Н У Х Т

У сучасний і захоплюючий світ нанотехнологій продовжують занурюватися здобувачі-біотехнологи

16 березня 2023

У сучасний і захоплюючий світ нанотехнологій продовжують занурюватися здобувачі-біотехнологи

Минулого тижня здобувачі-біотехнологи відвідали онлайн-лекцію доктора технічних наук, директора Інституту наноматеріалів А. Дрекселя (Університет Дрекселя, США), професора Юрія Гогоці. Лекція була присвячена наноматеріалу графену. Цього тижня здобувачі бакалаврату та ступеня «Доктор філософії» з біотехнології разом із лекторкою дисципліни «Методи молекулярної біотехнології» та «Мікробні технології наночасток благородних металів» Оксаною Скроцькою прослухали наступну лекцію Юрія Гогоці, яка стосувалась новітнього наноматеріалу максену (Mxenes), відкритого лише у 2011 році.

Юрій Гогоці зі своєю дослідною групою та колегами бере безпосередню участь у дослідженнях, а також поширює матеріали новітніх відкриттів. Лектор дуже змістовно доповів про складові, переваги, особливості та про сфери застосування наноматеріалу.

Максени – це двовимірні карбіди та нітриди перехідних матеріалів товщиною лише три-п’ять атомів із винятково новими властивостями. Проривний наноматеріал максен можна одержати значно дешевшим способом, ніж раніше відкритий графен. До того ж експериментально встановлено, що провідність максену є вищою порівняно з графеном. Приголомшливим є те, що максени можна отримувати в 100-грамових кількостях безпосередньо в лабораторних умовах за один синтез, а в промислових умовах – 1 кг! Це відкриття дає змогу широко впроваджувати використання наноматеріалів для виготовлення електронних приладів і деталей, очищенні питної води. Крім того, існує перспектива застосування максенів у біомедицині та біоінженерії.

Здобувачам освіти цікаво було почути про можливості редагування, перебудови та повної зміни структури наноматеріалів, задля розкриття нових і вражаючих можливостей їх використання не тільки в електроніці, оптиці, але і в ширших сферах науки.

Науковець мотивував наших здобувачів до досліджень: «Не варто боятися помилятись. Адже помилившись, у вас з’являється шанс знайти щось більше та важливіше, ніж те, що ви шукали з самого початку».

Наприкінці лекції слухачі змогли задати свої питання та отримали на них відповіді. Здобувачі освіти щиро вдячні Юрію Гогоці за приклад наполегливої праці, натхнення та ще більший викликаний інтерес до науки!

Опублікований: 16-03-2023
Читайте також:
Конкурс на кращу рекламу

У Смілянському коледжі харчових технологій НУХТ в межах декади фахових дисциплін економічного циклу відбувся Конкурс на кращу рекламу серед студентів другого та третього курсів спеціальності «Маркетингова діяльність». Організували захід викладачі комісії фахових дисциплін економічного циклу Лариса Орленко та Марина Соколан. До складу журі увійшли:...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Конкурс на кращу рекламу 22 лютого 2018

Пізнавальне дозвілля першокурсників-підприємців

Здобувачі освіти групи ЦБ-1-14, що навчаються за освітньо-професійною програмою «Цифрові бізнес-технології у підприємництві», разом із наставницею, старшою викладачкою кафедри економічної теорії Тетяною Швед завершили минулий тиждень цікавою екскурсією до Історико-меморіального музею Михайла Грушевського, що знаходиться зовсім поруч з університетом...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Пізнавальне дозвілля першокурсників-підприємців 23 вересня 2024

Магістранти дізнаються про інновації в технології виробництва цукру

Науковці Інституту продовольчих ресурсів НААН України розпочали читати традиційні гостьові лекції для здобувачів освітнього ступеня «магістр» освітньо-професійної програми «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води у промислових та крафтових виробництвах». 7 жовтня старший науковий співробітник Інституту, к.т.н. Сергій Ткаченко прочитав д...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Магістранти дізнаються про інновації в технології виробництва цукру 10 жовтня 2024

English Speaking Club до 140-річчя НУХТ

Викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування провели зі студентами перших курсів до 140-ї річниці заснування університету історичні читання в рамках English Speaking Club. National University of Food Technologies – 140 Anniversary – Some Historical Pages – саме це питання було аджентою під час чергового English Speaking Club. Старша ви...

ЧИТАТИ ДАЛІ

English Speaking Club до 140-річчя НУХТ 16 жовтня 2024