Н У Х Т

Перші успіхи майбутніх професіоналів-поліграфістів

09 січня 2018

Перші успіхи майбутніх професіоналів-поліграфістів

На третьому році навчання студенти спеціальності «Видавничо-поліграфічна справа» приступили до вивчення спеціалізованих дисциплін, які містять базові теоретичні та прикладні знання, що неминуче будуть необхідні в майбутній професії. Серед них «Додрукарське опрацювання інформації»  -  відповідальний багатоступеневий процес, який охоплює видання поліграфічної продукції від ідеї до надрукованого екземпляра.

Викладачі кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв завжди прагнуть зробити процес навчання корисним, наочним і цікавим. Тож викладач дисципліни, доцент Ігор Литовченко запропонував провести цикл додрукарського опрацювання інформації на реальному життєвому прикладі – підготовці до друку найпоширенішого періодичного видання – журналу. Адже саме в цьому випадку не обійтися без кожного класичного етапу підготовки оригінал-макету: розроблення дизайну  обкладинки,  дизайну статей, написання безпосередньо текстів, літературного редагування, коректури, верстання, спуску полос.

Обговоривши зі студентами тематику журналу, дійшли згоди присвятити видання студентським інтересам і уподобанням, і назва знайшлася сама по собі – «Хобі».

Завдання стало зрозумілим, і робота почалась. Тепер уже лекційний матеріал сприймався як основа майбутніх практичних дій, виконаних на лабораторних заняттях.

По перше, кожному необхідно було написати про своє хобі, а ще знайти  привабливу назву статті, підібрати ілюстрації. Літературні та граматичні здібності у всіх різні, тому кожний запропонований текст підлягав загальному обговоренню й коригуванню. Без конструктивних суперечок не обходилось.

Зверстати статтю (створити візуальний образ)  доручалось самому автору, бо він краще всього бачить, як подати свою ідею для сприйняття читачу. Тут увага приділялась не тільки тексту та рисункам, а і фону сторінок, фону на якому помістити особисту ідею.

Далі – нове завдання, адже крім текстів кожний журнал містить додаткові матеріали: зміст, рекламу  (тут, до речі, згодився буклет, який запрошує до НУХТ абітурієнтів навчатись  за поліграфічною спеціальністю), після всього логіка подій підказала, що потрібний логотип новоствореного «видавництва», так виник і відповідний герб.

На завершення виконали «спуск полос» - процес, який розміщує сторінки журналу так, щоб, друкуючи з обох боків на окремих листах паперу, в кінці зібрати повне видання.

Тримаючи результат свого навчання за семестр у руках, який можна не лише погортати, а й подарувати батькам чи друзям, студенти не лише раділи успішно зданому заліку, а й відзначили значне зростання власної професійної кваліфікації.

Опублікований: 09-01-2018
Читайте також:
Про особливості перестрахування – з перших вуст

На кафедрі фінансів відбулася гостьова лекція «Перестрахування», яку на запрошення доцентки кафедри Оксани Толстенко прочитала заступниця голови правління страхової компанії «Інноваційний страховий капітал» Ганна Плотнікова. Лекції фахівців-практиків відрізняються тим, що від них можна почути про нюанси практичної діяльності, про які не написано в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про особливості перестрахування – з перших вуст 26 квітня 2021

Науковиця кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів поділилася напрацюваннями зі словацькими колегами

1 липня 2025 року на запрошення докторки Словацького сільськогосподарського університету в Нітрі Єви Іванісової доцентка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, докторка технічних наук Анастасія Шевченко в рамках міжнародного співробітництва прочитала онлайн-лекцію «Peculiarities of the use of pumpkin by-products in bread techno...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковиця кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів поділилася напрацюваннями зі словацькими колегами 02 липня 2025

Нові горизонти: викладачі кафедри ресторанної і аюрведичної продукції продовжують професійний розвиток

Січень 2025 року викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції присвятили своєму професійному розвитку – поглибленню знань у сфері наукометрії та бізнес-процесів, ознайомленню зі сучасними цифровими рішеннями для дистанційного та змішаного навчання, удосконаленню навичок роботи з міжнародними базами даних, підвищенню ефективності...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нові горизонти: викладачі кафедри ресторанної і аюрведичної продукції продовжують професійний розвиток 03 лютого 2025

Випускний у Смілянському технологічному фаховому коледжі НУХТ

Випускний вечір для кожного студента буває раз у житті. Цього року він відбувся під час повномасштабної війни в Україні. Без зустрічі світанку всією групою, без вечірки та урочистого зібрання в прикрашеній залі усіх випускників, без запрошення почесних гостей, батьків і родичів, але обов’язково з видачею головного документа – диплома.  Цьогоріч См...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Випускний у Смілянському технологічному фаховому коледжі НУХТ 14 липня 2022