Н У Х Т

Ще одне актуальне дослідження готове до захисту

18 september 2023

Ще одне актуальне дослідження готове до захисту

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбулося розширене засідання, де заслухали звіт щодо результатів дисертаційної роботи «Удосконалення технологій пряно-жирових сумішей з сировини рослинного та тваринного походження» здобувачки наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 181 «Харчові технології» Альони Очеретної. Наукова керівниця – професорка, докторка технічних наук Наталія Фролова.

До семінару долучилися науковці інших кафедр – доцентка кафедри технології м’яса та м’ясних продуктів, к.т.н. Оксана Топчій; завідувачка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів, д.т.н., професорка Тамара Носенко та доцентка цієї ж кафедри, к.т.н. Ірина Радзієвська.

Основною метою дисертаційної роботи є розроблення технологій та обґрунтування технологічних режимів виготовлення пряно-олійних сумішей із натуральних жирів рослинного та тваринного походження. Всі присутні були одностайні – робота актуальна і затребувана, адже натуральні ароматичні суміші ще й на жировій основі в Україні практично не виробляються.

У роботі:

- вперше науково обґрунтовано склад купажу олій: соняшникової олії, олії рижію та кунжутної олії з максимально наближеним жиро-кислотним складом до рекомендованих норм, приємною смакоароматичною палітрою;

- науково підтверджено вибір композиції прянощів: шавлії, гвоздики, коріандру, кропу, бодяну за вмістом жиророзчинних біологічно-активних речовин (БАР) і смакоароматичною гармонією для приготування пряно-олійної суміші в технології пряно-олійної помади;

- вперше запропоновано та експериментально підтверджено ефективність дворазового екстрагування вакуумуванням за науково обґрунтованими режимами та співвідношенням купажу олія – композиція прянощів, що забезпечує максимальну екстракцію БАР, приємний пряний смак та аромат;

- науково доведено перспективність використання страусиного жиру як екстрагента БАР прянощів для отримання масляно-пряної помадки з реалізацією в умовах ресторанного господарства;

- вперше запропоновано та експериментально підтверджено ефективність дворазового анфлеражу за науково обґрунтованими режимами та співвідношенням страусиний жир – композиція прянощів, що забезпечує максимальну екстракцію БАР, приємний пряний смак та аромат.

Нові підходи, які були впровадженні, дозволять зберегти більше корисних компонентів у сумішах і підвищити їхню стійкість та натуральність. Дослідження здобувачки довели важливість використання натуральних жирів для створення продуктів, що відповідають сучасним вимогам здорового харчування.

Присутні наголосили, що дослідження Альони Очеретної виконані сумлінно, відповідально, під час проведення наукових експериментів найбільш вагомі результати були викладені у вигляді статей, тез та інших наукових публікацій.

Рецензентки, доцентки Оксана Топчій та Ірина Радзієвська дали зауваження, звернули увагу на певні неточності і похибки, що не зменшують цінність роботи та побажали все якнайшвидше виправити і рекомендували дисертаційну роботу до захисту у разовій спеціалізованій раді.

Завідувачка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, професорка Олександра Нєміріч звернула увагу, що робота завершена, актуальна й рекомендувала використати результати для розширення асортименту харчових виробів, у тому числі, функціонального призначення у закладах харчування, що дає змогу забезпечити високу їх конкурентоспроможність.

Наукова керівниця здобувачки, професорка Наталія Фролова зазначила, що під час виконання дисертаційної роботи Альона Очеретна була ініціативною, проявила творчий підхід до розв’язання наукових задач. Роботу викладено логічно, послідовно, вона має цілісність, методичну завершеність, наукову та практичну цінність.

Рішення учасників семінару було одностайним – дисертаційне дослідження «Удосконалення технологій пряно-жирових сумішей з сировини рослинного та тваринного походження» рекомендувати до захисту , а його авторка Альона Очеретна заслуговує присвоєння вченого ступеня доктора філософії в галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».

Бажаємо здобувачці успішного представлення роботи у разовій спеціалізованій раді!

Published on: 18-09-2023
Read also:
НУХТ – серед національних лідерів за цитуванням Google Scholar

За даними липневого випуску Webometrics 2021 року наш університет став 7-м серед закладів вищої освіти Києва і 21-м в Україні у рейтингу Transparent Ranking: Top Universities by Citations in Top Google Scholar Profiles за критерієм кількості цитувань інституційних профілів у Google Scholar із показником 24583 цитувань. Рейтинг Transparent Ranking:...

READ YOURSELF

НУХТ – серед національних лідерів за цитуванням Google Scholar 26 july 2021

Ступінь PhD – здобуто!

3 червня 2025 року відбувся успішний захист дисертації «Розроблення технології морозива ацидофільно-сироваткового низьколактозного» на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» аспірантом кафедри технології молока і молочних продуктів Артуром Михалевичем. Наукова керів...

READ YOURSELF

Ступінь PhD – здобуто! 05 june 2025

Досягнуто домовленості щодо академічної мобільності здобувачів кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів

Розширюючи партнерські зв’язки із зарубіжними колегами за спеціалізацією кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів, завідувач кафедри, професор Василь Пасічний та відповідальний за практичну підготовку студентів, доцент Олег Галенко пройшли короткострокове стажування в компанії «Goodvalley» – другому за продуктивністю виробництва свинини м'ясопе...

READ YOURSELF

Досягнуто домовленості щодо академічної мобільності здобувачів кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів 24 january 2020