Н У Х Т

Невидиме навколо: лабораторні роботи з дисципліни «Мікроорганізми як біологічні об'єкти»

15 грудня 2021

Невидиме навколо: лабораторні роботи з дисципліни «Мікроорганізми як біологічні об'єкти»

Цікаві лабораторні роботи, хоч і у дистанційному форматі, тривають на кафедрі біотехнології і мікробіології. Викладачі роблять усе можливе, аби максимально наблизити здобувачів освіти до відчуття реального знаходження в лабораторіях університету. Зокрема, другокурсники на лабораторній роботі «Аналіз об’єктів навколишнього середовища» з дисципліни «Мікроорганізми як біологічні об'єкти» з допомогою доцентки Оксани Скроцької та асистентки Валерії Потапенко досліджували повітря, воду та ґрунт як місце перебування мікроорганізмів, аналізуючи їх за допомогою мікробіологічних методів. На початку цього семестру студенти власноруч закопували скельця на подвір’ї університету, задля подальшого їх мікроскопіювання для дослідження мікробіоти ґрунту. Із переходом на дистанційне навчання відкопати та дослідити закопані скельця вони не змогли, проте, все ж таки дослідили мікровсесвіт довкілля у режимі оnline.

У ході роботи здійснювали мікробіологічний аналіз ґрунту, взятого з квіткового вазону в університеті, води з-під крану та повітря в лабораторії кафедри, коридорі та деканаті факультету біотехнології та екологічного контролю на наявність бактерій, грибів і дріжджів. Також для порівняння проаналізували повітря під час ремонту в університеті.

Викладачки в онлайн-форматі представили відео з покроковим описом кожного етапу досліджень і презентацію з результатами лабораторної роботи.

Здобувачі освіти обговорили як правильно відбирати зразки повітря, щоб отримати достовірні результати, побачили, які поживні середовища використовуються для визначення мікроорганізмів: м'ясо-пептонний агар для бактерій, сусло-агар для дріжджів і грибів, середовище ЕНДО для бактерій групи кишкової палички. Зацікавив їх і мікробіологічний інструмент шпатель Дригальського, який до цього вони ще не використовували.

З аналізу результатів цієї лабораторної роботи був зроблений висновок, що водопровідна вода, відібрана в університеті, досить хлорована, оскільки бактерії групи кишкової палички не виявили, а мікрофлора ґрунту з квіткового вазону в лабораторії не така «багата», враховуючи, що росту дріжджів і міцеліальних грибів не відбулося. Цікавим було й те, що під час проведення мікробіологічного аналізу повітря методом седиментації в деканаті в результаті отримали невелику кількість мікроорганізмів, що свідчить про його невелику забрудненість.

У ході роботи студенти закріпили свої знання аналізом даних і навчилися візуально розрізняти за культуральними ознаками колонії мікроорганізмів, що виросли на різних середовищах. Вони вдячні своїм викладачам за те, що роблять їх дистанційне навчання більш цікавим, інформативним і зрозумілим і з нетерпінням чекають, коли зможуть викопати свої скельця й знов триматимуть мікробіологічну петлю у руках.

Опублікований: 15-12-2021
Читайте також:
Запрошуємо на Open Day НУХТ!

До уваги старшокласників, випускників шкіл, гімназій, ліцеїв, коледжів та їх батьків! Національний університет харчових технологій запрошує на День відкритих дверей. Коли – 7 жовтня 2023 року. Де – м. Київ, вул. Володимирська, 68, корпус А або ZOOM Стартуємо – о 10:30 Програма заходу та інформація щодо онлайн-формату за посиланням. 

ЧИТАТИ ДАЛІ

Запрошуємо на Open Day НУХТ! 29 вересня 2023

Стейкхолдери мотивують магістрантів до наукових досліджень

Лектор дисципліни «Методологія наукових досліджень», професор кафедри економіки праці та менеджменту Світлана Бурлуцька запросила до участі у лекційному занятті-онлайн для магістрантів першого року навчання освітньої програми «Менеджмент організацій та адміністрування» президента Всеукраїнської асоціації пекарів, кандидата економічних наук Олександ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стейкхолдери мотивують магістрантів до наукових досліджень 22 вересня 2020

За першу добу до нашого університету вже подано понад дві тисячі заяв від вступників на освітній ступінь «Бакалавр»

Станом на 15 липня до нашого університету вже подано понад 2 тисячі заяв для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» на основі повної загальної середньої освіти на денній та заочній формі. Середній конкурсний бал по університету складає майже три особи на одне бюджетне місце на денній формі і близько однієї – на заочній. Наразі найбіл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

За першу добу до нашого університету вже подано понад дві тисячі заяв від вступників на освітній ступінь «Бакалавр» 15 липня 2021

Крок до успіху в сфері фармацевтичної промисловості зробили четвертокурсниці кафедри біотехнології і мікробіології

Проходження практики на такому унікальному підприємстві, як ТОВ «БіоТестЛаб», для студенток-біотехнологів 4-го курсу Юлії Волошенюк, Вікторії Гафенко та Марії Хільченко виявилось «щасливим квитком» до майбутнього працевлаштування. ТОВ «БіоТестЛаб» – єдиний в Україні виробник широкого асортименту ветеринарних біологічних препаратів: вакцин для птиц...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Крок до успіху в сфері фармацевтичної промисловості зробили четвертокурсниці кафедри біотехнології і мікробіології 12 лютого 2018