Н У Х Т

Підготовка до акредитації ОПП триває…

26 квітня 2022

Підготовка до акредитації ОПП триває…

Відповідно до «Положення про розроблення, затвердження, моніторинг та перегляд освітніх програм НУХТ», на кафедрі технології оздоровчих продуктів проходить поетапна підготовка до акредитації магістерської освітньо-професійної програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення». За всіма етапами поставлені завдання виконуються вчасно, всі члени кафедри беруть активну участь у вирішенні цієї загальної важливої справи.

Так, 24 лютого поточного року проєкт ОПП був розміщений на сайті університету в рубриці «Громадське обговорення». Зацікавлені особи читали, аналізували, рецензували розроблену на кафедрі програму, висловлюючи власні думки щодо її якісного та кількісного наповнення і надаючи практичні рекомендації щодо вдосконалення змісту програми згідно з вимогами до сучасних фахівців.

Кафедра вдячна стейкхолдерам, представникам інших навчальних закладів і наукових установ, випускникам, які приділили належну увагу цьому етапові підготовки ОПП і своїми рекомендаціями допомогли розширити деякі аспекти програми, на новому рівні оцінити окремі деталі. Робоча група врахувала всі рекомендації та зауваження, висловлені під час обговорення ОПП, що дозволило істотно вдосконалити зміст програми.

Нагадаємо прізвища всіх, хто долучився до обговорення ОПП, і ще раз висловимо їм подяку: стейкхолдери-представники Новоград-Волинського хлібозаводу Сергій Портянко та Наталія Горлата; завідувачка лабораторії селекції та технології вирощування ягідних культур Інституту садівництва НААН України, докторка біологічних наук, професорка Тетяна Москалець; кандидат технічних наук, доцент кафедри машинознавства, стандартизації та сертифікації Національного авіаційного університету Олександр Башта; випускниця кафедри Віра Данилова; випускники кафедри 2022 року Ольга Акіншина, Лілія Краснопьорова, Юлія Чемелєва, Яна Лісняк, Валерія Луценко, Марина Побрусило.

Ось перелік висловлених ними зауважень і побажань:

- Розширити та вдосконалити матеріально-технічну базу кафедри.

- Розширити бази практичної підготовки здобувачів, орієнтуючись на підприємства з випуску оздоровчої продукції.

- Розширити перелік вибіркових дисциплін для здобувачів.

- Передбачити бази практик здобувачів у науково-дослідних інститутах.

- Покращити мобільність здобувачів, зокрема проходженням практичної підготовки у закордонних навчальних закладах та на підприємствах.

- Збільшити кількість годин для вивчення дисципліни «Інтерактивне спілкування у професійній діяльності».

- Розглянути можливість перенесення дисципліни «Іноземна мова: практичні навички наукової комунікації» з ІІІ-го семестру у ІІ-й навчального року.

Загалом ОПП-2022 зазнала певних змін порівняно з варіантом ОПП-2021 із точки зору уточнення формулювань змісту спеціальних (фахових, предметних) компетентностей для підсилення фахового, наукового, комунікативного профілю програми; розширено перелік вибіркових дисциплін для забезпечення індивідуальних запитів здобувачів; у переліку вибіркових дисциплін запропоновано дві нові дисципліни, спільні для цієї ОПП та ОПП «Технології зберігання та переробки зерна»; до циклу «Програмні результати навчання» включено нові позиції; скореговано структурно-логічну схему освітньої програми та внесено інші зміни.

Усі ці корективи відображені у порівняльній таблиці змін в ОПП «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення».

На засіданні кафедри технології оздоровчих продуктів, яке відбулося 21 квітня поточного року, усі члени кафедри висловили свої міркування про зміст оновленої ОПП та надали рекомендації щодо подальших кроків з підготовки до її акредитації. Заявка на проведення акредитації вже передана до Національного агентства забезпечення якості вищої освіти.

Під час обговорення змісту і сутності ОПП представники кафедри відзначили велику роботу, проведену робочою групою у складі доценток Ірини Гойко та Світлани Камінської, стейкхолдера Ольги Полевик, здобувача Олександра Межубовського під керівництвом гарантки – професорки Галини Сімахіної з удосконалення ОПП-2022. З цієї метою було здійснено SWOT-аналіз ОПП-2021, виявлено її слабкі і сильні сторони, можливі загрози реалізації та способи їх запобігання.

Доцентки Надія Івчук і Алла Башта зазначили, що в процесі обговорення ОПП було проведено численні засідання робочої групи зі здобувачами, стейкхолдерами, випускниками кафедри, на кожному з яких були висловлені практичні рекомендації. З точки зору доцентки Ірини Гойко, велику допомогу у вдосконаленні ОПП надали всі учасники громадського обговорення.

За результатами інформації гарантки ОПП Галини Сімахіної та виступів членів кафедри було ухвалене рішення, в якому зазначено, що представлений варіант ОПП «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» підготовки магістрів відповідає усім вимогам Стандарту вищої освіти зі спеціальності 181 «Харчові технології» галузі знань 18 «Виробництво та технології» для другого (магістерського) рівня вищої освіти, Місії та Стратегії університету, Концепції освітньої діяльності та Стратегії інтернаціоналізації НУХТ. Програма передана на затвердження вченої ради НУХТ. 

Опублікований: 26-04-2022
Читайте також:
Доценти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів долучилися до розгляду актуальних питань органічного сектору

Доценти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Інна Зінченко та Наталія Фалендиш взяли участь у прес-конференції «Новий органічний закон: чого очікувати виробникам та споживачам?» в УНІАН, на якій розглядалися актуальні питання органічного сектору: державний контроль органічного сектору, шляхи покращення довіри споживачів до віт...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Доценти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів долучилися до розгляду актуальних питань органічного сектору 18 вересня 2018

У Науково-технічній бібліотеці НУХТ – День кафедри харчової хімії

Науково-технічна бібліотека НУХТ у рамках проведення Дня кафедри харчової хімії запрошує на виставку книжкових видань з фондів бібліотеки, що включає підручники, навчальні посібники, довідники. Експозиція працює у читальному залі для студентів. Нагадаємо, що кафедра харчової хімії була створена у 2017 році на базі кафедр загальної та неорганічної ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У Науково-технічній бібліотеці НУХТ – День кафедри харчової хімії 16 квітня 2018

Лекторську майстерність колеги оцінили викладачі кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбулося відкрите заняття доцента кафедри Романа Кириленка з дисципліни «Інтелектуальна власність» для здобувачів-магістрантів 2 курсу збірної групи Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого. Тема лекційного заняття – «Ліцензійні угоди». Говорили про ліцензії...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лекторську майстерність колеги оцінили викладачі кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства 03 жовтня 2022

Виконання наукової роботи – реальна можливість бути корисним для суспільства

Переддипломна практика – час, який магістранти-науковці кафедри біотехнології і мікробіології можуть використати для завершення експериментальної роботи, оформлення результатів досліджень і виконання індивідуального завдання. Зокрема, магістрант II року навчання Назар Видасов виконував наукову роботу у відділі моніторингу пухлинного процесу та диза...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виконання наукової роботи – реальна можливість бути корисним для суспільства 15 жовтня 2020