Н У Х Т

Оздоровче харчування: точки зору молодих науковців

10 квітня 2023

Оздоровче харчування: точки зору молодих науковців

У межах 89-ї щорічної Міжнародної науково-практичної конференції молодих учених, аспірантів і студентів НУХТ відбулося засідання секції «Технологія функціональних інгредієнтів та нових харчових продуктів».

На секцію було представлено понад 60 доповідей, із них 15 озвучено доповідачами. Приємно вразило широке представництво молодих науковців: у роботі секції взяли участь представники університетів Азербайджану, Вірменії, Грузії, Румунії, Польщі, Німеччини.

Загальне спрямування роботи секції започаткувала завідувачка профільної кафедри Галина Сімахіна у своїй доповіді «Її величність – технологія оздоровчих продуктів», окресливши масштаби виробництва оздоровчих продуктів, їхню роль у здоров’ї нації і здоров’ї кожного окремого громадянина.

Усі доповіді молодих науковців містять одну ключову думку – оздоровче харчування стало світовим трендом, і ця тенденція постійно зростає. Про це свідчать такі факти: якщо у 1997 році світовий ринок реалізував оздоровчої продукції на 38 млрд. доларів США, то у 2020 році ця частка становила 265 млрд. доларів США, і, за прогнозами експертів, до 2025 року вона становитиме близько 700 млрд. доларів США.

Надзвичайно схвально сприйняла аудиторія доповіді науковців Азербайджанського державного економічного університету – Мехрібан Юсифової «Effect of spelt flour on the quality of bakery products», Летафет Гулієвої «Functional meat products with using non-traditional vegetable raw materials», Лали Бадалової «Preparation of sugar cookies with the addition of flax seed powder as a functional food». Глибоке осмислення матеріалу разом із чудовою англійською мовою привернуло увагу усіх слухачів. Доповідачам було поставлено багато запитань, і тут на допомогу прийшла професорка кафедри іноземних мов професійного спрямування Наталія Науменко – у синхронному перекладі з української на англійську і навпаки.

Співробітники кафедри технології оздоровчих продуктів були вражені подібністю тематики у напрямі технологій оздоровчого харчування азербайджанських студентів і наших. Це свідчить про те, що технологія оздоровчих продуктів справді полонила всю планету, оскільки саме вона допомагає реалізувати мрію людства усіх попередніх поколінь про ідеальну їжу.

Не менш привабливий вигляд мали доповідачі кафедри, зокрема Олександр Межубовський, який підготував доповідь і презентацію англійською мовою; магістрантки 1 курсу Ірина Медведюк і Марія Шорнікова, які, відповідно, посіли перше, друге та третє місця.

Важливо, що у конференції взяли активну участь і випускники кафедри попередніх років – у тому числі Наталія Горлата (випуск 2012 року, нині – провідна співробітниця Новоград-Волинського хлібокомбінату), Ольга Акіншина (випуск 2022 року, нині – магістрантка Національного університету фізичного виховання і спорту України), Олександр Межубовський (випуск 2023 року).

Наукова допитливість і зацікавленість до доповідей молодих науковців органічно поєдналася з надзвичайно теплою атмосферою конференції, яка стала особливо відчутною після висловленої представниками Азербайджану впевненості в перемозі України, їхніх слів підтримки Україні, глибокої вдячності за запрошення на конференцію.

Протягом усього засідання відчувалося загальне піднесення, особливо яскраве враження справили доповіді на студентів 2 і 3 курсів, які на практиці побачили перспективи розвитку індустрії здорового харчування і реальну можливість узяти участь у цьому надзвичайно важливому процесі.

Кафедра технології оздоровчих продуктів гідно попрацювала над тим, щоб конференція пройшла вдало, результативно і принесла усім творче задоволення. Особливої подяки заслуговує доцентка кафедри Світлана Бажай-Жежерун – секретарка секції, зусиллями якої було зібрано величезний фактичний матеріал, здійснено всі організаційні заходи і організовано проведення zoom-конференції.

Свято науки удалося, і всі з нетерпінням чекатимуть на наступну зустріч (сподіваємося, вже після перемоги!).        

Опублікований: 10-04-2023
Читайте також:
Смак, знання, солідарність – основні компоненти активності SLOW FOOD UA

13 листопада 2023 року на запрошення кафедри туристичного та готельного бізнесу гостьову лекцію для здобувачів і викладачів університету і його структурних підрозділів прочитала лідерка мережі Slow Food in Ukraine Юлія Пітенко. Slow Food – це глобальний рух місцевих спільнот та активістів у понад 160 країнах світу, який підтримує та втілює у життя...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Смак, знання, солідарність – основні компоненти активності SLOW FOOD UA 14 листопада 2023

Гостьова лекція для маркетологів від лауреатки Еffie awards

Відбулася онлайн-лекція менеджерки національної торговельної марки «Львівське» ПрАТ «Карлсберг Україна», лауреатки найавторитетнішої нагороди в галузі маркетингових комунікацій в Україні Effie Awards Анастасії Долюк. Говорили на тему «Сучасні інструменти просування брендів: спонсорство та спеціальні проєкти». Спікерка розповіла про формування брен...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Гостьова лекція для маркетологів від лауреатки Еffie awards 17 лютого 2023

Інтеграція англійської мови у освітній процес

Доцентка кафедри експертизи харчових продуктів Оксана Петруша для здобувачів міждисциплінарної освітньо-наукової програми «LEAN-виробництво харчової продукції» провела заняття «Інструменти управління Sic Sigma» із інтеграцією англійської мови в межах дисципліни «Основи методології lean six sigma». Одне питання лекції презентувалось іноземною мовою...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інтеграція англійської мови у освітній процес 23 травня 2023

Подорож у світ інновацій

Незважаючи на усі виклики, багаторазові тривоги та негоду здобувачі освітнього ступеня «Магістр» міждисциплінарної освітньо-наукової програми «Промислові та крафтові технології для HоRеCа в туризмі» та освітньо-професійної програми «Технології зберігання, консервування та переробки м'яса», освітнього ступеня «Бакалавр» освітньої програми «Харчові т...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Подорож у світ інновацій 18 грудня 2023