Н У Х Т

Освітній проект #Farmak_Lab-2019 триває

22 квітня 2019

Освітній проект #Farmak_Lab-2019 триває

19 квітня співробітники фармацевтичної компанії «Фармак» уже вчетверте провели зустріч зі студентами вищих навчальних закладів у рамках освітнього проекту #Farmak_Lab. На захід знову були запрошені студенти НУХТ спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» і 161 «Хімічні технології та інженерія», яких супроводжувала доцент кафедри біотехнології і мікробіології Оксана Скроцька.

Зустрічали відвідувачів фахівці відділу управління персоналом Леся Домбровська та Лілія Оропай, які ознайомили гостей із правилами поводження на підприємстві та етапами нинішнього заходу. Завдяки Богдану Костащуку, інструктаж із техніки безпеки пройшов весело та невимушено, а студенти зрозуміли, що фотографувати етапи технологічного процесу суворо заборонено.

Першою була запланована екскурсія по цеху № 1, яку провели інженер з навчання Анна Галємова та фахівець PR-відділу Тетяна Писана. Спочатку необхідно було правильно одягнути чистий одноразовий одяг – бахіли, штани, халат і шапочку, адже виробництво на ПАТ «Фармак» відповідає національним і міжнародним правилам належної виробничої практики (GMP), тому на виробничій дільниці навіть у оглядових коридорах заборонено знаходитися без спеціального комплекту одягу. Першим етапом екскурсії було ознайомлення із ділянкою отримання води очищеної та ін’єкційної, яка використовується для миття та ополіскування обладнання, а також є складовою лікарських засобів. Далі студенти відвідали дільницю з виробництва інсулінів, який на даному підприємстві виготовляють у флаконах і картриджах. Оскільки вказаний препарат виготовляється стерильним, усі операції з розливу здійснюються у стерильній зоні А класу чистоти В. Також учасники відвідали ділянку виготовлення крапель у поліетиленових флаконах та побачили спеціальне автоматизоване обладнання, в якому відбуваються два процеси – виготовлення поліетиленових флаконів і розлив препарату. Останнім етапом екскурсії було ознайомлення із особливостями виготовлення рентгеноконтрастних засобів, для приготування яких обов’язковим є використання скляного реактора зі скляною мішалкою, оскільки з іншими матеріалами можуть реагувати контрастні речовини. Студенти дуже зацікавилися виробничим процесом отримання ліків і задали величезну кількість питань співробітникам підприємства, на які отримали ґрунтовні відповіді.

Після невеличкої перерви на каву-брейк, провідний фахівець відділу управління персоналом Леся Домбровська розповіла про історію створення, сьогодення та напрямки розвитку ПАТ «Фармак». Вона наголосила, що підприємство підтримує проекти, спрямовані на забезпечення ефективного використання природних ресурсів, охорону довкілля та гарантування екологічної безпеки.

Наступним етапом заходу була лекція «Валідація фармацевтичного виробництва» від начальника відділу валідації Антона Білого. Особливо присутніх зацікавило використання тесту з рибофлавіном, який має здатність світитись під дією ультрафіолету, при перевірці чистоти обладнання та трубопроводів. Також студенти зрозуміли призначення та роль при валідації технологічних процесів таких приладів, як генератор аерозолю, балометр, дилютор, мультиметр і лічильник аерозольних частинок. Фахівець просто і наочно пояснив особливості такого складного процесу як валідація, а присутні дізналися багато нової та корисної інформації.

Наостанок студентам були вручені сертифікати та подарунки з логотипом підприємства.

Наші студенти й викладачі дуже вдячні співробітникам ПАТ «Фармак» за надану можливість вкотре стати учасниками освітнього проекту #Farmak_Lab та відвідати одне з провідних фармацевтичних підприємств України!

Опублікований: 22-04-2019
Читайте також:
Обмін досвідом на передових підприємствах Рівненщини

Колектив кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ на чолі із завідувачем кафедри Анатолієм Куцом відвідав передові підприємства харчової промисловості – приватну міні-пивоварню «Волинський Бровар» і Державне підприємство «Зірненський спиртовий завод».  Спочатку викладачі відвідал...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Обмін досвідом на передових підприємствах Рівненщини 25 листопада 2019

Челендж до Дня поезії на факультеті біотехнології та екологічного контролю

Всесвітній день поезії – свято словесної чуттєвості й довершеного вміння кількома словами висловити не висловлюване, яке відзначається щороку 21 березня. Ухвала ювілейної 30-ої сесії ЮНЕСКО в 1999 року, коли і було вперше проголошено святкування всесвітнього Дня поезії, визначає, що ПОЕЗІЯ може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Челендж до Дня поезії на факультеті біотехнології та екологічного контролю 31 березня 2023

Насичений день кафедри експертизи харчових продуктів

Ні дощова погода, ні тривога не стали на заваді відвідуванню Міжнародного форуму харчової промисловості та упаковки кафедрою експертизи харчових продуктів. 17 квітня студенти групи ХЕ-1-7 разом із молодшими кураторами та кураторкою групи, асистенткою кафедри Анною Логіновою відвідали Міжнародний форум харчової промисловості та упаковки IFFIP. Здоб...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Насичений день кафедри експертизи харчових продуктів 18 квітня 2024

Роль держави в розвитку та інноваціях обговорювали магістранти й викладачі з професором Університетського коледжу Лондона

Магістранти освітньо-професійної програми «Технології в ресторанному господарстві» та викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції прослухали онлайн-лекцію «Роль держави в розвитку та інноваціях», яку прочитав заступник директора Інституту інновацій та громадських цілей (IIPP) Університетського коледжу Лондона (USL), професор Ра...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Роль держави в розвитку та інноваціях обговорювали магістранти й викладачі з професором Університетського коледжу Лондона 02 лютого 2024