Н У Х Т

Справжній виклик для науковця: магістранти працюють над науковою частиною своєї кваліфікаційної роботи

22 листопада 2023

Справжній виклик для науковця: магістранти працюють над науковою частиною своєї кваліфікаційної роботи

Магістрантка групи ПФБ-1-1м Анастасія Охмакевич, що навчається за освітньою програмою «Промислова та фармацевтична біотехнологія», працює над магістерською роботою, тема якої – «Біологічна активність поверхнево-активних речовин, синтезованих Rhodococcus erythropolis ІМВ Ac-5017 за наявності дріжджів роду Saccharomyces». Таким чином, в одному ферментері передбачається присутність одразу двох мікроорганізмів – прокаріотів і еукаріотів.

У природних умовах мікроорганізми живуть у складі спільнот, між ними виникають різні типи взаємодій – конкуренція або кооперація. R. erythropolis ІМВ Ac-5017 та S. cerevisiae БТМ-1 конкурують за субстрат, тому продуцент у відповідь на присутність індуктора у середовищі культивування синтезує такі поверхнево-активні речовини (ПАР), які характеризуються більш високою біологічною активністю: антимікробною, антиадгезивною та здатністю до руйнування біоплівок.

Утворені ПАР мають дуже широкі перспективи використання, зокрема, їх можна застосовувати як надзвичайно ефективний і до того ж екологічно безпечний компонент мийно-дезінфікувальних засобів для оброблення поверхонь.

Тематика магістрантки є науково-дослідною, тому наразі вона проводить експерименти, присвячені кращому розумінню закономірностей дії ПАР на бактеріальні та дріжджові тест-культури (Escherichia coli IEM-1, Bacillus subtilis БТ-2, Staphylococcus aureus БМС-1, Pseudomonas sp. MI-2, Candida albicans Д-6, Candida utilis БВС-65, а також дії на сам мікроорганізм-індуктор - S. cerevisiae БТМ-1). Цікавим також є дослідження дієвості комплексу поверхнево-активних речовин та ефірної олії чайного дерева.

У своїй науковій подорожі до розуміння взаємодії між прокаріотами та еукаріотами здобувачкою освіти виявлено великий потенціал у використанні поверхнево-активних речовин, які синтезуються у такому співіснуванні.

Бажаємо Анастасії успіху у її дослідженнях!

Опублікований: 22-11-2023
Читайте також:
Технологи ознайомилися з кулінарними трендами на 2024 рік

Американська National Restaurant Association представила Кулінарний прогноз на 2024 рік, складений за оцінкою понад 1500 професіональних кулінарів. Рейтинг «найгарячіших» трендів має 120 позицій у 7 категоріях: страви, інгредієнти, смаки, приправи, напої, алкогольні напої, макротренди, для подальшого прогнозування «зірок» меню. Аналіз рейтингу доз...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Технологи ознайомилися з кулінарними трендами на 2024 рік 16 листопада 2023

Мотивацію до дії від успішних підприємців отримали наші студенти…

Студенти-управлінці персоналом як майбутні консультанти з питань самозайнятості та організації власної справи отримали свіжу порцію підприємницьких лайфхаків у проекті StartUP Club, створеному Інститутом податкових реформ, Фундацією креативних індустрій та Європейською молодіжною лігою. П’ять успішних підприємців поділились власними історіями успі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Мотивацію до дії від успішних підприємців отримали наші студенти… 06 лютого 2018

Навчальна практика обліковців

Здобувачі освіти, що навчаються за освітньо-професійною програмою «Диджитал облік і оподаткування» у Львівському фаховому коледжі харчової і переробної промисловості НУХТ успішно пройшли навчальну практику з дисципліни «Фінансовий облік». У сучасному світі, де технології змінюються зі швидкістю світла, а світ фінансів стає все більш цифровим, прос...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Навчальна практика обліковців 09 липня 2025

Marketing promotion policy. Мodern life hacks: найцікавіше від здобувачів кафедри маркетингу

Цього разу зустріч студентського наукового гуртка «Інтелектуал» кафедри маркетингу була особливою – усі свої здобутки юні маркетологи і маркетологині представили англійською мовою. Зустріч виявилась цікавою для здобувачів спеціальностей 075 «Маркетинг», 076 «Підприємництво та торгівля» і 061 «Журналістика» (освітньої програми «Реклама та зв’язки з ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Marketing promotion policy. Мodern life hacks: найцікавіше від здобувачів кафедри маркетингу 10 червня 2024