Н У Х Т

Перші успіхи майбутніх професіоналів-поліграфістів

09 січня 2018

Перші успіхи майбутніх професіоналів-поліграфістів

На третьому році навчання студенти спеціальності «Видавничо-поліграфічна справа» приступили до вивчення спеціалізованих дисциплін, які містять базові теоретичні та прикладні знання, що неминуче будуть необхідні в майбутній професії. Серед них «Додрукарське опрацювання інформації»  -  відповідальний багатоступеневий процес, який охоплює видання поліграфічної продукції від ідеї до надрукованого екземпляра.

Викладачі кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв завжди прагнуть зробити процес навчання корисним, наочним і цікавим. Тож викладач дисципліни, доцент Ігор Литовченко запропонував провести цикл додрукарського опрацювання інформації на реальному життєвому прикладі – підготовці до друку найпоширенішого періодичного видання – журналу. Адже саме в цьому випадку не обійтися без кожного класичного етапу підготовки оригінал-макету: розроблення дизайну  обкладинки,  дизайну статей, написання безпосередньо текстів, літературного редагування, коректури, верстання, спуску полос.

Обговоривши зі студентами тематику журналу, дійшли згоди присвятити видання студентським інтересам і уподобанням, і назва знайшлася сама по собі – «Хобі».

Завдання стало зрозумілим, і робота почалась. Тепер уже лекційний матеріал сприймався як основа майбутніх практичних дій, виконаних на лабораторних заняттях.

По перше, кожному необхідно було написати про своє хобі, а ще знайти  привабливу назву статті, підібрати ілюстрації. Літературні та граматичні здібності у всіх різні, тому кожний запропонований текст підлягав загальному обговоренню й коригуванню. Без конструктивних суперечок не обходилось.

Зверстати статтю (створити візуальний образ)  доручалось самому автору, бо він краще всього бачить, як подати свою ідею для сприйняття читачу. Тут увага приділялась не тільки тексту та рисункам, а і фону сторінок, фону на якому помістити особисту ідею.

Далі – нове завдання, адже крім текстів кожний журнал містить додаткові матеріали: зміст, рекламу  (тут, до речі, згодився буклет, який запрошує до НУХТ абітурієнтів навчатись  за поліграфічною спеціальністю), після всього логіка подій підказала, що потрібний логотип новоствореного «видавництва», так виник і відповідний герб.

На завершення виконали «спуск полос» - процес, який розміщує сторінки журналу так, щоб, друкуючи з обох боків на окремих листах паперу, в кінці зібрати повне видання.

Тримаючи результат свого навчання за семестр у руках, який можна не лише погортати, а й подарувати батькам чи друзям, студенти не лише раділи успішно зданому заліку, а й відзначили значне зростання власної професійної кваліфікації.

Опублікований: 09-01-2018
Читайте також:
Вчена рада університету зібралася на останнє у навчальному році засідання

25 червня 2020 року у актовій залі з дотриманням санітарних протиепідеміологічних заходів відбулося останнє у цьому навчальному році засідання вченої ради університету. Оскільки у порядку денному було питання, що потребувало процедури таємного голосування, вчена рада повинна була зібратися особисто. В.о. ректора, перший проректор Володимир Яровий ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вчена рада університету зібралася на останнє у навчальному році засідання 25 червня 2020

Із технологіями органічної продукції  і тенденціями розвитку органічного сектору знайомилися наші викладачі

Доценти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Інна Зінченко та Наталія Фалендиш відвідали одну з найбільших агропромислових виставок «Agro-2020», що працювала на території Експоцентру України (ВДНГ). У рамках «Agro-2020» відбулася масштабна спеціалізована виставка-ярмарок органічних продуктів і технологій «ORGANIC-2020», темат...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Із технологіями органічної продукції і тенденціями розвитку органічного сектору знайомилися наші викладачі 20 серпня 2020

Прекрасне володіння матеріалом і тісний контакт із аудиторією демонструють молоді викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

23 жовтня старший викладач кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, кандидат технічних наук Аліна Наконечна прочитала відкриту лекцію для студентів 3 курсу спеціальності 181 «Харчові технології» з дисципліни «Загальні технології харчової промисловості». Тема лекції – «Технологія цукру та полісахаридів». Викладач прекрасно володіє ма...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Прекрасне володіння матеріалом і тісний контакт із аудиторією демонструють молоді викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 25 жовтня 2019

Студентство, запрошуємо взяти участь!

В університеті традиційно стартували XXV Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика та ХV Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. В умовах війни ці конкурси мають особливо сакральне значення. Вони – про національне єднання українців, утвердження державного статусу української мо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студентство, запрошуємо взяти участь! 11 листопада 2024