У рамках вивчення дисципліни «Винний та гастрономічний туризм: досвід ЄС для України» здобувачі другого курсу спеціальності «Туризм» беруть участь у заходах проєкту «Онлайн-зустрічі з українськими виноробами від НРАУ». Завдячуючи Національній ресторанній асоціації України, наші здобувачі спілкуються з виноробами, дізнаються про принципи виробництва, особливості продажу українського вина, плани розвитку учасників ринку.
У листопаді спікерами зустрічі від НРАУ виступили: директор з продажів Chateau Chizay Олександр Мересій та сомельє і співвласник київського винного бару Win Bar Олег Кравченко. Розглядалася історія виноробства в Закарпатті (з ХIV ст.), зокрема, робота відомих «Королівських винних підвалів» у Берегово, визначалася роль природних умов для вирощування винограду, а також принципи роботи виноробень та їх унікальність. Здобувачі познайомилися з роботою виноробного комплексу Chateau Chizay, який виробляє вина зі шести білих і чотирьох темних сортів винограду, в тому числі кошерні та vegan, має музей виноробства Чіза, організовує екскурсії. Дізналися, що поточний рік в Україні був найбільш посушливим за останні 20 років, але це не завадило комплексу зібрати врожай винограду. Здобувачі зауважили, що Chateau Chizay впроваджує концепцію винного містечка, як сучасної туристичної локації.
Грудневий лекторій від НРАУ був присвячений роботі виноробні «Біологіст». Спікером заходу став власник виноробні Ігор Петренко, винний негоціант із 25-річним досвідом роботи та винороб в останні 8 років. Він розповів про унікальні та неперевершені вина з мінімальним втручанням у природні процеси бродіння, використання гравітаційного принципу та суворого контролю за температурою, адже крафтова виноробня «Біологіст» виробляє біодинамічне вино. Відповів на питання здобувачів щодо ефективності продажів через власний офлайн-магазин та онлайн-магазин, а також наголосив на важливості співпраці крафтових виноробів із рестораторами.
Викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу і здобувачі освіти щиро вдячні Національній ресторанній асоціації України за реалізацію цікавого проєкту й чекають на нові захоплюючі зустрічі!