Н У Х Т

Підсумки та завдання: завершено SWOT-аналіз освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення»

06 лютого 2023

Підсумки та завдання: завершено SWOT-аналіз освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення»

Відповідно до наказу по НУХТ №23 від 28.12.2022 р., робоча група освітньої магістерської програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» у складі доценток Ірини Гойко і Світлани Камінської, здобувача освіти Олександра Межубовського та гарантки, професорки Галини Сімахіної провела локальний моніторинг матеріалів програми, звернувши особливу увагу на зауваження, висловлені експертною групою та галузевою експертною радою НАЗЯВО при акредитації. Загальну характеристику контенту освітньої програми дає визначення її сильних, слабких сторін, загроз і ризиків, можливостей, перспектив розвитку, що й було здійснено в процесі локального моніторингу.

Узагальнені отримані результати показали, що до сильних сторін освітньої програми, її переваг перед іншими освітніми програмами належить, насамперед, те, що вона орієнтована на підготовку принципово нового покоління фахівців-технологів, здатних засвоїти знання сучасної доказової медицини щодо ролі нутрієнтів у функціонуванні організму людини, на цій основі здійснювати проблемно-орієнтований персоніфікований підхід до розроблення нових видів харчових продуктів, конструювати та виробляти їх відповідно до медико-біологічних і технологічних вимог, а також вимог щодо їх додаткової корисності для людини, що відрізняє продукти для здорового харчування від традиційних.

Професійно орієнтовані дисципліни навчального плану включають досягнення сучасної біохімії, фізіології, фармаконутриціології, нутригеноміки, нутригенетики, харчових технологій. В освітній програмі використано компетентнісний підхід, у контексті якого реалізація змісту освіти забезпечує формування у майбутніх фахівців ключових здатностей: професійної, технологічної, особистісної, комунікативної, етичної, соціальної. Випускники можуть працювати на харчових, фармацевтичних підприємствах, у закладах вищої освіти, наукових установах, займаючись розробленням нових продуктів, дієтичних добавок, що відповідають принципам харчування ХХ століття – якість, безпека, ефективність.

Професійна компетентність викладачів кафедри, яка виражається у постійному підвищенні кваліфікації, здатності в умовах нестабільності знаходити адекватні вирішення певних педагогічних проблем, ефективній науковій діяльності на рівні кафедри та університету.

Робоча група також самокритично виявила слабкі сторони програми: з точки зору професійного спрямування майбутніх випускників, найбільш вираженою слабкою стороною є втрата контакту з представниками НДІ Академії медичних наук України, яка була налагоджена на високому рівні впродовж 2005-2010 років, і, як результат, – відсутність спільних наукових розробок, науково обґрунтованих і перевірених у клінічних умовах вимог до нових продуктів, відсутність практичних методів оцінювання їхньої біологічної ефективності тощо.

Істотною характеристикою освітньої програми є також можливі загрози та ризики у її реалізації: на даному етапі це відсутність в Україні індустрії здорового харчування як окремої галузі харчової промисловості, що істотно обмежує ринок праці для майбутніх випускників, їх затребуваність безпосередньо за набутою спеціальністю, обмежена можливість утілення набутих в університеті знань та нових ідей з точки зору розширення спектру оздоровчих продуктів на виробництві; відсутність в Україні довгострокової програми «Державна політика в галузі здорового харчування», основи якої було розроблено в нашому університеті колективом науковців іще в 2002 році під керівництвом академіка І.С. Гулого. Тому проблема здорового харчування як основи національного здоров’я і досі не потрапила до сфери уваги керівних органів держави, і вони ніяк не сприяють розвиткові цієї галузі, яка в усьому світі стала трендом сучасності. Інші ризики полягають у постійному зменшенні контингенту здобувачів, відсутності матеріального та морального заохочення молоді поповнювати ряди викладачів і науковців, привабливості для них роботи за кордоном (притому що патріотичні почуття у нашої молоді досить сильні) тощо. Загалом необхідно поліпшити інформаційне та навчально-методичне забезпечення окремих дисциплін навчального плану, оновити застарілу інформацію та привести її у відповідність до сучасних вимог.

Однак цим загрозам і ризикам можна запобігти, чітко визначивши можливості і перспективи розвитку цієї освітньої програми. Це подолання тих слабких сторін, котрі залежать безпосередньо від колективу кафедри технології оздоровчих продуктів, а саме – відновлення та встановлення нових контактів із представниками Інституту громадського здоров’я імені О.М. Марзеєва, Інституту ендокринології та обміну речовин імені В.П. Комісаренка, Інституту екогігієни та токсикології імені Л.І. Медведя для проведення спільних наукових розробок, досліджень ефективності та безпеки нових продуктів invivo, запрошення фахівців до проведення лекційних, семінарських занять на кафедрі, укладення угод про наукове співробітництво тощо.

