Н У Х Т

Приємне й повсякденне: відбулося планове засідання вченої ради університету

28 november 2024

Приємне й повсякденне: відбулося планове засідання вченої ради університету

28 листопада 2024 року у залі засідань відбулося планове засідання вченої ради університету.

Розпочали з приємного – ректор Олександр Шевченко вручив нагрудний знак «За особливі заслуги перед Національним університетом харчових технологій» та подяку керівнику відділу дидактики компанії «Фесто» Євгенію Риженку за вагомий внесок у розвиток та покращення навчального процесу. Пан Євген давно плідно співпрацює з нашим університетом, а нещодавно за його сприяння матеріально-технічна база Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого поповнилася комплектом навчальних станцій MPS.

Також ректор привітав колектив університету з вагомим здобутком – входженням НУХТ до першого рейтингу міждисциплінарних наукових досліджень від Times Higher Education та Schmidt Science Fellows. У рейтингу – всього одинадцять українських ЗВО, з них тільки три – столичні заклади вищої освіти, і серед них наш університет.

Далі перейшли до розгляду питань порядку денного.

Результати вибору здобувачами вищої освіти дисциплін вільного вибору у 2024-2025 н. р. проаналізувала начальниця навчального відділу Тетяна Янюк. Вона зазначила, що здобувачі освіти могли обирати дисципліни з різних каталогів і переліків: із загальноуніверситетського каталогу вибіркових дисциплін, який для бакалаврів включає 29 дисциплін, для магістрантів – 10 дисциплін і 9 дисциплін для докторів філософії; із загальноінститутських/факультетських каталогів і каталогів галузей знань або спеціальностей; із переліків і блоків вибіркових дисциплін освітніх програм. Так, загальна кількість дисциплін, запропонована для вибору здобувачам у весняному семестрі становила 472, в осінньому семестрі – 581, з яких здобувачами денної форми навчання обрано 252 і 261 дисципліну відповідно. Після аналізу результатів усіх етапів вибору дисциплін були створені збірні групи здобувачів – міжфакультетські/інститутські та загальноуніверситетські лекційні потоки й складений розклад навчальних занять за обраними дисциплінами.

Заслухавши й обговоривши доповідь, вчена рада ухвалила низку рішень щодо формування каталогів вибіркових дисциплін на наступний навчальний рік, а також доручила директорам інститутів, деканам факультетів, гарантам освітніх програм і завідувачам кафедр провести зустрічі зі здобувачами вищої освіти з метою ознайомлення їх із можливостями і порядком вибору дисциплін в університеті та визнання в університеті результатів неформального навчання здобувачів освіти та умови зарахування цих результатів як дисциплін за вибором.

Директорка Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету Олена Подобій представила підсумки моніторингу кадрового забезпечення підготовки здобувачів вищої освіти за освітніми програмами за даними ЄДЕБО. Було зазначено, що забезпечення відповідності науково-педагогічних працівників освітнім компонентам, які вони викладають, а також наявність у них досягнень у професійній діяльності відповідно пп. 37 і 38 Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності, є актуальною стратегічною задачею університету. Тому необхідно вести постійний контроль за дотриманням Ліцензійних умов науково-педагогічними працівниками та наявністю у викладачів не менше 4 пунктів досягнень у професійній діяльності за останні п’ять років і забезпечувати своєчасність подання достовірної оновленої інформації для внесення до ЄДЕБО двічі на рік.

Обговоривши це питання, вчена рада ухвалила ряд доручень директорам інститутів, деканам факультетів, завідувачам кафедр, гарантам освітніх програм і членам конкурсної комісії по відбору претендентів на заміщення вакантних посад.

Ґрунтовний аналіз результатів опитування здобувачів освіти щодо якості освітніх програм містився у доповіді першого проректора Володимира Ярового. Здобувачі оцінювали рівень викладання за окремими дисциплінами, чіткість і структурованість навчального матеріалу, рівень використання сучасних досягнень науки і світової практики під час викладання, методичне забезпечення і наповнення дистанційної платформи, достатність кількості відведених годин на лекції, лабораторні/практичні заняття, зрозумілість і чіткість критеріїв оцінювання, дотримання викладачами розкладу занять та їхнього таймінгу тощо.

