Н У Х Т

Принципи ESG та особливості HACCP за кордоном: гостьова лекція від професіонала

24 листопада 2023

Принципи ESG та особливості HACCP за кордоном: гостьова лекція від професіонала

Здобувачі бакалаврату освітньо-професійної програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» та магістратури освітньо-професійної програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» мали нагоду дізнатися про особливості принципів ESG і системи HACCP на харчових підприємствах за кордоном. Таку гостьову лекцію прочитала Юлія Лінько на люб’язне запрошення доцентки кафедри біотехнології і мікробіології Оксани Скроцької. Також до лекції доєдналась деканка факультету біотехнології та екологічного контролю Наталія Грегірчак, яка є лекторкою дисципліни «Мікробіологія санітарія і гігієна з основами НАССР».

Пані Юлія працює менеджеркою з якості у рітейл компанії «nu3», яка є виробником спортивного та функціонального харчування в Берліні. Вона – випускниця кафедри біотехнології і мікробіології і має великий досвід роботи у сфері харчової біотехнології.

На початку зустрічі гостя розповіла про свій кар’єрний шлях, починаючи від особливостей роботи за спеціальністю в Україні і завершуючи працевлаштуванням наших випускників за кордоном.

Далі здобувачі ознайомились із принципами ESG (environment, social and governance). ESG визначається як середовище (environmental), соціальні аспекти (social), та управління (governance). Це система принципів, яка використовується для оцінювання й урахування соціальної відповідальності та сталості в діяльності компаній і організацій. Застосування принципів ESG дозволяє компаніям створювати стійкі та відповідальні моделі бізнесу, що враховують не тільки економічний, але й соціальний та екологічний вплив їхньої діяльності. При цьому актуальність ESG-принципів постійно зростає, і їх необхідно враховувати при розробленні стратегії розвитку будь-якої компанії.

Потім перейшли до розгляду особливостей системи HACCP. Нині біотехнологи знають, що HACCP є системою управління якістю та безпекою харчових продуктів, яка спрямована на ідентифікацію, оцінювання і контроль ризиків, пов'язаних із безпечністю харчових продуктів. Ця система дозволяє уникнути, зменшити чи контролювати небезпеки, які можуть виникнути на кожному етапі харчового ланцюга. Але у далекому 2006 році, коли Юлія освоювала впровадження цієї системи на харчовому виробництві в Україні, то це було щось нове і невідоме.

Зараз система HACCP є міжнародним стандартом для забезпечення безпечності харчових продуктів. Однак, є деякі відмінності впровадження цієї системи в різних країнах. Так, у багатьох країнах існують національні стандарти та регуляції щодо безпеки харчових продуктів, які можуть мати відмінності від міжнародних стандартів HACCP. Також існують різні організації та системи сертифікації, які можуть використовуватися для підтвердження відповідності HACCP. Наприклад, в Європейському Союзі може використовуватися система FSSC 22000. У деяких країнах можуть існувати специфічні вимоги для окремих галузей харчової промисловості, які враховують особливості виробництва та ринку. І це все потрібно врахувати виробнику харчових продуктів при виході зі своєю продукцією на міжнародний ринок. При цьому, незважаючи на ці відмінності, базові принципи HACCP залишаються однаковими: ідентифікація небезпек, визначення критичних точок контролю, встановлення контрольних заходів і моніторинг їхньої ефективності.

У форматі жвавого діалогу час пролетів швидко і непомітно. Слухачі щиро вдячні пані Юлії Лінько за цікаву, змістовну та інформативну лекцію!

Опублікований: 24-11-2023
Читайте також:
З українськими вченими, які змінюють світ, познайомилися наші біотехнологи

20 грудня за підтримки АТ «Фармак» відбулася презентація книги відомого українського журналіста Юрія Марченка «Буде тобі наука: українські вчені, які змінюють світ», у якій взяли участь магістранти кафедри біотехнології і мікробіології (серед яких теж є юні дослідники) та викладачі, доцент Оксана Скроцька і асистент Лілія Ключки. Як зізнаються уча...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З українськими вченими, які змінюють світ, познайомилися наші біотехнологи 23 грудня 2019

Актуальні технології розроблення мобільних додатків на лекції викладача НУХТ

25 березня доцент кафедри інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки Микола Костіков прочитав гостьову лекцію з основ розроблення та дизайну мобільних додатків для здобувачів перших-третіх курсів спеціальності 122 «Комп'ютерні науки» Львівського фахового коледжу харчової і переробної промисловості НУХТ. Спочатку розглянули сучасні...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Актуальні технології розроблення мобільних додатків на лекції викладача НУХТ 26 березня 2025

«WorldSkills Ukraine» з компетенції «Кулінарне мистецтво» у Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ

28 листопада Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ відбувся І відбірковий (регіональний) етап Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WorldSkills Ukraine» з компетенції «Кулінарне мистецтво». У конкурсі взяли участь учні та студенти коледжу. Що цікаво – наважилися змагатися виключно юнаки, дівчата цього разу ут...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«WorldSkills Ukraine» з компетенції «Кулінарне мистецтво» у Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ 29 листопада 2019

Студенти кафедри готельно-ресторанної справи презентували свої оригінальні ідеї щодо тематичного оформлення столів

Щорічно між групами студентів 1 курсу спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» освітнього ступеня «бакалавр», у рамках лабораторних занять з дисципліни «Ресторанна справа», проводиться конкурс з тематичного оформлення столів до різних свят чи подій. Цього року марафон дружніх змагань розпочала група ГС-1-3. Студентами були обрані різні темат...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти кафедри готельно-ресторанної справи презентували свої оригінальні ідеї щодо тематичного оформлення столів 18 квітня 2018