Н У Х Т

Перші успіхи майбутніх професіоналів-поліграфістів

09 січня 2018

Перші успіхи майбутніх професіоналів-поліграфістів

На третьому році навчання студенти спеціальності «Видавничо-поліграфічна справа» приступили до вивчення спеціалізованих дисциплін, які містять базові теоретичні та прикладні знання, що неминуче будуть необхідні в майбутній професії. Серед них «Додрукарське опрацювання інформації»  -  відповідальний багатоступеневий процес, який охоплює видання поліграфічної продукції від ідеї до надрукованого екземпляра.

Викладачі кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв завжди прагнуть зробити процес навчання корисним, наочним і цікавим. Тож викладач дисципліни, доцент Ігор Литовченко запропонував провести цикл додрукарського опрацювання інформації на реальному життєвому прикладі – підготовці до друку найпоширенішого періодичного видання – журналу. Адже саме в цьому випадку не обійтися без кожного класичного етапу підготовки оригінал-макету: розроблення дизайну  обкладинки,  дизайну статей, написання безпосередньо текстів, літературного редагування, коректури, верстання, спуску полос.

Обговоривши зі студентами тематику журналу, дійшли згоди присвятити видання студентським інтересам і уподобанням, і назва знайшлася сама по собі – «Хобі».

Завдання стало зрозумілим, і робота почалась. Тепер уже лекційний матеріал сприймався як основа майбутніх практичних дій, виконаних на лабораторних заняттях.

По перше, кожному необхідно було написати про своє хобі, а ще знайти  привабливу назву статті, підібрати ілюстрації. Літературні та граматичні здібності у всіх різні, тому кожний запропонований текст підлягав загальному обговоренню й коригуванню. Без конструктивних суперечок не обходилось.

Зверстати статтю (створити візуальний образ)  доручалось самому автору, бо він краще всього бачить, як подати свою ідею для сприйняття читачу. Тут увага приділялась не тільки тексту та рисункам, а і фону сторінок, фону на якому помістити особисту ідею.

Далі – нове завдання, адже крім текстів кожний журнал містить додаткові матеріали: зміст, рекламу  (тут, до речі, згодився буклет, який запрошує до НУХТ абітурієнтів навчатись  за поліграфічною спеціальністю), після всього логіка подій підказала, що потрібний логотип новоствореного «видавництва», так виник і відповідний герб.

На завершення виконали «спуск полос» - процес, який розміщує сторінки журналу так, щоб, друкуючи з обох боків на окремих листах паперу, в кінці зібрати повне видання.

Тримаючи результат свого навчання за семестр у руках, який можна не лише погортати, а й подарувати батькам чи друзям, студенти не лише раділи успішно зданому заліку, а й відзначили значне зростання власної професійної кваліфікації.

Опублікований: 09-01-2018
Читайте також:
Тиждень випічки на кафедрі іноземних мов професійного спрямування

9 грудня США традиційно відзначає день випічки. Цей день – відмінний привід випробувати нові рецепти. День випічки має за мету залучення людей до приготування домашньої випічки та пригощання нею рідних, друзів, колег чи сусідів. Найкращий варіант проведення свята – спілкування з близькими людьми за спільним приготуванням смаколиків та їх вживанням ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тиждень випічки на кафедрі іноземних мов професійного спрямування 09 грудня 2021

Досвід створення і розвитку стартапу в туристичній галузі

4 лютого 2025 року в рамках вивчення дисципліни «Бізнес-планування стартапів в туризмі» відбулася гостьова лекція для студентів спеціальності 242 «Туризм і рекреація» від учасника кластера «Шляхами Трипільської Праматері» Максима Явтушенка. Гостьовий лектор поділився своїм захоплюючим дослідницьким шляхом, який привів його до створення унікальної ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Досвід створення і розвитку стартапу в туристичній галузі 06 лютого 2025

На кафедрі технології м’яса і м’ясних продуктів завершилася ознайомлювально-виробнича практика другокурсників

На кафедрі технології м’яса і м’ясних продуктів закінчилася ознайомлювально-виробнича практика для студентів другого курсу денної форми навчання Навчально-наукового інституту харчових технологій. Саме ця практика згідно з навчальним планом підготовки бакалаврів спеціальності 181 «Харчові технології» була впроваджена вперше у зимовий період і трив...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На кафедрі технології м’яса і м’ясних продуктів завершилася ознайомлювально-виробнича практика другокурсників 15 лютого 2018

Майстер-класи від фахівця Міжнародної організації SES

1-5 квітня 2019 року з викладачами циклової комісії готельного обслуговування та студентами ІІ і ІІІ курсів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості НУХТ працював експерт Міжнародної організації SES Nikolaus Schrötter. Робота із експертом проводилася у взаємодії з викладачами цикл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майстер-класи від фахівця Міжнародної організації SES 08 квітня 2019