Н У Х Т

Оздоровче харчування: точки зору молодих науковців

10 квітня 2023

Оздоровче харчування: точки зору молодих науковців

У межах 89-ї щорічної Міжнародної науково-практичної конференції молодих учених, аспірантів і студентів НУХТ відбулося засідання секції «Технологія функціональних інгредієнтів та нових харчових продуктів».

На секцію було представлено понад 60 доповідей, із них 15 озвучено доповідачами. Приємно вразило широке представництво молодих науковців: у роботі секції взяли участь представники університетів Азербайджану, Вірменії, Грузії, Румунії, Польщі, Німеччини.

Загальне спрямування роботи секції започаткувала завідувачка профільної кафедри Галина Сімахіна у своїй доповіді «Її величність – технологія оздоровчих продуктів», окресливши масштаби виробництва оздоровчих продуктів, їхню роль у здоров’ї нації і здоров’ї кожного окремого громадянина.

Усі доповіді молодих науковців містять одну ключову думку – оздоровче харчування стало світовим трендом, і ця тенденція постійно зростає. Про це свідчать такі факти: якщо у 1997 році світовий ринок реалізував оздоровчої продукції на 38 млрд. доларів США, то у 2020 році ця частка становила 265 млрд. доларів США, і, за прогнозами експертів, до 2025 року вона становитиме близько 700 млрд. доларів США.

Надзвичайно схвально сприйняла аудиторія доповіді науковців Азербайджанського державного економічного університету – Мехрібан Юсифової «Effect of spelt flour on the quality of bakery products», Летафет Гулієвої «Functional meat products with using non-traditional vegetable raw materials», Лали Бадалової «Preparation of sugar cookies with the addition of flax seed powder as a functional food». Глибоке осмислення матеріалу разом із чудовою англійською мовою привернуло увагу усіх слухачів. Доповідачам було поставлено багато запитань, і тут на допомогу прийшла професорка кафедри іноземних мов професійного спрямування Наталія Науменко – у синхронному перекладі з української на англійську і навпаки.

Співробітники кафедри технології оздоровчих продуктів були вражені подібністю тематики у напрямі технологій оздоровчого харчування азербайджанських студентів і наших. Це свідчить про те, що технологія оздоровчих продуктів справді полонила всю планету, оскільки саме вона допомагає реалізувати мрію людства усіх попередніх поколінь про ідеальну їжу.

Не менш привабливий вигляд мали доповідачі кафедри, зокрема Олександр Межубовський, який підготував доповідь і презентацію англійською мовою; магістрантки 1 курсу Ірина Медведюк і Марія Шорнікова, які, відповідно, посіли перше, друге та третє місця.

Важливо, що у конференції взяли активну участь і випускники кафедри попередніх років – у тому числі Наталія Горлата (випуск 2012 року, нині – провідна співробітниця Новоград-Волинського хлібокомбінату), Ольга Акіншина (випуск 2022 року, нині – магістрантка Національного університету фізичного виховання і спорту України), Олександр Межубовський (випуск 2023 року).

Наукова допитливість і зацікавленість до доповідей молодих науковців органічно поєдналася з надзвичайно теплою атмосферою конференції, яка стала особливо відчутною після висловленої представниками Азербайджану впевненості в перемозі України, їхніх слів підтримки Україні, глибокої вдячності за запрошення на конференцію.

Протягом усього засідання відчувалося загальне піднесення, особливо яскраве враження справили доповіді на студентів 2 і 3 курсів, які на практиці побачили перспективи розвитку індустрії здорового харчування і реальну можливість узяти участь у цьому надзвичайно важливому процесі.

Кафедра технології оздоровчих продуктів гідно попрацювала над тим, щоб конференція пройшла вдало, результативно і принесла усім творче задоволення. Особливої подяки заслуговує доцентка кафедри Світлана Бажай-Жежерун – секретарка секції, зусиллями якої було зібрано величезний фактичний матеріал, здійснено всі організаційні заходи і організовано проведення zoom-конференції.

Свято науки удалося, і всі з нетерпінням чекатимуть на наступну зустріч (сподіваємося, вже після перемоги!).        

Опублікований: 10-04-2023
Читайте також:
Як рандом і логіка створюють круті проєкти дізнавалися здобувачі кафедри маркетингу

Здобувачі спеціальностей 061 «Журналістика (освітньої програми «Реклама та зв’язки з громадськістю»), 075 «Маркетинг» та 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» мають можливість приєднатися до цікавих лекції від ADC*School, присвячених темі «Про що креативники працюють під час війни?». Днями відбулася лекція креативного директора Saat...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як рандом і логіка створюють круті проєкти дізнавалися здобувачі кафедри маркетингу 06 грудня 2022

До нових викликів цифрового світу готуються студенти-управлінці

25 квітня у Міжнародному виставковому центрі відбувся iForum Інтернет-діячів – наймасштабніша офлайн-конференція східної Європи, яка проводиться на волонтерських засадах активними ІТ-компаніями вже вдесяте, і цьогоріч зібрала рекордні 13000 відвідувачів. Студенти та викладачі Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ не могли залиш...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До нових викликів цифрового світу готуються студенти-управлінці 26 квітня 2018

Кафедра експертизи харчових продуктів у київській школі №121

Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга завітала до середньої загальноосвітньої школи № 121 м. Києва. Школа була заснована у 1995 року, вона знаходиться у Солом’янському районі Києва і є центром, навколо якого зосереджуються всі заходи, що відбуваються в мікрорайоні....

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра експертизи харчових продуктів у київській школі №121 16 квітня 2024

Блискучі захисти бакалаврів-заочників на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства розпочалися захисти кваліфікаційних дипломних проектів і робіт бакалаврів заочної форм навчання. Студенти-випускники відповідно до майбутньої кваліфікації представили на публічний захист набуті теоретичні знання, продемонстрували вміння використовувати їх у практичній діяльності при вирішен...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Блискучі захисти бакалаврів-заочників на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства 13 лютого 2020