Н У Х Т

Ще одне актуальне дослідження готове до захисту

18 вересня 2023

Ще одне актуальне дослідження готове до захисту

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбулося розширене засідання, де заслухали звіт щодо результатів дисертаційної роботи «Удосконалення технологій пряно-жирових сумішей з сировини рослинного та тваринного походження» здобувачки наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 181 «Харчові технології» Альони Очеретної. Наукова керівниця – професорка, докторка технічних наук Наталія Фролова.

До семінару долучилися науковці інших кафедр – доцентка кафедри технології м’яса та м’ясних продуктів, к.т.н. Оксана Топчій; завідувачка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів, д.т.н., професорка Тамара Носенко та доцентка цієї ж кафедри, к.т.н. Ірина Радзієвська.

Основною метою дисертаційної роботи є розроблення технологій та обґрунтування технологічних режимів виготовлення пряно-олійних сумішей із натуральних жирів рослинного та тваринного походження. Всі присутні були одностайні – робота актуальна і затребувана, адже натуральні ароматичні суміші ще й на жировій основі в Україні практично не виробляються.

У роботі:

- вперше науково обґрунтовано склад купажу олій: соняшникової олії, олії рижію та кунжутної олії з максимально наближеним жиро-кислотним складом до рекомендованих норм, приємною смакоароматичною палітрою;

- науково підтверджено вибір композиції прянощів: шавлії, гвоздики, коріандру, кропу, бодяну за вмістом жиророзчинних біологічно-активних речовин (БАР) і смакоароматичною гармонією для приготування пряно-олійної суміші в технології пряно-олійної помади;

- вперше запропоновано та експериментально підтверджено ефективність дворазового екстрагування вакуумуванням за науково обґрунтованими режимами та співвідношенням купажу олія – композиція прянощів, що забезпечує максимальну екстракцію БАР, приємний пряний смак та аромат;

- науково доведено перспективність використання страусиного жиру як екстрагента БАР прянощів для отримання масляно-пряної помадки з реалізацією в умовах ресторанного господарства;

- вперше запропоновано та експериментально підтверджено ефективність дворазового анфлеражу за науково обґрунтованими режимами та співвідношенням страусиний жир – композиція прянощів, що забезпечує максимальну екстракцію БАР, приємний пряний смак та аромат.

Нові підходи, які були впровадженні, дозволять зберегти більше корисних компонентів у сумішах і підвищити їхню стійкість та натуральність. Дослідження здобувачки довели важливість використання натуральних жирів для створення продуктів, що відповідають сучасним вимогам здорового харчування.

Присутні наголосили, що дослідження Альони Очеретної виконані сумлінно, відповідально, під час проведення наукових експериментів найбільш вагомі результати були викладені у вигляді статей, тез та інших наукових публікацій.

Рецензентки, доцентки Оксана Топчій та Ірина Радзієвська дали зауваження, звернули увагу на певні неточності і похибки, що не зменшують цінність роботи та побажали все якнайшвидше виправити і рекомендували дисертаційну роботу до захисту у разовій спеціалізованій раді.

Завідувачка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, професорка Олександра Нєміріч звернула увагу, що робота завершена, актуальна й рекомендувала використати результати для розширення асортименту харчових виробів, у тому числі, функціонального призначення у закладах харчування, що дає змогу забезпечити високу їх конкурентоспроможність.

Наукова керівниця здобувачки, професорка Наталія Фролова зазначила, що під час виконання дисертаційної роботи Альона Очеретна була ініціативною, проявила творчий підхід до розв’язання наукових задач. Роботу викладено логічно, послідовно, вона має цілісність, методичну завершеність, наукову та практичну цінність.

Рішення учасників семінару було одностайним – дисертаційне дослідження «Удосконалення технологій пряно-жирових сумішей з сировини рослинного та тваринного походження» рекомендувати до захисту , а його авторка Альона Очеретна заслуговує присвоєння вченого ступеня доктора філософії в галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».

Бажаємо здобувачці успішного представлення роботи у разовій спеціалізованій раді!

Опублікований: 18-09-2023
Читайте також:
У сучасний і захоплюючий світ нанотехнологій продовжують занурюватися здобувачі-біотехнологи

Минулого тижня здобувачі-біотехнологи відвідали онлайн-лекцію доктора технічних наук, директора Інституту наноматеріалів А. Дрекселя (Університет Дрекселя, США), професора Юрія Гогоці. Лекція була присвячена наноматеріалу графену. Цього тижня здобувачі бакалаврату та ступеня «Доктор філософії» з біотехнології разом із лекторкою дисципліни «Методи м...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У сучасний і захоплюючий світ нанотехнологій продовжують занурюватися здобувачі-біотехнологи 16 березня 2023

До нових викликів цифрового світу готуються студенти-управлінці

25 квітня у Міжнародному виставковому центрі відбувся iForum Інтернет-діячів – наймасштабніша офлайн-конференція східної Європи, яка проводиться на волонтерських засадах активними ІТ-компаніями вже вдесяте, і цьогоріч зібрала рекордні 13000 відвідувачів. Студенти та викладачі Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ не могли залиш...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До нових викликів цифрового світу готуються студенти-управлінці 26 квітня 2018

Кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції готується до Днів гостинності

25 жовтня доцент Ірина Силка та асистент Ганна Березова відвідали Київський державний коледж туризму та готельного господарства. Викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції ознайомили  студентів коледжу з особливостями підготовки фахівців за спеціальністю 181 «Харчові технології» освітніх ступенів «бакалавр» і «магістр». Моло...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції готується до Днів гостинності 28 жовтня 2019

Студенти кафедри теплоенергетики та холодильної техніки – переможці Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Холодильні машини і установки»

Нещодавно на базі  факультету низькотемпературної техніки та інженерної механіки Одеської національної академії харчових технологій відбувся ІІ тур Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності 142 «Холодильні машини і установки», де наш університет представляли студенти кафедри теплоенергетики та холодильної техніки. Цього року у ІІ етап...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти кафедри теплоенергетики та холодильної техніки – переможці Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Холодильні машини і установки» 15 травня 2018