Н У Х Т

Перші успіхи майбутніх професіоналів-поліграфістів

09 січня 2018

Перші успіхи майбутніх професіоналів-поліграфістів

На третьому році навчання студенти спеціальності «Видавничо-поліграфічна справа» приступили до вивчення спеціалізованих дисциплін, які містять базові теоретичні та прикладні знання, що неминуче будуть необхідні в майбутній професії. Серед них «Додрукарське опрацювання інформації»  -  відповідальний багатоступеневий процес, який охоплює видання поліграфічної продукції від ідеї до надрукованого екземпляра.

Викладачі кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв завжди прагнуть зробити процес навчання корисним, наочним і цікавим. Тож викладач дисципліни, доцент Ігор Литовченко запропонував провести цикл додрукарського опрацювання інформації на реальному життєвому прикладі – підготовці до друку найпоширенішого періодичного видання – журналу. Адже саме в цьому випадку не обійтися без кожного класичного етапу підготовки оригінал-макету: розроблення дизайну  обкладинки,  дизайну статей, написання безпосередньо текстів, літературного редагування, коректури, верстання, спуску полос.

Обговоривши зі студентами тематику журналу, дійшли згоди присвятити видання студентським інтересам і уподобанням, і назва знайшлася сама по собі – «Хобі».

Завдання стало зрозумілим, і робота почалась. Тепер уже лекційний матеріал сприймався як основа майбутніх практичних дій, виконаних на лабораторних заняттях.

По перше, кожному необхідно було написати про своє хобі, а ще знайти  привабливу назву статті, підібрати ілюстрації. Літературні та граматичні здібності у всіх різні, тому кожний запропонований текст підлягав загальному обговоренню й коригуванню. Без конструктивних суперечок не обходилось.

Зверстати статтю (створити візуальний образ)  доручалось самому автору, бо він краще всього бачить, як подати свою ідею для сприйняття читачу. Тут увага приділялась не тільки тексту та рисункам, а і фону сторінок, фону на якому помістити особисту ідею.

Далі – нове завдання, адже крім текстів кожний журнал містить додаткові матеріали: зміст, рекламу  (тут, до речі, згодився буклет, який запрошує до НУХТ абітурієнтів навчатись  за поліграфічною спеціальністю), після всього логіка подій підказала, що потрібний логотип новоствореного «видавництва», так виник і відповідний герб.

На завершення виконали «спуск полос» - процес, який розміщує сторінки журналу так, щоб, друкуючи з обох боків на окремих листах паперу, в кінці зібрати повне видання.

Тримаючи результат свого навчання за семестр у руках, який можна не лише погортати, а й подарувати батькам чи друзям, студенти не лише раділи успішно зданому заліку, а й відзначили значне зростання власної професійної кваліфікації.

Опублікований: 09-01-2018
Читайте також:
МОН пропонує для обговорення проєкт Плану відновлення України

Міністерство освіти і науки пропонує для громадського обговорення проєкт Плану відновлення України в частині освіти і науки. У Плані напрацьовані пропозиції щодо пріоритетних реформ, ініціатив, проєктів нормативно-правових актів, прийняття та реалізація яких є необхідними у воєнний і післявоєнний періоди. Зауваження і пропозиції до проєкту Плану ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

МОН пропонує для обговорення проєкт Плану відновлення України 19 серпня 2022

Міжнародна співпраця для вирішення актуальної проблеми забруднення довкілля мікропластиком

Наші студенти з великим захопленням долучаються до участі у різних міжнародних програмах та обмінах. Тож, магістрантка кафедри біотехнології і мікробіології першого року навчання Ірина Ковшар скористалася нагодою і стала повноправною виконавицею міжнародного Українсько-Латвійського проєкту «Мікробно-зв’язаний мікропластик у нейстоні міжфазної повер...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Міжнародна співпраця для вирішення актуальної проблеми забруднення довкілля мікропластиком 19 жовтня 2021

Удосконалюють професійні компетентності викладачі кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації

Старша викладачка кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації Олена Гаркуша отримала сертифікат про успішне завершення курсу підвищення кваліфікації «Цифрові інструменти GOOGLE для освіти», організатором якого виступила Академія цифрового розвитку. У межах курсу директорка Академії цифрового розвитку Антоніна Букач детально розповіла...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Удосконалюють професійні компетентності викладачі кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації 04 липня 2023

Студенти складають залік із переддипломної практики

Завершальним етапом практичного навчання в Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості нашого університету для студентів спеціальності «Виробництво харчової продукції» (041 і 042 групи) став залік із переддипломної практики. Студенти поділилися своїми враженнями і здобутим досвідом роботи в закладах ресторанного господарства міста і обла...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти складають залік із переддипломної практики 24 січня 2017