Н У Х Т

Освіта має слугувати творенню суспільства освіченого загалу: відбулася Всеукраїнська серпнева конференція освітян України

20 серпня 2019

Освіта має слугувати творенню суспільства освіченого загалу: відбулася Всеукраїнська серпнева конференція освітян України

19 серпня відбувся традиційний освітянський форум – Всеукраїнська серпнева конференція.

«Останні роки ми фактично торкнулися змінами кожної сфери освіти, дали їй значний поштовх для змін. Але чого нам не вистачає, так це клею, який об’єднав би ці ланки в єдину систему навчання впродовж життя для кожної людини», – зазначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич на першій візійній панелі конференції.

За її словами, таким об’єднуючим фактором має стати чітко визначена мета української освіти – побудова суспільства освіченого загалу.

Міністр говорила про шкільну і професійну освіту, як про фундамент єдиної системи навчання впродовж життя і точку росту для освіти дорослих. Окремо очільниця МОН зупинилася на питаннях вищої освіти.

Mission complete – так Лілія Гриневич охарактеризувала роботу з побудови системи прозорого доступу до вищої освіти.

«Це був довгий шлях – я його почала ще з впровадження ЗНО. Тепер же весь процес вступу автоматизований, документи подаються виключно в електронному вигляді, а система при цьому не висить. Запрацював механізм «місце за студентом», коли держзамовлення йде за абітурієнтами з кращими балами ЗНО в обрані ними університети. Цьогоріч понад 75,5% вступників вступили за 1 та 2 пріоритетом», – розповіла міністр.

На часі інший етап – переосмислення місії українських університетів в сучасному світі.

«Університети мають генерувати нові знання, пропонувати нові сценарії для розвитку суспільств, віднайти своє місце у глобальному просторі вищої освіти та науки. Це неможливо без зміни системи фінансування, відповідної мережі, суголосних потребам сучасного ринку праці освітніх програм, розвитку сучасних внутрішніх та зовнішніх систем забезпечення якості, у чому допоможе новостворене НАЗЯВО», - зазначила Лілія Гриневич.

На її думку, для цього має змінитися ідеологія мислення всередині університетів.

«В сучасному світі неможливо зростати самотужки. Виші повинні навчитися працювати у відкритих системах, об’єднуючи навколо спільноту однодумців, а не маринуватися у вузьких межах окремого закладу», - наголосила Лілія Гриневич.

Окремо вона підкреслила важливість розвитку науки в університетах.

«Традиційно недооцінена сфера роботи вишів – розвиток науки. Це при тому, що без неї не буває якісної вищої освіти.  Для підтримки науки в університетах за останні три роки ми впровадили базове фінансування наукових досліджень, розвивається мережа центрів колективного користування  сучасним науковим обладнанням, розширено грантові програми, усі виші вже мають безкоштовний доступ до наукометричних баз Scopus і Web of Science. І ці можливості треба розвивати», – зазначила міністр.

Вона закінчила свій виступ тим, що Україна має прагнути до того, щоб вся система освіти наскрізно готувала людей до складних викликів майбутнього, які вимагають від нас принципово нових підходів до навчання та розвитку можливостей наших громадян і творення суспільства освіченого загалу.

Опублікований: 20-08-2019
Читайте також:
Згадуючи історію, формуємо інновації

Традиційно восени кафедрою технології м'яса і м'ясних продуктів проводиться  Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології та перспективи розвитку м’ясопереробної галузі», в якій активну участь беруть здобувачі освітнього ступеня «магістр» за освітньою програмою «Технології зберігання, консервування та переробки м'яса», освітніх ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Згадуючи історію, формуємо інновації 19 жовтня 2022

НУХТ втретє ініціював обговорення досвіду, проблем та інновацій у промисловості і крафті

15-16 травня 2025 року в університеті відбулася III Міжнародна науково-практична конференція «Промисловість та крафт для HoReCa в туризмі: досвід, проблеми, інновації». Захід об'єднав науковців, представників бізнесу, органів влади, сфери HoReCa, фахівців харчової та туристичної галузей, а також здобувачів вищої освіти. Протягом двох днів учасники ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

НУХТ втретє ініціював обговорення досвіду, проблем та інновацій у промисловості і крафті 19 травня 2025

Комбуча – напій здоров’я та довголіття!

Під такою назвою у рамках V-ї Міжнародної науково-практичної конференції «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи» на базі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції відбувся потужний профорієнтаційний захід – майстер-клас із виробництва ком бучі, на який завітали студенти Київського профе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Комбуча – напій здоров’я та довголіття! 31 жовтня 2025

Лектори кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства вражають рівнем викладацької майстерності

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбулося відкрите  заняття «Основні поняття. Об’єкти, суб’єкти інтелектуальної власності та правові засоби її охорони. Законодавча база України» з дисципліни «Інтелектуальна та промислова власність», яке доцент кафедри, к.т.н. Микола Бондара провів для здобувачів-магістрантів напряму підгот...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лектори кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства вражають рівнем викладацької майстерності 01 жовтня 2020