний склад свого раціону, в тому числі значна увага приділяється мікробілогічному забрудненню продуктів і способам його попередження. Саме ці питання ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Мікробіологічну безпеку опановують здобувачі-харчовики 26 травня 2022