Доповідач наголосив, що опитування – один із дієвих інструментів внутрішньої системи забезпечення якості освітньої діяльності університету. Тож виникає потреба у злагодженій роботі структурних підрозділів університету, викликана необхідністю використання цих результатів при оновленні робочих програм дисциплін, процедурі перегляду освітніх програм всіх рівнів і покращенні матеріально-технічної бази кафедр.

За результатами розгляду цього питання вчена рада прийняла кілька ухвал щодо врахування результатів опитувань здобувачів і випускників університету для оновлення змісту дисциплін та удосконалення методів їх викладання.

Проректорка з науково-педагогічної та виховної роботи Лариса Арсеньєва розповіла про плани по взаємодії з органами студентського самоврядування й Радою молодих вчених з питань моніторингу та забезпечення якості вищої освіти. Вона представила членів новообраної студентської ради університету й надала слово її голові Ярославу Вдовенку. Очільник студентського самоврядування ознайомив з найближчими запланованими студрадою заходами – розписування пряників для дітей, позбавлених батьківського піклування, та відвідування наших захисників, що знаходяться на лікуванні та реабілітації у шпиталі, та запросив усіх бажаючих долучатися до участі у них.

Наприкінці традиційно розглянули низку поточних питань. Зокрема надали дозвіл на проходження закордонних стажувань і практик здобувачам освіти факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка у Республіці Болгарія та магістранту Навчально-наукового інституту харчових технологій у Німеччині. А також підтримали клопотання колективу кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів щодо призначення доцента кафедри Олега Галенка гарантом нової магістерської освітньо-наукової програми, що розробляється на кафедрі.

На цьому порядок денний був вичерпаний, і голова вченої ради, ректор Олександр Шевченко закрив засідання, подякувавши колегам за плідну роботу й побажавши здоров’я, терпіння, наснаги і успішної сесії. Тримаємо стрій і працюємо далі!

Published on: 28-11-2024
Read also:
Поповнюють свої знання щодо органічних продуктів науковці кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Доцентка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Наталія Фалендиш взяла  участь у роботі конференції «Органік: знання, досвід, результат», яка відбулася 9 червня 2021 року у м. Києві на території Національного Експоцентру України у рамках Міжнародної агропромислової виставки «АГРО-2021» та Спеціалізованої виставки-ярмарку органіч...

READ YOURSELF

Поповнюють свої знання щодо органічних продуктів науковці кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 11 june 2021

Про авторське морозиво від відомого українського джелатер’є

13 травня 2022 року відомий український джелатер’є Массімо Джеларті на запрошення фахівців кафедри технології молока і молочних продуктів зустрівся з бакалаврами, магістрантами та аспірантами спеціальності 181 «Харчові технології» Навчально-наукового інституту харчових технологій і прочитав їм лекцію про сучасні тенденції розвитку виробництва автор...

READ YOURSELF

Про авторське морозиво від відомого українського джелатер’є 16 may 2022

З українськими вченими, які змінюють світ, познайомилися наші біотехнологи

20 грудня за підтримки АТ «Фармак» відбулася презентація книги відомого українського журналіста Юрія Марченка «Буде тобі наука: українські вчені, які змінюють світ», у якій взяли участь магістранти кафедри біотехнології і мікробіології (серед яких теж є юні дослідники) та викладачі, доцент Оксана Скроцька і асистент Лілія Ключки. Як зізнаються уча...

READ YOURSELF

З українськими вченими, які змінюють світ, познайомилися наші біотехнологи 23 december 2019

Лекція доцентки Жешувського університету (Польща) для здобувачів освіти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів у онлайн-форматі відбулася гостьова лекція «Effect of extract from chokeberry on the properties of stored potato starch gels» доцентки Жешувського університету (Польща) Грети Адамчик  для здобувачів освітнього ступеня «Магістр», освітніх  програм «Технології хліба, кондитерських, макарон...

READ YOURSELF

Лекція доцентки Жешувського університету (Польща) для здобувачів освіти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 20 october 2021