Н У Х Т

У сучасний і захоплюючий світ нанотехнологій продовжують занурюватися здобувачі-біотехнологи

16 березня 2023

У сучасний і захоплюючий світ нанотехнологій продовжують занурюватися здобувачі-біотехнологи

Минулого тижня здобувачі-біотехнологи відвідали онлайн-лекцію доктора технічних наук, директора Інституту наноматеріалів А. Дрекселя (Університет Дрекселя, США), професора Юрія Гогоці. Лекція була присвячена наноматеріалу графену. Цього тижня здобувачі бакалаврату та ступеня «Доктор філософії» з біотехнології разом із лекторкою дисципліни «Методи молекулярної біотехнології» та «Мікробні технології наночасток благородних металів» Оксаною Скроцькою прослухали наступну лекцію Юрія Гогоці, яка стосувалась новітнього наноматеріалу максену (Mxenes), відкритого лише у 2011 році.

Юрій Гогоці зі своєю дослідною групою та колегами бере безпосередню участь у дослідженнях, а також поширює матеріали новітніх відкриттів. Лектор дуже змістовно доповів про складові, переваги, особливості та про сфери застосування наноматеріалу.

Максени – це двовимірні карбіди та нітриди перехідних матеріалів товщиною лише три-п’ять атомів із винятково новими властивостями. Проривний наноматеріал максен можна одержати значно дешевшим способом, ніж раніше відкритий графен. До того ж експериментально встановлено, що провідність максену є вищою порівняно з графеном. Приголомшливим є те, що максени можна отримувати в 100-грамових кількостях безпосередньо в лабораторних умовах за один синтез, а в промислових умовах – 1 кг! Це відкриття дає змогу широко впроваджувати використання наноматеріалів для виготовлення електронних приладів і деталей, очищенні питної води. Крім того, існує перспектива застосування максенів у біомедицині та біоінженерії.

Здобувачам освіти цікаво було почути про можливості редагування, перебудови та повної зміни структури наноматеріалів, задля розкриття нових і вражаючих можливостей їх використання не тільки в електроніці, оптиці, але і в ширших сферах науки.

Науковець мотивував наших здобувачів до досліджень: «Не варто боятися помилятись. Адже помилившись, у вас з’являється шанс знайти щось більше та важливіше, ніж те, що ви шукали з самого початку».

Наприкінці лекції слухачі змогли задати свої питання та отримали на них відповіді. Здобувачі освіти щиро вдячні Юрію Гогоці за приклад наполегливої праці, натхнення та ще більший викликаний інтерес до науки!

Опублікований: 16-03-2023
Читайте також:
День гостинності Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ

25 березня учні-старшокласники відвідали День гостинності, який вперше організовували студенти та викладачі 10 випускових  кафедр Навчально-наукового інституту харчових технологій. На цей захід були запрошені випускники професійних ліцеїв і шкіл України та їх батьки. Наші майбутні студенти змогли ознайомитися з матеріально-технічною базою інституту...

ЧИТАТИ ДАЛІ

День гостинності Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ 26 березня 2019

Третьокурсники-біотехнологи оцінили переваги очного опанування дисципліни «Загальна мікробіологія і вірусологія»

Наші здобувачі-біотехнологи з нетерпінням чекали, коли знову побачать мікроорганізми не на екрані комп’ютера, а в реальному житті. І цей день настав – 7 вересня 2022 року в лабораторіях кафедри біотехнології і мікробіології на занятті із «Загальної мікробіології і вірусології» третьокурсники почали напрацювання навичок роботи з культурами мікроорга...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Третьокурсники-біотехнологи оцінили переваги очного опанування дисципліни «Загальна мікробіологія і вірусологія» 13 вересня 2022

Digital-Великдень на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка

До світлого свята Великодня факультет готельно-ресторанного та туристичного бізнесу (ГРТБ) імені проф. В.Ф. Доценка ініціював Digital-Великдень. Свято Великодня символізує нове життя, надію, перемогу добра над злом. Саме у темні часи особливе значення має світле свято людяності та небайдужості, а символи цього свята прикрашають святковий стіл кожн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Digital-Великдень на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка 14 травня 2024

English Speaking Club до 140-річчя НУХТ

Викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування провели зі студентами перших курсів до 140-ї річниці заснування університету історичні читання в рамках English Speaking Club. National University of Food Technologies – 140 Anniversary – Some Historical Pages – саме це питання було аджентою під час чергового English Speaking Club. Старша ви...

ЧИТАТИ ДАЛІ

English Speaking Club до 140-річчя НУХТ 16 жовтня 2024