Н У Х Т

Навички ефективних комунікаторів опановували здобувачі-біотехнологи

23 листопада 2022

Навички ефективних комунікаторів опановували здобувачі-біотехнологи

Конфлікт – те, з чим людині доводиться стикатися доволі часто. Тому, важливо вміти правильно поводитися в конфліктних ситуаціях і безпечно з них виходити.

Як залишатися ефективним комунікатором навіть у конфліктній ситуації та що треба знати, аби ви керували конфліктом, а не конфлікт вами дізналися здобувачі вищої освіти факультету біотехнології та екологічного контролю. Для майбутніх біотехнологів у межах вивчення дисципліни «Ділова комунікативність» відбувся тренінг від керівниці навчальних проєктів компанії «Триглав Інтернешнл» Тетяни Ковтонюк. Зустріч стосувалася правильної комунікації у конфліктних ситуаціях. Це вже другий тренінг з комунікацій, який проводить Тетяна Ковтонюк для здобувачів, організований у співпраці НУХТ, фармацевтичної компанії «Артеріум» та її партнерів, серед яких і «Триглав Інтернешнл».

Першим і доволі несподіваним тезисом, висловленим спікеркою був такий: «конфлікт – це не завжди щось погане». За її словами, конфлікти можуть відкривати нові можливості, допомагають виявляти і вирішувати проблеми та впроваджувати прогресивні новації. Тож конфліктів не треба боятися, ними потрібно грамотно керувати аби отримати з конфлікту максимальну вигоду. Але і починати конфлікт без зайвої необхідності не варто, адже більшість конфліктів виникають за відсутності реальних протиріч. Таке трапляється через емоційне напруження, стрес, а також конфліктогенну поведінку, до якої відносяться слова-конфліктогени. Тож конфліктогенних слів і дій варто уникати, щоб не провокувати непотрібних конфліктів і не доводити вже наявні до насилля. Більше того, ні в якому разі не можна відповідати конфліктогеном на конфліктоген, натомість варто вміти виводити ситуацію з піке перефразуванням категоричних тезисів, говорити спокійно і стримано.

Та й загалом в конфлікті не варто давати волю емоціям, адже конфлікт – як морська хвиля. Віддатися течії негативних емоцій, образ – затягне у вир агресії, в якому конфлікт керуватиме вами. Пливти проти хвилі, виправдовуватись – теж провальний номер. Хвиля конфлікту змете і такого комунікатора. Комунікація у конфліктних ситуаціях – як серфінг. Ключове тут не швидше, вище, сильніше, а баланс. Найважливіше вміння серфінгіста – балансувати на гребені хвилі. Найважливіше вміння комунікатора – балансувати на гребені конфлікту. Де треба – перейти в наступ, натиснути на опонента, аби добитися свого, де треба – відступити, піти на компроміс, знайти взаємовигідне рішення, а де треба – розрядити обстановку, перевести розмову в інше русло, залучити до комунікації медіатора. А для цього конфлікт вести треба з розумом, тримати емоції під контролем, щоб тримати під контролем ситуацію, аналізувати слабкі та сильні сторони опонента, знати його інтерес у цій ситуації та аналізувати варіанти її вирішення, враховуючи інтереси обох сторін. А головне – відділяти проблему від людей і відповідно не переходити на особистості замість вирішення проблеми.

Тепер із холодною головою та комунікативними навичками студентам-біотехнологам більше не страшні жодні конфлікти. 

Опублікований: 23-11-2022
Читайте також:
Третьокурсники спеціальності «Готельно-ресторанна справа» закріплюють теоретичні знання в кращих столичних закладах ресторанного господарства

Уже доброю традицією для здобувачів-бакалаврів третього року навчання спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» є виїзні лабораторні заняття, які відбуваються в межах навчальної дисципліни «Барна справа та організація роботи сомельє». Цього разу, разом із лекторкою дисципліни, доценткою Ольгою Пушкою вони відвідали заклад ресторанного господа...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Третьокурсники спеціальності «Готельно-ресторанна справа» закріплюють теоретичні знання в кращих столичних закладах ресторанного господарства 07 жовтня 2024

Сертифікати міжнародної практики вручили студентам спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

За результатами партнерства кафедри готельно-ресторанної справи зі стейкхолдерами готельно-ресторанного господарства Болгарії була організована міжнародна виробнича практика студентів 4 курсу. Практична підготовка є важливою компонентою освітньо-професійної програми здобувачів вищої освіти, а закордонна практика сприяє успішному працевлаштуванню в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сертифікати міжнародної практики вручили студентам спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 22 жовтня 2019

Разом ми сильніші: оновлено Реєстр Рад молодих вчених

Рада молодих вчених НУХТ внесена до Реєстру Рад молодих вчених України. Станом на 2 серпня у Реєстрі понад 200 об'єднань молодих науковців, які мають спільні ідеї, цілі та шляхи їх реалізації. Можливості, які відкриває цей Реєстр: - звернутися до Ради молодих вчених у своєму закладі/установі/інституції, долучитися до її роботи, отримати інформаці...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Разом ми сильніші: оновлено Реєстр Рад молодих вчених 20 серпня 2021

Майстерність лектора на відкритому занятті продемонструвала завідувачка кафедри фізики

На кафедрі фізики відбулося відкрите заняття завідувачки кафедри Світлани Літвинчук, яка прочитала лекцію «Геометрична та хвильова оптика» з навчальної дисципліни «Фізика для харчових технологій». Лекція відбулася у режимі відеоконференції, що дозволило дистанційно зібрати здобувачів першого курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій, ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майстерність лектора на відкритому занятті продемонструвала завідувачка кафедри фізики 03 квітня 2023