Н У Х Т

Протягом 2018-го МОН планує підготувати законодавчу базу для дуального навчання

30 січня 2018

Протягом 2018-го МОН планує підготувати законодавчу базу для дуального навчання

Щоб повноцінно впровадити дуальне навчання в Україні, потрібно серйозно змінити законодавство – відповідні новації МОН готуватиме впродовж 2018 року. Про це повідомив перший заступник міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець під час прес-конференції, присвяченої дуальній освіті в Україні.

«Одна з найважчих проблем української вищої освіти – це відірваність від ринку праці. Ми зараз, наприклад, випускаємо багато інженерів, але наші підприємства мають проблему підбору кадрів, вони не можуть взяти випускника з дипломом магістра – він просто не готовий до роботи. Цю проблему треба вирішувати, і саме дуальне навчання є тією моделлю, яка найкраще придатна для цього. Але вона потребує дуже серйозної законодавчої роботи. Тому що все, що ми робимо зараз зі впровадження дуального навчання, це лише експеримент. Однак, гадаю, що відповідно до Концепції підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти, яку схвалила Колегія МОН, протягом 2018 року ми виконаємо основну роботу з правового забезпечення процесу», – зазначив Володимир Ковтунець.

Він підкреслив, що зміна законодавства під дуальну освіту потрібна була не лише в Україні. Зокрема, МОН зараз вивчає досвід 7 країн, в яких успішно працює дуальне навчання, і кожна з цих країн мала значно змінити своє законодавство.

Водночас перший заступник наголосив, що впровадження дуальної освіти – це також величезний обсяг роботи для вишів. Їм потрібно мати пул підприємств, які готові не просто брати студентів на роботу, а навчати їх - організовувати на робочому місці навчальний процес.

«Суть дуальної освіти полягає в тому, що студент з якогось моменту частину навчання проводить на робочому місці. Це не практика, а саме навчання, яке студент проходить працюючи. Це повноцінне виконання обов’язків, отримання заробітної плати і паралельне здобуття знань», – пояснив Володимир Ковтунець.

Таке навчання передбачає і повне використання кредитно-модульної системи, і формулювання результатів навчання, і визначення критеріїв оцінювання. Результати навчання так само впливатимуть на отримання студентом стипендії або можливість його відрахування.

Зауважимо, що наш університет вже розпочав напрацьовувати відповідні домовленості з підприємствами щодо запровадження дуальної освіти, за спеціальностями, у фахівцях з яких вони відчувають потребу. Деякі, приміром, корпорація «Оболонь», й самі виступають з подібною ініціативою.

Опублікований: 30-01-2018
Читайте також:
Спортивні висоти: наш здобувач посів І командне місце у Всеукраїнській першості з фехтування

20-21 січня у Києві відбувся юніорський чемпіонат України з фехтування на шаблях, учасниками якого були майже 70 спортсменів із шести областей. 21 січня у межах чемпіонату відбувся командний турнір, у якому на найвищу сходинку п’єдесталу піднялася збірна «Київ-1», яка у фінальному поєдинку за «золото» виграла у команди Миколаєва з рахунком 45:42. ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Спортивні висоти: наш здобувач посів І командне місце у Всеукраїнській першості з фехтування 26 січня 2024

Студенти Вінницького коледжу НУХТ – стипендіати міського голови

20 травня у Вінниці відбулося загальноміське свято обдарованої молоді «Талант-2019». Привітали юних вінничан із здобутками у навчанні, творчості та спорті вінницький міський голова Сергій Моргунов і заступник голови обласної державної адміністрації  Ігор Івасюк, які вручили молодим талантам почесні відзнаки та грошові премії за сумлінне навчання. ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти Вінницького коледжу НУХТ – стипендіати міського голови 21 травня 2019

У навчально-науковому комплексі університету шанують народні традиції

В Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму Національного університету харчових технологій викладач спецдисциплін Людмила Косовська разом зі студентами групи МРО-17 організували та провели Розколяду. Розколяда, насамперед, дарує людям духовне і душевне просвітлення, а з таким настроєм значно легше йти у роздуми і Великий піст. Ро...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У навчально-науковому комплексі університету шанують народні традиції 20 лютого 2019

На міжнародному рівні представила свої наукові здобутки старший викладач кафедри фізики

Плідною видалася осінь 2018 року для науковців кафедри фізики. Зокрема, старший викладач кафедри Інна Гуцало спільно з професором кафедри технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів Валерієм Манком, доцентом кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Наталею Романченко та доцентом кафедри вищої математики імені проф. Можара В.І....

ЧИТАТИ ДАЛІ

На міжнародному рівні представила свої наукові здобутки старший викладач кафедри фізики 06 грудня 2018