Н У Х Т

Особливості виробництва лікарських засобів на гостьовій лекції від експерта з питань GxP

26 лютого 2024

Особливості виробництва лікарських засобів на гостьовій лекції від експерта з питань GxP

У рамках дисципліни «Нормативне забезпечення біотехнологічних виробництв» за ініціативи лекторки Світлани Старовойтової з метою поглиблення та прокачування навичок hard skills бакалаврів третього курсу освітньої програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» відбулася гостьова лекція від фахівчині-практика з багаторічним досвідом, експертки з питань GxP Корпорації «Артеріум» Любові Краснощок. Тема лекції – «GMP – особливості виробництва лікарських засобів».

Фахівчиня має більше 40 років практичного досвіду в цій галузі і люб’язно погодилася поділитися своїм цінним досвідом та знаннями зі здобувачами.

На початку лекції менеджерка з навчання та розвитку персоналу Корпорації «Артеріум» Марина Герасименко провела цікаве опитування для здобувачів з використанням онлайн-сервісу Mentimeter.

Далі Любов Краснощок повністю захопила увагу здобувачів своєю неймовірно корисною та цікавою розповіддю щодо особливостей виробництва лікарських засобів і контролю їх якості за вимогами GMP, оскільки в Україні діють саме європейські вимоги GMP. Були окреслені питання щодо кваліфікації та валідації, а також їх основні етапи. Зазначено, що саме міжнародні стандарти чітко визначають періодичність проведення рекваліфікації. Відповідно до чинних стандартів рекваліфікацію чистих приміщень потрібно проводити раз на один рік.

Особливу увагу спікерка звернула на обов’язковість системи документації. Як зазначила лекторка потрібно мати СОП на СОП. Тобто за вимогами GMP обов’язковою умовою є наявність документів, що встановлюють вимоги і документів, які підтверджують, що робота була виконана. І ще багато цікавих фактів прозвучало під час лекції.

Здобувачі тільки почали вивчати дисципліну «Нормативне забезпечення біотехнологічних виробництв», тому знайомство з вимогами GMP було для них вперше. Вони відзначили, лекція була корисною для них, як для зацікавлених у подальшій роботі на фармацевтичному ринку. Інформація була дуже цікавою та повністю розкривала зміст обговорюваної теми, а лекторка неперевершено володіла матеріалом і відповідала на усі поставлені їй запитання

Колектив кафедри біотехнології і мікробіології щиро вдячний пані Любов Краснощок і Корпорації «Артеріум» за організацію фахових лекцій від професіоналів-практиків!

Опублікований: 26-02-2024
Читайте також:
Презентовано новий механізм державного стимулювання створення і використання винаходів

Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів презентував новий механізм державного стимулювання створення і використання винаходів (корисних моделей) та промислових зразків. Проект спрямований на забезпечення доступу винахідників, новаторів, малих і середніх підприємств до спеціалізованих баз даних патентної інформації та навчальних матер...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Презентовано новий механізм державного стимулювання створення і використання винаходів 08 серпня 2018

Необмежену уяву і фантазію продемонстрували студенти під час тижня циклової комісії «Виробництво харчової продукції»

З 25 по  29 березня 2019 р. у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ відбувся тиждень циклової комісії «Виробництво харчової продукції». Очі розбігалися від різноманіття страв, представлених учасниками виставки-ярмарку «Правильне харчування – запорука міцного здоров’я», а аромати заманювали все більше відвідувачів. Учасники конкурсу творчо ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Необмежену уяву і фантазію продемонстрували студенти під час тижня циклової комісії «Виробництво харчової продукції» 01 квітня 2019

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції визначили переможців І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції підсумували результати І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади у 2023/2024 н.р. за спеціальністю «Харчові технології» галузі знань 18 «Виробництво та технології». Комісія працювала у складі: д.т.н., професорки, завідувачки кафедри Олександри Нєміріч (головчиня комісії), д.т.н., профес...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції визначили переможців І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади 07 березня 2024

Вся правда про Британію

13 листопада 2018 р. у Свалявському технічному коледжі НУХТ відбулося велике дійство під назвою «Вся правда про Британію».                                           Творча група студентів під керівництвом викладачів англійської мови відтворила атмосферу життя британців. Була створена фото-зона, що відображала фрагмент англійської вулички. Студенти...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вся правда про Британію 14 листопада 2018