Сьогодні приємно зазначити, що кафедра ефективно розпочала роботу з подолання зазначених слабких сторін. Установлено наукові зв’язки з Інститутом громадського харчування НАМНУ, проводяться спільні дослідження, результати яких уже опубліковано у періодичних виданнях, зокрема стаття у співавторстві з д. м. н. Марією Гуліч «Критерії віднесення харчових продуктів до категорії оздоровчих, функціональних» у збірнику «Science and innovation of modern world. Proceedings of the 5th International scientific and practical conference. Cognum Publishing House. London, United Kingdom. 2023», а також добір матеріалів до спільної монографії «Збагачені харчові продукти – світовий тренд і основа здоров’я».

Також доцентки кафедри Надія Івчук і Світлана Бажай-Жежерун уклали угоди про співробітництво з двома науковими організаціями. Доцентка Світлана Камінська проходить інтенсивний курс вивчення англійської мови з отриманням сертифікату FCE (рівеньВ2). Виконання інших завдань у цьому напрямі триває.

Робоча група сформулювала загальний висновок:

Зважаючи на актуальність підготовки для харчової промисловості України фахівців з технології оздоровчих продуктів, постійне розширення світового ринку здорового харчування і необхідність вітчизняної продукції на ньому, як з точки зору іміджу нашої країни, так і з позицій продовольчої безпеки, освітня програма «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» готова до подальшої реалізації, вдосконалення та постійного оновлення відповідно до стратегії університету, набуття фахових компетентностей та програмних результатів навчання за цією спеціальністю.

Стратегічною метою освітньої програми залишається формування всебічно і гармонійно розвиненої особистості майбутнього фахівця з технологій оздоровчих продуктів, важливими якостями якого є високий професіоналізм, патріотизм, інші загальнолюдські цінності.

Результати SWOT-аналізу освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» розглянуто на спільному засіданні кафедри технології оздоровчих продуктів та робочої групи.

Опублікований: 06-02-2023
Читайте також:
Наша студентка – претендентка на звання «Міс фото ФАСК 2020»

Доброю традицією великої студентської футбольної родини міста Києва став конкурс краси серед представниць жіночих команд із футзалу під егідою Футбольної асоціації студентів м. Києва (ФАСК) – «Міс фото ФАСК» за підтримки офіційного партнера асоціації ТМ «Pariмatch». Четвертий рік поспіль цей конкурс стає головною окрасою весняної частини змагань т...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наша студентка – претендентка на звання «Міс фото ФАСК 2020» 23 березня 2020

На факультеті біотехнології та екологічного контролю тепло привітали цьогорічних першокурсників

Національний університет харчових технологій вітає усіх, хто став частиною його великої та дружньої родини! Пора вступних випробувань минула, і колишні абітурієнти тепер мають повне право носити горде звання студента НУХТ 30 серпня 2018 року факультет біотехнології та екологічного контролю радо зустрічав студентів першого курсу. Свято відбувалося ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На факультеті біотехнології та екологічного контролю тепло привітали цьогорічних першокурсників 31 серпня 2018

Викладачі НУХТ обговорюють енергетичну та екологічну безпеку України

Викладачі кафедри теплоенергетики та холодильної техніки разом із видатними експертами активно приєдналися до публічної онлайн-дискусії «Європейський зелений курс і повоєнна відбудова України: як забезпечити енергетичну та екологічну безпеку», яка відбулася 1 листопада 2023 року в рамках щорічної Конференції УНП. Подія відзначилася активною участю...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі НУХТ обговорюють енергетичну та екологічну безпеку України 03 листопада 2023

Знання щодо круїзного продукту розширили третьокурсники спеціальності «Туризм»

13 листопада 2018 року відбулася зустріч майбутніх фахівців туризму  з директором круїзної компанії «ІНФЛОТ» Сергієм Прядком.  Студенти 3 курсу кафедри туристичного та готельного бізнесу взяли участь в обговоренні  перспектив розвитку круїзного туризму в Україні та світі й дізналися найцікавіше «з перших рук», адже зустріч відбувалася з туроперато...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Знання щодо круїзного продукту розширили третьокурсники спеціальності «Туризм» 15 листопада 2018