Н У Х Т

Принципи ESG та особливості HACCP за кордоном: гостьова лекція від професіонала

24 листопада 2023

Принципи ESG та особливості HACCP за кордоном: гостьова лекція від професіонала

Здобувачі бакалаврату освітньо-професійної програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» та магістратури освітньо-професійної програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» мали нагоду дізнатися про особливості принципів ESG і системи HACCP на харчових підприємствах за кордоном. Таку гостьову лекцію прочитала Юлія Лінько на люб’язне запрошення доцентки кафедри біотехнології і мікробіології Оксани Скроцької. Також до лекції доєдналась деканка факультету біотехнології та екологічного контролю Наталія Грегірчак, яка є лекторкою дисципліни «Мікробіологія санітарія і гігієна з основами НАССР».

Пані Юлія працює менеджеркою з якості у рітейл компанії «nu3», яка є виробником спортивного та функціонального харчування в Берліні. Вона – випускниця кафедри біотехнології і мікробіології і має великий досвід роботи у сфері харчової біотехнології.

На початку зустрічі гостя розповіла про свій кар’єрний шлях, починаючи від особливостей роботи за спеціальністю в Україні і завершуючи працевлаштуванням наших випускників за кордоном.

Далі здобувачі ознайомились із принципами ESG (environment, social and governance). ESG визначається як середовище (environmental), соціальні аспекти (social), та управління (governance). Це система принципів, яка використовується для оцінювання й урахування соціальної відповідальності та сталості в діяльності компаній і організацій. Застосування принципів ESG дозволяє компаніям створювати стійкі та відповідальні моделі бізнесу, що враховують не тільки економічний, але й соціальний та екологічний вплив їхньої діяльності. При цьому актуальність ESG-принципів постійно зростає, і їх необхідно враховувати при розробленні стратегії розвитку будь-якої компанії.

Потім перейшли до розгляду особливостей системи HACCP. Нині біотехнологи знають, що HACCP є системою управління якістю та безпекою харчових продуктів, яка спрямована на ідентифікацію, оцінювання і контроль ризиків, пов'язаних із безпечністю харчових продуктів. Ця система дозволяє уникнути, зменшити чи контролювати небезпеки, які можуть виникнути на кожному етапі харчового ланцюга. Але у далекому 2006 році, коли Юлія освоювала впровадження цієї системи на харчовому виробництві в Україні, то це було щось нове і невідоме.

Зараз система HACCP є міжнародним стандартом для забезпечення безпечності харчових продуктів. Однак, є деякі відмінності впровадження цієї системи в різних країнах. Так, у багатьох країнах існують національні стандарти та регуляції щодо безпеки харчових продуктів, які можуть мати відмінності від міжнародних стандартів HACCP. Також існують різні організації та системи сертифікації, які можуть використовуватися для підтвердження відповідності HACCP. Наприклад, в Європейському Союзі може використовуватися система FSSC 22000. У деяких країнах можуть існувати специфічні вимоги для окремих галузей харчової промисловості, які враховують особливості виробництва та ринку. І це все потрібно врахувати виробнику харчових продуктів при виході зі своєю продукцією на міжнародний ринок. При цьому, незважаючи на ці відмінності, базові принципи HACCP залишаються однаковими: ідентифікація небезпек, визначення критичних точок контролю, встановлення контрольних заходів і моніторинг їхньої ефективності.

У форматі жвавого діалогу час пролетів швидко і непомітно. Слухачі щиро вдячні пані Юлії Лінько за цікаву, змістовну та інформативну лекцію!

Опублікований: 24-11-2023
Читайте також:
Спільний захист випускників кафедр ТОКТП і МАХФВ на здобуття освітнього ступеня «Бакалавр»

На спільному засіданні екзаменаційної комісії кафедр технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проєктування (ТОКТП) і машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв (МАХФВ) відбулися захисти кваліфікаційних робіт на здобуття освітнього ступеня «Бакалавр» зі спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» освітньо-професійної програм...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Спільний захист випускників кафедр ТОКТП і МАХФВ на здобуття освітнього ступеня «Бакалавр» 20 червня 2023

Лабораторне заняття з київськими ліцеїстами

Відповідальні по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга та доцентка Анастасія Чорна провели лабораторне заняття «Дослідження властивостей ферментів» з учнями Ліцею №142 м. Києва. Тема лабораторного заняття узгоджується з навчальним планом підготовки школярів. У межах презентації наш...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лабораторне заняття з київськими ліцеїстами 19 березня 2025

Вступників-2019 привітав Івано-Франківський коледж ресторанного сервісу і туризму НУХТ

В Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму нашого університету відбувся День відкритих дверей, у якому взяли участь учні шкіл та їх батьки Івано-Франківська, Надвірнянського району, м. Яремча, Городенківського, Тлумацького Долинського та інших районів, а також сусідніх областей. У ресторані-майстерні коледжу відбулася виставка-пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вступників-2019 привітав Івано-Франківський коледж ресторанного сервісу і туризму НУХТ 10 квітня 2019

Понад 7 тисяч бюджетних  місць мають виші для переведення вступників з контракту на бюджет

До 18 серпня 2018 року у вишах триватиме переведення вступників на освітній ступінь «бакалавр» («магістр» медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування) з контракту на бюджет. Для цього є понад 7 тисяч бюджетних  місць, на які вступники отримали рекомендації до зарахування, однак не підтвердили бажання там навчатися. Про це зазначив гене...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Понад 7 тисяч бюджетних місць мають виші для переведення вступників з контракту на бюджет 10 серпня 2018